ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Satul scufundat

TIPĂREȘTE

Satul scufundat

Parasim cu regret Pensiunea Fazekas si Corundul si pornim spre lacul Bezid care se afla cam la 25 km de Sovata, dar nu inainte insa de a va trimite 2 fotografii cu curtea interioara a pensiunii. Suntem deci tot in judetul Mures si o sa incerc sa va port si in alte locuri interesante al judetului meu...

Prin anii '86, cand Ceausescu ajungea in culmea gloriei sale dictatoriale si poporul roman sta de mai bine de un deceniu cocotzat pe culmea mizeriei sale comuniste, in valea Nirajului aparu un zvon ce avu asupra localnicilor ei, efectul unui tunet aparut brusc din inaltul unui cer senin si insorit. Frumosul sat al vestitilor zamislitori de palarii din paie si cultivatori de minunati trandafiri, avea sa fie inundat iar localnicii stramutati. Gurile rele ziceau ca satul avea sa fie pedepsit pentru ca era populat numai de unguri, dar adevarul era altul, caci Ceausescu ii iubea pe unguri la fel de mult ca si pe romani, sasi sau tigani, adica deloc. Apa raului Cusmed si cea a Nirajului inundau an de an localitatile din aval, asadar trebuia construit un baraj si un lac de acumulare. Satul Bezid avu ghinionul sa fie situat intr-o caldare naturala, mai degraba un fel de palnie, loc ideal pentru o acumulare de apa. Satenilor li s-au acordat cativa ani la dispozitie ca sa se mute pe un alt teritoriu ce avea sa se numeasca "Bezidul Nou" sau in Sangeorgiu de Padure, "la bloc". Unii au luat cu ei din case mai tot ce se putea, mai putin gradinile cu trandafiri, altii au luat doar strictul necesar. Apoi, apele paraielor din jur au inundat incet-incet, ograzile, casele, trandafirii si palariile de paie, scoala, gradinita, dispensarul medical, primaria si amintirile de-o viata ale satenilor. Doar turla biserici catolice a ramas la suprafata apei si crengile catorva copaci situati mai sus, pe un deal. De aceste crengi, ce apar din strafunduri precum degetele rasfirate ale unui urias ce doarme de doua decenii pe fundul apei, pescarii isi leaga azi barcile si-si arunca unditele prin desisul padurii scufundate plina de cleni, lipani, somni si crapi. Pe mal, un monument al durerii a fost ridicat de fostii fii ai satului. "Primavara si toamna, exclama "Sandor bacsi", fostii locuitori ai satului scufundat vin aici la monument cu lumanari si flori, primaria mai goleste un pic din apa din lac pentru ca biserica sa poata sa iasa in intregime la suprafata iar o slujba de pomenire are loc mereu in interiorul ei. Din pacate apa a distrus minunatele picturi biblice de pe pereti. E si mult noroi si stuf in biserica iar turla din lemn nu mai tine nici ea prea mult, a putrezit si in curand va cadea ina apa".

Unii dintre sateni, nostalgici, inchiriaza o barca si mai fac o plimbare de-a lungul sau mai bine zis "deasupra" ulitei principale pana la casa lor ai carei pereti fantomatici si miscatori se mai distig la cativa metri sub apa. Traditia palariilor de paie a mai ramas insa vie, la Criseni, la capatul lacului, acolo exista astazi un muzeu al palariilor de paie, unde puteti admira si cea mai mare palarie din tara.

Dar amintirile trec, tinerii mai pragmatici uita repede trecutul si viata merge inainte. Lacul colcaie de peste, e un paradis al pescarilor, multi tineri inchiriaza barci sau unelte de pescuit ba unii au deschis chiar si pensiuni agroturistice pentru pescari. Apele lacului alimenteaza orasul Tarnaveni si sunt si o sursa de energie electrica. Ba mai mult, inundatiile satelor din aval au incetat. Trecand peste nostalgia si durerea oamenilor din satul scufundat, se pare ca lacul de acumulare era necesar. Se zice ca Ceausescu, care avea frica doar de microbi (se spala cu spirt de fiecare data dupa ce dadea mana cu cineva, chiar si cu sefi de state) si Dumnezeu, s-a bucurat cand a auzit ca lacasul Domnului a ramas totusi desupra apei.

In ultimii ani, datorita incalzirii globale si a secetei iminente, biserica apare mai tot timpul deasupra apei, asadar ea poate fi vizitata aproape in orice anotimp. Incet incet, incep sa apara iarasi la suprafata ba cate un zid, ba cate un copac, astfel incat nu e de mirare ca in cateva decenii sa vedem satul "Bezidul vechi" si insula "Ada-Kaleh", aparand din nou la suprafata apei.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 30.06.10 19:50:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: aproape in toata tara
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5096 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 pensiunea Fazekas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[30.06.10 21:57:28]
»

mutat in cadrul rubricii 'Descopera zona Sovata'

biancuta
[01.07.10 13:08:33]
»

Lacul Bezid e un loc frumoas, foarte vizitat de targumureseni, atractiv mai ales prin povestea lui. Am scris si eu despre Lacul Bezid. Un vot pentru prezentare!

Admin
[28.08.10 21:18:09]
»

re-locat la rubrica lacului Bezid

dorgoAUTOR REVIEW
[29.08.10 08:12:58]
»

@web, am adaugat fotografiile din anul trecut cu biserica din Bezid acolo unde isi au rostul, la review-ul "Satul scufundat", cred ca le-am scufundat si eu pe undeva cand le-am postat in iunie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Bezid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049234867095947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1