GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Weekend la Lepșa, între două anotimpuri...
După aproximativ doi ani și jumătate de la ultima noastră vizită aici, la finalul săptămânii trecute am ajuns încă o dată în cea mai populară destinație de vacanță de pe meleagurile vrâncene – stațiunea Lepșa. Distanța de aproximativ 120 de kilometri de la Râmnicu Sărat până la Lepșa am parcurs-o în circa două ore, de la Râmnicu Sărat la Focșani mergând pe DN2-E85, iar de la Focșani până la Lepșa am urmat DN 2D, pe direcția Târgu Secuiesc. Drumul de la Focșani către Lepșa a avut parte de o modernizare generală de la ultima noastră vizită, astfel că a fost plăcut să conduc printre dealurile care încet-încet revin la viață după o iarnă nu foarte rece, însă destul de lungă. Singura bucată de drum ce mai are câteva gropi (păstrate de sămânță, probabil) este la ieșirea din municipiul Focșani spre Lepșa, apoi asfaltul este impecabil. Chiar dacă drumul te îmbie să apeși mai serios pedala, atenție la radare – am întâlnit câte un echipaj atât la dus, cât și la întoarcerea acasă.
Pentru că am rămas o noapte în Lepșa, prima noastră oprire a fost la locația aleasă pentru cazare – Pensiunea Rossvillas (vezi impresii). După ce am despachetat și am inspectat locația, ce să facem?! Am mâncat, am băut, am petrecut și am fi vrut apoi să luăm o gură sănătoasă de aer curat de munte, însă vremea capricioasă dorea să ne țină captivi între pereții pensiunii. Nu era chiar rău nici așa, având în vedere că venisem acolo pentru aniversarea cuiva apropiat, însă mai pe seară, profitând de faptul că ploaia mai lua câte o pauză, am ieșit la o plimbare sub umbrelă prin localitate.
De o parte și de alta a drumului principal am constatat că au mai apărut spații de cazare, iar câteva mai vechi și-au închis porțile. Plimbarea noastră de seară a continuat până în centrul localității, unde există un market destul de bine aprovizionat. Tot aici, lângă intersecția cu drumul spre Soveja, există și un spațiu de unde se pot cumpăra diverse suveniruri; însă era seară și cele câteva buticuri erau închise, așa că ne-au dat posibilitatea să economisim niște mărunțiș până a doua zi. Din acest punct până la Mănăstirea Lepșa, unul dintre obiectivele zonei, sunt doi kilometri conform indicatorului; chiar dacă ne-ar fi plăcut să ajungem pe jos până acolo, vremea ni s-a părut prea urâtă, iar seara era aproape, așa că am amânat vizitarea obiectivului pentru a doua zi.
Trebuie spus că drumul care leagă Lepșa de Soveja este închis de ani buni, fiind impracticabil datorită unor alunecări de teren. Cine dorește totuși să traverseze munții pe aici o poate face doar vara, cu o mașină pregătită pentru off-road (asta din spusele unui localnic; în urmă cu doi ani și jumătate noi am traversat destul de greu cu Loganul dinspre Soveja însă cu siguranță drumul s-a stricat și mai mult între timp).
Am făcut mai multe fotografii prin zonă surprinzând natura pregătită de venirea primăverii, pâraiele dezlănțuite și munții Vrancei care se pierdeau în norii plumburii, apoi am plecat spre pensiune cu speranța că a doua zi vremea se va schimba. Și s-a schimbat, ohoo... și ce schimbare!!
A doua zi dimineață, iarna ne-a arătat că încă mai are ceva resurse! Un strat de câțiva centimetri de zăpadă se depusese peste noapte și îmbrăcase atât grădina pensiunii dar mai ales brazii de pe munții din apropiere cu o mantie strălucitoare de omăt. Oriunde te uitai, haina hibernală a naturii strălucea sub razele unui soare cam cu dinți. Era momentul să ieșim la plimbare...
Primul obiectiv vizitat a fost Cascada Putnei. Am mers cu mașina spre intrarea în Lepșa dinspre Focșani și am ajuns la ieșirea din drumul principal spre cascadă. Aceasta poate fi lesne ratată dacă nu ești atent, întrucât nu este corespunzător semnalizată. Dacă vii dinspre Lepșa, ieși din localitate și după câteva sute de metri observi drumeagul spre cascadă pe partea dreaptă. Dacă vrei să ajungi aici venind dinspre Focșani, treci de singurul tunel de pe acest traseu și urmezi prima ieșire spre stânga. Coborârea spre locul unde se pot parca mașinile lângă cascadă este destul de abruptă, însă ne-am descurcat. Parcare este impropriu spus, mașinile se lasă de o parte și de alta a unui drum scurt și plin de gropi și bălți.
Cascada – numită și ”Săritoarea Putnei”- a fost declarată monument al naturii în anul 1973, fiind inclusă în prezent în Parcul Natural Putna Vrancea, iar intrarea la obiectiv se plătește. Bine, suma este una modică, 2 lei de persoană, însă aici este unul dintre multele locuri de la noi unde doar se încasează, fără a se repara și fără a se amenaja mare lucru. Ultima dată am venit aici în 2012 și parcarea se făcea în aceleași condiții deplorabile, iar treptele pe care se coboară ar cam trebui reparate. Lăsând la o parte aceste constatări, am coborât câteva zeci de trepte și am ajuns lângă căderea de apă, pe care am găsit-o mai învolburată ca niciodată. Pentru că fuseseră precipitații diverse de aproximativ 24 de ore neîntrerupt, debitul apei era pe măsură; râul Putna își făcea loc cu furie printre stâncile din jur, amenințând să prăvălească totul în cale. Iar zgomotul făcut de căderea de apă era unul remarcabil, tunetul cascadei auzindu-se până sus, pe platoul unde parcasem mașina. Am realizat aici numeroase fotografii ținându-ne de balustrada care îngrădește accesul spre zona periculoasă, încercând să surprindem din cele mai bune unghiuri această frumusețe naturală a munților Vrancei.
După ce am zăbovit aproximativ un sfert de oră admirând cascada spectaculoasă a Putnei, am pornit înapoi spre Lepșa și am oprit în dreptul păstrăvăriei, pe care am găsit-o închisă. Păstrăvăria de la Lepșa se află pe partea stângă a drumului cum intri în localitate dinspre Focșani și a fost înființată în anul 1955. Conform spuselor unui bărbat care trecea prin apropiere, păstrăvăria va fi redeschisă pe perioada sezonului cald.
Ajunși în centrul localității, am oprit și am cumpărat un magnet de frigider ca amintire, apoi am intrat pe drumul spre dreapta, îndreptându-ne spre Mănăstirea Lepșa. Cei doi kilometri parcurși până am ajuns în parcarea mănăstirii au reprezentat bucata de drum cea mai proastă din acest minisejur. Am făcut efectiv slalom printre gropile pline cu apă din puținul asfalt care a mai rămas, ferindu-ne cât am putut de vreo surpriză neplăcută. Intrarea în curtea frumosului lăcaș de cult se face pe o alee care urcă încetișor printre brazii plantați de o parte și de cealaltă a căii de acces.
Am trecut pe sub turnul clopotniță și am ajuns în curtea oarecum înclinată a mănăstirii. În centru se află biserica veche ce are hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, construcție declarată ”monument istoric”. Biserica a fost ridicată în anul 1929 pe locul altui lăcaș de cult ce a fost distrus de un incendiu. Biserica este construită din lemn pe fundație de piatră, iar acoperișul este realizat din șindrilă. Am intrat în lăcașul de cult, rămânând preț de câteva minute la slujba duminicală, timp în care am revăzut icoanele pictate pe lemn și modestele amenajări interioare ale lăcașului de cult. O experiență frumoasă, care ne-a oferit câteva momente de relaxare sufletească!
Ieșind în curtea obiectivului, am trecut pe lângă chiliile, trapeza și paraclisul lăcașului de cult și am ajuns în partea superioară a curții, de unde pornește o alee cimentată spre stânga ce ne-a condus către biserica nouă a mănăstirii, cu hramurile ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și ”Izvorul Tămăduirii”. Biserica este o construcție nouă care domină întregul ansamblu mănăstiresc cu silueta sa impunătoare. În apropierea acestei biserici este ridicată o troiță interesantă, iar cei care doresc se pot odihni pe băncuțele de lemn din apropiere. Nu am vizitat lăcașul de cult în interior deoarece nu a avut cine să ne deschidă, toată lumea participând la slujba ținută în cealaltă biserică. După ce am realizat diverse fotografii și am admirat împrejurimile, am ieșit din curtea mănăstirii și am plecat spre pensiune, propunându-ne să mai revenim la Lepșa, poate într-un weekend de vară când vom putea face drumeții prin pădurile din apropiere.
Apropo de drumeții, la Lepșa mai există un obiectiv căruia nu am reușit să-i descifrăm secretele până în prezent – Rezervația Naturală Cheile Tișiței. Valea îngustă săpată de pârâul Tișița pentru câțiva kilometri creează un areal natural deosebit, cu peisaje spectaculoase. Mărturie în sprijinul acestei afirmații stau fotografiile realizate de cei care au vizitat această frumusețe naturală și printre care sperăm să ne aflăm și noi peste ceva timp.
La plecarea din Lepșa am intrat pentru câteva minute în Centrul de agrement Gălăciuc. Acesta se află la aproximativ 10 kilometri de localitatea Lepșa, înconjurat de o pădure de pin declarată rezervație naturală. Din drumul național am urmat o alee de aproximativ un kilometru până la locația unde se organizează tabere școlare pe perioada verii. Îmi amintesc și acum despre o noapte de pomină pe care am petrecut-o la Gălăciuc, fiind elev în școala generală sosit aici într-o excursie. Câtă pastă de dinți a mai curs în acea noapte pe fețele unor colegi mai somnoroși!!
Aici nu am găsit nici măcar vreun paznic, așa că ne-am mulțumit cu o scurtă explorare a împrejurimilor. Am recunoscut cantina unde se poate servi masa, dar și cele câteva căbănuțe ridicate din lemn și zid care adăpostesc spațiile de cazare. În tabără se găsește și un teren betonat pentru activități sportive, precum fotbalul sau handbalul. Întregul spațiu pare destul de îngrijit, fiind renovat în urmă cu vreo câțiva ani, din ceea ce am citit mai demult prin unele articole din ziarele locale.
După ce am mai făcut câteva fotografii, ne-am urcat în mașină și nu am mai oprit până în Focșani, unde am dat o raită prin centrul comercial de pe varianta orașului.
Ajuns la final de review, vă recomand să vizitați Lepșa dacă vreți să petreceți două-trei zile pentru a vă relaxa în mijlocul naturii, departe de tumultul specific existenței noastre de zi cu zi. Poate că nu sunt prea multe obiective de vizitat în zonă și nici numeroase restaurante, însă nouă ne-a plăcut la Lepșa de fiecare dată când am fost acolo! Deh, Munții Vrancei au farmecul lor și pe noi ne-au cucerit!
Călătorii plăcute în continuare!
Trimis de Floryn81 in 22.04.15 22:21:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Lepsa e o zona frumoasa si relaxanta unde am fost de3 ori ultima data cu 10 ani in urma.
Multumesc de plimbare
@Crazy_Mouse - Frumoasă ieșire în natură. Iar cele două anotimpuri surprinse în fotografii de la o zi la alta e un eveniment mai rar întâlnit. Am vizitat și noi la Lepșa aceleași obiective anul trecut, însă am găsit păstrăvăria deschisă. Cascada Putna e spectaculoasă atunci când debitul e mare; zgomotul căderii de apă e asurzitor chiar. Și nouă ne-a rămas ceva de vizitat: tot Rezervația Naturală Cheile Tișiței. Un superbonus pentru articol, fotografii și zonă.
@Crazy Mouse Mi-a făcut plăcere să citesc reviewul tău pentru că mi-a adus aminte de un sejur cu cortul din 1978. Nu am vizitat chiar tot despre ce ai scris şi poate, cine ştie? mai mergem odată.
@tata123 - Într-adevăr, așa cum am mai scris, a fost o ieșire deosebită, iar pata de culoare a reprezentat-o zăpada căzută peste noapte. Dimineață așteptam parcă să vină dintr-un moment în altul cetele de colindători, atât de autentic era peisajul de iarnă.
Lepșa rămâne o destinație ”de casă” pentru noi, distanța fiind relativ mică și drumul impecabil. Iar ca obiective, cam atât se poate vizita în zonă...
@Michi - Mulțumesc pentru vizită și vot! Lepșa merită o nouă plimbare pe aici! Mai ales că în prezent sunt spații de cazare pentru toate gusturile și toate buzunarele, spre deosebire de perioadele de trecut, când localitatea nu era atât de dezvoltată. Pensiunea Rossvillas, unde am stat noi o noapte în acest scurt sejur, este o variantă de recomandat, așa cum am mai scris.
Și în ciuda a ceea ce s-a tot construit în ultima perioadă, Lepșa încă reușește să păstreze un aer natural, pe alocuri o imagine destul de sălbatică! Ceea ce este de apreciat. Dacă cineva se așteaptă să găsească aici zeci de restaurante sau terase va fi dezamăgit și se va plictisi repede. Aici vii pentru aerul curat, pentru peisaj și pentru plimbările în natură, departe de atmosfera tot mai îmbâcsită din orașele în care majoritatea dintre noi locuiesc.
@Dan@Ema - Mulțumesc pentru vizită și vot! E timpul pentru o nouă ieșire la Lepșa! Copiii vor fi încântați să meargă la cascadă sau în scurte drumeții! Vrancea vă așteaptă cu brațele deschise!
@Crazy_Mouse - Am fost la Lepsa acum 6 ani pentru o zi plecand din Tusnad. Era o portiune de drum neasfaltata intre cele 2 judete vecine Harghita si Vrancea. Nu stiu daca intre timp s-a asfaltat.
Erau multe pensiuni in zona. Noi am vizitat cheile Tisitei care sunt deosebite, trecand si printr-un tunel. Nu am ajuns la manastire. Poate altadata.
Reviewul tau mi-au amintit de acele peisaje minunate!
@mprofeanu - Din ceea ce știu, drumul nu este în totalitate asfaltat nici în prezent. Mai precis, în apropiere de localitatea Ojdula, spre Târgu Secuiesc, există circa cinci kilometri de drum neasfaltat. Acest lucru ni l-a confirmat proprietarul pensiunii la care au fost cazați acum, el trecând în această iarnă pe acolo.
Sunteți norocoși că ați vizitat rezervația Cheile Tișiței; și noi ne tot propunem acest lucru, dar până acum nu am reușit să ajungem în rezervație.
Mă bucur că reviewul meu ți-a amintit într-un mod plăcut de Lepșa!
@Crazy_Mouse: stii cum e drumul spre tg secuiesc?
Pe vremuri desi era dn era in mare parte neasfaltat
@Dan&Ema - În toamna anului 2012 am trecut pe aici spre Târgu Secuiesc și drumul era asfaltat până în apropiere de localitatea Ojdula. Acolo erau vreo 5-6 kilometri de drum neasfaltat, iar situația se pare că a rămas la fel și în prezent (după cum ne-a spus cel care deține pensiunea Rossvillas). Oricum în zonă sunt exploatări forestiere, așa că acea bucată de drum s-ar putea să fie cam dificil de parcurs cu o mașină mică pe vreme ploioasă. Îmi amintesc despre denivelări destul de pronunțate pe care noi le-am depășit destul de ușor când am trecut, dar nu plouase atunci.
@Crazy_Mouse:
Multumesc.
Pt mine si pe atunci era de neinteles cum un dn e neasfaltat. Dar acum?
@Dan&Ema - Păi în zonă se pare că e la modă să nu se repare câte o bucată de drum cu anii. Pentru că și porțiunea de drum dintre Lepșa și Soveja este praf de atâția ani și nu mai este deschis circulației publice, deși e tot drum național - DN 2 L. Păcat de peisajele foarte frumoase care pot fi admirate pe drumul dintre cele două stațiuni vrâncene. Poate dacă s-ar repara drumul ar reintra și Soveja mai rapid în circuitul turistic.
@Crazy_Mouse: eu drumul la soveja l-am facut cu masina demult dar era intr-adevar bombardat
De prin '99 si pana in 2012 am avut cel putin 8 vizite in Lepsa - Gresu, cand nici macar nu se gandea cineva ca va exista hotelul din fata pensiunii Sporul.
In ultima vizita, acum vreo 3 ani, am ajuns din nefericire pe drumul dinspre Soveja. Iar sa traversezi chestia aia caruia unii ii spun "drum" pe bezna totala, intr-un Chevrolet extrem de jos, fara semnal la telefon si pierduti in varf de munte, traversand rauri dupa ce sondam apa cu picioarele sau cu bete, trecand portiuni rupte de drum pur si simplu pe doi busteni... a fost o aventura! Dar una pe care acum o pot povesti, dar pe care nu o doresc nimanui!!!
Articolul este foarte bun, dar putin cam laudativ. Si spun asta pentru ca desi zona este absolut superba, chiar nu ai ce face. Iar "cascada" este mult prea mult spus pentru ceea ce urmeaza sa descoperi, mai ales daca nu ploua cu cateva zile inainte.
Cheile le-am parcurs cu ocazia unui revelion petrecut in Lepsa, in iernile in care la noi inca ningea puternic si zapezile erau "ca altadata", asa ca dupa 7 km am decis sa ne intoarcem, deja ne prindea noaptea pe drum. Pentru asta, merita vizitata zona, si-o spun la modul cel mai sincer.
Desi personal consider ca mai mult de 2-3 zile chiar nu ai ce face acolo, pentru o iesire de weekend poate fi locul perfect (fata de Bran-Moieciu, ai in plus vreo 40 de kilometri).
@papone - Sunt de acord cu ce spui tu, este posibil să fi lăudat puțin zona dintr-un soi de patriotism local poate, însă concluzia mea coincide cu felul în care ai văzut și tu Lepșa. Reiau ”vă recomand să vizitați Lepșa dacă vreți să petreceți două-trei zile pentru a vă relaxa în mijlocul naturii. ” Adică o ieșire de weekend, nu prea mult timp că intervine plictiseala.
Mulțumesc pentru ecou și completări!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Lepșa. Ce poți face până ajungi și, mai ales, după. — scris în 10.09.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Cascada Putnei la ceas de primăvară — scris în 28.04.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Lepșa. Și-atât — scris în 07.11.16 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Toate drumurile duc la... Lepsa — scris în 25.09.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O zi frumoasă în stațiunea vrânceană Lepșa — scris în 22.12.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Lepsa - activitati pentru copii — scris în 07.06.15 de boraborabora din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Prima zi de mai la Lepsa — scris în 02.05.15 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ