GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La inceputul lunii iunie am avut cateva zile libere dar nu ne-am programat nicio plecare deoarece abia ne intorsesem din Lefkada. Dar vazand cateva poze postate de o prietena cu un camp de maci infloriti in zona Macin, mi-am dorit sa merg si eu acolo. Si o data ce am luat decizia sa trecem Dunarea in judetul vecin, de ce sa nu mergem si mai departe? Asa ca am ales ca punct final cetatea Heracleea/Enisala, aflata la cca 115 km de Galati, o distanta rezonabila pentru o excursie de o zi. Si apoi, dupa modelul excursiilor optionale la care am participat in vacantele noastre in alte tari am cautat informatii pe internet si am ales si alte puncte de interes pe acest traseu, si care in final au constituit o excursie frumoasa cu atractii diverse.
Am plecat din Galati la ora 9 dimineata si am trecut Dunarea cu bacul la Braila apoi ne-am indreptat catre Macin.
Primul loc pe care l-am vizitat a fost lacul Iacobdeal, Turcoaia un lac antropic, unic in Romania format prin surparea galeriilor unei vechi cariere de piatra. Este deosebit de frumos, seamana cu un lac glaciar, are o nuanta verde inchis deosebita si este inconjurat de maluri abrupte de granit care ii intregesc farmecul. Nu sunt indicatoare catre lac, dar nu este greu de ajuns: dupa ce treceti de localitatea Greci, spre dreapta mergeti pe soseaua catre Turcoaia. Inainte de a ajunge in localitate, pe stanga puteti observa un drum neasfaltat, drum care duce la cariera de granit. Nu sunt indicatoare dar cineva a scris cu vopsea “LAC” si o sageata, ceea ce va poate ajuta sa va orientati. Drumul nu este rau si are cca 1 km, veti observa ruinele unor foste cladiri in zona carierei de piatra, apoi apare lacul, minunat de frumos. Exista loc de parcare, iar fotografiile, avand pe fundal muntele vor fi deosebite.
Dupa o pauza de 45 minute ne-am intors la soseaua principala si ne-am continuat drumul catre muntii Macinului. La poalele acestora am zarit si intinderile de maci, minunate pete de culoare, ne-am oprit desigur si am facut multe fotografii. Am obsevat ca macii erau in culturile de rapita si crescusera inalti pana la brau, dar ne-au insotit de asemenea si pe parcursul drumului pe marginea soselei.
Am continuat drumul catre Babadag pe traseul: Cerna, Mircea Voda, Ciucurova, Slava Cercheza, Slava Rusa, un traseu frumos, ce serpuieste printre muntii Macinului. Intre Slava Rusa si Babadag am mers pe un drum cu pamant si pietris de 7 km. Este putin mai greu dar trece printr-o padure la marginea careia am oprit pentru un scurt picnic. Puteti merge si pe soseaua principala, veti face 3-4 km in plus dar drumul prin padure era atat de frumos… si puteti culege si flori de soc din arbustii de pe margine.
Din Babadag mai este doar un km pana in localitatea Enisala, situata la poalele muntelui unde se afla cetatea care i-a imprumutat numele. Aceasta se zareste semeata de la distanta iar la orele pranzului am parcat masina pe soseaua care serpuia catre cetate. Ultimii 200-300 metri pe sosea se parcurg pietonal; nu este un drum lung nici dificil. Intrarea in cetate costa 6 ron de persoana, puteti achizitiona si mici suveniruri. Se urca apoi cateva trepte ceva mai abrupte si ajungeti in cetate. Vazuta din interior nu este atat de spectaculoasa dar peisajul inconjurator face toti banii. De jur imprejur se vad dealuri frumos terasate, lacul Razim si lacul Babadag precum si localitatea Enisala.
Cu sufletul incarcat de frumos am coborat inapoi la masina si apoi pe drumul de intoarcere de data asta altul intrucat am dorit sa vizitam si doua manastiri. Din Babadag am pornit pe soseaua catre Tulcea, iar la cativa km inainte de aceasta catre Isaccea trecand prin localitatile Cataloi, Frecatei, Telita, Niculitel. La 1 km de Telita am vizitat manastirea de maici Celic-dere, o manastire alba frumoasa, situata pe un deal, inconjurata de flori si de o frumoasa pajiste verde unde se afla si o moara. Manastirea gazduieste o icoana a Mantuitorului, pe jumatate innegrita, care se zice ca se curata singura dezvaluindu-I chipul.
Din Niculitel am mers pe o sosea de 7 km in stare foarte buna pana la manastirea Cocos care avea in acea zi hramul - Sfanta Treime. Noi am ajuns dupa ora 14, slujba se terminase dar am putut admira in voie minunata manastire ai carei pereti interiori sunt placati cu mozaic din foita de aur acoperita cu fibra de sticla; este minunat restaurata, un loc deosebit de frumos.
Ne-am continuat apoi drumul prin Isaccea (atentie radar), Luncavita, Zaclau si am ajuns la bacul spre Galati la ora 17 unde am asteptat aproape o ora fiind foarte aglomerat – duminica rusaliilor. La ora 18 eram acasa, am ramas cu amintiri frumoase pe care vi le-am impartasit si dv.
Vacante placute va doresc!
Trimis de DaniX in 13.06.17 22:15:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DaniX); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Hoinar prin Dobrogea, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
@DaniX:
Frumoasa excursie. Dobrogea toata merita mai multa promovare, istoric, geografic si politic este foarte importanta pentru noi, românii.
Vacante frumoase!
Frumoase pozele, cele cu maci mi-au amintit de vacanta mea de luna trecuta unde, pe aproape tot traseul am intalnit maci. P12 e superba, imi place cel mai mult.
@DaniX: Anul acesta parcă am văzut mai multe câmpuri cu maci ca niciodată - superbe covoare roșii care acoperă câmpuri întregi (iar combinațiile cu margarete și lumânărici din acelea mov accentuează frumusețea acestor plante de câmp).
Traseul ales a străbătut zone pitorești, peisajele dobrogene au ceva aparte. Obiectivele turistice sunt pentru toate gusturile, cetatea Enisala constituind un punct de atracție important al zonei Babadagului. Oriunde te îndrepți prin Dobrogea întâlnești urme ale istoriei vechi... felicitări!
@DaniX: Faina excursie de o zi! Exact acelasi traseu pana la Enisala l-am urmat si noi acum vreo 3 ani (mai putin halta de la lacul Iacobdeal, la care nu am reusit inca sa ajungem, desi ne-am propus). La Enisala ne-am cazat intr-o casa taraneasca amenajata pt turisti (Casa Bunicii, parca), apoi in urmatoarele 2 zile am batut toata Dobrogea de nord, in cautarea urmelor vechilor cetati (am povestit la vremea respectiva). Imi amintesc cu drag de acest traseu...
Manastirile le-am vazut cu alta ocazie.
Ne plac foarte mult drumurile dobrogene, de cate ori avem ocazia le urmam! Dobrogea are o magie aparte, dupa mine!
@DaniX: Tare frumos! Și articolul, dar și peisajele!
Iar pozele cu maci... Ooofff!
Drumul prin Dobrogea l-am parcurs vreo patru ani, iar bucata dintre Slava Rusă, Slava Cercheză și Babadag e superb!
Te-aș sfătui, totuși, să schimbi titlul articolului în ”Excursie de-o zi în Dobrogea”
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Și drumul face parte din concediu — scris în 21.10.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Poveste de la Marea Neagră — scris în 09.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2024 3 zile în Delta Dunării — scris în 29.08.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Dobrogea misterioasă- Cetatea Ibida, Muzeul Constantin Paraschiva, Capul Doloșman, Cetatea Orgame, Portul turistic Jurilovca — scris în 14.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi pe plaiuri dobrogene — scris în 06.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea a 2-a — scris în 27.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea 1 — scris în 24.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ