ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ceramica Kuty – o familie de creatori: Iacinschi

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe teritoriul României de azi există mai multe vetre tradiționale de olărit unde meșteri pricepuți făuresc obiecte din lut utilizând tehnici ancestrale. Am încercat să vizitez asemenea ateliere de olărit prin zonele în care am fost în vizită și să achiziționez obiecte originale. Astfel, am fost la Marginea (vezi impresii), Horezu – familia Paloși (vezi impresii), Corund - Páll Antal (vezi impresii).

Aflat pe meleagurile geniilor – județul Botoșani, am decis încă de la București să caut Atelierul de Olărit Iacinschi, unul din cele două ateliere din țară care produc ceramică tradițională de tip Kuty.

Ceramica Kuty. Familia Iacinschi practică din anii '70 olăritul realizând ceramică de tip Kuty. Această ceramică cunoscută din epoca medievală reprezintă o îmbinare între tradiția populară și arta bizantină. A rezultat o ceramică care a rezistat câteva secole, preluând numele de la localitatea Kuty, din Galiția de altădată, azi în Ucraina. Caracteristici: tehnica „sgrafitto” (decorare prin zgâriere), cromatica – verde, galben și brun, decoruri complexe și unice, smălțuirea și influențele bizantine. De altfel culorile deschise și decorurile „lumești” m-au atras la această ceramică.

Atelierul de olărit este situat în orașul Botoșani, la doi pași de Teatrul de păpuși Vasilache, cu acces de pe str. Miorița nr. 10, dar și din strada Victoriei (unde se află și un banner de semnalizare). Program de vizitare de luni până vineri între orele 09.00 – 17.00. Noi am găsit loc de parcare pe stradă în apropierea teatrului și am intrat în curtea atelierului dinspre strada Victoriei. Mergem pe o alee tapetată cu frunze ruginii, zărim într-o mică grădină o firmă cu litere mari – „Ceramică” și o casă joasă cu un singur cat.

Sunăm la ușă (este afișat și un număr de telefon) și în câteva clipe ne deschide doamna Mihaela Iacinschi, care alături de fratele Eusebiu sunt demni urmași ai părinților lor, Sonia și Ioan Iacinschi. Pătrundem în universul vaselor de lut modelate cu măiestrie și dragoste pentru tradiție. O primă cameră are rol de magazin de desfacere, iar sala mare de alături reprezintă atelierul propriu-zis. Admirăm farfuriile și ulcelele de tot felul, toate având drept culori galbenul, verdele și nuanțe brun. Desenele „zgâriate” par uneori naive, dar ele reprezintă clipe din viața omului (nunta, dans, jocul ursului, mersul la fântână etc.), simboluri florale sau animale (peștele, păunul) și semne creștine (crucea, porumbelul).

Suntem conduși și în atelierul de olărit, unde se afla și domnul Eusebiu Iacinschi, și ni se explică fazele prin care trece lutul, de la modelare și decorare până la produsul finit. Vedem întinse pe rafturi diverse tipuri de vase din lut aflate în diverse stadii de execuție. Trebuie să muncești cu pasiune și dăruire pentru a realiza atât de multe obiecte. Și să supraviețuiești și financiar din această muncă, în condițiile în care puține participări la târguri și expoziții de promovare sunt susținute cu bani de către organizatori. Astfel ești nevoit să realizezi și obiecte din lut cu aspect comercial care se vând mai bine (ca de exemplu vaze, suporturi de pahare, ceasuri, ghivece etc.).

Am petrecut câteva zeci de minute în atelier și magazin și am achiziționat câteva vase din lut (mi s-au părut decente prețurile), inscripționate cu numele Iacinschi. Din toate atelierele de olărit pe care le-am vizitat până acum am cumpărat mici vase din lut, deja se încropește o mică colecție.

Recomand iubitorilor de frumos să caute olarii autentici din ale căror mâini ies adevărate minunății. În Botoșani atelierul de olărit al familiei Iacinschi este un punct original de atracție – felicitări truditorilor. Tradiția trebuie să meargă mai departe!

Alegeri inspirate!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.12.23 18:21:18
Validat / Publicat: 09.12.23 19:12:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.

VIZUALIZĂRI: 242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Toamna la Botoșani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.12.23 15:25:58]
»

@all: Azi, 12 decembrie, se serbează în calendarul ortodox Sfântul Ierarh Spiridon. Pe lângă ajutorul vindecător pe care îl oferă celor oropsiți și bolnavi sfântul este considerat și sfânt ocrotitor al olarilor.

Acest atribut provine de la pilda cărămizii, minune oferită participanților la Sinodul întâi Ecumenic de la Niceea (anul 325) - a strâns o cărămidă în palmă: a ieșit fum în sus, apă în jos, lutul a rămas în palmă. Interpretare: aşa cum o cărămidă înglobează simultan focul, apa şi pământul, tot aşa, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt Trei dar formază o singură fiinţă - demonstrație dedicată celor care susțineau erzia lui Arie (doxologia.ro/sfantul-spir ... -sfintei-treimi).

P. S. La acest prim Sinod Ecumenic, Spiridon îl cunoaște pe Sfântul Ierarh Nicolae de care îl va lega o prietenie strânsă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Botoşani şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052886009216309 sec
    ecranul dvs: 1 x 1