ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Obiective vrancene

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Va prezint o mini-excursie pe plaiuri vrancene. E iesire cu masina, ca sa puteti vizita o mica succesiune de obiective turistice si sa aveti mobilitatea necesara in acest sens. Ne vom axa pe segmentul vrancean al DN2D, care leaga orasele Focsani, resedinta judetului Vrancea, si Targu Secuiesc, din judetul Covasna.

Dupa ce intalneste raul Putna in localitatea cu acelasi nume, soseaua va urma aproape permanent cursul raului catre amonte. In zona mai joasa din care venim raul Putna are multe meandre, in sosea sau in apropierea ei, fiind mai multe puncte de belvedere. La intrarea in Vidra se traverseaza pe celalalt mal al raului, intr-un loc in care de multe ori pandeste radarul rutier. La intrarea in Barsesti se revine din nou pe malul drept (in sensul de curgere al raului). Am lasat in urma 54 km. Inainte de iesirea din sat se formeaza catre dreapta DC71 catre Haulisca. Il vom urma numai 1,8 km pe un covor asfaltic cu capcane, drumul avand cateva curbe stranse si mare atentie la podetul denivelat.

Casa Babei Vrancioaia

”Sus in de-al e-o casa! ””, spune un slagar. Am ajuns in deal, la Casa Babei Vrancioaia. Este o casa izolata, din lemn, cu acoperis de sita, plasata intr-o poiana faina care te imbie la un popas. Am gasit-o inchisa. Parea chiar parasita, desi as vrea sa ma indoiesc. In evaluarile de pe maps avae o nota buna (4,2 din 5) ceea ce inseamna ca a fost vizitabila si apreciata. Am auzit si ca aici se mai organizeaza diferite festivaluri.

In apropierea casei se gaseste un monument din piatra pe care regina Carmen Silva a dedicat cateva cuvinte lui Stefan cel Mare.

Coordonate GPS: 45.911,26.719654.

Legenda Babei Vrancioaia

Ostenit dupa o batalie pierduta in fata turcilor, Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, poposeste la casa batranei Vrancioaia. Baba la inceput neincrezatoare sa il primeasca peste noapte, i-a recunoscut insa straiele domnesti cusute cu aur. Pana dimineata cei sapte feciori ai babei au strans osteni cu care Stefan sa meraga la lupta de la Podul Inalt din 1475. Dupa victorie, Stefan a instarit pe fiecare dintre fiii Vrancioaiei cu cate un munte, unde mai apoi au luat fiinta satele care se gasesc si astazi: Barsesti, Bodesti, Paulesti, Negrilesti, Spulber, Nistoresti si Spinesti.

Cascada Putna

Urmatoarea destinatie este Cascada Putna. Exista doua variante de drum, revenire la DN si continuare la stanga sau urmare DC71 & DJ205L, care se inteapa in DN mai in amonte, in Tulnici.

De aici traseul devine mai spectaculos, ne-am apropiat simtitor de munte. La iesirea din Tulnici intram in zona numita Parcul Natural Putna – Vrancea, care este o arie naturala protejata.

Cele mai importante obiective ale parcului sunt in ordinea in care le intalnim Cascada Putnei si Cheile Tisitei. Despre Cheile Tisitei gasiti aici un minighid al “bastinasului vrancean” @Yersinia pestis, ex-@capca1 vezi impresii.

Cascada Putnei

Obiectivul este semnalizat in sosea. Iesim catre stanga si parcam. Pont! Daca doriti sa ajungeti la baza cascadei se poate continua cu masina pe drumul respectiv, care este insa deosebit de accidentat. Candva drumul acesta era circulabil si multi turisti avansau cu masinile pe el cat mai aproape de vadul raului, unde sunt cateva poienite, o mini mini plaja naturala, a se intelege calci pe nisip la malul apei, si o trecere posibila prin apa, caci nu este adanca in aceasta zona. Arie consacrata de balaceala candva! Acum…. Din pacate… Si cabana pe langa care trece drumul este in patagina, iar drumul nerecomandat cu masina.

Sa revenim la locul indicat pentru parcare.

Aici citim mai intai un panou care atesta ca suntem in Parcul natural Putna – Vrancea, la Cascada Putnei.

Cascada Putnei sau Saritoarea Putnei este declarata monument al naturii inca din anul 1973. Mult timp am admirat-o la televizor, pana cand in decada 4 a vietii am purces catre ea. Si de atunci am mai vizitat-o de cateva ori caci mi-a placut. Este o cascada cu personalitate. O recunosti de departe in poze sau filme.

Exista poteca amenajata cu scari si balustrade care te conduce catre punctele cu panorama cea mai favorabila dar si sigure in acelasi timp.

Rezervatia Cascada Putnei se intinde pe 10 hectare din Muntii Vrancei intre ale caror culmi ne aflam. Cascada este una spectaculoasa prin imaginea rocii slefuite de apa, oferita de acest colt de natura. Cursul Putnei se ingusteaza, este strans in peretii de stanca si devine abrupt in acest loc. Cascada are o inaltime cumulata de 12 metri. Spectacolul este dat mai degraba de debitul mare al apei. La baza cascadei s-a format un lac cu adancimea maxima de 12 metri.

In aval, pe malul stang, la circa 200 m, exista ”cascada parasita” de apele raului datorita mișcarilor tectonice. Din cee ace am lecturat spune-se ca nu exista alta situatie similara in Romania.

Manastirea Lepsa

Continuam de la Cascada Putna in amonte, pe soseaua principala si intram imediat in satul Lepsa. Dupa 3,4 km se face catre dreapta o ramificatie, drumul DN2L (spre Soveja), pe care il mai urmam inca 2,1 km. De la ramificatie, calitatea drumului lasa de dorit. Admiram mai intai vilele si pensiuniel acre au aparut in zona Lepsa ca ciupercile. La un moment dat pe dreapta se iveste Manastirea Lepsa, iar pe stanga in dreptul acesteia o parcare imensa.

Scart, deschid poarta! Urmez o alee pavata cu dale printre brazi tineri aliniati. Depasim o fantana si ajungem in urcus usor la zidul manastirii si la … o noua poarta. Cand pasesti in curte ai sentimentul ca ai trecut in alta lume. O curte mare inierbata, ingrijita gazduieste usor in stanga fata de intrare o biserica din lemn. Pe laturile perimetrului manastirii sunt cladirile in care locuiesc maicutele. Dupa ce strabati in diagonala curtea, in urcus usor, prin iarba, poate inrourata, daca te afli la orele diminetii, ajungi intr-o zona plana, amenajata cu alei betonate, si o gradina de flori care te conduc catre biserica noua. Conform pisaniei aceasta a fost inaltata in anul 2007 o data cu refacerea chiliilor si a foisorului. Poarta hramul Nasterea Maicii Domnului (8 Septembrie) iar paraclisul hramul Sfintei Treimi. Prima manastire de la Lepsa dateaza din anul 1774.

Merita sa te opresti, sa te odihnesti, sa cugeti la ce vrei, sa admiri florile sau iarba, sa vorbesti cu maicutele, sa te rupi macar cateva momente bune de viata plina de pacate. De altfel in anumite locuri nu ai semnal pentru telefon, asa ca poti sa te simti … in alta lume.

Desopre zona Lepsa va invit sa cititi si minighidul lui @mishu aici vezi impresii.

Daca vreti sa continuati plimbarea sis a vizitati cateva obiective inedite din judetul vecin Covasna, continuati catre Tagu Secuiesc si documentati-va aici. vezi impresii sau din alte surse.

Rog inserare video youtube

Multumesc.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 12.10.17 18:18:12
Validat / Publicat: 12.10.17 19:04:42

VIZUALIZĂRI: 2258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Putna inainte sa isi pravale apele in cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[12.10.17 19:04:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.10.17 19:16:21]
»

@webmaster26: multumesc

crismis
[12.10.17 19:52:34]
»

@Dan&Ema: Ce tricou șmecher ai!

Fain traseu, îl iubesc! Ultima poză e superbă!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.10.17 20:15:47]
»

@crismis:

Multumesc. Doar tricoul e smecher, eu sunt om serios! ????

Denisa13
[12.10.17 22:18:06]
»

Frumos traseu. Am fost si eu o data pe aici dar dinspre Targul Secuiesc spre Focsani. Drumul in mare parte cu asfat foarte bun dar curbele... curbele mi-au pus capac. Mi-a fost asa de rau incat nu m-am bucurat de minunatiile intalnite si n-am recunoscut aproape nimic din obiectivele prezentate de tine. Dupa ce am citit articolul tau cred ca ma mai risc o data pe acest traseu

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.10.17 00:10:11]
»

@Dan&Ema: Frumoasă această plimbare pe meleagurile vrâncene! Am vizitat în mai multe rânduri obiectivele prezentate de tine, asta şi pentru că zona Lepşa este destul de aproape de noi şi putem merge acolo în drumeţii de o zi, urmând ca seara să ne întoarcem acasă! Lepşa e frumoasă în orice anotimp, dar în această perioadă este feeric acolo deoarece frunzele copacilor se colorează sub bagheta magică a Doamnei Toamnă!

Cheile Tişiţei merită şi ele vizitate, doar că sunt necesare măcar 6-7 ore pentru a te bucura pe îndelete de frumuseţea acestei rezervaţii!

Spor la scris în continuare! Numai bine!

tata123 🔱
[13.10.17 13:58:13]
»

@Dan&Ema: Frumoase meleaguri, încărcate de istorie. Casa Babei Vrâncioaia pare într-adevăr închisă de ceva vreme, o știre de prin 2015 ne anunța că din interior se furaseră două costume populare vechi (aduse de un profesor din zonă care se ocupa de casa-muzeu) - păcat!

Restul obiectivelor din arealul Lepșa le-am vizitat și eu cu drag și admirație: opera naturii - Cascada Putna (învolburată și cu debit mare după o perioadă ploioasă) și Mănăstirea din localitate.

Felicitări și călătorii frumoase!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.10.17 17:54:06]
»

@Denisa13:

Cu vreo 20 ani in urma acest DN era neasfaltat pe segmantul Lepsa - Targ Secuiesc. DN neasfaltat! Traversarea Muntilor Vrancei pe aici era dureroasa pentru masini.

Acum drumul e bun. Foarte bun.

Curbele insa sunt tot acolo! ????

Din ce am urmarit pe bord soseaua depaseste cota 1200 m alt la un moment dat.

Cascada Putnei e faina dar desi pare nepotrivita exprimarea - este in paragina!

S-a distrus drumeagul de masina ce cobora, s-a distrus plaja de dupa cascada, amenjarile din zona ar putea fi continuate astfel ca sa ajungi in mod sigur in locuri cu panorama mai buna.

Cascada este insa monument al naturii, natura e fAina, ce face omul insa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.10.17 17:57:52]
»

@tata123:

Multumesc de lectura.

Imi pare rau ca Soveja este in cadere libera, e tragic cum dispar bogatii turistice precum casa Vrancioaiei, Soveja, drumurile proaste...

Vrancea mi-a lasat impresia ca a era mai bine valorificata in trecut decat acum.

M-a dezamagit sub cateva aspecte, dar zona are potential.

Sper sa se investeasca in zona si sa se dezvolte sustenabil. E fain ca au aparut o puzderie de pensiuni la Lepsa, dar turistii au nevoie de mai mult!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[14.10.17 13:01:06]
»

@Dan&Ema: Felicitari, in primul rand pentru excursie, dar si pentru articol si poze. Eu in zona aceea a cascadei sunt cam anual, pentru ca am un prieten in Tifesti pe care il vizitez anual. Numai anul acesta nu am reusiot sa ajungem la el. Iar dupa ce incarcam bine masina cu de-ale gurii, dupa ce scapam de la masa, ne intoarcem la Branesti, mereu prin Lepsa, Ojdula, Tg. Secuiesc, Brasov. Cand spun ca scapam nu exagerez cu nimic, pentru ca ne este foarte greu sa putem pleca de la acesti adevarati prieteni. Totdeauna reusesc sa mai puna ceva pe masa, mereu reusesc sa ne mai puna ceva in portbagajul masinii. Am fost pe DN2 D si pevremea cand era din pamant cu piatra si cand era din piatra, dar si cand era in lucru cu asfalt din loc in loc. Am vazut Lepsa crescand de la an la an, dar tot asa am vazut ca drumul spre Soveja, din Lepsa, nu il mai repara nimeni. Cu ceva ani in urma langa cascada era un soi de han, unde am si mancat, iar pe pajistea din fata am jucat fotbal cu baietii. Drumul spre Ojdula prin padurea de pini mi s-a parut totdeauna deosebit de frumos, iar curbele nu mi s-au parut mai periculoase decat cele de pe drumul spre Soveja. Tot din acea padure acum trei ani, baiatul meu cel mare a luat trei rasaduri de pin, cum le-am zis, pe care i-a plantat in curte. Manastirea Lepsa nu am vizitat-o, inca, iar pe valea Tistei am vrut sa mergem in 1989, cand ne=am intors din concediul de la Soveja, dar dupa un kilometri am fost intorsi din drum. A doua zi venea la vanatoare nea Nicu si nu ne-au lasat in rezervatie. De la pastravaria de la Lepsa am luat de mai multe ori pastravi, pe care i-am gatit acasa, fie la Soveja cand am fost acolo in concediu. Tot in zona cascadei, pe marginea drumului, am cules catina, de fapt niste craci cu multi spini pe ele, de pe care am cules boabele de catina la ajungerea acasa.

Dar va plictisesc cu amintirile mele, asa ca inchei urandu-va numai bine si calatorii placute.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.10.17 16:54:29]
»

@Crazy_Mouse:

Am citit despre periplurile voastre vrancene. Nu am fost iarna la Lepsa, dar te cred ca peisajele sunt faine in orice anotimp. Toamna, da doamna toamna cu paleta ei de culori, cum sa nu fie feerice! E drept ca eu am fost numai vara, dar locurile merita vizitate oricand.

Despre Cheile Tisitei raman o provocare de a ma intoarce pe meleaguri vrancene.

Multumesc de ecou si urari!

Sambata 21.10 Tara Luanei, veniti?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.10.17 17:00:29]
»

@liviu49:

Pentru mine nu este deloc plictisitor ecoul tau. Din contra, el confirma transformarea in timp a zonei la care am incercat si eu sa fac referire, presarata cu amintiri personale.

Poate unii cunosc Lepsa si imprejurimile numai asa cum se infatiseaza ele astazi.

De acee este binevenit acest arc peste timp in care amandoi am pomenit de evolutia starii DN2D, de Soveja si decadearea statiunii si a drumului de acces.

Este fain sa iti amintesti sa spui si altora cum a fost candva.

Multumesc de completari, de lectura, de urari!

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[16.10.17 12:58:07]
»

@Dan&Ema: Si merita sa citesti articolul lui Dan, documentat si scris cu pana sufletului!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.10.17 19:29:54]
»

@Zoazore: ????

mishu
[16.10.17 20:18:16]
»

@Dan&Ema: Multumesc in primul rand pentru mentionarea mea in articol, in rest ce pot sa spun, decat ca de fiecare data cand citesc ceva legat de aceasta zona ma napadesc amintirile deoarece pentru mine aceste locuri inseamna o viata de om si intr-unul dintre articole am pus poze cu locurile/baietii cam cu vreo 10 ani in urma si am vazut cum au crescut si baietii dar si locurile s-au schimbat. La manastire am vazut mult de tot schimbarea mai ales prin cresterea brazilor, am poze cu ei mici pe langa niste braduti si acum si eu am doi brazi pe langa mine dar si bradutii de acolo acum sunt niste brazi falnici.

Cat despre cascada, drumul de acces era ceva mai in regula deoarece pe acel platou (vorbim fata de soseaua nationala) inainte de '89 se campa iar restaurantul chiar era functional

Felicitari, votat cu mare drag.

@denisa13: Pai sa fi mers pe acolo inainte sa se lateasca drumul cand simteai fiecare curba in stomac, nu exista drum pe care sa il fac acolo si sa nu-mi fie rau, dar acum drumul e ok si nu mai simti curbele la fel

@liviu49: prin '86 am petrecut un concediu la Soveja stand la cort si am facut o excursie in care am fost insotiti de padurar si sotia lui (ea avea grija de casa de vacanta a lui Ceausescu) si ne povestea pdurarul ca de acolo din acea zona a vanat Ceausescu cel mai mare urs si ca sa-l aduca in lcul unde trebuia sa-l vaneze i-au us mancare unde ii puneau de bicei, numai ca ursul fiind satul nu a venit si au trebuit sa-l lase cateva zile nemancat ca sa apara.

Iar de la pastravarie am mancat (mai ales in vremrile trecute) cel mai bun pastrav afumat si pus intre palete de brad.

Zona este superba, pacat ca se lasa a fi distrusa.

liviu49
[16.10.17 20:46:39]
»

@mishu: Doamna, bine ati revenit! Pe bune asteptam un ecou, stiindu-va legata, macar sufleteste de aceasta zona. In august 1989, fiind doua saptamani in concediu la Soveja, am avut bucuria de a urca chiar in foisorul de unde nea Nicu vanase cel mai mare urs. Vinovatul de aceasta vizita a fost soferul sefului Ocolului Silvic de la Soveja, om care cunostea padurea de la Chiua, ca pe propria casa. Acel urs s-a ridicat in doua labe pentru a ajunge la mancarea cu care a fost atras si de la circa 10-15 m si eu l-as fi nimerit. Tot in zona Chiua, am pescuit pastravi si caut acum niste poze cu baiatul unui prieten cu un pastrav care se agatase de slipul copilului. Tot de Soveja ne-am intors cu niste bureti, pe care i-am murat acasa, dupa o reteta data de sotia soferului de care vorbeam si la care la intoarcerea de la Chiua ne-a invitat la niste bureti murati, iar noi am venit cu udatura, care era din belsug. Atunci faceam plaja in poiana Punga si urcam spre Vf. Zboina Neagra pana unde ne permitea timpul pentru a nu pierde masa de pranz la hotelul Zboina. Si ca sa mai umblu in borcanul cu amintiri, mai adaug ca in drumul spre vf. Zboina Neagra, opream la o baltoaca, scoteam din ea niste namol, ne ungeam la incheieturi, iar la intoarcere ne spalam cu apa din baltoaca. Asa ne-am vindecat de durerile de la coate sau genunchi. De baltoaca am aflat de la o ospatarita de la restaurantul hotelului Zboina, care vazandu-ma cum ma masam pe cotul stang mi-a vandut pontul cu baltoaca.

Oleleeee! M-am luat iar cu vorba, asa ca ma opresc pana nu fac deranjul prea mare.

Numai bine si calatorii placute!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.10.17 08:12:34]
»

@mishu:

Am vazut si eu pozele tale din... copilarie din zona. Cand poti aprecia schimbarea locurilor in timp ai alta perceptie decat cand le vizitezi o singura data.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, Denisa13, liviu49, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin ținuturile vrâncene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07874608039856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1