Nu poti sa nu te bucuri din plin de o zi frumoasa de octombrie, daca vei vedea dinaintea ochilor o combinatie de verde sanatos, al brazilor si pinilor, combinat cu galbenul si ruginiul frunzelor de foioase...
De cativa ani, mergem, aproape in fiecare toamna pe valea Putnei, din mai multe motive. Cel mai serios dintre ele este ca in acea zona din preajma cascadei, sunt paduri batrane unde gasim mereu ciuperci, bureti, ghebe, fara prea mare efort, si fara sa ne afundam in cine stie ce hatisuri de unde sa iesim zgariati.
Padurile, sunt amestecate... predomina pinul, bradul, dar pictorul impecabil care este natura, face niste combinatii de culori aproape incredibile.
Am plecat din Jaristea, o comuna din bazinul viticol cel mai estic al judetului Vrancea, pentru a ne intepa in soseaua Vrancei in chiar mijlocul comunei Bolotesti in dreptul unei frumoase biserici, acolo unde un indicator ne spune ca ne aflam la vreo 20 km de Focsani si la vreo 40 de Tulnici. Facem stanga, catre Tulnici, observand ca in drumul nostru, pana la cascada Putnei soseaua. trece cand pe malul stang, cand pe cel drept, al raului. Soseaua, foarte buna, pana la vreo 6-7 km de cascada... cu un covor asfaltic nou, dar si cu marcaje bune, aparata de pereti din blocuri solide din beton, ce tin malurile impadurite, pentru o mai buna siguaranta a circulatiei. Constatam cu satisfactie ca s-a facut ceva pe acolo, pe unde alta data vedeam bucati de sosea rupta de torentii repezi de vara. Acum apa este preluata de o canalizare eficienta si directionata corespunzator... Asa, da! Vrancenii nu au stat cu mainile in san, se vede clar... Imi amintesc, in urma cu cativa ani, venisem dinspre Ardeal si in comuna Vidra, am trecut cu inima cat un purice pe soseaua din care apa muscase jumatate din latime, circulatia facandu-se numai pe un fir, semaforizat...
Am admirat in voie peisajul frumos ce ni se deschidea in fata, ne-am oprit si am cules bureti, ciuperci, ghebe, Am trecut printr-un targ la Tulnici unde taranii isi vindeau marfa de-o parte si de alta a soselei, facand circulatia ceva mai greoaie, pe o portiune de catava suta de metri...
Cascada... protejata cu balustrade de lemn, o cadere de apa, la inceput in trepte mai mici apoi pe o distanta de cativa metri pe verticala, facand un vuiet ce se aude pana departe... apa se strecoara printr-un sant ingust de mai putin de un metru apoi, pentru a junge in final intr-un mic iaz ce mai colecteaza un paraias ce vine din munte din directie opusa Putnei...
Fotografiile graiesc, ceea ce eu nu pot sa descriu... asa ca... va las sa va faceti singuri o impresie...
Trimis de raoulp55 in 26.10.10 07:33:42
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raoulp55); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mi-ai adus aminte de Lepsa, de peisajul de acolo. Nu am mai fost de vreo 3 ani. Cat despre ciuperci, noi nu am cules, dar am gasit sa cumparam de la localnici.
Si un vot cu SB!
un loc foarte frumos... chiar mi-era dor sa vad cascada Putna si imprejurimile in amintirea placuta a unei mini vacante la un cules de cirese in aceasta zona in luna iunie a unui an indepartat! felicitari!
@ ascent, @ sandu 53, precum si celor ce au apreciat fara sa fi comentat, va multumesc!
Padurile de pin de acolo, imi plac cel mai mult... in combinatie cu mesteacanul... ====> o nebunie coloristica precum crizantemele de la Braila.
Macar pentru cascada si tot m-as urca in masina si as merge pana acolo.
Un loc in care imi doresc si eu sa ajung. Tot timpul am admirat acest loc, doar in poze si filmari.
Ce zona superba! Habar nu aveam de aceasta cascada! Mai ales toamna, e o feerie!
Asemenea culori minunate am mai vazut doar la Olanesti, pe muntii acoperiti cu foioase ce inconjoara statiunea, intr-un noiembrie calduros.
- Sep.2021 Lepșa. Ce poți face până ajungi și, mai ales, după. — scris în 10.09.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Cascada Putnei la ceas de primăvară — scris în 28.04.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Lepșa. Și-atât — scris în 07.11.16 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Toate drumurile duc la... Lepsa — scris în 25.09.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O zi frumoasă în stațiunea vrânceană Lepșa — scris în 22.12.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Lepsa - activitati pentru copii — scris în 07.06.15 de boraborabora din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Prima zi de mai la Lepsa — scris în 02.05.15 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ