GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe urmele Cavalerilor Crucii Sudului Excursie Tour X
![](/images/printer_off_32.png)
Am pornit într-o aventură de o zi, încărcată cu momente inedite, în urma cărora am râs, m-am relaxat, am învățat, am cunoscut oameni minunați, am văzut locuri cu încărcătură istorică de o importanță crucială și am băut vinuri din rodul podgoriilor Dobrogei.
Turismul pe litoralul românesc se ramifică treptat, încercând să satisfacă și alte nevoi decât cele de bază, astfel Tour X propune o abordare diferită asupra unui concediu tipic la mare. Echipă Tour X are că misiune includerea ținutului dobrogean în topul destinațiilor inteligente din Europa prin expunerea turistului la activități alternative, multiculturale și educative, prin experiențe inițiatice în ceea ce privește identitate istorică a populației dobrogene. Plecând de la aceste idei, Tour X propune următoarele excursii sau tururi, fiecaare având povești aparte, legende și mituri vechi, ascunse de ochiul profan:
Rute pe alese
Ruta verde, denumită astfel datorită traseului care șerpuiește printre colinele rodnice, înverzite ale Dobrogei, întinse peste rămășițele celor mai vechi munți din țara, formați în orogeneză hercinică, dar care azi, răpuși de eroziune, ascund tainele începuturilor neamului nostru. Pe ruta verde se pot face două tururi: Crucea Sudului și Secretul Templierilor, bazându-se fiecare pe câte o poveste misterioasă, susținută de dovezi istorice sau de mituri și legende locale.
Ruta albastră exploatează specificul pescăresc al zonei, cu trasee în Deltă Dunării, cetăți din vremuri de mult uitate, povești și tradiții culinare.
Ruta mov inspirată din aventurile casienilor, cu vizite la așezări antice, tabere de reconstituiri istorice și alte surprize.
Toate rutele propuse sunt învăluite de mister și promit experiențe unice, inedite prin inițierea în tradițiile și cultura unora dintre cele 19 etnii întâlnite în acest ținut cu o bogată moștenire istorică. Astfel, din dorința de a sorbi cu nesaț din bogăția multiculturală pusă la dispoziție, mi-am dorit să mă îmbarc pe toate rutele disponibile, fiind cu neputință să le experimentez pe toate odată, am început cu prima variantă prezentată în materialul promoțional din care am aflat de această oază de autentic și tradițional.
Ruta verde- Crucea Sudului.
În dimineața unei zile de vineri, așteptând autocarul Tour X, m-a cuprins un entuziasm specific primei zile de școală, parcă intuind cele ce aveau să se întâmple. Ziua de vineri are o semnificație aparte, spunându-se despre aceasta că celebrează viața și bucuria de a trăi, frumosul, semnificație care a fost în asentiment cu experiența pe care am avut-o în această excursie.
Itinerarul drumeției
Traseul acestei drumeții a fost inspirat de legenda cavalerilor crucii sudului, conform căreia discipolii Sfântului Andrei, părintele creștinismului în România, au creat un ordin secret care avea ca misiune protejarea și păstrarea toiagului Sfântului Andrei, dar și a rămășițelor crucii acestuia. Astfel, din Mangalia am pornit către Peștera Sfântului Andrei, situată în apropierea localității Ion Corvin din Județul Constanța. Călătoria până la peșteră a fost presărată cu povești și legende impresionante, fapte istorice care explică identitatea și specificul locului. Peisagistica rutei este una colorată în verde viu cu întrepătrunderi aurii ale lanurilor de grâne, trecând prin pădurea Hagienilor, printre câmpuri, podgorii și sate în care parcă trecerea timpul nu are relevanță, conservând în granițele lor tradiții și trăsături ce ne fac cine suntem astăzi.
După vizita la peșteră Sfântului Andrei, următoarele puncte de interes ale excursiei au fost Adamclisi, Cobadin și Olimp, localități care mi-au oferit cunoștințe noi, trăiri și experiențe unice.
Vizita la peștera Sfantului Andrei
Deși nu sunt o persoană religioasă, sunt atentă la partea spirituală a existenței mele, așa că am pășit pragul mănăstirii cu inima și mintea deschisă. Acest loc nu este special prin aparență sa, ci prin semnificația și importanța istorică a acestui spațiu sacru: din acest loc a început creștinarea neamului românesc. Aparența locașului este una tipică mănăstirilor creștin-ortodoxe, cu picturi murale ce spun poveștile vieții de apoi, a consecințelor unei existențe în derivă, fără reguli și constrângeri, a creaturilor mitice care au ca scop îngrijirea sufletelor noastre în consecință cu faptele săvârșite în timpul vieții. Am văzut acest loc ca fiind modest, în armonie cu cadrul natural înconjurător, populat de călugări muncitori și sârguincioși.
Întregul așezământ este cuprins de liniște, pace și smerenie, un loc în care oamenii vin cu speranța în suflet, pentru a se ruga Sfântului Andrei. Peștera în care se spune că a locuit Sfântul Apostol Andrei este mai cu seamă o grotă, de dimensiuni modeste, cu pereții înnegriți de la fumul lumânărilor, cu o turlă înaltă ce iese sfios printre ramurile copacilor ce o înconjoară.
Ceea ce am găsit special la acest punct de pelerinaj este energia locului și misterul care îl înconjoară, lucruri care te invită la meditație, și la reflectarea vieții interioare. A fost hrană spirituală pentru minte și trup.
Prânzul la pensiunea Tropheum Traiani, Adamclisi
După hrana spirituală absorbită prin toți porii la Peștera Sfântului Andrei a urmat un popas pentru hrană fizică. Ieșind din registrul spiritual, am pășit pe tărâmuri moderne, în curtea pensiunii Tropaeum Traiani, o curte îngrijită, foarte bine pusă la punct, cu piscină azurie care părea foarte tentantă având în vedere temperaturile specifice orei prânzului în sezonul cald. În acest loc am avut prima ocazie de a povesti pe îndelete cu ceilalți turiști îmbarcați în această călătorie. Ne-am prezentat cu toții sumar, astfel aflând că erau printre noi doamne de la Radio România Actualități, fotografi, bloggeri, jurnaliști, “turiști și atât” și membrii echipei Tour X, care m-au impresionat prin pregătirea lor academică, reieșind din prezentările lor munca și pasiunea din spatele acestui proiect îndrăzneț și autentic.
Masa servită a avut ingrediente provenind exclusiv din producția proprie, cu un gust extraordinar, asemeni supelor și tocănițelor mâncate la bunici în vacanțele de vară. Bucatele au fost însoțite de vinuri locale foarte bune, și de o cafea și mai bună, care ne-a încărcat pentru restul drumeției.
Adamclisi, monumentul triumfal tropaeum traiani
Următoarea oprire după zăbovirea cu povești de la prânz a fost la monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, mărturia victoriei romanilor în războaiele daco-romane, „actul de naștere dăltuit în piatră al poporului român”. Reconstituirea monumentului impresionant este ca o mărturie a latinității noastre, povestind începuturile neamului prin metopele de jur împrejurul construcției circulare. A fost un tur ghidat de o doamnă cu un entuziasm contagios, care ne-a încântat cu povestea din spatele monumentului, de o importanță istorică extraordinară.
Cetatea Tropheum Traiani
După ce apetitul cultural ne-a fost deschis cu povești cu daci și romani la monument, am continuat călătoria șerpuind printre colinele terasate și verzi către meleaguri ancestrale cu o vizită la ruinele Cetății Tropaeum Traiani. Acest loc este considerat a fi cea mai mare așezare civilă romană din regiunea Dobrogei, un loc în care imaginația este o unealtă foarte folositoare în reconstrucția mentală a cetății. Rămășițele coloanelor, bazilicilor, canalelor și aleilor provocându-mi un sentiment de umilitate în fața celor bravi, ce nu mai sunt, cei care au dictat scrierea ADN-ului nostru, cei ce suntem azi.
Muzică si dans tătăresc
Ieșind din cadrul istoric, al moștenirilor culturale lăsate de strămoși, ajungem la Cobadin, pentru o experiență culturală a unei etnii cu care conviețuim pașnic de sute de ani. Prin prezervarea cu sfințenie a identității prin tradițiile, obiceiurile și graiul specifice neamului, ansamblul de dansuri tătărești Canlar ne-a povestit prin dans și prin muzică cine sunt tătarii. Portul tinerilor tătari este unul spectaculos, viu, dinamic, iar împreună cu grația și delicatețea mișcărilor domnișoarelor și vitejia în lupta simulată, pusă în scenă de tinerii băieți s-au contopit într-un moment artistic copleșitor, prin care ne-am conectat cu comunitatea tătărească la un nivel profund. După muzică și dans, am fost poftiți să ne înfruptăm din preparatele tradiționale tătărești, preparate de câteva localnice pricepute, care ne-au primit cu însuflețire în sânul comunității lor.
Domeniile Clos de Colombes
Excursia s-a încheiat cu o degustare de vinuri pe domeniile Clos de Colombes în Olimp, o cramă de dimensiuni modeste, dar cu o personalitate impunătoare, puternică. Aici am învățat câte ceva despre cultura vinului, am vizitat instalațiile și tehnologiile specifice viticulturii și vinificației, așezate în încăperi cochetate cu accesorii vechi ale somelierului, dopuri de plută, tirbușoane, baricuri și alte lucruri specifice.
Punctul culminant al vizitei la cramă a fost, bineînțeles degustarea vinului. Ne-au fost oferite spre degustare trei tipuri de vin, însoțite de preparate culinare originale, create special pentru a însoți vinurile cramei. Primul vin degustat a fost unul alb amplu, aromat, cu gust discret lemnos, denumit Terra Alba, servit cu o “palarioara” denumită “chapo chapo”, un fel de “jos palaria”, un pachețel din foaie de plăcintă cu umplutura de peste și rodie, foarte gustos. Al doilea vin degustat a fost unul rose, denumit Pețit cloș rose, cu gust fructat, de fragi, puțin piperat. Iar al treilea, și cel care mi-a plăcut cel mai mult a fost vinul roșu, Terra Rossa.
Voia bună de la cramă a continuat și în autocar, pe drumul spre casă, unde am cântat cu toții, puțin amețiți de licoarea lui Bachus (mai puțin șoferul bineînțeles). Ne-am luat rămas bun, cu zâmbetul pe buze, încântați de cunoștință, fredonând voioși, încărcați cu energie pozitivă.
Echipa Tour X
Echipa din spatele acestui proiect, cei care ne-au însoțit în drumul nostru pe urmele Cavalerilor Crucii Sudului, de o amabilitate ireproșabilă sunt impresionant de bine pregătiți din punct de vedere academic, modești, energici și foarte prietenoși. Doi dintre membrii sunt doctori în istorie, un altul medic, un specialist în comunicații și administrație, formând împreună un tot unitar, completându-se într-o echipă de excepție.
Ganduri la sfarsitul zilei
La sfârșitul zilei, contemplând asupra celor experimentate am realizat că nu mai pot privi unele locuri cu aceiași ochi cu care le-am privit înainte, o parte din mine s-a schimbat, s-a îmbogățit cu o nouă pasiune pentru legendele și miturile dobrogene, ascunse de ochiul turistului „chaise-longue-ist”, cu prieteni și cunoștințe noi, colegi de breaslă și nu numai, oameni cu povești de spus, oameni din alte locuri care își rup din timpul lor pentru a afla despre cultura noastră, a dobrogenilor. Oameni care vin an de an la mare, dar care caută să se apropie, să între în intimitatea și spiritul caracteristic zonei.
Drumeția parcursă a fost una inițiatică, completă, având elemente spirituale, culturale și educative, dar și părți distractive și relaxante.
Trimis de StefM in 24.07.17 12:53:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (StefM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@StefM: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
--
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 23&ridAnt=79605
@StefM: Bravo pentru echipa Tour X și mulțumim și ție pentru că ne-ai relatat. Interesante informații!
Bine ai venit printre noi, te mai așteptăm.
Vară frumoasa în continuare!
@StefM: Excepțional, mi-ar plăcea să fac parte dintr-o asemenea experiență!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Și drumul face parte din concediu — scris în 21.10.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Poveste de la Marea Neagră — scris în 09.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2024 3 zile în Delta Dunării — scris în 29.08.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Dobrogea misterioasă- Cetatea Ibida, Muzeul Constantin Paraschiva, Capul Doloșman, Cetatea Orgame, Portul turistic Jurilovca — scris în 14.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi pe plaiuri dobrogene — scris în 06.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea a 2-a — scris în 27.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea 1 — scris în 24.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ