GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In vara anului 2008 am hotarat sa petrecem concendiul in Maramures si la Baile Felix. Zis si facut, am cautat cazare in prima parte a concediului in Sighetul Marmatiei, am gasit cazare la hotel Nova. Hotelul se afla chiar la intrarea in Sighet dinspre Baia Mare.
Am plecat din Ramnicu Valcea pe la 6 dimineata pe traseul Ramnicu Valcea – Sibiu – Alba Iulia - Cluj Napoca – Dej – Baia Mare – Sighetul Marmatiei. De la Baia Mare spre Sighet am lut-o pe drumul ce trece peste Muntii Gutai, si nu am regretat peisajul pe acest traseu find unul mirific.
Am ajuns la Sighet in jurul orei 16, ne-am cazat si cum ziua in luna iulie este lunga, dupa o odijna de jumatate de ora am pornit spre primul obiectiv turistic pe care ne-am propus sa-l vizitam in Maramures si anume Manastirea Brsana.
Manastirea Barsana se afla la aproximativ 20 kilometri de Sighet, pe valea Izei, pe drumul judetean 186 Sighetul Marmatie – Moisei. Am ajuns la manastire, dupa ce am trecut de poarta manastirii, ce am vazut aici ne-a surpins intr-un mod foarte placut. Un domeniu mare cu diferite cladiri, un podet din lemn peste un mic iaz, etc. Pe intreg domeniul florile de un rosu aprins dominau fiecare cladire. Domeniul cuprinde: biserica (care are una din cele mai mare turle din lemn din Europa), Altarul de vara, Agiasmarul, Staretia, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhodaricul, Praznicarul, turnul clopotnita. Dupa parerea mea Manastirea Barsana este cea mai frumoasa manastire din Romania.
Prima biserica construita pe domeniul manastirii a fost construita undeva in secolul XIV. Acesta a fost distrusa de tatari in anul1717. In anul 1720 sateni au construit o noua biserica din lemn de stejar. Pentru a feri biserica de profanare si distrugere sateni au hotarat in anul 1806 sa mute biserica mai aproape de sat in locul numit Padurile Jbarului. In acest loc vechea biserica se afla si astazi.
Acum sa facem o descriere scurta a fiecarui edificiu de pe domeniu (informatii culese dint-o carte cu istoria manastirii cumparata din magazinul manastirii)
1. Biserica noua a manastirii – Biserica are hramul ”Soborul Sfintilor 12 Apostoli „ Biserica a fost construita intre 1993 si 1995. Biserica este construita din lemn si are urmatoarele dimensiuni: 22.5 metri lungime, 12 metri latime si 57 metri inaltime find una din cele mai inalte biserici din lemn din Europa.
2. Altarul de vara – este asezat in centrul domeniului. Construit intre anii 1996-1997, aici se desfasoara slujbele in zilele calduroase de vara (in special duminicile)
3. Agiasmatarul – Se afla tot in partea centrala a domeniului, are patru intrari iar in mijlocul lui se gaseste o fantana
4. Steretia – este o constructie supraetajata din lemn, in stil maramuresan. A fost construita intre 1995-1996. Constructia are patru nivele, demisol, parter, etaj si mansarda.
5. Casa maicilor – se afla in partea de nord vest a domeniului, Cladirea este din lemn si este construita pe trei nivele.
6. Casa artistului – La casa artistului se ajunge pe niste trepte, casa find amplasata pe un deal. In ea sunt gaduiti oameni cu preocupari artistice.
7. Casa duhovicului - construita in anul 1998, cladirea este amplasata in partea vestica a complexului, ea find locuita de duhovnicul manastirii.
8. Arhondaricul – este amplasat in partea de sud –vest al domeniului. In acesta cladire sunt gazduiti pelerinii.
9. Praznicarul cu trapeza – cladirea este situata in partea de sud-vest al domeniului si este o cladire pe mai multe nivele. Trapeza se afla la parterul cladirii, aici se serveste masa la hramul manastirii.
10. Turnul clopotnita – se afla chiar la intrarea in manastire. Este construit in anul 1998.
11. Muzeul manastirii – este amplasat in partea de sud-est a manastirii in apropierea turnului clopotnita. Muzeul a fost deschis in anul 2005. Cladirea este construita pe trei nivele, demisol, parter si etaj. In muzeu sunt expuse icoane vechi, carti vechi, obiecte bisericesti si obiecte etnografice din zona Maramureului.
Cam atat despre aceasta frumoasa manastire. Pozele pe care o sa le atasez acestui articol sunt facute pozand pozele pe suport de hartie pe care le-am facut in momentul vizitarii manastirii.
Trimis de zlatna in 12.11.15 19:53:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BÂRSANA [MM].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.79159820 N, 24.09388120 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Mănăstirea Bârsana — scris în 23.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O manastire in care iti gasesti linistea sufleteasca — scris în 24.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Bârsana — un loc deosebit — scris în 16.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Cei trei B, din Maramu' : Baia Sprie, Breb si Barsana — scris în 02.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Mănăstirea Bârsana Maramureș — scris în 16.07.20 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai frumoase biserici vizitate de mine — scris în 05.06.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Locul in care sufletul se simte mai aproape de cer - Manastirea Barsana, Maramures — scris în 02.10.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ