ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 25.07.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Meleaguri dobrogene

TIPĂREȘTE

In luna septembrie am petrecut o saptamana in Delta Dunarii. Punctul de plecare a fost Tulcea. Am profitat de acest lucru si am sosit in Tulcea cu o zi mai devreme. Ne-am cazat la un hotel superb, intr-un cadru mirific si am vizitat o zi imprejmuirile.

Dar sa incepem cu inceputul. Am trecut Dunarea pe podul Giurgeni-Vadu Oii si am ajuns la Harsova. Aici am lasat in dreapta drumul de Constanta si am ajuns in alta lume. Am patruns pe un drum national putin mai ingust dar cu o calitate a asfaltului care ma facea sa ma gandesc la alte meleaguri. La fel si marcajele. Totul era proaspat, totul era perfect si in plus totul era pustiu. Mergeam singuri cu masina prin aceste meleaguri minunate. Din loc in loc drumul era strajuit de nuci. Mergeam pe un drum ca in filmele americane. Fie ca era drept dar urca si cobora colinele si peisajul era fantastic, fie ca serpuia pe curbele de nivel. Facand o paranteza vreau sa va spun ca toate drumurile pe care am mers in judetul Tulcea, fie ca erau nationale fie judetene sau comunale, erau de o calitate superioara fara gropi reabilitate din cate am vazut cu fonduri europene. Deci se poate si asa. Revenind la calatoria mea am trecut la un momentdat pe langa un camp de turbine eoliene. Pe dreapta si stanga erau frumos insiruite eolienele, iar printre ele campurile lucrate ireprosabil. Am ramas placut impresionat.

Am petrecut o seara minunata plimbandu-ne pe faleza din Tulcea si a doua zi, pana la sosirea ambarcatiunilor am facut doua mici excursii. Prima a fost la Manastirea Saon. Stiam despre ea dar nu o vazusem niciodata. Am pornit la drum si dupa o jumatate de ora am parasit drumul national si am coborat spre balta, spre Dunare. Am mers circa 2 kilometri printre vii si am ajuns la poarta manastirii. Un loc cochet bine intretinut. O gospodarie anexa frumoasa asigura toate cele trebuincioase manastirii. Pe langa cele sfinte aici se vindea miere, se vindea vin, la un pret mai piperat dar aratau bine. Ne-am plimbat putin si printre randurile de vie, unde strugurii dadusera in parg, am gustat cativa, am mai facut cateva fotografii si am plecat spre Manastirea Celic.

Tot pe drumuri bune, tot printre vii, am ajuns in zona unor coline de unde admirai peisajul pe o intindere mare. Terenuri intinse arate alternau cu paduri si din cand in cand cate un sat. Curand am ajuns la Manastirea Celic. Am lasat masina in parcare si am pornit pe o alee in panta spre manastire. Pe stanga erau insiruite frumos chiliile, in spatele unui parc cu trandafiri cu alei ingrijite. Am urcat niste trepte, am trecut printr-o bolta de trandafiri si am ajuns pe un platou unde era ridicata biserica manastirii. Un edificiu impunator, bine intretinut. Am vizitat biserica si am strabatut aleile platoului. Pe un fundal de cer albastru de toamna se conturau copacii batrani cu frunzele care incepusera sa rugineasca. Am coborat scarile spre zona chiliilor si atunci am vazut clopotnita, alba printre frunzele ruginii. Ne-am mai plimbat pe alei, ne-am odihnit pe o banca, apoi am revenit in parcare, ne-am luat masina si ne-am intors in Tulcea, pentru a pleca spre Delta Dunarii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de IULIU ANTAL in 01.10.15 12:19:22
Validat / Publicat: 01.10.15 15:51:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Peisaj de toamna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.10.15 19:07:52]
»

Locuri foarte pitorești. La Saon, în spatele mănăstirii, e și o baltă, care își întinde luciul pînă sub copaci, și unde poți vedea călugări, în bărci, la pescuit.

Cealaltă mănăstire se numește Celic-Dere (nu Celic), iar una din particularitățile bisericii de acolo (altminteri fără vreo valoare arhitectonică) este că are 2 altare, adică 2 etaje, subsolul fiind folosit ca biserică de iarnă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster70
[01.10.15 20:19:10]
»

@IULIU ANTAL -

Ne-am cazat la un hotel superb, ...

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

IULIU ANTALAUTOR REVIEW
[02.10.15 07:41:57]
»

@abancor - Multumesc pentru completarile facute. Intradevar in spatele gradinii manastirii Saon se afla nu o balta ci trei balti legate intre ele prin canale. Toti localnicii pescuiesc in zona, de aceea nu am considerat important sa amintesc de faptul ca si calugarii pescuiesc. Este modul lor de a se intretine. Mai mult in gradina din spatele morii de vant au o multime de oratanii, in special curci, dar si stupi. In ceea ce priveste manastirea Celic-Dere nu sunt de acord cu tine ca nu are nici o valoare arhitecturala. Numele manastirii vine de la paraiasul din apropiere Celic-Dere care in turca inseamna paraul de aur, din cate stiu eu. Am denumit manastirea in relatarea mea doar Celic, pentru ca batranii zonei asa o numeau. Sunt pe jumatate din judetul Tulcea, de la Isaccea, mai precis Revarsarea si aveam o matusa care imi povestea multe lucruri despre aceste locuri, pe vremea cand eram copil, in vacantele de vara. Ea numea manastirea Celic si de aceea asa i-am zis si eu. De altfel la inceput pe aceste meleaguri existau doua bisericute din chirpici si lemn, care au fost distruse de timp, ce-a de-a doua fiind numita Celicul de Jos sau celicul Mic sau pur si simplu Celic. Biserica actuala a inceput sa fie construita prin 1901 si constructia ei a durat circa un sfert de secol. Biserica este construita cu inspiratie din stilul postbizantin, in stil clasic modern. De altfel biserica mare a manastirii, cea care spui tu ca nu are nici o valoare arhitecturala, este declarata in anul 1976 monument istoric. Se spune ca aproape de manastire exista si o pestera unde erau inmormantati calugarii. Si mai exista si o icoana facatoare de minuni. Deci, merita sa o vizitati.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.10.15 12:34:25]
»

Pentru mine, care nu am crescut în zonă de bălți, lunci sau deltă, amplasarea mănăstirii Saon e destul de originală, iar ineditul e dat tocmai de balta respectivă, de asta am remarcat-o cu precădere.

Despre Celic-Dere am vrut să zic că nu arhitectura bisericii e motivul principal pentru care merită vizitată. Cel puțin din punctul meu de vedere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
IULIU ANTAL
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1473240852356 sec
    ecranul dvs: 1 x 1