GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Podisul Casimcei, numit si Podisul Dobrogei Centrale sau Masivul Central Dobrogean, este situat intre faliile Peceneaga-Camena (la N) si Capidava-Ovidiu (la S). Se extinde pe teritoriul judetelor Constanta si Tulcea. Fundamentul sau este constituit din sisturi verzi - roci metamorfice de epizona (slab metamorfozate), de tip graywacke, a caror culoare verde este determinata de prezenta cloritului (mineral din clasa filosilicatilor, cu cristalizare in sistemul monoclinic si clivaj perfect).
Sisturile verzi (roci de varsta precambriana, adica de peste 600 milioane ani) au fost cutate in orogeneza caledonica din prima jumatate a Paleozoicului (Ordovician-Silurian, adica acum 510-425 milioane ani), cand formau munti inalti.
In acest podis s-au produs doua cicluri de sedimentare: unul jurasic, cu depozite carbonatice (din care se evidentiaza calcarele recifale de la Cheile Dobrogei), si unul cretacic (faciesuri litorale cu pietris si nisip). In Cuaternar, s-a depus o patura de loess, de origine eoliana.
Datorita eroziunii, Podisul Casimcei nu mai are in prezent aspect montan, ci este o peneplena, din care apar, ca martori, tocmai rocile din fundament (sisturile verzi), de aceea spunand ca este cel mai vechi pamant al tarii sub raport geologic.
Altitudinea medie este in jur de 150-200 m, in putine locuri depasind 300 m. Vegetatia este, in general, de stepa, in conditiile unui climat temperat-continental cu nuante excesive.
Populatia se ocupa in special cu cresterea animalelor (oi, capre, vaci).
In aceasta prezentare, doresc sa relev una din zonele cele mai aride si mai fascinante ale Podisului Casimcei, anume aceea unde apar la zi sisturile verzi. Fiind situata in jumatatea estica a podisului, regiunea este, pe unele harti, inclusa Podisului Istriei. Mie, personal, imi place sa vorbesc de Podisul Caledonic al Sisturilor Verzi.
Accesul se face atat pe sosea, cat si pe calea ferata (gara Tirgusor Dobrogea, unde opresc trenurile regio).
Pentru a nu plictisi cititorul cu prea multa geologie, las imaginile sa vorbeasca de la sine. Ele au fost facute pe 24 aprilie 2011.
Continuarea, aici.
Trimis de Neptunus in 27.05.12 14:53:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Neptunus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Și drumul face parte din concediu — scris în 21.10.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Poveste de la Marea Neagră — scris în 09.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2024 3 zile în Delta Dunării — scris în 29.08.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Dobrogea misterioasă- Cetatea Ibida, Muzeul Constantin Paraschiva, Capul Doloșman, Cetatea Orgame, Portul turistic Jurilovca — scris în 14.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi pe plaiuri dobrogene — scris în 06.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea a 2-a — scris în 27.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea 1 — scris în 24.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ