GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grota Urşilor de la Borsec este o formaţiune carstică situată în zona ariei protejate (rezervaţie naturală de tip geologic şi botanic) Dealul Rotund.
Această rezervaţie se găseşte la nord de oraşul Borsec şi la est de staţiunea Borsec, ocupând o suprafaţă de 40 ha. Specificul rezervaţiei este dat de depozitele groase de travertin (rocă sedimentară calcaroasă de precipitaţie fizico-chimică rezultată prin precipitarea carbonatului de calciu în jurul izvoarelor minerale) şi de manifestările postvulcanice (izvoare minerale şi mofete).
Obiectivele principale ale rezervaţiei Dealul Scaunul Rotund (Kerek-szék domb, Round Seat Hill) sunt Poiana Zânelor (Tündérkert, Fairy Glade, conţinând un ansamblu de izvoare minerale şi băi de picioare), Grota (Peştera) Urşilor, Peştera cu Stalactite (Cseppkőbarlang, sau Peştera Scaunul Rotund, în vârful dealului), Peştera de Gheaţă (Jégbarlang), Izvorul Străvechi (Ősforrás, acum fără apă, doar mofetă) şi cele două cariere de travertin, având activitatea sistată.
Grota Urşilor de la Borsec apare ca un ansamblu de coridoare adânci şi înguste, pe alocuri prelungite cu nişe, scobituri şi mici peşteri, săpate prin eroziune naturală în depozitele de travertin.
Alături de ea, este o altă grotă asemănătoare, numită Cerdacul Iadului.
Se poate ajunge la Grota Urşilor fie din staţiune, pe lângă izvoarele 10 (Kossuth), 11 (Petőfi), Poiana Zânelor şi coborând puţin pe o cărare marcată cu triunghi roşu. În Poiana Zânelor sunt mai multe panouri indicatoare. De asemenea, se poate ajunge din oraş, urcând pe lângă cimitir spre zona împădurită dintre cele două cariere.
Grota este accesibilă tot anul şi nu necesită echipamente speciale. Trebuie însă să acordăm atenţie pietrelor alunecoase în sezonul rece şi aerului mult mai rece din grotă în sezonul cald.
Grota Urşilor poate fi văzută şi în următorul videoclip făcut de mine:
Trimis de Lucien in 06.04.16 09:31:38
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Lucien - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 O vacanta minunata — scris în 30.06.22 de Dana_ma din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Borsecul prin ochi de copil — scris în 17.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund Borsec, jud. Harghita — scris în 29.12.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Borsec - trecut și prezent — scris în 23.08.19 de Raz Van din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Borsec — scris în 28.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Descopera Borsecul — scris în 22.03.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Sejur reușit la Borsec — scris în 11.07.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ