ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2025
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Cocoș – una din mănăstirile importante ale Dobrogei

TIPĂREȘTE URM de aici

Felul pământului, umbra pădurilor, răcoreala apelor, fac din regiunea aceasta una din cele mai frumoase și atrăgătoare, servind drept loc de odihnă. pentru orășenii din Tulcea, Galați ori Brăila. Aici e mănăstirea Cocoșu, ca o cetăţue asvârlită pe o coamă de deal, M-rea Cilic în fundul unei văiugi, aci Niculițelul, cu aspectu1 unui sat svițerian, atrăgător mai ales prin contrastul dealurilor ce-l cuprind, cu întinsul șes al Dunării, de unde pe o șosea nouă, șerpuită, tăiată în zidul de piatră, te urci până la Meidanchioi, sat vestit ca „loc cu aer bun” adăpostit din toate părțile de dealuri. (Ion Simionescu, Priveliști dobrogene, 1920)

Ne aflăm pe pământuri dobrogene și dorim să vizităm vreo câteva mănăstiri istorice din zonă. Plecăm de la Zander House din Peceneaga (vezi impresii) și ne îndreptăm mai întâi spre mănăstirea Cocoș, ulterior spre mănăstirea Saon (vezi impresii). Ajungem la Niculițel străbătând „defileul” natural creat printre păduri și dealuri, prin satul Valea Teilor (Meidanchioi-ul de altădată).

Venind pe un drum județean dinspre Niculițel găsim mănăstirea Cocoș într-un cadru natural de vis, o poiană largă în mijlocul unor codri întinși, un domeniu mănăstiresc înconjurat de viță de vie. Apropo de vița de vie, iată un fragment din „romanul criminal” al unui publicist bucureștean apărut în 1890: Casele unde stau cei vreo 90 de călugări mai tineri și mai bătrâni sunt noi, frumoase și încăpătoare. Jos subt pimniţele pline cu boloboace cu vin din care li se dă Joi, Duminica și la sărbători câte un pahar. Alminteri cum această mănăstire are moșia și pământurile ei, vie frumoasă la Sarica, viața călugărescă de acolo este liniștită și fără multe nevoi. (Ilie Emanoil Ighel, „Banditul Simion Licinski” , București, 1890/ banditul Licinski își desfășura „activitatea” în acei ani în zona Sulina, Tulcea, Măcin, Isaccea, jefuind chiar vilegiaturiști cazați la mănăstirea Cocoș pe timpul verii).

Scurt istoric. Lăcașul monahal își are rădăcinile undeva în prima jumătate a anilor 1800, atunci când o mână de călugări veniți de la Mănăstirea Neamț se stabilesc pe o bucată de pământ cumpărată lângă Dealul Cocoșului. Stăpânirea otomană din acele vremuri aprobă construcția unei biserici modeste, în acord cu regulile timpului. Călugărul Visarion, cleric trecut pe la Muntele Athos, devine stareț și ridică la 1853 a doua biserică a așezământului (cu hramul „Sf. Treime” ), de data aceasta din piatră și cărămidă. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea apare monumentala clopotniță (30 m) și frumoasele chilii în stil oriental de pe latura de vest.

Cea mai amplă etapă de construcții, cea care a stabilit aspectul actual al complexului mănăstiresc, s-a desfășurat la 1910-1911: a apărut biserica nouă și frontul de chilii de cărămidă (arhitect Toma Dobrescu) și paraclisul („Sf. Nicolae” ).

În 1973 la mănăstirea Cocoș sunt aduse moaștele celor patru sfinți (Zoticos, Atalos, Kamasis și Filipos) descoperite la Niculițel (vezi impresii)

Vizita la mănăstire. După ce trecem prin gangul de sub turnul clopotniță, loc unde se află și magazinul mănăstiresc, ajungem într-o curte interioară în care se combină vizual verdele vegetației, roșul trandafirilor și albul bisericii centrale. Pe latura de vest se află vechiul corp de chilii, cele cu iz oriental, cu pridvor și cerdac pe ambele laturi ale clădirii.

Biserica cu hramul „Sf. Treime” este „piesa de rezistență” din cadrul ansamblului monahal Cocoș. Cu peste 10 ani în urmă pictura degradată a bisericii a fost înlocuită cu mozaic placat cu foiță de aur, sute de metri pătrați de muncă migăloasă. A fost instalată o catapeteasmă aurită din lemn de tei, covoare realizate la comandă în Alba Iulia, un candelabru imens comandat la Moscova. Costurile au fost foarte mari, presa a analizat în multe articole lucrările de la Cocoș.

Mozaicul cu nuanțe aurii din biserică oferă o luminozitate aparte, scenele mult mai vizibile, chipurile mai „vii” . Candelabrul suspendat cu lanțuri de turla centrală ocupă întreg spațiul aerian din zona naosului. În fața ușilor împărătești covoarele persane reproduc în țesătură imaginea unui cocoș. Mobilierul bisericesc este frumos sculptat, iar pe partea stângă este așezată racla cu cei patru sfinți de la Niculițel.

După clipele de reculegere din biserică ne-am plimbat pe aleile din curte înconjurând biserica și admirând corpurile de chilii din diverse epoci, intrarea în paraclis și stâlpii ceardacului din sudul ansamblului. Trandafiri de toate culorile împodobesc spațiile verzi, ordinea și curățenia domnesc în incinta mănăstirii.

O parcare spațioasă și o toaletă (nerecomandat accesul) sunt prezente în fața clopotniței înalte. Mănăstirea Cocoș este inclusă în multe circuite turistice și religioase (alături de mănăstirile Celic-Dere și Saon), numeroase autocare poposind regulat la ansamblul mănăstiresc dobrogean.

Așa că azi mânăstirea Cocoșu se prezintă ca un centru religios modern și civilizat. – articolul „Cilic Dere și Cocoș. Două așezăminte religioase moderne” , în Românul, 16 iulie 1915.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.07.25 12:59:05
Validat / Publicat: 24.07.25 13:24:41
INFO ADIȚIONALE

VIZUALIZĂRI: 51 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 În curtea mănăstirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cocoş [Niculițel]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.034884929656982 sec
    ecranul dvs: 1 x 1