ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.23
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 4 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vacanță în Maramureș - partea 2

TIPĂREȘTE URM de aici

Satul Breb

Breb este un sat în comuna Ocna Șugatag din județul Maramureș.

Este o destinație care nu poate fi ratată de cei care vor să trăiască la fața locului câteva zile (sau mai mult, unii au stat și câțiva ani) experiențele oferite de acest minunat sat tradițional amplasat la poalele munților Gutâi.

Aici încă se păstrează nealterate tradiții vechi de sute te ani, fiind vizitat de foarte mulți turiști străini (și români binențeles), cuceriți de autenticitatea sa și de frumusețea cadrului natural în care este amplasat.

Trebuie să recunoaștem că și marketingul are rolul său - uneori atât de important - în popularizarea unei destinații turistice.

Scriitorul englez William Blacker a venit în Breb pentru o scurtă vizită și, fascinat de bogăția tradițiilor ospitalitatea localnicilor, a rămas aici timp de 7 ani. Întors în Anglia a scris o carte în care a povestit despre întreaga zonă.

Regele Charles - încă prinț pe atunci - a aflat despre acest sat desprins parcă dintr-un basm și a ținut să-l vadă personal.

Într-o primăvară prin anul 2004 prințul a venit incognito acompaniat de câțiva însoțitori și de scriitorul William Blacker și a asitat la o sărbătoare câmpenească, Măsurișul Laptelui, marcând începutul perioadei când urcă oile la munte.

Prințul Charles a colaborat și a făcut donații fundației Mihai Eminescu Trust (MET).  

Fundația Mihai Eminescu Trust este o organizație neguvernamentală româno-britanică dedicată sprijinirii comunităților tradiționale rurale din Transilvania, îmbunătățirii nivelului de trai și conservării și valorificării durabile a patrimoniului lor cultural și natural.

Acesta fundație s-a implicat în restaurarea unor case tradiționale de lemn din Breb, casele nefiind totuși proprietatea personală a regelui Charles - confuzie care se face câteodată în mediile online.

Totodată, biserica veche din Breb, monument istoric, a fost renovată cu ajutorul actualului rege al Marii Britanii.

Iată câteva propuneri pentru cei care aleg să petreacă o vacanță în satul Breb:

- biserica de lemn din satul Breb, cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" a fost construită în anul 1622 și figurează pe lista monumentelor istorice

Tot la capitolul prelucrarea lemnului se pot admira și alte lucrări executate de mesteri populari: cruci, foișoare, unelte agricole, prispe, suveniruri și un larg etc

- casele tradiționale din lemn restaurate prin intermediul fundației MET precum și impresionantele porți maramureșene din lemn masiv

- explorarea mesteșugurilor specifice zonei: olărit, urzit și țesut, sculpura în lemn, confecționarea podoabelor și straielor populare (se pot face vizite la diverși meșteri populari specializați pe olărit, sculptura în lemn, metal, port popular)

- drumeții la Creasta Cocosului și lacul Morarenilor, plimbare pe biciclete pentru a face turul satului sau a merge pe renumitul Drum Verde care leagă 7 sate tradiționale și măsoară peste 80 km, sau ca și alternativă plimbarea cu caruța trasă de cai (iarna se poate cu sanie în locul căruței)

Există totuși și un aspect care pe noi ne-a nemulțumit. Este vorba despre starea proastă, uneori deplorabilă, a drumurilor acestui sat. Sunt multe străzi sunt neasfaltate și pe unde foarte greu se circulă chiar și cu mașini mai puternice, dar cu una obișnuită care ori nu trece, ori se poate avaria serios.

Este pur și simplu uimitoare nepăsarea autorităților locale (primăria în mod special), care nu mișcă un deget să remedieze această problemă deși se câștiga sume considerabile de pe urmă turismului - însă chiar și fără turism tot erau obligați să asfalteze drumurile. Păcat, oare cât va mai trece până când acest așa - ziși "reprezentanți" ai noștri vor înțelege pe deplin care este rolul și implicația lor în admistrarea unui teritoriu central sau local?

După un sejur de 4 zile în minunatul Breb, am plecat înapoi spre casă, de data acesta cu o noapte de cazare în Odorheiul Secuiesc.

Ne-am abătut câțiva km din drum ca să vizităm biserica de lemn din Ieud, dar acolo - spre deosebire de Breb, se asfaltau străzile și erau lucrări și utilaje, bitum proaspăt așternut, la pachet cu restricțiile aferente, așa că am ales să revenim cu ocazia unei alte vizite prin mirificul Maramureș.


[fb]
---
Trimis de kemi27 in 13.07.24 10:58:13
Validat / Publicat: 14.07.24 08:47:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în OCNA ȘUGATAG

VIZUALIZĂRI: 252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kemi27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Casă veche de lemn (cu pisică pe prispă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.07.24 21:55:26]
»

@kemi27: Felicitări pentru frumoasa vacanță din Maramureș! Am fost și eu anul trecut acolo, însă am ratat Brebu și Ocna Sugatag din cauza timpului limitat. Am pus accent pe zona Vișeu- Borșa, pentru că am avut cazarea în Vișeu. Însă la următoarea vizită în Maramureș, mă voi axa pe această parte. Vacanțe frumoase în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kemi27AUTOR REVIEW
[15.07.24 10:58:18]
»

@cris1982: 🫠 Mulțumesc!

liviu49
[15.07.24 12:55:51]
»

Felicitari pentru ca ai avut curajul de a vizita Maramuresul!

Este un loc cu un farmec aparte pe care nu il mai intalnesti in alta parte. In 2021 am fost in vizita in Maramures, din pacate doar trei zile, dar am incercat sa vedem cat mai multe din frunusetile acestei zone. Bineinteles ca am vizitat si Breb-ul. Nici nu se putea altfel.

Casele si gospodariile pastreaza, inca, specificul locului si oamenii tin la acest lucru in mod special. Am vazut case mai noi (de 10-20 de ani), case putin mai vechi (din anii 60-70), dar si case foarte vechi, unele restaurate, altele pastrand patina timpului. Am vazut si o constructie mai moderna, alaturi de o casa mai veche restaurat de curand, dar pastrand aspectul original. Cand am fost noi in vizita mai erau alte cateva masini cu turisti din tara, dar si niste straini (masina avea numere de Olanda). Cei din Olanda nu se mai saturau sa faca poze caselor batranesti de pe strada pe care oprisem, ignorand (ca si noi de altfel) casa cea noua.

Referitor la asfaltarea strazilor eu am mule experiente neplacute cu modernizarea unor drumuri care au permis degradarea multor obiective turistice la care s ajungea mai greu. Personal consider ca asfaltul pe strazi s-ar potrivi la fel de bine cu acea casa moderna intre casele traditionale.

E o parere strict personala si nu incerc s-o impun si altora, mai ales posesorilor de masini.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Breb:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056262016296387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1