ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Caraiman

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am preluat camera de la Pensiunea Casa Ali & Andu (vezi impresii) am plecat spre centrul Busteniului pentru a vizita obiectivele turistice din acesta localitate. Prima locatie pe care am vizitat-o a fost Manastirea Caraiman.

Cum se ajunge la manastire. De pe DN 1 in sensul de mers de la Busteni spre Azuga, inainte de a ajunge in centrul orasului Busteni se vireaza la stanga (exista indicator) iar pe urma mai parcurgeti aproximativ doi kilometri pe un drum proaspat asfaltat, care are vreo 2-3 curbe in ac de par, ajungeti la parcarea de langa manastire. Parcarea a fost gratuita, nu ne-a cerut nimeni bani. Pe acest traseu puteai opri si admira de sus panorama orasului Busteni. Adresa manastirii Caraiman este : strada Palanca nr. 24 iar coordonatele GPS sunt urmatoarele N- 45.407039 si E – 25.528198.

Cum am patruns pe portile manastirii ne-a impresionat curatenia ce se gaseste aici si frumusetea florilor care de pe intreg domeniul. Prima oprire am facut-o pe podetul de lemn amenajat peste un „ochi de apa” creeat artificial. In acest mic lac erau cateva rate care se bucurau de razele soarelui in aceea zi de sfarsit de octombrie. Imediat langa acest podet se afla mormantul parintelui Gherontie Puiu. Dar cine este Gherontie Puiu? Gherontie Puiu s-a nascut in 1933 intr-o localitate de langa Pascani. Mama sa a murit la nasterea lui iar moasele au crezut ca si copilul este mort si l-au aruncat intr-un parau. Cineva ia auzit plansetul si l-a salvat. Inca din tinerete s-a decis sa duca o viata monahala. Asa ca s-a retras la manastirea Neamtului. Un decret al comunistilor a facut ca acesta sa paraseasca manastirea si sa plece la munca. El a incercat sa fuga din tara si sa mearga la Muntele Athos, dar a fost prins si trimis intr-o inchisoare comunista. Dupa 15 ani petrecuti aici a reusit sa evadeze si a fugit in munti unde a trait pana la revolutia din decembrie 1989. Dupa 1989 s-a reintors la Manastirea Neamtului unde a fost hitoronisit ca preot. A suferit un atac cerebral si a fost dus la un spital pentru tratament. Aici a avut un vis in care Maica Domnului i-a cerut sa isi respecte o promisiune mai veche de a-i construi o biserica „Vei gasi un brad cu sase ramuri, langa o apa curgatoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo sa faci manastirea!”. - informatie luata de pe site-ul manastirii (manastireacaraiman.ro). A doua zi parintele s-a insanatosit si a plecat spre cautarea locului indicat de catre Maica Domnului in vis pentru construirea Bisericii. A gasit locul unde este amplasata acum Manastirea Caraiman si in anul 1998 a ridicat aici o biserica din lemn. Constructia a fost terminata in anul 2001 si a primit hramul Adormirea Maicii Domnului. Langa biserica a construit si un aghiasmatar care are in componenta si bradul cu 6 ramuri indicat de Maica Domnului. Intre timp s-au ridicat si cateva chili iar locul a prins viata.

In anul 2002 s-a inceput construirea bisericii mari din caramida. Lucrarile la aceasta biserica s-au incheiat in anul 2007, apoi biserica a fost sfintita si a primit hramul „Inaltarea Sfintei Cruci”. S-au mai construit un rand de chili, in anul 2010 asezamantul monahal a fost ridicat de la rangul de Schit la rangul de Manastire. Tot in incinta manastirii s-a ridicat si un centru social.

Dupa ce am vizitat toate aceste obiective ne-am indreptat pasii spre o parte laturalnica a domeniului unde am vazut intr-un tarc cateva pasari superbe, printre care si pauni. Tot pe domeniul manastirii se mai afla si o frumoasa livada prin care se plimbau acum paunii.

Daca aveti drum prin zona nu ratati vizitarea acestei manastiri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 27.01.16 09:21:41
Validat / Publicat: 27.01.16 10:20:12

VIZUALIZĂRI: 7216 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 curtea manastirii Caraiman
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[27.01.16 12:19:59]
»

Un review de suflet, te face sa te inchini cand afli despre astfel de personae care sunt un adevarat exemplu de viata pentru cei din jur. Votat cu mare drag.

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.01.16 12:49:31]
»

@mishu - Multumesc pentru vizita si vot. Marturisesc ca pana in momentul cand am vizitat acesta manastire nu am auzit de parintele Gherontie Puiu. Cand am revenit acasa, am citit istoria acestui parinte care a fost cum ati zis si dumneavoastra, "un adevarat exemplu de viata pentru cei din jur". Daca ajungeti prin zona nu ezitati si mergeti sa vizitati acesta manastire.

liviu49
[27.01.16 14:50:59]
»

@zlatna - Ca de obicei un articol bine scris si bine documentat.

In aprilie 2014 am fost, doua zile, intr-un pelerinaj la cateva manastiri interesante si frumoase in acelasi timp. A fost vorba de manastirea Cozia, manastirea Dumbrava( cu linistea deosebita pe care o provoaca), Manastirea Mihai Viteazu de langa Turda( aflata in constructie in apropierea mormantului lui Mihai Viteazu), salina Turda( care prin renovare a devenit cel mai important obiectiv turistic din Turda ) si la intoarcere manastirea Caraiman, la intoarcerea spre Branesti.

Am oprit autocarul intr-o parcare langa poteca ce urca la manastire si am avut la dispozitie doua ore pentru vizitarea manastirii. Din pacate pentru noi, intai am fost sa mancam in Busteni si dupa aceea am inceput sa urcam spre manastire. Dar probabil ca cineva din grupul nostru (eram cam zece persoane din cei 50 cati am fost in autocar )) nu a fost prea cuminte si dupa 15 minute de urcus a venit o ploaie sanatoasa, care ne- a udat si ne-a convins sa ne intoarcem la autocar. Pana l-am gasit pe sofer, pana ne-am schimbat hainele, trecuse aproape timpul afectat si am ratat in felul acesta manastirea Caraiman.

Oricum ma bucur pentru descrierea pe care am citit-o, ca si pentru poze, care pentru mine, de multe ori, fac mai mult decat doua pagini de descriere detaliata. Cel putin am invatat din aceasta patanie ca mancare mai gasesti, dar o manastire nu (parafrazand un cunoscut slagar al anilor 60 al lui Constantin Draghici).

Desi ma feresc cat de mult pot de acest segment de sosea (Sinaia - Predeal), sper ca odata, in mijlocul saptamanii, sa ajung si la manastirea Caraiman, mai ales ca din ce vad eu este un peisaj favorit pentru mine.

Pana atunci numai bine si calatorii palcute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.01.16 08:08:00]
»

@liviu49 - Va multumesc pentru aprecieri. Sincer imi pare rau ca nu ati reusit sa vizitati acesta manastire. Noi cand am plecat la Busteni principalul obiectiv pe care am dorit sa-l vizitam a fost palatul Cantacuzino. Manastirea a venit sa zic asa ca un premiu pentru excursia noastra. Nu stiam despre acesta manastire, si daca nu vedeam indicatorul care ne-a indrumat spre ea nu aveam de gand sa o vizitam, dar a meritat.

Va doresc o zi senina.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Caraiman:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059545040130615 sec
    ecranul dvs: 1 x 1