ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bârsana — un loc deosebit

TIPĂREȘTE URM de aici

În excursia noastră fulger după Baia-Mare următoarea oprire am avut-o la Bârsana. Distanța parcursă a fost de 73 kn. Drumuri folosite au fost DN18 și DJ186. Am circulat pe șosele bune de calitate fără gropi și am reușit să și admir și ceva din peisajul Maramureșean aici discutăm de natură, clădiri și oameni. Fiind rusaliile, de pe tot neamul maramureșean ieșit pe stradă nu lipsea portul popular. Asta mi-a plăcut.

Bârsana este o comună din Maramureș și este formată din satele Bârsana și Nănești. Bărsana avea în 2011 [un număr de] 3800 locuitori. Despre sat se scrie în 1326 prima dată în istorie și este menționat ca fiind proprietatea cneazului Stan Bârsan. Localizarea satului este pe Valea Izei iar peisajele sînt frumoase.

La momentul vizitei satul era foarte animat așa cum am povestit mai înainte tot neamul era îmbrăcat în straie populare. Recunosc că și din punct de vedere circulație înantam mai greu. Satul este lung, și numărul pensiunilor locurilor de cazare este pe măsură. Este un loc îndrăgit de turiști care poate nu vin doar pentru a vedea complexul monahal ci și pentru odihnă, savurarea bucătăriei locale, obiceiurile populare și lista poate să continue.

Când am ajuns la parcarea mânăstirii Bârsana nici nu m-am oprit nu erau locuri libere am circulat mai departe dar nu prea mult vreo 200 m până am găsit loc la marginea șoselei. Astfel nu trebuia să venim prea mult înapoi. Era și poliția rutieră la datorie pe acolo.

Despre mânăstirea Bârsana s-a scris deja în 1390. Nu știm însă ce clădiri au fost pe acolo. Se scrie că se afla într-un loc izolat Mânăstirea veche a reușit să funționeze până în 1791. După desființare totul a fost mutat în sat în 1806. Din cauza diferitelor regimuri politice nu s-a reușit reclădirea mânăstirii. Asta până în 1989 când parohul Bârsanei Gheorghe Urda împreună cu localnicii au hotărât ridicarea unei noi edificii.

În regulă toate astea dar pe noi ne interesează complexul din prezent construit după tradiția locală. Ansamblul arhitectural a fost proiectat de către arhitectul Dorel Cordoș atât tehnica construirii cât și materialele au trebuit să fie cele tradiționale. Astfel s-au folosit piatra de râu și lemnul de stejar.

Interesat mult despre această arhitectură văzută de mine doar în poze până la vizită am plecat în explorarea complexului. Parcarea amenajată în zile obișnuite este încăpătoare. Doar că de rusalii discutăm despre o zi deosebită. Nu m-a deranjat marea de oameni se observa bucuria de sărbătoare pe chipurile tuturor. În parcare mai găsim pe partea stângă numeroase magazine cu souveniruri sau obiecte bisericești iar în partea dreaptă în clădirea maramureșeană mai mare cu etaj la care găsim și un bancomat se poate servi masa. Afară era o tablă cu meniul zilei.

Am urcat niște scări pe partea stângă, am luat-o din nou la dreapta, am admirat peisajul maramureșean de sus și iată și Turnul Clopotniță. Înainte să intru am fotografiat o hartă a clădirilor din interior. Sînt destule astfel o minimă documentare este necesară înainte.

Intrând mi-am dat seama imediat că discutăm despre o minunăție arhitecturală diferită de orice alte asemănătoare văzute de până acum. De cum intrăm la stânga se află Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana. Muzeul a luat ființă în 2005 iar exponatele ar fi cărți, manuscrisuri și icoane patrimoniale din secolele XVI-XIX.

În interiorul mânăstirii putem face un circuit. Dacă rămânem pe partea cu muzeul următorul complex de clădiri ar fi Centrul Cultural. Uitându-mă puțin pe siteul mânăstirii am aflat ce evenimente culturale au fost organizate. Urmează casa de oaspeți, nu am găsit informații, bănuiesc că nu este pentru turistul de rând. Urmează clădirea praznicarului și o altă clădire mai micuță Casa Veche se cheamă. În această zonă se schimbă relieful, urcăm. În cel mai îndepărtat loc colțul de sus se află o clădire mai mărișoară acolo se află chiliile. De aici începem să coborâm, urmează o clădire impunătoare Stăreția. Casa episcopală e un palat deja, dar în spatele ei mai sus și ceva mai ascuns la marginea pădurii se află Casa Duhovnicului.

În fine revenind la punctul de început al circuitului dar pe partea dreaptă de la poartă se află Biserica Soborul Sfinții Apostoli.

Perimetrul înconjurat este o zonă verde superbă cu arbuști ornamentali, flori, un iaz, alei și mult gazon. Aici mai există în prim plan Altarul de vară sau biserica de vară cum se mai spune, și chiar în centru Agheazmatarul. În spatele bisericii se mai observă o superbă poartă maramureșeană, dincolo de poartă o grădină.

Am reușit să arunc o privire și în interiorul bisericii fiind mai liberă slujba ținându-se la altarul de vară. Acolo era adunată toată lumea mai cu sau mai fără distanțare sau mască.

Mulțumit de ceea ce am văzut și chiar o premieră pentru mine, mi-am văzut în continuare de drum.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 16.02.22 21:01:27
Validat / Publicat: 17.02.22 07:13:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BÂRSANA [MM].

VIZUALIZĂRI: 957 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Peisaje văzute din curtea mânăstirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[17.02.22 07:53:15]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[17.02.22 09:21:14]
»

@webmaster: multumesc

CATAAS
[17.02.22 10:38:30]
»

In 2004 am fost la Bârsana. In 2021 am revenit. Sper sa facem și in 2022 un circuit Săpânța-Cavnic-Barsana- Borșa (in iunie cănd apare rododendronul). Merită!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[17.02.22 17:29:52]
»

@CATAAS: O sa revenim si noi in Maramures

Ce-i drept in locuri neumblate inca deci partea cu muntele ????

Daca sint locuri faine la

noi in Romania Maramuresul se poate considera

elenaadinaPHONE
[17.02.22 17:50:40]
»

Un loc special, ma bucur ca am citit acest articol, am fost în 2009 și am amintiri frumoase!

Pozele au surprins culorile vii ale naturii în luna iunie și frumusețea arhitecturii specifice zonei Maramureșului!

Ma bate gândul unui circuit prin Tara Oasului anul acesta, sa vedem ce va fi!

Votat cu drag! ????

nelu73PHONE
[18.02.22 07:10:57]
»

Salut! Am fost in Maramureș acum doi ani la începutul pandemiei, totul a fost super. Pe lângă altele am fost și la Mănăstirea Bârsana. A fost foarte fain și oameni au fost foarte faini. Multe salutari sper să ne revedem cât de curând acum ca incepe sa se liniștească cu sarea asta de pandemie. O zi bună! Salut!

Yersinia Pestis
[18.02.22 09:23:51]
»

Pentru mine Mănăstirea Bârsana este cea mai frumoasă construcție monahală din România!

Totul induce o stare de liniște, de măreție fără fală, cred că te aduce cel mai aproape de starea spirituală pe care ar trebui s-o ai atunci când vrei să te liniștești și să-ți cauți răspunsuri pentru viața ta.

Plecând de la arhitectura tradițional maramureșană până la cadrul natural, totul este la cel mai înalt nivel!

mishu
[18.02.22 23:20:19]
»

In vara lui 2017 am ajuns si eu pe acolo, si pot spune ca m-a impresionat acest complex monahal, care iti ofera atat de multe. Te simti acolo intr-un fel aparte, asa cum este organizat locul pare acel loc unde te incarci cu o energie benefica, pleci de acolo icarcat sufleteste.

Pentru mine este locul in care as reveni oricand cu placere, si daca am ajuns acolo vara, mi-ar placea sa ajung si iarna, sa vad locurile acoperite de zapada, sa vad traditiile de sarbatori...

Dar pana atunci, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elenaadina, mishu, nelu73
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bârsana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060559034347534 sec
    ecranul dvs: 1 x 1