GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
DN67D – obiective spectaculoase de la Baile Herculane la Targu JIu
De mult mi-am dorit sa strabat DN67D. A fost blocat, a fost greu circulabil, apoi rau pe segmente de drum etc. Atractia de a traversa muntii de la Baile Herculane la Targu Jiu sau invers era mare auzind si de peisaje speciale asa cum muntele poate oferi.
Noroc cu intalnirea AFA si acceptul cu jumatate de gura al Emei sa ne intoarcem de la Baile Herculane catre casa pe varianta asta.
Traseul rutier Baile Herculane – Targu Jiu via DN67D este lung de 110 km si poate fi parcurs in 2 ore si jumatate fara opriri. Dar e pacat sa te grabesti pe un asemenea traseu si sa nu te opresti de cateva ori bune. Haideti cu noi la drum!
Dupa ce ne-am fatait prin Baile Herculane vezi impresii, ne-am incadrat pe DN67D care in prima sa parte urmeaza in amonte Valea Cernei.
Dupa 2,2 km de la iesirea din statiunea Herculane ajungem la Bazinul Termal “La Cadite”, intr-un loc unde soseaua face niste curbe. Exista cateva spatii unde se poate opri. Strandul asta este “sub sosea”, pe malul Cernei. Am gasit acolo cativa destui oameni balacindu-se. Exista pe aici si niste terase nu prea grozave la prima apreciere vizuala. Apa din cadite este fierbinte masurand o temperatura de 50 grade Celsius. Caditele sunt alimentate din izvoare cu ape termosaline si termosulfuroase cu compozitii diferite, dar cunoscatorii stiu care cadita este pentru tratarea reumatismului, care pentru tratarea durerilor de oase, care pentru relaxare musculara, care pentru tratarea afectiunilor neurologice. Accesul si balaceala sunt gratuite. La curba urmatoare intalnim un indicator care ne informeaza ca aici este Izvorul “7 Izvoare Calde” sau “La Gropan” cu apa termominerala, oligominerala, clorurosodica si bicarbonatata calcica cu o temperatura de 40 grade Celsius. Accesul catre bazin se face pe o poteca plina de gunoaie si balarii, cadita aceasta fiind chiar sub sosea.
Dupa inca 1 km, soeaua se desparte, cea principala urmeaza ramificatia din dreapta. Catre stanga este accesul la Campingul 7 Izvoare. Imediat pe dreapta este Crucea Ghizelei, reper de unde porneste poteca spre Cascada Cociului, traseu circa 1 ora si ceva. Dupa unele surse Cascada Cociului este cea mai inalta din tara.
In stanga noastra pe directia de mers avem Muntii Cernei, in dreapta Muntii Mehedinti. Drumul nostru continua pe malul stang al Cernei care aici isi strange apele in Lacul Prisaca. Este un lac de acumulare lung de 4 km.
La 8 km de la cadite, dupa capatul lacului Prisaca este un punct in care oprim. Aici ne resalutam cu @Dragos si doamna lui pe care ii mai intalnisem pe traseu. Este locul de unde pleaca traseul de drumetie catre Cascada Vanturatoarea, se spune una din cele mai frumoase din tara noastra, poate cea mai. Pana la cascada ai de urcat circa 1-1,5 ore.
De aici ne vom bucura facand cateva opriri de peisajele oferite de Valea Cernei. Am intalnit punti suspendate, cascade, chei, pesteri, padure si tot mai mult aer ozonat. In stanga si in dreapta se desprind mai multe trasee importante atat din punct de vedere turistic dar si de acces a locuitorilor zonei. Unele puncte sunt marcate corespunzator, dar de multe poti trece usor fara sa le observi daca nu esti atent. Celebre sunt potecile care se indreapta catre Cheile Tasnei, dar si drumurile catre Inelet si Scarisoara, unul cu acces pe o scara lunga si inalta din lemn singura cale de acces a localnicilor. Am urmarit mai multe reportaje interesante despre aceste obiective.
De la ramificatia spre Vanturatoarea parcurgem 14 km agreabili pana unde se ramifica din nou drumul nostru. O ramificatie importanta, dar impracticabila pentru masini, desi este drum national (DN66A) se lasa in stanga spre Lupeni si Petrosani, tot peste munte. Drumul este inchis.
Pana in acest punct carosabilul a fost in general prost dar circulabil cu atentie. Nu execrabil. De aici am fost surprins sa putem continua pe drum bine asfaltat pana la destinatie.
Pe crestele muntilor zarim tot mai multa zapada. Soseaua intra acum intr-un sector cu numeroase serpentine dupa ce traverseaza Cheile Bobotului. Urcam tot mai mult. Punctul cel mai inalt de traversarea a muntelui este in Saua Arsasca la cota 900 metri altitudine. Nu va spun ca aici am coborit sa ne jucam cu zapada de pe marginea drumului si ca sa nu ne batem intre noi, am luat la tinta masina si la sfarsit am spalat parbrizul cu zapada. Soseaua coboara apoi in serpentine in localitatea Godeanu, pe care o traversam. Si pe aici este o zona ce ar merita putin mai mult cercetata, in apropierea traseului nostru intanzandu-se Rezervatia botanica Tufarisurile mediteraneene Cornetul Obarsia Closani, dar nu aveam timp. Trecem si de Obarsia Closani si intram in Baia de Arama.
De la Baile Herculane am parcurs 60 km. Aici, in Baia de Arama, va propun sa ne abatem putin din drumul principal si sa viram dreapta in sensul giratoriu, pe DJ670 pentru 3 km. Vom traversa o padure si intram in Ponoarele. Destinatie: Monumentul natural Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural de la Ponoarele. Acesta este un pasaj natural rutier. Da, adica soseaua trece pe acest pod natural. Monumentul are legatura cu Pestera Podului al carei tavan a cedat si s-a surpat candva. Este cel mai mare asemenea pod natural rutier din Romania si al doilea ca marime de pe continent. Are 30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime. Este insa singurul deschis traficul rutier inclusiv celui de mare tonaj, am citit pe net, dar este o informatie falsa. Este constituit din calcare masive stratificate. Am gasit multa lume la fata locului. Exista si o poteca pe care se coboara in cavitatea respectiva, sub pod. Se poate face un tur si pe deasupra, dar cu atentie. Intoarcerea in DN67D se face fie pe acelasi drum fie pe niste strazi in bucla ce se formeaza atat in Ponoarele cat si in Baia de Arama, pe una insa am vazut semn de interzis si totusi era circulata.
Din Baia de Arama pana in Targu Jiu se urmeaza DN67D pentru 45 km via Tismana si Pestisani. Drumul parcurge zona subcarpatica, este in general bun si nu mai prezinta alte obiective majore.
Drum bun sa aveti pe unde calatoriti si daca sunteti in zona judetelor Gorj / Mehedinti / Caras Severin cugetati daca nu puteti parcurge DN67D Baile Herculane – Baia de Arama – Targu Jiu, pentru ca merita.
Numai de bine tuturor!
Trimis de Dan&Ema in 12.04.19 18:47:23
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema: Uite ca o boala sanatoasa face bine cateodata! Asa am reusit sa mai umblu si eu pe AFA si sa dau un start voturilor, care sper ca vor urma, cat mai multe.
Ma bucur ca ai reusit sa drumetesti pe valea Cernei, mai ales ca eram sigur ca vei urma acest drum la intoarcere. N-am inteles daca ai fost la Vanturatoare, sau la cascada Cociului. Daca nu ai reusit sa ajungi, eu mi-am propus ca in toamna asta, cand voi merge la bai, sa nu le mai ratez, mai ales ca s-ar putea sa am cu cine merge, pe jos, evident. Iar, daca am noroc trag si o fuga pana la Inelet, la scarile de lemn. Daca ai fi fost inspirat, ai fi putut sa te abati din sosea la barajul Prisaca sa admiri frumusetea locurilor. Voi incerca sa citesc, cat am calculatorul de la servici acasa, cat mai multe articole despre cele vazute de voi in locul pe care am inceput sa-l indragesc foarte mult, cu toate distrugerile facute vechilor cladiri imperiale.
Multumesc pentru acest articol si-ti urez numai bine si calatorii placute!
@liviu49:
Domnul Liviu!
Te rog sa imi spui daca nu te deranjeaza sau nu iti incurc planurile cand vrei sa faci drumetiile amintite.
Daca aflu cu 2 saptamani inainte exista o mica sansa sa ma pot aciui si eu pe langa voi.
Am o mare dorinta sa ating cele 3 obiective numite Vanturatoarea, Cociu si Inelet. Poate punctez macar cele 2 cascade. Sau Ineletul. Sau toate. Mai vedem.
Acum din pacate nu am vizitat niciuna din cascade.
Numai de bine! Multumesc de ecou! ????
@Dan&Ema: Eu, daca nu se intampla nimic rau, am programat tratamentul, ca in ultimii doi ani, in perioada 25.08 - 15.09 a anului. Data de incepere a sejurului de 16 zile depinde de data la care gasesc bilete la Casa de Pensii. M-as bucura sa putem face, impreuna, cel putin o drumetie la Herculane.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
Frumoasă cascada din P03. Mă gândesc că dacă i-aş planta nişte muşchi la partea superioară (pentru dirijarea curgerii apei), ar fi mai frumoasă decât "vestita" Bigăr.
Am mai văzut ceva asemănător un pic mai jos de Cascada Pişoaia (Cascada Vălul Miresii) de pe teritoriul comunei Vidra din Apuseni. Aceeaşi prelingere a apei printre muşchi (stil vălul miresei) ca şi la Bigăr.
Interesant articolul, votat cu plăcere!
@traian. leuca:
Nea Traian, ce placere sa ne auzim p-aici! ????
Cascada asta este una mica, oarecare, fara nume. Mi-a placut ata de mult ca am oprit masina. Am tras-o 5 metri inapoi pe acostamentul drumului si m-am intors 10 metri pana la ea.
Repet, e o cascada mica, e zoom-ul mare pe ea. Imi place cum a iesit in poza si imaginea pe care ai sugerat-o.
Si eu m-am gandit la comparatia cu Bigar cand m-am oprit la ea.
Pe drum au fost cel ptin 4-5 cascade cel putin ca asta ca marime, dar asta mi-a cazut cu tronc.
Multumesc de lectura si ecou si sa ne revedem sanatosi! ????
@Dan&Ema: Bueyy, mare șmecher ești! Bagi prima poză cu dulceața asta mică și mai vrei să mai citim / vedem i alte poze? Țapă! Am citit și-am privit și pozele celelalte! Iac-așa!
Și nu te-ai bălăcit tu în bunăta-de apă caldă? Un traseu scurt, așa, de juma de oră? Nu pot să cred!
Dar tot prima poză e comoara!
@Zoazore:
Ser”mna! Cum spuneam in jargon!
Sarut nana! Cum se spune corect.
Sac! Am pus special prima poza cu Denisa!
Multumesc de rasfoire, lecturare, vizionare, alea, alea!
Sa ne auzim cu d-alea bune!
????
@Dan&Ema: E un traseu pitoresc pe care doar l-ați „gustat” puțin, „ciupind” un obiectiv-două din mers. Înțeleg din articol că nu ați urcat să vedeți dantela din piatră - câmpurile de lapiezuri Cleopatra și Afrodita. Le-am vizitat în 2017 și mi-au plăcut foarte mult (vezi impresii), de fapt întreg peisajul de la Ponoarele e spectaculos.
În Baia de Aramă se află Mănăstirea Sfinții Voievozi (început de secol al XVIII-lea), într-o stare proastă de conservare și tânjind de mulți ani după restaurare. La Padeș, la circa 6 km distanță de Baia de Aramă se află Monumentul lui Tudor Vladimirescu - pe câmpia Padeșului slugerul Vladimirescu citește în fața mulțimii Proclamația de la Padeș, document revendicativ al poporului.
Deși sunt foarte cunoscute, aș menționa și celelalte monumente istorice și naturale înșirate de-a lungul DN 67D între Baia de Aramă și Târgu Jiu având în vedere accesibilitatea lor și distanța scurtă față de șoseaua națională: Mănăstirea Tismana, Muzeul BNR - Tismana (vezi impresii), Schiturile Cioclovina, Casa „Constantin Brâncuși” din Hobița, Cheile Sohodolului.
Excursii frumoase și vreme bună!
@tata123:
Multumesc ca de obicei pentru completarile tale bine documentate.
Ai dreptate, in tura asta de retragere spre casa “am ciupit” cate ceva. Pentru mine traversarea pe DN67D a fost o premiera, am realizat-o! ????
La Mn. Tismana, la Hobita, in Cheile Sohodolului am fost cu alte ocazii. Sunt locuri faine, mai ales cheile in care poti imbiba mersul cu masina cu mersul pe jos.
Eu m-as fi abatut si la Vanturatoarea dar timpul nu ne permitea si asa am ajuns catre 8 - 9 seara acasa.
Multumesc, numai de bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Afara nu-i vopsit gardul dar inauntru-i leopardul — scris în 30.10.23 de Radu 60 din JIBOU [SJ] - nu recomandă
- Oct.2022 Cea mai romantică gară din lume ???? — scris în 02.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Băile Herculane - o perlă pierdută definitiv? — scris în 29.07.22 de tripyy din BUCUREşTI - nu recomandă
- Dec.2021 Băile Herculane între istorie si nepăsare — scris în 18.12.21 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Romania te iubesc! — scris în 30.10.21 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Vacanță cu gust amar — scris în 02.11.20 de Marius 77 din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Nov.2019 O umbră a gloriei de alta dată — scris în 02.12.19 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ