ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Caraiman - o istorie tumultoasă cu final fericit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Biserica nu este un muzeu cu sfinţi, ci mai curând un spital pentru păcătoşi. - Ann Landers

Într-o zi mohorâtă de primăvară târzie (chiar ultima zi din primăvară din punct de vedere calendaristic), în drum spre casă am făcut un mic ocol, mergând la Mănăstirea Caraiman sau Bușteni cum i se mai spune.

Am tot vizitat Mănăstirea de multă vreme încoace și am prins-o în mai multe stadii ca să zic așa, ea trecând prin tot felul de modernizări.

Prima parte a zilei am petrecut-o în Brașov unde am prins o vreme superbă. Dar întorcându-ne acasă. așa cum am scris mai sus, vremea a devenit capricioasă, specifică zonei montane. Platoul din fața mănăstirii este unul generos, drept urmare găsirea unui loc de parcare nu a fost niciodată o problemă, poate doar cu ocazia unei mari sărbători Creștine.

Am observat din start cum se construiește ceva. Chiar din dreptul parcării și mai apoi în curtea mănăstirii. Sunt panouri informative și este menționată construirea Centrului Social Pastoral "Sfânta Cruce".

Defapt Centrul există ceva... sunt acele anexe din jurul mănăstirii, drept urmare tind să cred că este o prelungire a acestora și probabil un ansamblu mult mai modern pentru a îndeplini toate nevoile actuale ale stabilimentului.

Chiar și acum în locația veche, se oferă cazare în camere de 3 stele. Centrul filantropic „Sfânta Cruce“a fost înfiinţat în anul 2005, ca urmare programelor social-filantropice iniţiate de Centrul Eparhial. La început activităţile sociale s-au axat pe oferirea de ajutorare materiale persoanelor aflate in dificultate, acestea fiind identificate prin anchete sociale. Beneficiarii actuali sunt 30 de persoane cu venituri reduse din cuprinsul parohiei Ocazional, sunt oferite şi pachete cu alimente neperisabile sau alte ajutoare, donaţii ale credincioşilor.

Toate activităţile desfăşurate sunt susţinute prin efortul parohiei și prin implicarea credincioşilor care ajută financiar sau material bunul mers al aşezământului.

Mănăstirea Caraiman - povestea uimitoare a părintelui Puiu

Mănăstirea Caraiman, aflată pe Platoul Buștenilor, având hramul la Înălțarea Sfintei Cruci, este o ctitorie relativ nouă, iar numele și zidirea sunt strâns legate de părintele protosinghel Gheorghe-Gherontie Puiu (1933-2014), duhovnicul care a avut puterea să strângă alături de el foarte mulți contribuitori cunoscuți și necunoscuți, cu dorința de a ridica acest loc.

Părintele Puiu nu a avut o viață extraordinar de frumoasă, din contră. S-a născut la Stroiești, lângă Pașcani, dar pentru că a rămas orfan a fost crescut de familia lui Ilie Puiu, din Todirești-Neamț. După război a intrat în ucenicie la Mănăstirea Neamț, dar în 1959 toți călugării au fost arestați și duși la muncă silnică la o fabrică de textile din Iași.

După trei săptămâni de chin și batjocură viitorul părinte reușește să fugă, dar este prins și condamnat la 15 ani de pușcărie, fiind acuzat de lucruri pe care, evident, nu le-a comis. A fost dus la Periprava unde, după un timp, a fost ajutat de un sătean, condamnat ca și el, dar ajuns brigadier, să plece la Tulcea, la descărcat șlepuri. De acolo însă a evadat și a ajuns la Timișul de Sus, în Brașov. A urcat în munți, a găsit o peșteră, unde a amenajat un altar, iar aceea i-a fost casa până în 1970, când s-a încumetat să meargă să-și vadă tatăl adoptiv. Așa a aflat că părinții, crezându-l mort, i-au ridicat cruce în cimitir. Un văr de-al său l-a ajutat să se angajeze la București, ca muncitor de teren, la un institut geologic.

După evenimentele din 1989 a revenit la Mănăstirea Neamț, a urmat Seminarul Teologic, devenind diacon, preot și ieromonah. În 1995 a suferit un atac cerebral, a paralizat, dar și-a revenit absolut miraculos (medicii au depus mărturie în acest sens) după ce a avut o viziune cu Fecioara Maria, cea care i-a poruncit să ridice o mănăstire în Caraiman. De altfel, toată viața, avea să mărturisească mai târziu „pustnicul de la Bușteni“, s-a aflat sub protecția Maicii Domnului, care i s-a arătat în momentele critice și l-a păstrat pe pământ pentru a duce la sfârșit misiunea sfântă de a ctitori o mănăstire.

Găsirea locului este o altă poveste în sine. L-a căutat vreme de doi ani în fiecare poieniță din întinderile Văii Prahovei. Și a crezut că l-a aflat în cartierul Zamora, neumplut atunci, ca astăzi, de vile. Dar vocea care l-a însoțit pretutindeni i-a spus că a greșit locul. Atunci a mers la Primăria Bușteni, unde primarul de atunci i-a sugerat să vadă un teren denumit Plaiul Palanca. Acolo, în bradul cu mai multe ramuri, a văzut semnul, o lumină strălucitoare, apoi chiar pe Maica Domnului, care i-a confirmat că da, acesta este spațiul plăcut pentru zidirea părintelui Gherontie, Poiana Soarelui, cum i se mai spune.

S-a apucat de treabă, în 1998 s-a sfințit locul, apoi a ridicat „Schitul cu un singur călugăr“, cum se numea lăcașul aprobat de Preafericitul Teoctist în anul 2000, iar în 2001 s-a săvârșit slujba de sfințire a paraclisului bisericii din lemn.

Initial aprobările au fost pentru formarea unui mic schit, dar printr-o conjunctură favorabilă reușește să devină una dintre cele mai frumoase și moderne mănăstiri de la noi din țară. De atunci și până în 2014, când părintele a trecut la cele veșnice (mormântul său se află pe latura vestică a bisericii noi) s-a construit mult, dar încă mai este de lucru. Câtă vreme s-a aflat în viață „pustnicul“, în Poiana Soarelui era un necontenit pelerinaj. Și este și astăzi, fiindcă oamenii cred în puterea și ajutorul de Dincolo al părintelui Puiu.

Mănăstirea este împrejmuită de un gard din pietre și fier forjat, fiind formată din trei corpuri de chilii, dispuse pe lateral și in spate. Tot aici avem Biserica Mare, Biserica veche din lemn (în centru), aghiazmatarul si o mica fermă cu animale, situată pe partea stângă cum intri pe poarta mănăstirii.

Chiliile vechi (scriu vechi pentru că, după cum spuneam acum se construiesc altele noi) au două etaje. O parte din camere sunt ocupate de personalul monahal care slujește acest loc iar o altă parte (cred că peste 100) sunt închiriate în regim hotelier către pelerinii ce vizitează mănăstirea.

Din câte am înțeles, toți pelerinii cazați aici au parte de pensiune completă când vine vorba de mâncare, primind câte 3 mese pe zi. Evident în zilele de vineri dar și cu ocazia celor mari 4 posturi, mâncarea este specifică (de post).

În curte, lângă biserica mare și chiar lângă aleea principală, se află mormântul părintelui Gherontie Puiu, acesta trecând la cele veșnice în anul 2014. O placă masivă de marmură inscripționată alături de un tablou mic, ne spun mai multe despre Părinte, un om modest care prin munca și truda lui ne-a dăruit nouă acest loc minunat!

Pentru scrierea acestui articol am folosit informațiile aflate în incinta mănăstirii dar și câteva paragrafe postate în Revista Lumea Satului nr. 14,16-31 iulie 2017 – pag. 48.

@Admin, te rog înserează acest video de pe YT, material prezentat de cei de la Trinitas despre acest loc superb. Link YT. Mulțumesc frumos.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 08.11.22 10:37:14
Validat / Publicat: 08.11.22 14:23:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.

VIZUALIZĂRI: 984 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mănăstirea Caraiman
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [08.11.22 14:23:00] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Michi [09.11.22 09:35:33] »

@⭐ValentinB_88⭐: Deşi mergând destul de des vara la Sinaia, am vizitat de câteva ori Mănăstirea Caraiman din Buşteni, nu am cunoscut decât în mare povestea părintelui Gherontie Puiu. Ultima dată am fost în 2013, înainte de 2014 când părintele s-a desprins de locul lumesc. Am vizitat mănăstirea în diverse stadii de construcţie şi mă bucur că citindu-ţi reviewul mi-am făcut o privire mai completă.Mi-a rămas în minte biserica albă la umbra munţilor Bucegi, un amplasament excepţional.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐ [09.11.22 10:04:11] »

@Michi: Noi preferăm Predealul sau preferam până de curând. Bușteni îl frecventam destul de des cu părinții mei, cât eram mic dar s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

Iar Sinaia mi s-a părut mereu prea aglomerată și înghesuită dar are ce-i drept un farmec aparte. Acum am dat Valea Prahovei pe... Râșnov în dorința de a descoperi potențialul unor noi locații și nu am făcut rău.

Mulțumesc pentru vot, vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Caraiman:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061908960342407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1