GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Repere turistice în Botoșani
Când te întorci în urmă să vezi Botoșanii, din stradele de livezi ale căruia ai ieșit abia, orașul și se înfățișează în toată curăția și nobleța idealului: cu multele turnuri înalte de biserică răsărind din desișul verde al arborilor. În jos se revarsă o mahala, cu casele mici și rare ca ale unui sătucean.
„Orașul Grădinilor” , cum mai e numit Botoșaniul, a fost gazda mea pentru câteva zile. Chiar dacă vremurile au trecut și urbea nordică s-a mai schimbat, peisajul aerisit, calm, bogat în spații verzi și grădini a rămas oarecum. Lansarea unei cărți a constituit prilejul de a revedea Botoșaniul, un oraș pe care îl cunosc destul de bine din copilărie. Ne-am stabilit baza în centrul municipiului, în apropierea parcului „Mihai Eminescu” , la hotel Maria (vezi impresii).
Am ajuns la Botoșani în ultimele zile de toamnă, zile reci care au adus și prima zăpadă a iernii 2022. Peisajul hibernal a pus în evidență aspectul frumos al unor obiective din oraș, fiind de preferat în locul imaginilor gri de toamnă târzie. Printre treburile pentru care venisem am reușit să facem câțiva pași prin centrul orașului, ocazie cu care am revăzut câteva obiective cultural-istorice importante. Enumăr mai jos, în articolul cu numărul 900 ????, câteva repere turistice botoșănene:
*Centrul Vechi – element turistic de bază al orașului, în jurul căruia s-a cristalizat așezarea din nordul Moldovei. Ansamblul urban de clădiri istorice poartă numele „Piața 1 decembrie 1918” și cuprinde o piațetă și câteva străduțe, un areal valoros din punct de vedere arhitectural. Majoritatea clădirilor datează după anul 1887 când un incendiu de proporții a distrus mare parte din oraș și au avut destinație dublă: locuințe și spații comerciale. Botoșaniul era un mare creuzet de populații de diverse naționalități și un centru comercial recunoscut în zonă. O parte din clădiri au fost restaurate, dar mai e mult de lucru. Mi-au plăcut balcoanele din fier forjat, câteva cu anul construcției însemnat în fier curbat, detaliile ornamentale de pe unele fațade, geamlâcurile pitite în curți interioare.
*Biserica Uspenia – aflată în centrul vechi, pe pietonalul numit strada „1 decembrie 1918” , este cunoscută azi drept biserica în care a fost botezat poetul Mihai Eminescu. De altfel la câțiva metri depărtare se afla casa în care s-a născut marele poet național. Edificiul religios e important și prin vechime fiind ctitorită de Elena Rareș, soția domnului Petru Rareș, dar ulterior a trecut prin mai multe restaurări care au transformat-o arhitectural. De asemenea aici a fost instalat primul orologiu public din Botoșani. Am găsit poarta încuiată astfel că de data aceasta am privit biserica doar din stradă, dar cu alte ocazii am intrat în locaș unde îmi amintesc că am văzut cristelnița în care a fost botezat Mihai Eminescu, obiect aflat acum la Ipotești.
*Cuptoarele medievale – lângă Calea Națională, în fața magazinului „Botoșani” , sub o cupolă de sticlă sunt adăpostite „in situ” 4 cuptoare medievale de redus minereul și ars ceramică. Descoperite în 2009 cuptoarele datate de specialiști în epoca lui Alexandru cel Bun au fost conservate și expuse publicului abia după 5 ani. Complexul este încuiat, cred că cei de la Centrul de Informare Turistică dețin accesul, dar prin ferestrele mari putem vedea „gropile” /cuptoarele cu ajutorul cărora meșteșugarii își desfășurau activitatea în perioada medievală. Unele ferestre erau acoperite de picături de apă/condens dar se poate privi în voie prin alte porțiuni de sticlă. Situl arheologic e luminat corespunzător la interior, fragmente de ceramică completează amenajările turistice.
*Grupul statuar „Compania de mitraliere Maior Ignat în atac” – este considerat cel mai important monument al Botoșanilor, după bustul lui Eminescu din 1890. Ansamblul statuar este realizat de sculptorul botoșănean Horia Miclescu și a fost inaugurat în 1929. Monumentul îl înfățișează pe maiorul Grigore Ignat în plină luptă pe frontul din Moldova în august 1917, loc unde și-a pierdut viața. Detalii aici: luceafarul.net/monumentel ... /comment-page-1.
*Primăria Botoșani – construită la sfârșitul anilor 1700 drept casă boierească, trece prin câteva transformări structurale pentru a ajunge la forma eclectică de factură germană de azi. Aflată în Piața Revoluției nr. 1 clădirea devine sediu al conducerii administrative locale în 1851. Frontonul principal e drăguț, la fel și turnulețul zvelt, iar ceasul îi conferă o alură de clădire oficială.
*Biserica „Sf. Gheorghe” – monument istoric restaurant recent construit de aceeași Elena Doamna, soția lui Petru Rareș, pe la jumătatea anilor 1500. Aflată lângă Piața Mare biserica impresionează prin arhitectură, asemănătoare cu edificiile ștefaniene. Am intrat în biserică, urmărit de privirile suspicioase ale unui bătrân supraveghetor. Voi reveni într-un articol special. În apropiere se află și Halele de carne și peșten, construite după planurile inginerului Anghel Saligny în 1912. Structura metalică e remarcabilă și a rezistat perfect în timp (adevarul.ro/stiri-locale/ ... pe-1525696.html).
*Muzeul Județean de Istorie – pe pietonalul Unirii se află o clădire impunătoare, fost sediu al Prefecturii județului, construită la începutul anilor 1900 după planurile cunoscutului arhitect Petre Antonescu. Am vizitat muzeul de istorie județean cu mai mulți ani în urmă, în acest moment edificiul intrând într-un amplu proiect de restaurare (adevarul.ro/stiri-locale/ ... 36-2134740.html).
*Alte clădiri emblematice – din pietonalul Unirii, traversăm bulevardul Mihai Eminescu și, pe lângă Monumentul închinat țăranilor – Răscoala de la 1907, se intră în parcul Mihai Eminescu, fostă grădină boierească deschisă publicului încă din 1869. De-a lungul bulevardului menționat mai sus vedem câteva clădiri reprezentative: casa Antipa (edificiu din 1860 în care s-a născut și a trăit o vreme savantul Grigore Antipa și fratele său Nicolae Leon), Liceul Carmen Sylva (azi Casa Corpului Didactic, clădire din anii 1880, liceu de fete), Palatul de Justiție (sediu al Tribunalului Botoșani, edificiu din 1906).
Și pe Calea Națională au mai supraviețuit o serie de clădiri istorice, ca de exemplu Casa Moscovici (refăcută de un bancher local tot pe la 1880) sau clădirea Băncii Naționale din 1926 care găzduiește azi Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” .
Concluzii. Orașul Botoșani, un târg cu venituri considerabile din cele mai vechi timpuri, „Târg al Doamnei” care își trăgea de aici veniturile, curte voievodală, urbe plină de biserici (cea armenească foarte veche), oraș plin de grădini, toate dau un farmec aparte așezării nordice.
Vă invit să îl vizitați, veți fi plăcut surprinși!
Trimis de tata123 🔱 in 03.12.22 19:41:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????: Cel mai frumos mod de a aniversa cele 900 de articole, si cand spui 900 e deja de WOW!
Asteptam acest articol despre un oras pe care am spus ca din pacate inca nu l-am vizitat. L-ai prins si intr-o perioada frumoasa, cand ne gandim la sarbatori deja, asa incat articolul tau suna ca o poveste, din care am aflat o mulime de lucruri interesante.
Cat despre
”Vă invit să îl vizitați, veți fi plăcut surprinși!
sunt convinsa, pana atunci insa felicitari, votat cu mare drag.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@tata123 ????: Felicitări pentru acest review, ca și pentru celelalte 899 postate pe AFA, în mare majoritate dedicate României!
@tata123 ????: Felicitări pentru articol și pentru munca depusă în folosul comunității Afa!
Bravo!!! Nu degeaba ești în vârful ierarhiei Afa.
Călătorii plăcute! Sănătate multă!
Numai bine!
La cât mai multe impresii din călătorii și de acum încolo, scrise bine documentat în stilul @Tata123! Ești un brand deja!
@mishu: Mulțumesc frumos! 900 de articole înseamnă... cei care scriu constant, știu ce înseamnă.
Botoșaniul este (încă) un oraș verde cu obiective interesante. Și nu numai municipiul, ci și județul în ansamblul său ascunde o mulțime de locuri valoroase din diverse puncte de vedere.
Numai bine!
@Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri, scriu cât am despre ce și în funcție de timp. România are multe obiective frumoase!
Călătorii frumoase!
@webmaster: Mulțumesc pentru dubla desemnare!
@Dana2008: Aprecierile sunt exagerate, dar... adevărate! Ha, ha, ha. Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase! Brand sau nu câteva persoane mă mai citesc constant (sper). Restul sunt deja în vacanța de iarnă. ????
Îți întorsc urările și vă doresc un sfârșit de an frumos, liniștit, cu bucurii și relaxare.
Călătorii frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Muzeul Țăranului din Flămânzi – Botoșani: rememorare a trecutului — scris în 16.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Ceramica Kuty – o familie de creatori: Iacinschi — scris în 09.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Explorând din nou Botoșaniul — scris în 01.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Biserica „Sf. Gheorghe” Botoșani – un monument de valoare proaspăt restaurat — scris în 22.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Parcul Eminescu din Botosani intre poezie si hidrobiciclete — scris în 07.08.13 de diana-camelia* din BACAU - RECOMANDĂ
- May.2013 Prin județul Botoșani – cultură și istorie (felurite obiective turistice) — scris în 03.06.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Botoșani – orașul grădinilor: partea II - Unirii — scris în 03.01.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ