ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacul Ursu și celelalte - Sovata

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Sovata - stațiunea atât de cunoscută, care ne-a găzduit și pe noi patru nopți la Hotel Relax nici n-aș fi vrut să scriu. Nu pentru că nu mi-ar fi plăcut, ci pentru că nu am fost acolo pentru tratament și nici pentru odihnă sau relaxare. Eram într-un circuit - ceva care seamănă mai mult a alergătură. La Sovata am avut parte de odihnă și de relaxare numai în timpul nopților, în rest, în fiecare zi, după micul dejun și până la lăsarea serii, autocarul și propriile picioare ne purtau prin alte și alte locuri turistice, conform unui program bine stabilit de o agenție turistică. Cu toate acestea, în scurte răgazuri, am făcut câteva plimbări pentru a cunoaște sau a recunoaște (unii dintre noi) minunata stațiune din Ținutul Secuiesc. Au fost și dintre aceeia care - pentru relaxare la SPA - au refuzat uneori să participe la programul turistic prestabilit.

În cea de-a doua zi a circuitului nostru, o zi încărcată în care am vizitat Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni, Parcul memorial Bezidu Nou, precum și Castelul Rhédey și Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure, revenind la Sovata, autocarul ne-a lăsat aproape de centrul stațiunii. Urmându-ne ghidul care ne povestise deja despre Sovata și despre lacurile care-i fac faima, am pornit să le vedem și noi.

Am făcut o frumoasă plimbare prin pădurea de lângă Lacul Ursu, zonă bine amenajată, cu alei, scări, pontoane, podețe, foișoare, panouri informative, indicatoare, puncte de belvedere, bănci și tot felul de amenajări din lemn. Pornind pe aleea din partea dreaptă a Lacului Ursu, de lângă intrarea la ștrand, urmând indicatoarele și marcajele, studiind harta, te poți abate de la traseul principal descoperind și alte lacuri.

Cu o suprafață de 40.235 m², Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume. Momentul formării lui (prin prăbuşirea unei exploatări de sare) se cunoaște cu exactitate - 27 mai 1875, ora 11.00. Legenda spune că la acea dată, doi păzitori de sare adunau fânul, iar ploaia torențială care s-a abătut asupra lor măturând totul în cale, a luat fânul acoperind exploatarea de sare. Apele s-au adunat acolo și astfel a apărut Lacul Ursu.

Vara, temperatura apei lacului variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din pâraie, care nu se amestecă cu apa sărată, concentrată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic. Fenomenul de heliotermie face ca vara temperatura Lacului Ursu, adânc de peste 18 m, să fie de 10-20°C la suprafață, în timp ce la adâncimea de 1,5 m să atingă 40-60°C. În lac se poate face baie, dar la momentul trecerii noastre pe acolo, la ștrandul amenajat cu întinse suprafețe de plajă pe ponton, nu era nici un fel de animație. În afară de peisajul lacustru, cu vegetație abundentă, am admirat rațele de pe lac, plutind pe luciul apei sau odihnindu-se pe mal.

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături - arie protejată de interes național - este o rezervație naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 79 hectare. Este o zonă formată din roci vulcanice și masive de sare. Din arealul rezervației, pe lângă Lacul Ursu, mai fac parte Lacul Aluniș, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei, Lacul Roșu și Lacul Verde.

Datorită marii sale concentrații saline, Lacul Ursu este denumit "Marea moartă a Transilvaniei". "... principalul component al apei sale terapeutice este clorura de sodiu, a cărei concentrație crește cu adâncimea și variază între 6 și 310 g/litru. În vara anului 1900, apa avea temperatura de 71 de grade la adâncimea de 1,32 metri. În anii următori, temperatura apei nu a mai atins această valoare datorită creșterii treptate a numărului de vizitatori. În condiții optime, temperatura apei atinge 50 - 55 de grade la începutul verii, în deschiderea sezonului. Cura balneară de aici este indicată pentru numeroase afecțiuni ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice sau neurologice. "

Urmând Traseul eco-didactic "Ursu" nu am ajuns până la Lacul Tineretului, lac cu apă dulce, probabil pentru că este mai îndepărtat. Ni s-a spus că scăldatul este interzis, că în sezon se pot face plimbări cu barca și că nu departe de acesta există un parc de aventură cu o tiroliană - Adrenalin Plus, Lacul Tineretului - care trece pe deasupra lacului. Cum nici scăldatul și nici tiroliana nu erau pasiunile noastre din acel moment, n-am regretat prea mult că acest obiectiv nu a fost atins.

Spre Lacul Paraschiva, prin pădure, urmezi marcajul cu punct roșu. Pe alee, am ajuns destul de repede la lacul cu apă dulce, format în mijlocul unei doline, pe malul căruia a fost construit un ponton. Bun loc de observare, fotografiere și odihnă! Lacul Paraschiva situat între Lacul Tineretului și lacul Ursu s-a format în 1980, în urma unor ploi abundente. Datorită salinității foarte reduse a apelor sale, lacul este considerat un lac cu apă dulce, aici putând trăi pești și alte viețuitoare acvatice.

Lângă Lacul Paraschiva (84 m lungime, 28 m lățime și peste 2300 m² suprafață), în partea sa vestică, se pot vedea frumoase stânci de sare. "Muntele de sare" cum prea generos a fost numit, este de fapt o ridicătură a stratului de sare, foarte decorativă. Înconjurată de pădure, de multă liniște, această formațiune de sare, cu micul lac de la bază, oferă un peisaj rar, demn de a fi fotografiat.

Alte două lacuri - Lacul Verde și Lacul Roșu - situate unul lângă celălalt, motiv pentru care li se mai spune "lacurile gemene", mai mici decât celelalte, vor fi descoperite în apropiere.

Lacul Verde (cu o suprafață de 210 m²) și - în continuarea lui - Lacul Roșu (cu o suprafață de 1050 m²) au primit aceste nume datorită culorii apelor. Apa Lacului Roșu este roșiatică datorită unor vietăți minuscule, foarte multe, inofensive pentru om, care foiesc prin apă. Se spune că aceste vietăți devin și mai roșii atunci când salinitatea apei crește. Și în Lacul Verde trăiesc aceste vietăți, dar culoarea sa este dată de oglindirea în apă a vegetației abundente din jur. Adâncimea acestor lacuri este mică, fundurile sunt mâloase, iar aspectul lor murdar, cu multe resturi vegetale în putrefacție plutind deasupra apei, nu mă vor convinge niciodată să intru acolo cu toate că se spune că acele ape au miraculoase proprietăți de tămăduire a unor boli.

Lacul Aluniş a fost ultimul lac pe care l-am văzut în periplul nostru din acea după-amiază. Ascuns într-o dolină pitorească, la 60 m de Lacul Ursu, spre vest, Lacul Aluniș s-a format datorită scurgerilor de ape din Lacul Ursu. Chiar am văzut și am fotografiat locul prin care surplusul de apă din Lacul Ursu situat puțin mai sus, ajunge în Lacul Aluniș.

Mult mai mic decât Lacul Ursu, Lacul Aluniș (cu o suprafaţă de 3670 m² și o adâncime maximă de 7 m), nu prezintă fenomenul de heliotermie, deci, apele sale sunt ceva mai reci. Și aici s-a amenajat un ștrand. L-am văzut, dar neanimat de agitația celor veniți acolo pentru plajă.

Din apropierea Lacului Aluniș, lângă parcul pentru copii amenajat cu leagăn, tobogan și balansoar, grupul nostru s-a disipat. O parte a continuat pe alee încheind circuitul în centrul stațiunii, la tarabele cu suveniruri, iar o altă parte a urmat direcția indicată de săgeata pe care scrie "Spre Lacul Mierlei și Turnul Belvedere". A fost un moment de derută pe care nu-l voi detalia. Pe scurt, spun doar că nu am ajuns la Lacul Mierlei și nici la Turnul Belvedere. Rămâne pentru altădată, atunci când poate timpul va fi mai generos cu noi. De altfel, pe lista mea de opțiuni turistice în Sovata au mai rămas nebifate și alte obiective.

Plimbarea în Sovata, în jurul Lacului Ursu, care a durat aprox. 2 ore după o zi turistică destul de încărcată, ne-a adus cunoaștere, bucurie și... oboseală. Pentru a mai scuti din efort (drumul de 1,2 km - din centrul stațiunii și până la Hotel Relax unde eram cazați - urmând a fi făcut pietonal), o parte dintre noi a dat năvală la Trenulețul turistic cu rugămintea de a opri pentru debarcare undeva, aproape de hotel.

Eu am preferat mersul de promenadă, pe șoseaua șerpuind printre hoteluri frumoase, cu parcări aglomerate, descoperind stațiunea pas cu pas. Biserica "Inima lui Iisus", cu Bustul de bronz al episcopului romano-catolic Márton Áron în fața întrării, mi-a atras privirile. La ora trecerii mele pe acolo, biserica era deschisă așa încât am mai făcut câțiva pași pentru a o vedea și a o fotografia în interior.

Convinsă că în Sovata mai sunt încă multe de văzut, sper că viitorul îmi va aduce bucuria revenirii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 14.07.23 16:53:26
Validat / Publicat: 14.07.23 17:34:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 3727 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Sovata - Mici lacuri în rezervația naturală protejată.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.07.23 17:41:34]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

liviu49
[15.07.23 09:22:38]
»

Zona descrisa am vizitat-o in a doua zi a miniconcediului in Maramures. Vei intreba unde e legatura cu Maramuresul, dar ea exista. In drum spre Maramures am optat pentru o cazare de 2 nopti la pensiunea Iris 2 din Praid. Ziua intreaga (cea de sambata) am rezervat-o dimineata vizitarii Salinei Praid si Muzeului Fluturilor Exotici. Dupa amiaza am fost pana la Zoo Tg. Mures, iar la intoarcere spre Praid o ora ne-am plimbat prin Sovata. Punctul central al vizitei a fost, bineinteles, Lacul Ursu si imprejurimile. Pentru ca in urma cu o zi am fost la Lacul de Smarald de la Racos comparatia am facut-o cu acesta si castigator a fost Lacul de Smarald. Am fi vrut sa mai vizitam si statiunea, dar timpul nu tinea cu noi pentru ca trebuia sa ajungem la pensiune, sa mancam, sa facem bagajele si sa ne odihnim. Asta pentru ca a doua zi ne astepta un drum lung spre Maramures cu multe de vizitat. Am avut in meniu Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Statiunea Durau, valea Bistritei, Transraraul, Ciocanesti, Carlibaba, Manastirea Prislop, destinatia fiind Casa Alexandru in Viseu de Jos.

Numai bine si calatorii placute!

Michi
[15.07.23 18:07:09]
»

@liviu49: Frumos traseu

iulianicAUTOR REVIEW
[16.07.23 08:03:23]
»

@liviu49: Are dreptate doamna Michi. Ați avut un traseu foarte frumos.

Am vizitat o parte din obiectivele enumerate, dar nu toate în același circuit. Racoș cu lacul de Smarald și celelalte obiective de acolo – o zonă mai retrasă, dar superbă – a fost vizitată anul trecut. La fel ca și Maramureșul. Despre Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Stațiunea Durău, valea Bistriței... ce să mai zic? Am crescut în Neamț și am văzut toate acestea încă de copil. Și acum mai merg atunci când am ocazia pentru că... cine nu se întoarce cu drag la locurile copilăriei?

Cât despre zona Rarău, da, aici m-ați atins! N-am ajuns pe Transrarău. Îmi doresc asta și, poate că voi ajunge și acolo.

Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[16.07.23 09:10:20]
»

@iulianic: Uite ca aveti dreptate amandoua! Traseul a fost foarte frumos, desi cred ca suparasem pe cineva care avea cheile de la robinetul cu ploaie si l-a cam uitat deschis. Am plecat mai devreme de la pensiune pentru ca voiam sa vedem cat mai multe. Pentru asta am ales si acest traseu, mai lung, dar mai atractiv. Primul popas l-am facut in pasul Bucin pentru o plimbare cu bobul pe sina, dar era prea devreme. Am vizitat Lacul Rosu, dar ploaia ne-a intrerupt vizita si ne-am imbarcat in masini. Pe cheile Bicazului a plouat tot drumul si nu am facut decat o oprire la adapostul stancilor. Pana in baraj am virat la stanga spre Durau si s-a oprit si ploaia. Am oprit sa admiram lacul si Ceahlaul de 2 ori si am ajuns la Durau cu gandul de a ne plimba cu bobul. Am ales sa ciugulim ceva inainte si a poiu sa ne dam cu bobul. Dar cel cu ploaia ne-a vazut din nou si ne-a urcat in masini. Pana aproape de Chiril ne-a tot plouat de ne saturasem de ploaie. Cred ca si cel de la robinet s-a plictisit si ne-a lasat sa urcam pe Transrarau fara ploaie. Am admirat Pietrele Doamnei din doua locuri de belvedere si pentru ca ne cam grabeam (era ora 16 si nu facusem decat jumatate din drum), urmatoarea oprire am facut-o in Ciocanesti. Dar tipul de la Robinet ne-a ginit si aici si a mai dat o bura de ploaie. Pana la Manastirea Prislop am mai oprit putin in Carlibaba, apoi vizitarea Manastirii. De aici am scapat de ploaie. Cred ca tipul de la robinet avea drept de ploaie numai in Moldova nu si in Maramures. Pana la pensiunea unde am fost cazati am mai oprit putin in Viseul de Sus pentru a mai lua ceva de mancare. Dupa aproape 12 ore (trecuse deja de ora 20) am ajuns si la Casa Alexandru, unde proprietarii ne asteptau cu protocolul zonei. Am lasat bagajele in camerele pe care ni le-am ales fiecare, iar cand fetele ne-au comunicat preturile camerelor ne-au cam luat emotiile. Camera dubla era 120, iar cea tripla 150 de lei. Le-am intrebat daca preturile nu sunt cumva in euro, pentru ca la ce se afal in camere si in pensiune nu prea credeam ca sunt in lei. Dar pana la urma pretul era in lei.

Iar m-am intins la vorba si va plictisesc cu amintirile mele.

Numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[17.07.23 15:29:27]
»

@liviu49: În munții din zonă "robinetul cu ploaie" se deschide atunci când te aștepți cel mai puțin. În această vară (am semnale din zonă) în Munții Neamțului au fost ploi aproape în fiecare zi, mai scurte sau mai lungi, mai vijelioase sau mai potolite.

Iar m-am întins la vorbă...

Ne bucurăm să mai avem printre noi oameni dornici de vorbă, de amintiri turistice pe care să ni le împărtășească și nouă. Așadar, de ce nu mai scrieți reviw-uri? Am remarcat de deși aveți amintiri frumoase din călătorii, nu ați mai scris de mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[17.07.23 16:22:19]
»

@iulianic: Acum doua saptamani pe la ora asta eram pe Valea Oltului in drum spre casa dupa o saptamana de vis (sa stii ca nu exagerez deloc) in Apuseni. Ca de obicei si de data asta timpul ne-a fost cel mai mare dusman, dar am profitat cat am putut si am incercat sa vedem cat mai multe. Cea mai mare bucurie a fost schimbarea nepoatei, care la aproape 7 ani a constatat ca e foarte placut sa urci pe munte cu propriile picioare, fara sa te plangi ca ai obosit si sa te cocoti in carca tatalui. A urcat mereu la un pas in spatele meu si, fara sa-i spun eu nimic, facea exact ce vedea la mine ca fac. A invatat singura cum trebuie sa calci la urcare, dar si la coborare, sa nu alergi pe poteca, mai ales la coborare.

Referitor la scris, recunosc ca am inceput sa devin puturos si sa prefer sa mai urc o data la Ruginoasa sau Ghetarul Vartop decat sa stau sa scriu pe unde am fost si ce-am vazut pe acolo.

Poate imi trece! Sper!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Ursu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09064793586731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1