GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Herculane, o staţiune ce merită să-şi recapete renumele
Prin anii '90 cineva care a fost aici mi-a povestit că Herculane era o staţiune în paragină.
Ajuns aici în 2006, am crezut că văd semnele unei reveniri în forţă pe piaţa turistică a celebrei staţiuni (de ce e celebră, găsiţi aici).
Acum, citind postările de dată mai recentă, încep să cred că şi în acest caz, spiritul mioritic este mai puternic decât orice spirit comercial.
Când am ajuns noi în Herculane am fost uimiţi de multitudinea de pensiuni apărute în zonă, presărate de la gară, adică de la ramificaţia ce se face din DN6 spre Herculane, pe valea Cernei, până în staţiunea propriu-zisă. Chiar şi unele hoteluri erau renovate şi arătau foarte bine (de exemplu, hotelul Ferdinand).
Cine a fost în Herculane cunoaşte parcarea în care sunt şi nişte chioşcuri unde te poţi interesa şi uneori chiar găsi o adresă pentru cazare. Când am ajuns noi, fără să fi făcut o rezervare prealabilă, nu era nimic disponibil. Ni s-a sugrat să încercăm la hoteluri, ceea ce am şi făcut. Primul hotel la care ne-am încercat norocul a fost Afrodita. Acesta era ocupat în totalitate, dar cei de la recepţie ne-au sugerat să încercăm şi alături, la Minerva. Ei bine, aici erau camere libere, cam scumpe pentru buzunarul mediu, dar pentru trei zile, cât intenţionam să stăm, am considerat că ne putem permite. Explicaţia faptului că aici erau camere libere era simplă, hotelul tocmai fusese privatizat şi avusese loc o primă etapă de reabilitare. Adăugaţi şi preţul de vreo trei ori mai mare ca la hotelurile "de stat" şi aveţi o imagine completă. Am primit o cameră la etajul 8, din balconul căreia aveam o privelişte minunată asupra staţiunii (priviţi şi fotografiile). Camera, proaspăt renovată, arăta bine, baia, şi ea renovată, cu instalaţiile sanitare noi, proaspăt montate. Doar instalaţia de aer condiţionat, veche şi ruginită, nu mai funcţiona, dar nu m-a deranjat, nu sunt fan al acestei invenţii.
În schimb, frigiderul a trebuit să-l pun eu în funcţiune, pentru că abia fusese adus, electricianul avea mult de lucru, iar eu nu aveam chef să-l aştept. Cum cablul era prea scurt, l-am pus înhol, un pic cam înghesuit.
Am mâncat doar dimineaţa în restaurantul hotelului, micul dejun fiind inclus în preţ. Servirea micului dejun era clasică, ni se aducea mâncarea la masă, dar servirea a fost promptă, nu trebuia să aştepăm prea mult şi mâncarea era bună. În rest, am mâncat pe la terasele din zonă, unde găseşti mâncare pentru toate gusturile şi la preţuri decente.
Staţiunea era populată mai mult de persoane vârstnice, venite la tratament şi, cu siguranţă nu oameni de afaceri, dovadă fiind faptul că nu am văzut niciun A6, X5, sau mai ştiu eu ce maşini de maşini...
Cele trei zile cât am stat în Herculane le-am folosit făcând plimbări în staţiune şi împrejurimi, în aerul curat şi decorul deosebit al zonei.
Staţiunea în sine este un loc unde o plimbare îţi face totdeauna plăcere (cu exepţia clădirilor în paragină, pe lângă care ţi-e teamă să treci, să nu-ţi cadă ceva în cap).
Dar sunt şi locuri foarte frumoase, mergând în sus, pe valea Cernei. La vreo trei km, se află hotelul Roman, unde puteţi face plajă şi baie în bazinul exterior, puteţi vizita peştera de la Despicătură şi izvorul Hercule 2 şi puteţi urca la Grota Haiducilor.
Apropo de hotelul Roman, se spunea că proaspăta achiziţie a hotelului Minerva fusese realizată de aceeaşi firmă ce deţinea hotelurile Ferdinand şi Roman.
Mai departe, la încă vreo 5 km se află ştrandul 7 izvoare, dincolo de care, la aproximativ 1 km se află barajul de pe Cerna, care formează lacul de aumulare Prisaca.
Pentru amatorii de drumeţii montane, aici este o zonă foarte bună pentru aşa ceva, valea Cernei fiind vestită în privinţa reliefului carstic. De altfel, zona, unică în România, este organizată sub forma unui parc naţional, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, cu administraţie proprie (www.domogled-cerna.ro).
În legătură cu apele termale, la care puteţi avea acces la ştrandul termal, în facilităţile unor hoteluri, la ştrandul 7 izvoare şi în alte locuri, trebuie să aveţi în vedere faptul că nu este deloc indicat să le utilizaţi f'ără a consulta mai întâi un medic pentru că ele, ca şi izvoarele de aici, au, fiecare, o anumită destinaţie şi, utilizate impropriu, pot avea efecte contrare celor aşteptate. De exemplu, apele termale de la 7 izvoare sunt cele mai radioactive ape din ţară.
În concluzie, staţiunea Herculane şi împrejurimile sale au un potenţial turistic deosebit, cre aşteaptă încă să fie pus în valoare.
Trimis de Costi in 19.01.10 21:06:28
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Întâmplător, am da de o melodie ce se potriveşte perfect cu tema review-ului meu:
http://www.trilulilu.ro/Seherezada/f1edb47b9543ce
Rog WM să o ataşeze.
Niciodata S.C. Argirom nu a detinut hotel Ferdinand [daca nu stiti sigur nu scrieti, ca oricum povestea e lunga]. APROPO, e lacul de acumulare si mai multe daca ar fi sa corectam...
@any
”Niciodata S. C. Argirom nu a detinut hotel Ferdinand [daca nu stiti sigur nu scrieti, ca oricum povestea e lunga]. APROPO, e lacul de acumulare si mai multe daca ar fi sa corectam...
Dacă citeşti cu atenţie, eu am scris că ... se spunea... , asta însemnând o notă dubitativă, nu o afirmaţie certă.
În legătură cu a doua frază, aceasta este cu totul de neînţeles.
Unii asemuiesc aceasta staţiune cu Karlovy Vary...
Eu înca nu am fost în Herculane ca să pot face această comparaţie, pentru că în staţiunea pe care am amintit-o am fost în acest an, dar mi-ar place să ştiu că în Romania poate exista o staţiune de acest gen, însa, într-adevar, ca să ne putem bucura de izvoarele cu apă termală trebuie să avem indicaţia unui medic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Afara nu-i vopsit gardul dar inauntru-i leopardul — scris în 30.10.23 de Radu 60 din JIBOU [SJ] - nu recomandă
- Oct.2022 Cea mai romantică gară din lume ???? — scris în 02.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Băile Herculane - o perlă pierdută definitiv? — scris în 29.07.22 de tripyy din BUCUREşTI - nu recomandă
- Dec.2021 Băile Herculane între istorie si nepăsare — scris în 18.12.21 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Romania te iubesc! — scris în 30.10.21 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Vacanță cu gust amar — scris în 02.11.20 de Marius 77 din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Nov.2019 O umbră a gloriei de alta dată — scris în 02.12.19 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ