GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Buun... Ne trezim dimineata pe la 8, fetele pregatesc micul dejun din ce cumparasem cu o seara inainte si hai sa mancam. Sa mancam in pavilionul de afara normal. Dar... Fatal error :))
Vecinatatea acestuia cu locul de joaca pentru copii (casuta suspendata si leaganele de care v-am zis in review-ul anterior), a facut din micul nostru dejun o adevarata cursa cu obstacole. Copiii n-au stat o clipa locului si dispareau de la masa cand unul cand celalalt la leagane. Cu greu reuseam sa capturam cate unul si sa-i dam ceva sa manance :)
Faceam cu randul care sa-i aducem la masa pentru urmatoarea imbucatura. Ce va pot spune este ca pe parcursul a cam o ora si ceva cat a durat marele nostru mic dejun si du-te-vino-ul continuu masa - leagane, copiii n-au stat o secunda impreuna la masa. Cand era unul dintre ei cu noi celalalt era la leagane, cand era celalalt disparea primul si tot asa :)). Da’ parca puteai sa te superi cand vedeai cata veselie era pe ei... :)
In fine terminam micul dejun, strangem bagajele, aranjam putin prin camere ca asa-i civilizat sa faci cand pleci dintr-un loc si hai la balaceala la lacul Ursu.
Se facuse deja ora 11, dar care era problema ? Eram in concediu si de capul nostru, nu aveam de semnat vreo condica pe undeva, nu aveam un program batut in cuie de tipul ” hai mai repede ca azi avem de vizitat... ” nu stiu, ceva chestii. Eram liberi si in vacanta :)
Pentru inceput, haideti sa completam cate ceva si in “caseta tehnica” cu referire la Sovata si Lacul Ursu.
Sovata. La Sovata puteti ajunge din trei directii. Ori venind dinspre Gheorgheni (60 Km) pe DN 13B, ori dinspre Odorheiu Secuiesc (50 Km) pe DN 13A, sau in fine dinspre Targu Mures (50 Km) pe DJ 135.
Situata la o altitudine de 500 m in depresiunea Praid - Sovata si la poalele Muntilor Ghurghiului, statiunea Sovata este inconjurata de paduri bogate de brazi, stejari, fagi si ulmi. Este o zona frumoasa si cu un climat bland avand temperaturi medii si vara si iarna. Asadar o statiune ce poate fi vizitata indiferent de anotimp.
Sovata este declarata oficial in anul 1850 statiune balneara aici putandu-se trata cei suferinzi de afectiuni reumatismale, ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, tulburari endocrine si boli cardiovasculare. Dar cel mai important remediu se inregistreaza in tratarea bolilor ginecologice si in special a sterilitatii.
Lacul Ursu. Denumit si “Marea moarta a Transilvaniei”, Lacul Ursu este singurul lac helioterm din Europa.
Dar ce este heliotermia. Apa din lac este asezata pe 2 straturi. Cel inferior puternic salin si cel superior format din apa dulce provenita din precipitatii si din paraiele ce vin din munte. Aceste 2 straturi de apa nu se amesteca iar stratul superior de apa dulce actioneaza ca o imensa lupa, razele solare incalzind strarurile de apa sarata inferioare. Acesta este motivul pentru care intrarea in apa lacului se desfasoara conform unui program strict, impus de catre administratorii lacului. Cel putin asta sustin ei, ca ar proteja fenomenul heliotermic. Dar am ceva dubii in privinta asta asa ca revin un picut mai tarziu si dezvolt :)). Programul de baie ar fi asa : NU inainte de ora 10,00 – NU intre orele 13,00-15,00 – NU dupa ora 18,00. Mai sa fie. Pai noi venisem aici la balaceala nu sa stam sa admiram lacul...
Gata “Caseta Tehnica” :) Mai scurtut ca-i mai dragut :))
Asadar cum ziceam. Ajungem pe la 11 si ceva la lac, da-i fataiala vreo 5 minute pana am gasit un loc de parcare intr-o parcare platita si pe o laterala a drumului si abia ce oprim roata de la masina ca si vine rapid la atac un nene roman-ungur cu ecuson in piept. Care piept era scos in afara de parca venea la lupta si nu sa incaseze o amarata de taxa de parcare =))
O amarata de taxa de parcare am zis ? Ei bine amarata aia de taxa s-a dovedit a fi de 50 lei pe zi. Si chiar daca i-am explicat lu’ nenea ala ca nu stam mai mult de 2 ore, el o tinea una si buna in romana aia aproximativa a lui, ca nu... Nu se taxeaza la ora, se taxeaza la zi. Ca asa a hotarat proprietarul parcarii care este Danubius Hotels Group. Opaa... Mi s-a aprins beculetul... Uite un nume de care mai auzisem cu ani in urma, un nume legat de un mare scandal de privatizare si din pricina caruia au curs rauri de cerneala in presa acelor timpuri. Da’ hai sa lasam beculetul ala sa mai licare un pic p’acolo pana ajungem la lac si apoi revin si dezvolt si asta, pentru ca-i o paine buna de mancat aici :))
Ajungem in sfarsit la lac, platim biletul de intrare 25 lei pentru adulti si 20 pentru copii (nu exista gratuitate indiferent de varsta) si intram.
Aici alta belea... Efectiv nu aveai unde sa-ti pui patura sa stai pe pontonul ala la plaja. Ne invartim cateva minute si ne facem o mie de draci, asa ca ma duc sa ma cert cu tanti aia de la intrare si s-o intreb de ce naiba mai elibereaza bilete daca strandul e plin. Tanti mai mult ca sigur n-a inteles nimic din tot ce ii spuneam eu acolo (stiti voi, refrenul - “nem tudom roman”) si asta cu siguranta datorita faptului ca avea trecuta in fisa de angajare la rubrica limbi straine cunoscute - Limba romana :-??
Auzind tonul ridicat al discutiei noastre apare o fata, o mica sefa de pe acolo cred si minune... Stapanea perfect limba romana, o limba cum ziceam considerata limba straina pe aceste meleaguri. Isi cere scuze in privinta situatiei create, si spune ca ei aici nu fac decat sa vanda bilete celor ce vor sa intre in incinta si nu sa tina evidenta gradului de ocupare al strandului. “Dar cine ar trebui sa faca asta ? ” intreb eu. “Nu stiu, zice ea. Pana acum nu a fost nici o sesizare pe linia asta. ”
Cum naiba vine asta ? Adica pana acum nici un turist nu s-a plans de situatia asta (vanzarea biletelor peste capacitatea strandului) si nimeni din staff-ul Danubius Hotels Group n-a vazut buluceala de la lac ? Ei bine eu unul nu cred asa ceva. Mai probabil este ca nu-i intereseaza. Cu cat intra mai multa lume pe strand, cu atat au si ei buzunarele mai pline. Ce conteaza ca acea lume se calca-n picioare si se chinuie sa gaseasca un petec liber de ponton ca sa-si aseze amaratul de cearceaf, sau ca risca sa-si rupa gatul sarind gardutul respectivului ponton si sa ajunga pe iarba sfrijita de langa asa cum am procedat si noi in lipsa de alta varianta ?
Cum ziceam. Nu conteaza pentru administratie. Banul sa iasa. Este un calcul strict financiar vizand castigurile prestatorului de servicii - recte administratorii strandului in defavoarea beneficiarului - recte turistii. Daca ţine de ce n-ar face-o ?
Doar de-al naibii cer o condica de sugestii si reclamatii sa le scriu ceva de bine, dar ia uite intamplare... Nu aveau si n-au avut vreodata asa ceva. O intreb pa fata care spusese ca nu a existat “nici o sesizare pe linia asta”, cam ce ar trebui sa fac eu ca si turist nemultumit ca totusi sa apara o sesizare “pe linia asta”. Imi zice ca daca vreau, pot sa merg la receptia hotelurlor Danubius Health Spa Resort Sovata sau Bradet si sa-ncerc acolo. Ei da, va dati seama ca la cat timp aveam noi la dispozitie numai de asta n-am stat...
Asa ca o las balta revenind la gasca si incepem sa umblam dupa un loc de pus patura. Pana la urma l-am gasit dar nu pe ponton unde era full, ci pe fasia de iarba de cativa metri latime de langa ponton. Poate va inchipuiti ca a ajunge la iarba aia amarata este ceva simplu si la indemana oricui. Absolut de loc... Pentru a razbate pana acolo trebuie sa faceti ceva echilibristica si sa treceti de o cursa cu obstacole. In primul rand pontonul are o balustrada destul de inalta (peste 1 m) pe care va trebui s-o escaladati, pentru ca dupa aceea sa dati intre ponton si bucatica de iarba de care va spuneam de un şanţ pe care va trebui sa-l sariti. Şanţ adanc si destul de lat facut ma gandesc special pentru a impiedica turistii sa paraseasca pontonul pentru umbra pomilor de aici.
Asadar reusim intr-un final grandios sa ajungem pe iarba, parcam patura sarsanaua si jucariile cu care venisem, facem iar cei 100 m garduri pe retur si hai si noi in apa.
Citisem undeva ca apa salina aflata sub stratul de ~ 1,5 m format de apa dulce ar fi mai calda. Noi n-am sesizat nici o diferenta de temperatura intre cele 2 straturi - cel dulce si cel sarat. Mai mult decat atat. Stratul de apa zis dulce de deasupra, era extrem extrem de sarat si daca-ti intra apa in ochi era vai si amar pentru ca trebuia sa te speli pe ochi tot cu apa din lac care era extrem de sarata si care daca-ti intra in ochi era vai si amar pentru ca trebuia sa te speli pe ochi tot cu apa din lac care era extrem de sarata si care daca-ti intra in ochi era... etc. etc. ş. a. m. d. ş. a. m. d. :)). Sa mai continui ? Mai bine nu =))
In fine, baia in lac a fost minunata dar impresia extrem de proasta asupra administrarii strandului de la Lacul Ursu ramane. Ganditi-va si numai la faptul ca noi am vrut initial sa inchiriem sezlonguri (20 lei / zi), sa stam omeneste macar perioada aia scurta pe care vroiam s-o petrecem pe balta. Dar... Aveau sezlonguri insa nu se mai inchiriau pentru ca nu aveau unde sa le puna. Si iarasi foarte putine umbrele pe plaja, multi turisti veniti aici fiind nevoiti sa vina cu umbrele in dotare daca vroiau si putina umbra.
Ne apropiem de ora 13 atunci cand turistii sunt obligati sa iasa din apele lacului. Se fac 3 anunturi premergatoare cu privire la iesirea din apa si toate insotite de huiduieli si fluieraturi consistente si mai ceva ca-n meciul Nationalei noastre de fotbal cu Ungaria (ca sa fim in ton :))) din octombrie 2014 de pe National Arena.
De subliniat este si modul necivilizat ca sa nu zic nesimtit prin care acum angajati ai strandului suiti in barci cu vasle efectiv mana catre mal oamenii ce se scalda in lac, asemenea ciobanilor turmele de vite proaste. Privelistea oferita este total neplacuta si lipsita de bun-simt fata de turisti :(
Dar cea mai mare mizerie este faptul ca in perioada celor 2 ore dintre orele 13 si 15 atunci cand este interzis scaldatul in lac, nu puteai parasi incinta strandului fara ca la o intrare ulterioara sa nu fii taxat inca odata.
Biletele pe care le veti plati la intrare dimineata (25 lei pentru adulti si 20 pentru copii) sunt valabile doar pentru o singura intrare. Dupa ce ca este un tarif nesimtit de mare pentru niste conditii care nu exista, nici macar nu poti beneficia de intrare libera intreaga zi. Si sa stai acolo cele 2 ore atunci cand este caldura mai mare fara sa beneficiezi de un petec de umbra si fara sa poti face baie in lac, este clar o bataie de joc.
Hai ca interdictia de a face baie in Lacul Ursu intre orele 13 - 15 as putea s-o inteleg - chestia cu heliotermia - desi se pot naste oaresce dubii si de aici. Ca ar putea fi parte a unui plan financiar (bine) gandit, facut sa umple buzunarele administratorilor strandului. Si ma refer acum la cele 2 elemente luate impreuna – interdictia de 2 ore la scaldat si faptul ca biletele de acces in strand sunt valabile pentru o singura intrare.
De ce am spus plan financiar bine gandit. Fiind aceste 2 ore “moarte” in care turistii nu au voie sa faca baie, marea lor majoritate nu vor ramane pe plaja in soarele torid si fara nici un pic de umbra si vor avea de ales intre doua variante. Ori vor merge la restaurantul din incinta (bun slab, nu conteaza) si care “intamplator” apartine tot Danubius Hotels Group, ori vor iesi sa manance de pranz in alta parte si dupa aceea vor dori probabil sa se reintoarca pe plaja.
Dar daca stau bine sa ma gandesc, faptul ca restaurantul din incinta tine tot de Danubius Hotels Group este cel de-al 3-lea element ce se poate adauga planului financiar al administratiei strandului de care va spuneam.
In ambele cazuri - si daca turistii vor ramane pe strand dar si daca vor iesi - administratia strandului castiga. Ori oamenii fac consumatie la carciuma de pe balta, ori platesc din nou intrarea. Si platind din nou intrarea inseamna un castig dublu de pe urma fiecarui turist. Si nu-i un castig de lepadat pentru ca fiecare turist intrat pentru a doua oara in strand va plati pe bilete un total de 50 lei adult si 40 lei copil. Asta pentru o zi intreaga de plaja care aici la Sovata inseamna fix 6 ore.
Asadar in urma argumentelor pe care vi le-am adus, consider ca aici la Lacul Ursu turistul venit in vacanta si sa se relaxeze nu este in ochii Danubius Hotels Group decat un portofel cu picioare ce trebuie jecmanit. Atat si nimic mai mult.
In sfarsit, asa cum v-am spus revin acum la grupul Danubius si scandalul cu privatizarea de aici. Haideti sa va fac putin capul mare. Cine nu vrea “cap mare” sa sara acest paragraf :))
Privatizarea statiunii Sovata. Va ziceam de “beculetul aprins” in legatura cu Danubius Hotels Group legat de o privatizare cu cantec. Ei bine, Sovata fusese declarata in 1999 drept “Statiune turistica de interes national”. Asadar societatea SC Balneoclimaterica SA Sovata - principala unitate turistica de aici, nu trebuia si nu putea fi privatizata conform legii de catre FPS (Fondul Proprietatii de Stat), ci de ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism), care avea competente si putere decizionala in acest domeniu si la care ar fi trebuit sa fie transferate toate actiunile societatii SC Balneoclimaterica SA Sovata detinute de FPS.
Nu s-a intamplat asta iar in anul 2000, SC Balneoclimaterica SA Sovata chiar daca era intr-o “statiunea turistica de interes national” si principalul operator turistic de aici, va fi privatizata printr-un abuz de catre FPS in urma unei licitatii trucate si cu dedicatie asa cum au fost de altfel multe alte licitatii din acele vremuri si nu doar din domeniul turistic.
Si pentru faptul ca aici era vorba despre o “Statiune turistica de interes national”, privatizarea trebuia promovata si mediatizata intr-un ziar de larga circulatie internationala, asta pentru ca investitorii pe profil (din Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Elvetia, Franta) interesati in acest domeniu sa poata afla in timp util si sa poata participa la licitatie daca ar fi fost interesati de asta. Ei bine ce ziar credeti ca a fost ales pentru mediatizarea licitatiei ? Cotidianul de limba maghiara si de “larga circulatie internationala” Népújság... din Targu Mures. Realizati cred ca intreaga Europa citeste acest celebru cotidian. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans.
Apoi s-a trecut la pasul urmator. Sub-evaluare societatii prin stabilirea unui pret cu mult mai mic decat valoarea sa reala, ajungandu-se intr-un final ca singurul investitor prezent la licitatie asta dupa ce alti 3 ofertanti au fost exclusi pe motiv de dosare incomplete, sa ramana societatea agreata de la inceput si pentru care era dedicata privatizarea : S. C. Salina Invest SA din Targu-Mures, o societate romano-maghiara infiintata cateva luni mai devreme si avand 75,37 % capital maghiar si 24,63 % capital romanesc.
In felul acesta si contra sumei de putin peste 1,5 milioane de dolari, actiunile detinute de statul roman la societaea SC Balneoclimaterica SA Sovata vor trece in patrimoniul S. C. Salina Invest SA dupa o sub-evaluare masiva de peste 60 de milioane de dolari, asta conform rezultatelor unui control efectuat de Curtea de Conturi in anul 2006 asupra respectarii legalitatii in privinta metodelor si procedurilor utilizate in cazul acestei privatizarii.
Privatizarea SC Balneoclimaterica SA Sovata a fost cel mai mare tun imobiliar, turistic sau cum vreti sa-i spuneti al acelor timpuri. SC Balneoclimaterica SA era detinatoarea hotelurilor Sovata, Bradet, Faget si Alunis, a unei suprafete de 200 ha de pamant, a 2 lacuri (Lacul Ursu si Lacul Alunis) aflate in exploatarea sa, a unei complexe baze de tratament, plus inca a unui numar de 105 vile aflate insa majoritatea (la ora aceea) in proces de retrocedare catre fostii proprietari de la care fusesera confiscate de regimul comunist. Patrimoniul societatii a fost reevaluat de catre Curtea de Conturi in anul 2006 ajungandu-se la o valoare de 76,5 milioane de dolari.
Ei bine tot acest patrimoniu va fi ofertat si castigat contra sumei de numai 1,5 milioane de dolari de catre SC Salina Invest SA in spatele careia si al carei actionar principal este cine credeti ? Societatea Danubius Hotels Group (nume peste care veti tot da prin Sovata), investitor strategic din Ungaria care detine un numar de 56 hoteluri in mai multe tari : Ungaria, Marea Britanie, Cehia, Slovacia si de acum (de atunci de fapt, din anul 2000) si in Romania.
Stiind ca licitatia nu va tocmai in limite legale si chiar in regula, Societatea Danubius Hotels Group va infiinta si se va ascunde in spatele SC Salina Invest SA din Targu-Mures, o societate infiintata in anul 2000 special pentru participarea si castigarea aceastei licitatii. Asadar in caz de Doamne fereste, cei trasi la raspundere de organele statului roman vor fi cei de la Salina Invest SA si nu ei - Grupul Danubius. Nu ei care erau doar niste actionari “de buna credinta” la respectiva societate si care habar n-aveau de mișmașurile facute de Salina Invest.
Sa va mai spun si ca povestea continua 6 ani mai tarziu atunci cand Lacul Ursu impreuna cu resursele de care dispune (namolul terapeutic peloidogen extras de pe fundul lacului) este concesionat in 2006 pentru 20 de ani cu drept de prelungire si catre acelasi investitor strategic din Ungaria - Danubius Hotels Group ?
S-a creat astfel un drept de monopol absolut asupra namolului terapeutic si orice alta baza de tratament existenta sau care se va construi ulterior in Sovata sau imprejurimi, va fi la mana grupului Danubius in privinta obtinerii (sau nu) a acestui “leac binefacator”.
Poate nu v-as fi povestit toate astea daca respectiva licitatie ar fi fost ratata din greseala vreunui “Dorel” prezent pe acolo si reprezentant al statului roman. Dar atata vreme cat totul s-a facut cu rea intentie si premeditat in folosul unui grup financiar si mai grav al unui stat strain, situatia trebuie cunoscuta. Aici s-a aplicat din plin sloganul acelor vremuri – “Noi nu ne vindem tara ! ”. Intradevar, nu ne-am vandut-o. Am dat-o degeaba... :-??
Gata cu facutul capului mare. Revenim la ale nostre turistice teme :))
In legatura cu titlul “Mamaia din inima Transilvaniei. Lacul Ursu - Sovata” pe care l-am dat acestui review sa nu va ganditi cumva ca-i de bine. Nici pomeneala. Este un semnal pe care-l trag pentru turistii ce vor vrea sa viziteze statiunea Sovata, sa stie la ce sa se astepte odata ajunsi aici.
Ziceam de “Mamaia Transilvaniei”. De ce asta ? Haideti sa facem o comparatie intre cele doua statiuni si sa vedem ce iese :))
Pai avem asa :
1. Apa sarata. Mamaia – DA. Sovata – DA.
2. Aglomeratie. Mamaia – DA. Sovata – DA.
3. Parcare. Mamaia – De cosmar. Sovata – La fel (asta pe “corso” si langa Lacul Ursu).
4. Preturi cazare. Mamaia – Nesimtite. Sovata – La fel (sau in marea lor majoritate).
Si unde mai este de lucrat.
1. Carciumi scumpe. Mamaia – DA. Sovata – Aproximativ.
2. Viata de noapte. Mamaia – DA. Sovata – Never.
3. Dotari pe plaja. Mamaia – DA. Sovata (Lacul Ursu) – Praf.
4. Respect turisti. Mamaia – DA (sau in mare parte). Lacul Ursu – NU.
Asta ca sa fac si eu o statistica =))
Haideti sa va zic acu’ si ce-i cu preturile la cazare. Ca sa vedeti in ce loc am nimerit (de Sovata zic), va pot spune ca la hotelul Pacsirta aflat chiar vis-a-vis de restaurantul Transilvania unde am luat masa, puteati ocupa o camera contra modicei sume de doar 86 € / noapte... 86 € = 382 lei. Sau ce ziceti de super oferta de doar 95 € (420 lei) camera dubla / noapte la hotelul Alunis ? Asta ca sa nu mai vorbim de creme de la creme si the best of the best - hotelul Danubius Health Spa Resort Sovata unde o noapte de cazare intr-o “enorma” camera de 16 m² :)) va va costa doar 132 € (586 lei) sau la frate-su Danubius Health Spa Resort Bradet unde pentru numai 140 € (620 lei) veti avea privilegiul de a va lafai intr-o imensa camera de 22 m²...
Incredibil asa ceva. Cum naiba sa ceri atat pe o noapte de cazare si unde... In Sovata ?? Cu siguranta astia au uitat unde se afla si se cred pe undeva prin Biarritz in Franta sau prin Baden Baden in Germania (asta ca sa ramanem pe statiuni balneo :))), nu intr-o statiune pana la urma vai mama ei (exagerez acu’). Dar asa cum zice o vorba - "Nu-i prost cine cere, e prost cine da", atata vreme cat vor fi doritori sa vina la aceste hoteluri in ciuda preturile astea absolut nesimtite, ei (hotelierii) o vor tine tot asa.
Si pentru ca v-am tooot purtat prin balarii in review-ul asta, sa revenim acum si la recomandarile / nerecomandarile acestei zone asa cum le vad eu.
Recomand statiunea Sovata ca pe o statiune cocheta, frumoasa si curata, poate totusi un pic cam aglomerata dar una peste alta un loc frumos in care va veti putea petrece o vacanta reusita. Un singur amendament as avea aici. Aveti grija unde va cazati. Exista variante extrem de scumpe in privinta cazarii, asa cum daca veti cauta veti da si de variante convenabile, sa le zicem “cu fata umana”.
NU recomand Lacul Ursu ca si varianta de balaceala si petrecere a timpului liber pentru ca aici va veti simti pur si simplu furati si desconsiderati si va veti face o mie de nervi. Eu personal n-am intalnit pana acum un alt loc in care bataia de joc fata de turisti sa se ridice la un asemenea nivel. Va pot spune ca noi din acel moment am scos de pe harta turistica a Romaniei Lacul Ursu. Asta pana cand Societatea Danubius Hotels Group nu-si va schimba politica de total dispret si je m'en fiche fata de turistii ce le solicita serviciile. Sau de ce nu, atunci cand vor disparea cu totul de aici :))
Acestea fiind zise, sa revenim la povestea noastra prin marcarea unui eveniment. Astazi vom incheia micul nostru tur de 6 zile si de mai bine de 1500 Km batuti prin tara, iar “casa noastra” din aceasta seara va fi... ACASA :)
Asa ca pe la ora unu dupa-amiaza parasim fara mari regrete strandul de la Lacul Ursu, ne mai fataim putin pe corso, luam cateva sticle de apa plata la jumatate, cumparam si 4 kurtos kalacs pentru drum si hai spre casa. Pe la ora 2 iesim in fine din Sovata si via Brasov pe directia Bucuresti.
Pentru ca nu mai aveam timp de altceva am ales traseul cel mai scurt – acela prin Praid, Odorheiu Secuiesc, Rupea, Brasov si apoi pe Valea Prahovei spre casa. Distanta de ~ 320 Km i-am parcurs in ~ 6 ore jumatate, asta incluzand si o oprire de 1 ora in Sinaia (pentru ca ne cam luase foamea) la restaurantul Casa Noastra, un local unde se mananca bine si la preturi decente. Fara alte evenimente pe traseu, pe la ora 8,30 seara eram deja in casa cu tot cu bagaje si cu catelul Bitza recuperat de la Buni :)
Iesind din Sovata ne gandeam cu ciuda ca suntem la doar ~ 150 Km de Balvanyos, marea si vesnica noastra dragoste si unde pe traseul facut initial (cel de 10 zile) ar fi trebuit sa fie ultima “casa a noastra” inainte de Bucuresti, o ultima noapte petrecuta la Grand Hotel Balvanyos si care urma sa incununeze maret hoinareala de pana atunci prin tara :)
Adicatelea spre a nu se intelege gresit, o ultima noapte din acel traseu, nu cea din urma noapte la acest hotel :)). Dar nu-i nimic. N-au intrat zilele in sac si cu siguranta vom ajunge si aici cat de curand daca acum n-a fost posibil si astrele ne-au fost potrivnice.
Dupa cum va spuneam la inceputul acestei serii de review-uri, planul de bataie cu care plecasem de acasa era facut pentru 10 zile de stat pe coclauri, dar datorita unor probleme ivite la serviciul unuia dintre noi a trebuit sa ne adaptam din mers si sa scurtam atat traseul cat si noptile de cazare. Din 10 zile a trebuit sa condensam la cat si la ce se putea face in doar 5, jumatate din traseu ducandu-se pe apa sambetei si asta cu pierderile unor obiective “must see” din nordul tarii.
Ramanem cu regretul ca nu am reusit sa ajungem asa cum avusesem initial in plan si prin nordul Maramuresului spre a vizita Cimitirul vesel din Sapanta, Viseul cu a sa mocanita iar apoi coborand spre sud sa trecem prin Pasul Prislop cu minunatele sale peisaje si apoi prin Tara Hategului cu Manastirea Prislop de langa Silvasu de Sus, asezamantul de suflet si locul de vesnica odihna al parintelui Arsenie Boca.
Si iarasi un punct foarte important si pe care nu l-am putut bifa, a fost ca nu am ajuns si prin judetul Bistrita trecut pe lista obligatorie de “must do”, asta pentru exceptionala palinca pe care o fac oamenii locului si din care daca-m fi ajuns, am fi facut ceva (mari :))) provizii pentru zile negre =))
Oricum ar fi, am ramas doar cu bucatica de tara pe care am vazut-o si am convingerea ca ne-am facut (sau macar am incercat) atat cat a fost posibil un traseu interesant si viata frumoasa de-a lungul acestui traseu stabilit oarecum ad-hoc si la fata locului dupa principiul, “Acum suntem aici. Unde mergem maine ? ”
Cert este ca ne-am intors din vacanta cam obositi dupa turul asta de forta :), dar mult mai bogati decat atunci cand am plecat si asta pentru ca singurele cheltuieli care te imbogatesc sunt calatoriile :). Amintirile locurilor vazute vor ramane pentru totdeauna, in timp ce daca am fi strans banii la ciorap si nu plecam nicaieri acestia s-ar fi dus cu siguranta (cum se intampla de obicei) si pe cine stie ce prostii :))
Inchei aici periplul celor 6 zile petrecute in “Romania mea frumoasa”, traseu in care am vazut peisaje si locuri pe care eu unul nu le dau pe 7 Grecii :)), no offence for other people. Mai trebuie intradevar lucrat la capitolul a ceea ce inseamna turismul profesionist - calitate cazari, calitate angajati, de fapt calitatea serviciilor in general, dar in fine lucrurile au inceput sa se miste intr-o directie buna.
Am incercat pe parcursul acestor review-uri sa va prezint corect si sper eu fara patima locurile si unitatile de cazare pe unde ne-au purtat pasii, iar acum pe final vreau sa cred si sa sper ca macar o mica parte din informatia pe care v-am prezentat-o sa va fie utila intr-o posibila viitoare calatorie pentru descoperirea sau redescoperirea catorva dintre frumusetile Romaniei, de multe ori prea putin pretuite de noi romanii, desi sunt aici langa noi si la indemana.
In speranta ca nu ati considerat o totala pierdere de timp faptul ca m-ati citit si poate chiar ati gasit si cate ceva util pe aici, inchei spunandu-va ca informatia e buna la casa omului, dar trebuie sa o ai, sa o vrei si sa si stii s-o folosesti atunci cand ii vine timpul. Pentru ca nu-i asa...
Cine detine informatia, detine puterea.
THX ! Bye bye.
Trimis de vega06 in 07.06.16 15:00:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.60230400 N, 25.08633120 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@vega06: După ceva timp, mă simt mândru să fiu primul care redactează un ecou, dar mai ales cu precădere asupra unui articol de-al tău.
De data asta, analogia între Mamaia și Sovata este bestială, știam că doar tu o poți realiza. (Glumesc, chiar e interesantă)
”Cert este ca ne-am intors din vacanta cam obositi dupa turul asta de forta, dar mult mai bogati decat atunci cand am plecat si asta pentru ca singurele cheltuieli care te imbogatesc sunt calatoriile
O foarte bună remarcă. Amintirile sunt cele mai frumoase și complexe trăiri ale simțurilor, ne îmbogățesc atât sufletește, cât și intelectual.
Mă surprinde, din nou, plăcut, fervoarea pe care o dispui cu ocazia fiecărui articol, nu te desparți de zecile de mii de cuvinte de care mă simt nevoit să le studiez îndeaproape. Știu că, din nou, o să-mi mulțumești pentru mirobolantele cuvinte dar un singur gând nu îmi dă pace: caloriile au mai dispărut?
@vega06 - In toamna anului trecut am mers in Sovata cu gandul de a ramine ceva mai mult in scopul de a combina placutul cu utilul, deci putin tratament si pe linga relaxare. Rezervarea era facuta la hotel Alunis cu mai multe luni inainte...
Din cauza aglomeratiei, dupa un scurt tur prin statiune, am facut stinga-n prejur si am disparut cit am putut de repede. Deci confirm suta la suta cele spuse de tine. Faimata Valea Prahovei este cu mult mai relaxata si primitoare decit Sovata atit de ridicata in slavi. Sunt anual macar de doua ori in Sinaia si inca nu mi sa intimplat sa plec atit de dezamigit precum a fost cazul in Sovata.
@andreieu - Păi la cât sport făcură de cu zori la micul-mare dejun, apoi la pârleazul de la lac...
@vega06 - Ooo, Doamne! Păi n-ați cheltuit 4 zile cât ați dat pe trei ore de stat la Medve- to!
Și se mai întreabă de ce nu-s vizitați, de ce-i ocolesc turiștii!
Păi la căt costă trei nopți la Krema de hotel, dau eu pe-un sejur la Albena.
Pe mine nu mă ustură ochii, că eram pitită între copaci, vă păzeam hainele!
Gata? Am ajuns acasă? O recenzie ceva?
@andreieu -
Sa stii ca intradevar se poate face o paralela intre Mamaia si Lacul Ursu asta cu referire directa la preturi nesimtite si aglomeratia de care te vei lovi in ambele locuri. Da’ oricum dac-as fi nevoit sa aleg un loc de vacanta intre aceste 2 locatii, as alege fara sa clipesc Mamaia. Cel putin sa ma simt si bine daca tot e sa dau o poala de bani aiurea. Si ma voi simti si mai bine stiind ca banii mei raman totusi in tara si nu merg prin buzunarele vecinilor
” un singur gând nu îmi dă pace: caloriile au mai dispărut?
Caloriile au disparut cu siguranta la ce program “de foc” am avut. S-au adunat in schimb calatoriile si amintirile frumoase iar asta nu poate fi decat de bine
Iti multumesc AndreiTu pentru vizita, primul comment si normal pentru mirobolantele-ti aprecieri
@Michaell -
Multa lume venea la Sovata pentru tratament in vremurile trecute. La momentul actual si la ce tarife se practica acum, nu stiu cati oameni vor mai putea financiar vorbind sa-si permita tratamente de mai lunga durata aici.
” Din cauza aglomeratiei, dupa un scurt tur prin statiune, am facut stinga-n prejur si am disparut cit am putut de repede.
Conform principiului “de ce ti-e frica nu scapi” si noi ne-am lovit de aceeasi problema. Uram aglomeratia si de acest criteriu tinem seama in mod special atunci cand alegem zonele unde vom pleca. Cu Sovata clar nu ne-a iesit. Super aglomerata statiunea ca sa nu mai zic si de strandul de la Lacul Ursu.
Iti multumesc si tie Michaell pentru vizita si comentariu
@Zoazore -
Da Zoa... Este si parerea mea. O statiune cu preturi nesimtit de mari si total neacoperite prin dotari, confort ceva...
Da’ cum spuneam si in review – prost e cine da, nu cine cere. Atata vreme cat vor avea clienti la toata scumpetea asta, de ce ar da inapoi? Si culmea e ca statiunea era full.
Bine acum nu te gandi ca erau ocupate in totalitate si alea 4 hoteluri de zisei io de ele. Nope. Acolo mai aveau locuri, da’ nu eram noi fraierii lor Aaa, si merci de “pazeala” la haine
Da, gata. Am ajuns acasa si-ati scapat de kilometricele-mi rev-uri
Iti multumesc si tie Zoa pentru ca m-ai vizitat de la inceputul acestui “serial” si ca ai avut un cuvant bun de spus de fiecare data
@vega06 - Aș fi plâns în pumni dacă ratam frumusețe de călătorie. Păi la câți km făcurăți, cum să fi fost impresiile scurte?
Nu te-am vizitat, am fost, cum ziceam, pe urmele voastre! Și tare bine mi-a prins excursia asta!
Acuma... stăm acasă?
Mai vreau! La un muzeu, o crâșmă, ceva!
@vega06 - Te-am urmărit cu mare atenție. De la început. Mi-a plăcut tot ceea ce ai scris, informațiile au fost foarte utile. Modul de prezentare a fost interesant, ai îmbinat umorul cu tot ceea ce ai crezut tu că ne ajută în călătoriile noastre. Mulțumesc.
Referitor la acest articol, pot spune că mi-a uns sufletul. Nu cred că voi mai merge vreodată în Sovata, nici dacă m-ar plăti românii de acolo, românii care nu vorbesc limba română.
Despre Mamaia pot spune că pentru mine nu reprezintă interes, nu a reprezentat niciodată. Este groaznică, din punctul meu de vedere.
Felicitări pentru vacanță, felicitări pentru toate articolele tale colorate!
Vacanțe plăcute vă doresc, indiferent unde le veți petrece.
@Zoazore -
”Aș fi plâns în pumni dacă ratam frumusețe de călătorie. Păi la câți km făcurăți, cum să fi fost impresiile scurte?
Adevar graiesti. Am avut o vacanta super reusita cu numai 2 sincope pe toata durata ei. Prima ar fi cazarea la pensiunea Cheile Nerei cu al sau patron anti-stress si a doua totala deziluzie pe care am trait-o la lacul Ursu din Sovata si tot din cauza patronului, de asta data Danubius Hotels Group.
Si da. Intram in pauza de "reveneala"
@krisstinna -
Multumesc frumos Cristina . Eu m-am straduit sa iasa un lucru bun si ce-a iesit ramane sa apreciati voi, cei care ati citit
”Nu cred că voi mai merge vreodată în Sovata, nici dacă m-ar plăti românii de acolo, românii care nu vorbesc limba română.
Sa stii ca aici gresesti. Sovata este o mica si frumoasa statiune care merita vizitata. Eu cu administratorii de la lacul Ursu am avut ce-am avut. Acolo chiar este o bataie de joc.
Altfel este o statiune curata si ingrijita si ai vazut ca am gasit aici o cazare super OK, la un pret bun si cu conditii cum rar intalnesti iar restaurantul Transilvania unde am mancat a avut preturi acceptabile si mancare excelenta. Asadar se pot petrece cateva zile pe aici . In Sovata vreau sa zic, nu in restaurant
Si-ti spun acum ceva ce am mai spus. Eu vad Transilvania ca pe un etalon in turismului romanesc. Chiar sunt buni la asta. Ca au ei o problema cu limba romana, asta da. Este o situatie reala si poate fi un minus. Mare.
Dar sa stii ca noi de prin anul 2008 mergem de 1-2 ori pe an la Grand Hotel Balvanyos din Harghita si n-am avut niciodata probleme majore de comunicare cu personalul hotelului. Problemele adevarate le vei intalni prin satele si comunele prin care treci, nu in locatii turistice unde interesul oamenilor este sa le vina turisti.
Cu Mamaia, da. Gandim la fel. Super aglomerata si preturi nesimtite.
Iti multumesc si tie Cristina pentru ca m-ai citit, pentru aprecierea articolelor mele "colorate" si in fine pentru comment
Vacante de vis si voua !
Bine ca s-a terminat, ca daca ramanea concediul asa de lung, imi luam eu concediu . Ce-mi place sa te sicanez, ador asta si mi-ar placea sa-ti vad fata citind primele cuvinte .
Acest ultim articol (din prezentul CO) l-as numi dupa cum vrea fiecare fie cireasa de pe tort sau bomboana de pe coliva in functie de ce catalogam, sau dulce si amar.
Ai mare dreptate in ceea ce ai spus aici si vad cum in continuare asistam neputinciosi la ce se intampla in jurul nostru. Poate ca vor sari multi cu gura ca depinde de noi sa schimbam ceva sau altceva, insa pana cand oamenii nu vor fi oameni (indiferent de culoarea politica) nu se va schimba nimic.
Fara a mai divaga politic, am citit cu mare placere articolele tale si dupa ce-ti vei reveni cu kilometrajul te astept cu noi articole, pana atunci, votat cu mare placere.
@vega06 - Cu satele de care vorbesti e putin altfel de cum spui / insinuezi tu. Am crescut ,,pe Tarnave ,,intr-un sat unde locuiau doar sasi. Nu exista nici urma unei alte natii. Mai incolo, am trait intr-un oras unde se vorbea foarte mult ungureste - Tarnaveni. Iar mai incolo, cei mai multi ani, i-am trait intr-un oras cu o mare minoritate germana. Parintii mei, cand eram mic, intodeauna cand aveau ceva de discutat si nu era destinat urechiilor mele, vorbeau impreuna ungurest.
Ce vreau sa spun cu toate astea? Am trait in aceste zona si cunosc oamenii de acolo foarte bine. Sunt de parere ca cei care-i condamna, cum face o colega mai sus, fac asta fara sa gandeasca - sorry, folosesc intentionat aceasta exprimare. Nu este aici ilocul potrivit pentru a da explicatii si a dezvolta acest subiect asa cum ar fi poate nevoie. Doar atit: fiecare etnie, peste tot in lumea asta, incearca printr-un reflex instinctiv, sa-si apere limba, traditia si obiceiurile. Eu as spune sa-i respectam si sa-i ajutam. Mai ales daca au adus tarii atit de mari foloase precum au facut-o sasii si ungurii. Nici unii si nici altii nu sunt si n-au fost puturosi sau hoti, din contra. Mergeti in acele tinuturi si vedeti cum arata.
Sunt oameni cu suflet si inima calda si daca nu o arata intodeauna.
Vreti sa va povestesc ce mi sa intimplat cu citeva saptamini in urma ?
Sunt cu sotia in drum spre aeroport si ma orpesc in padurea bogatii sa vad ce mai e pe la taraba de souvenir-uri care-si are locul acolo de multi ani. Un domn si o doamna ceva mai in virsta cu accent unguresc ma intreaba ce doresc. Intram in vorba si domnul, vazindu-mi mustata si dupa accent, ma identifica ca corcitura din ardeal..- facem glume si radem impreuna . Pina fac greseala si-l intreb de fiul lui pe care-l intilnisem alta data tot aici la taraba lor. Mare greseala din partea mea aceasta inrebare ! Incepe batrinelul sa plinga ca un copil si-mi spune ca baiatul lor s-a sinucis. M-a coplesit o mila cum nu mi sa mai intimplat in viata mea. Nu am stiut cum sa dispar de acolo. In momentul in care scriu aceste randuri mi se umesec ochii gandindu-ma la durerea omului.
Deci sunt si ei oameni, cu o inima si un suflet. asa cum am spus mai sus.....
@mishu -
Nu ca tu clar ai ceva cu mine. Iar bagi la inaintare deschideri d-alea de palpitatii
Pai d-aia ma grabii si io sa inchei ca plecam naiba in concediu pe anul asta si nu apucasem sa-l termin de scris nici pe cel de anul trecut
Iar la acest ultim review ai vazut ca a fost mai mult amar decat dulce, pentru ca asa a fost si starea de fapt intalnita la fata locului. Si cum nu puteam sa tac, a trebuit sa combat pe partea negativa si cu argumentele pe care le-am crezut nimerite in atare situatie. Ca place sau nu place ceea ce am scris aici este problema celui care citeste. Asta este opinia mea si mi-am sustinut-o argumentat.
Iti multumesc si tie Mishule pentru apreciere si pentru ca mi-ai citit toate aberatiile , dar si pentru prezenta constanta prin ecouri la materialele mele
@Michaell -
Eu n-am confundat niciodata sasii cu secuii. Din pacate insa pentru noi, marea majoritate a sasilor din Romania au plecat in Germania dupa evenimentele din dec. 89 sau in anii imediat urmatori
”Cu satele de care vorbesti e putin altfel de cum spui / insinuezi tu.
Este opinia ta si ti-o respect, dar nu. NU este altfel. Eu tot timpul am spus despre secui ca stiu limba romana dar refuza ostentativ sa o vorbeasca. Chestia asta cu satele am trait-o pe propria-mi piele si nu e vorba numai de mine. Multi romani s-au lovit de aceiasi situatie trecand prin satele si comunele Tinutului Secuiesc. Aici nu ti se va raspunde in romaneste indiferent ce intrebare vei pune in cel putin 90% din cazuri. Te vei lovi de vesnicul “nem tudom roman”. Asadar nu “spun/insinuez” asta ci o afirm cu toata responsabilitatea.
”Am trait in aceste zona si cunosc oamenii de acolo foarte bine. Sunt de parere ca cei care-i condamna, cum face o colega mai sus, fac asta fara sa gandeasca - sorry, folosesc intentionat aceasta exprimare. (...) fiecare etnie, peste tot in lumea asta, incearca printr-un reflex instinctiv, sa-si apere limba, traditia si obiceiurile.
OK. Eu nu-i condamn fara sa ma gandesc. Chiar ma gandesc ca nu sunt indeajuns de mult condamnati pentru faptul ca fiind cetateni ai Romaniei vorbesc in maghiara refuzand limba romana.
Asta n-are nici o treaba cu pastrarea traditiilor si a limbii. Pentru ca nimeni nu le-a interzis sa-si mentina obiceiurile si nu le-a interzis folosirea limbii materne – maghiara in cazul lor. Dar de aici pana la a vorbi exclusiv si ostentativ in ungureste e cale lunga. Si sorry si eu acuma, dar sunt intru totul de acord cu “Colega de mai sus” cum spui tu, care s-a simtit pe drept cuvant nemultumita/ frustrata de faptul ca un cetatean roman indiferent de nationalitate sa nu stie sau nu vrea sa vorbeasca limba nationala a tarii in care traieste si-si castiga bucata de paine.
Eu nu am absolut nimic cu ei ca natie sa spunem, ci numai cu faptul ca nu vor sa vorbeasca romaneste. Nu cred ca cer prea mult
@vega06 - Revin, si promit ca e ultima oara, ptr. a te contrazice intr-un punct anume. De unde deduci si cum de esti atit de sigura ca acei oameni din satele amintite de tine cunosc intradevar limba romana dar refuza s-o vorbeasca? Daca mi-ai citit ecoul de mai sus cu atentie, ai fi observat ca am amintit de satul de unde ma trag din ardeal unde toti locuitorii, fara exceptie, erau sasi - dintre care marea majoritate, dintre cei virstnici, aproape TOTI, nu erau in stare sa lege o propozitie in limba romana. Nici macar in felul in care reusesc eu, asa cu greseli, de care, sincer, imi pare rau.
Deci cu parere de rau dar afirmi / sustii lucruri pe care nu ai cum sa le sti cu certitudine - de dovezi, nici vorba.
Mai tirziu, deci doar cu citiva ani inainte de revolutie, am avut colegi de serviciu, deci oameni relativi tineri, din satele de pe linga Sighisoara, care cu chiu cu vai reuseau sa se faca intelesi in limba romana.
Am incercat in ecoul de mai sus sa iau apararea minoritatiilor si sa explic de ce comportamnetul lor este ceva firesc si normal. Uite iti mai dou un ex. Daca esti interesata, vei putea afla ca, in multe colturi ale lumii sunt locuri unde diferite etnii si-au creat comunitati si unde fac tot posibilul sa taiasca asa cum cred ei ca este musai ca sa nu-si piarda identitatea. Sunt de ex.comunitati de germani in America de sud (Paraguay, Argentina, Brazilia) unde virstnici pina in ziua de azi nu ,,rup,, o boaba in spaniola sau portugheza.
Dar limba nu este singurul punct. In privinta casatoriilor e mai strict. Se exercita o presiune foarte mare asupra copiilor ca sa-si caute parteneri de aceasi etnie. La fel a fost si e pina in ziua de azi si la sasi. Sa nu-ti spun prin ce-am trecut eu si cum sunt privit de neamurile mele, pina in ziua de azi, pentru faptul ca mi-am ales ca sotie o romanca... - )
Sa aveti un sfirsit de saptamina fain.
@Michaell -
Nu Michaell, gresesti si sa-ti spun si unde. Amesteci lucrurile. Repet ce-am spus si in ecoul trecut. Eu n-am facut niciodata referire la satele si populatia de sasi din Transilvania. Sasii au fost intotdeauna oameni bine educati ce si-au crescut copii in respectul fata de tara in care traiesc. Jos palaria in fata lor.
Nu acelasi lucru se intampla insa in comunitatile cu populatie majoritar maghiara. Aici parintii cultivau in trecut (vorbesc acum de anii ‘70 - dar poate inca se mai practica asta) copiilor de mici ideea ca tara lor este Ungaria si ca noi romanii le-am fi rapit teritoriul (Transilvania) rupandu-l de la patria mama, iar acesti copii cresteau si erau invatati sa priveasca romanii daca nu cu ura, cel putin cu reticenta. Cei ce nu cunosc deloc limba romana fac parte din generatiile mai vechi, acelea de 50 de ani si peste. Astazi in cea mai mare parte cu tinerii te poti intelege in romaneste pentru ca au realizat starea de fapt a lucrurilor. Aceea ca traind in Romania si pentru a avea o sansa in as face viata mai buna vor trebui sa stie si sa poata vorbi si limba romana, limba tarii ai caror cetateni sunt. Rar veti mai da de tineri care sa nu stie sa vorbeasca si in romaneste. Ca unii nu vor s-o faca, asta-i alta poveste.
” poate nu insinuezi ceva, in schimb afirmi / sustii lucruri pe care nu ai cum sa le stii cu certitudine - de dovezi, nici vorba.
Le stiu cu certitudine Michaell. Am trecut prin asta. Citeste te rog review-ul si ecourile de aici vezi impresii precum si ecourile review-ului dinaintea acestuia aici vezi impresii si atentie aici la ce-a spus colega @Dana2008, o romanca ce traieste in Targu Mures si prin ce-a trecut colegul @Cosmin Voinea. Poate asa te vei convinge ca nu vorbesc aiurea si ca sa ma aflu in treaba.
De ce ziceam de anii ’70. Am spus intr-un ecou la primul review de unde ti-am dat link ca noi avem rude in Bicazul Ardelean, comuna in care pe vremea aceea erau doar 10 familii de romani intre ~ 150 de familii de maghiari. Foarte foarte putini maghiari de acolo vorbeau si romaneste. Pe vremea aceea de cate ori mergeam in vizita pe la ei auzeam aceleasi vorbe spuse de vecinii unguri : “O sa vina ziua cand veti veni aici cu pasaport”, vorbe spuse oarecum sub forma de gluma si cu un zambet in coltul gurii. Ultima oara cand am fost pe la ei (asta prin 2010) lucrurile se schimbasera oarecum. Varul meu mi-a spus ca aproape toata lumea vorbea si romaneste, ca nu a avut si nici nu are necazuri cu vecinii maghiari din comuna, dar ca rautatea cu care erau priviti romanii si in special cei din sud si cei din nord vest a ramas aceiasi. Si in privinta casatoriilor pastrand etnia, se practica si in Bicazul Ardelean dar la momentul actual multi tineri “au sarit parleazul” sa zicem asa, formand familii mixte si asta-i bine pentru comunitate. S-au creeat astfel relatii de rudenie ce trec inaintea convingerilor de alta natura si asa incet incet lucrurile tind sa intre pe un fagas normal
” Am incercat in ecoul de mai sus sa iau apararea minoritatiilor si sa explic de ce comportamnetul lor este ceva firesc si normal. (...) in multe colturi ale lumii sunt locuri unde diferite etnii si-au creat comunitati si unde fac tot posibilul sa taiasca asa cum cred ei ca este musai ca sa nu-si piarda identitatea. Sunt de ex.comunitati de germani in America de sud (Paraguay, Argentina, Brazilia) unde virstnici pina in ziua de azi nu ,,rup ,,o boaba in spaniola sau portugheza.
Da, este firesc si normal in as pastra identitatea, dar nu este deloc firesc si normal in a insufla tinerei generatii ostilitate si antipatie fata de tara ai caror cetateni sunt, asa cum se intampla la noi. Si ce spui tu spuneam si eu. Varstnicii nu vorbesc limba tarii respective, dar tinerii de voie de nevoie trebuie s-o invete si s-o foloseasca
Hai ca am scris un ecou mai lung ca muulte review-uri scrise pe AFA
Toate cele bune si voua
Aaaa... Si asa de final, vezi ca eu sunt un “el” nu o “ea”
@vega06 - din experienţa proprie tind să îţi dau dreptate. eram într-o tabără studenţească şi aveam de facut o cercetare sociologică pe tema integrarea românilor în comunităţile vorbitoare de limba maghiară. aveam nevoie de 3 români dintr-un anumit sat să îmi răspundă la nişte întrebari. Nu îmi mai amintesc numele satului, dar era cam la 20-30 de km de Sfântu Gheorghe. Primul drum l-am făcut la primăre să căutăm românii. Cu greu ne-am înţeles cu secretara că ştiam în ungureşte numai câteva cuvinte de gen szeretlek, egészség, igen şi încă câteva care nu ne ajutau decât s-o dăm în bară. Am gasit adresele de români şi am pornit încrezători spre ei. Din 3 unul singur a înţeles ce vrem. Şi culmea, al treilea era o femeie din Timişoara care se căsătorise acolo cu un maghiar în urmă cu 4 ani şi de atunci nu mai ieşise din sat. Când am început să vorbim cu ea ne-am lovit de un surprinzător "nem tudom roman" la care noi am facut ochii cât cepele. Crezi că e posibil sa uiţi limba română în 4 ani?? Ne-am prins când am vazut că ne făcea semne cu mâna să renunţăm. O urmărea soţul de dincolo de uşă şi răspunsul dezirabil era... nem tudom roman...
poate sunt cazuri izolate. sper să fie aşa. dar e mare păcat că există.
@Maya_C -
Ceea ce ai povestit acum Maya, nu face decat sa-mi intareasca spusele si convingerea. Sunt din pacate locuri in Romania unde tu ca roman te vei simti strain in tara ta si unde vei fi intampinat cu ostilitate si antipatie. Eu unul nu cred ca ar fi doar cazuri izolate, asta pentru ca prea multi dintre noi am avut experiente de acest gen.
De ce sa ne ascundem dupa deget si sa sustinem ca toate-s bune si frumoase atunci cand realitatea ne contrazice ? In aceste zone unde cum spui, raspunsul dezirabil la orice intrebare vei pune va fi “nem tudom roman”, indezirabil vei si primi acest raspuns.
Si acum asa ca un exercitiu de gandire. Cum crezi ca vor fi crescuti copii acelei familii din satul de langa Sfantu Gheorghe de care spuneai ? In dragoste fata de tara ? Si daca raspunsul va fi “da”, eu intreb : Dragoste fata de care tara ?
In fine. Cum se stie speranta moare ultima. Asadar sa speram ca pe masura ce va trece vremea, aceste situatii se vor rari pana la a disparea cu totul.
Iti multumesc si tie Maya pentru vizita si comentariu
@vega06 - copiii lor se vor adapta la cerintele societatii daca vor sa se integreze sau vor ramane in satul lor, limitati, si cu dragoste de o tara care nu-i vrea. spun asta pentru ca am niste prieteni cetateni romani de etnie maghiara stabiliti de cativa ani in Ungaria.
Nu au fost primiti cu bratele deschise de fratii lor, imi spuneau ca sunt priviti cu retinere si tot outsideri au ramas si acum dupa 10 ani, dar nici nu se mai pot intoarce... Asta ti-e soarta cand inima iti e intr-o parte si conjunctura e diferita.
solutia? daca-mi permiti o gluma, casatorii mixte si sa-i facem sa isi uite radacinile.
@Maya_C -
”copiii lor se vor adapta la cerintele societatii daca vor sa se integreze sau vor ramane in satul lor, limitati
Se pare ca aici s-a facut un pas inainte pentru ca acesti copii in marea lor majoritate stiu limba romana. Un lucru bun, pentru ca in felul asta nu vor mai fi “legati de glie” si vor putea sa-si caute un serviciu mai acatarii prin orasele mai mari.
”am niste prieteni cetateni romani de etnie maghiara stabiliti de cativa ani in Ungaria. Nu au fost primiti cu bratele deschise de fratii lor, imi spuneau ca sunt priviti cu retinere si tot outsideri au ramas si acum dupa 10 ani
Intamplarea face ca acum vreo saptamana, inainte de a publica aceste ultime 2 review-uri (astea cu Sovata), sa fi stat de vorba cu un bun prieten ce mi-a povestit patania unui coleg de facultate al lui tot asa cetatean roman de nationalitate maghiara, care si-a inceput facultatea in Romania, dar la insistentele parintilor si-a terminat-o in Ungaria. Ei bine colegii de grupa de acolo nu l-au scos pe toata durata studiilor din “tigan roman”, asta cu toate ca avea nume neaos maghiar Zsolt nu stiu cum si vorbea la perfectie ungureste. Dezamagit a vrut sa se intoarca in tara, dar a trebuit sa ramana acolo pana la urma la amenintarea tatalui sau ca nu-i va mai da bani de studii daca o va face.
Dupa cum vezi aici asistam la un paradox. Noi ii vedem pe cetatenii romani de nationalitate maghiara ca fiind unguri, iar ungurii ii vad ca fiind tigani romani. Cum ar da-o nu-i bine si-mi pare rau pentru ei in privinta asta.
”solutia? daca-mi permiti o gluma, casatorii mixte si sa-i facem sa isi uite radacinile.
De ce gluma ? Solutia ta cu casatoriile mixte chiar functioneaza in Bicazul Ardelean, cum ii spuneam si lui Michaell putin mai sus . Inrudirea intre familiile maghiare si cele romane nu va face sa dispara traditiile vreuneia dintre parti, dar va aduce intelegere trecand inaintea convingerilor etnice, politice sau de orice alta natura ce pot aparea.
@vega06 - bine... de acord. dar n-ar trebui sa fie scopul in sine... sa ne mixam... de asta am zis ca e gluma. musai sa fie vorba de dragoste, ca altfel doar ne injuram in limbi diferite
@Maya_C -
Desi scopul scuza mijloacele, in acest caz chiar nu e cazul . Poti fi sigura ca tinerii aceia nu "s-au luat" doar ca "sa fie pace in lume" si give peace a chance . Sa nu exageram. Cu siguranta sunt implicate sentimente acolo
@vega06 - Nuș-cum da așa simt c-o să v-o luați pentru OFF TOPIC... Și tu, și Maya_C
Ia pune tălică de scrie o filozofeală d-aia ne-turistică despre și-om comenta mai mulți p-acolo!
@Zoazore -
Cam da Zoa... Ne-o puteam lua oricand
Gata. Stop joc
@vega06: Chiar foarte bun articolul. Bine că l-am lăsat pe week-end, să-l pot citi cap-coadă. Comentariile extrem de pertinente întregesc valoarea articolului.
Despre secui cred că se exagerează un pic, dar nu total. Eu nu am avut probleme în general. Că au fost și vreo 2-3 excepții, asta e altceva. Depinde și de zonă, și de modul de a gândi al celor de acolo dar și de modul nostru de a interacționa cu ei.
În armată am avut însă cea mai neplăcută experiență. Eram destul de prieten cu unul din Harghita, în total erau vreo 4 și vorbeau f mult între ei. Cu noi însă se purtau foarte frumos, iar când eram de față vorbeau românește. La un moment dat, așa ca o glumă am spus: "ce ai zice dacă ți-aș spune că eu înțeleg ungurește și știu ce vorbiți". S-a schimbat la față, și cu o uitătură cum n-am mai văzut a spus: "aș băga cuțitul în tine". Cumva a fost și vina mea că l-am zgândărit, dar în sufletul unora există o doză importantă de ură.
@Dabator - Am spus eu stop joc, dar trebuie sa-ti raspund
” Despre secui cred că se exagerează un pic, dar nu total. Eu nu am avut probleme în general. Că au fost și vreo 2-3 excepții, asta e altceva. Depinde și de zonă, și de modul de a gândi al celor de acolo dar și de modul nostru de a interacționa cu ei.
Pai nici eu n-am generalizat. Afara de deranjantul “nem tudom roman” pe care l-am auzit intradevar ff des, o singura data ne-am lovit in ultima vreme de rautate si ostilitate pe fata din partea unui cetatean roman de nationalitate maghiara. Asta se intampla pe drumul de intoarcere spre Bucuresti de la Balvanyos, drum in care am zis sa facem si un scurt info-trip si sa vedem ce este de capul a 2 locatii pe care pusesem ochii de ceva vreme, una langa Covasna (~5km) - The Machine House din comuna Zabala (Zabola in maghiara) si cealalta chiar in Covasna - Hotelul Clermont 4 ****. Nu ma intind acum la povesti dar pe scurt ostilitatea de care va spuneam am intalnit-o la The Machine House. Pentru cine chiar vrea sa vada ce s-a intamplat acolo dati click aici vezi impresii.
”în sufletul unora există o doză importantă de ură.
Asta cu certitudine. Si ce ai povestit tu dar si prin ce am trecut noi si cu siguranta si alti colegi, poate au fost totusi numai niste nedorite exceptii. Dar pentru ca asa cum se stie exceptia confirma regula, ce mai ramane de spus ? ...
Iti multumesc si tie Daba pentru vizita, aprecieri si comentariu
Frumos si haios scris! Sterg Sovata de pe lista chiar acum! Am votat cu drag!
@Sejurica -
Merci de aprecieri Nicoleta . Si cum ii spuneam putin mai sus lui @krisstinna, nu trebuie sa renunti la vizitarea statiunii Sovata. Doar la plaja si balaceala in lacul Ursu, acolo cam da, ar fi cazul.
Dar Sovata este o mica statiune turistica pe care intradevar merita s-o vizitati si-ar fi pacat sa n-o faceti. Corect, are cazari foarte scumpe la hoteluri dar daca vei cauta vei gasi si pensiuni acceptabile ca pret, extrem de bine dotate si foarte foarte curate.
Iti multumesc si tie pentru vizita si comment
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Lacul Ursu și celelalte - Sovata — scris în 14.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Experienta Oribila! Dezamăgitor! — scris în 14.08.21 de ux121876 din BUCURESTI
- Sep.2020 Lacul Ursu — scris în 24.09.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 NU recomand Lacul Ursu — scris în 21.08.20 de Anonim m din TâRGOVIşTE
- Jul.2020 Nu recomand lacul Ursu — scris în 25.07.20 de ux116282 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2017 Trei ore de bălăceală în Lacul heliotermal Ursu din Sovata — scris în 04.08.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Lacul Ursu - sursa de îmbogățire! — scris în 30.09.16 de Mineliea din PLOIEşTI - RECOMANDĂ