ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dobrogea misterioasă- Cetatea Ibida, Muzeul Constantin Paraschiva, Capul Doloșman, Cetatea Orgame, Portul turistic Jurilovca

TIPĂREȘTE URM de aici

Dobrogea mereu misterioasă. De câțiva ani ne-am pus pe descoperit Dobrogea. Are multe secrete și multe de oferit. Azi am pornit-o iar la drum cu punct ochit Capul Doloșman.

Am plecat dis de dimineață din Călărași cu chef de ducă și plajă. Câteva sandvișuri, apă cât cuprinde, ochelari de soare și șepci/pălării. Călărași, Slobozia, Hârșova, Topolog, Slava Rusă. Stop. Aici, pe un panou stradal, am văzut spre Cetatea Ipida (Orașul Antic Ibida). Doar din ochi înțelegându-ne, am virat cam un km spre cetate. E mult spus cetate. Ceva ruine antice. Cu mușchii pe care îi port mereu la mine, am ridicat din țărână panoul cu indicațiile, redându-l cititorului. Un neghiob îl îndoise pâna la pământ. Cetatea Ibida. Ca idee. Cetatea Ibida se întindea în sec. IV pe o suprafață de 24 de hectare, fiind cea mai mare fortificație din Dobrogea, după Tomis. Acum, ca fapt divers, peste 60% din suprafața cetății care avea 24 de turnuri și 3 porți este acoperită de satul Slava Rusă, fiind, la timpul ei, de patru ori mai mare decât Cetatea Histria. Cum au descoperit arheologii prima inscripție? Au aflat că un țăran din sat ținea piatra cu inscripția ca troacă pentru porci. Mda, acum nu e mare lucru de văzut aici, dar pentru noi istoria este la fel de importantă ca prezentul.

Cum timpul nu ne presa, doar soarele dogoritor fiindu-ne inamic, am mai rămas în zonă cca 1 oră. Capul Doloșman ne aștepta și n-avea cum să plece din zonă. Așa că, ne-am propus să vizităm Muzeul Constantin Paraschiva din satul Vișina. L-a găsit soția pe gps. După întortocheala ulițelor neasfaltate, gps-ul și cele câteva panouri indicatoare ne-au 'lăsat' la vreo 20 metri mai devreme, noi lăsând mașina la umbră și căutând muzeul pe jos. Poarta ne-a deschis-o o doamnă la vreo 65 ani, foarte vioaie și dornică de vorbă. Muzeu așa și așa, ca exponate vorbesc, mai mult ceva obiecte din zonă sau familiale strânse de-a lungul vieții sau lăsate moștenire, preșurilele și cuverturile lucrate de dânsa la război fiind, din punctul meu de vedere, valoarea acestui muzeu. Eu am descoperit țuica dânsei ținută în butoiul de dud. Am cumpărat o sticluță. Preț de intrare nu este. Dai cât te lasă inima. Eu, să-mi rușine, am dat doar 20 de lei. Am aflat că nea Marin chiar a filmat aici, cum că majoritatea televiziunilor și a ziarelor au fost aici doar cu interes, absolut nimeni dintre acești profitori nelăsându-i femeii nici măcar un sfanț. Am aflat că satul Vișina are istoric bulgăresc, că părinții dânsei au fost bulgari, că este divorțată și copiii îi sunt plecați în Spania de 20 de ani, am aflat că primarul a ajut-o cu panourile indicatoare, cu site-ul, am aflat că, la deschiderea muzeului în 2006, toate babele satului au râs de ea. Noi nu am râs, chiar am apreciat cu interes tot ce a făcut femeia asta singură, ce a realizat, cât a muncit și, chiar dacă puțin ca exponate pentru un muzeu, cât a reușit să promozeze satul Vișina și zona Jurilovca. Bravo ei! Aa, apropo, o s-o vedem la Chefi la Cuțite, luând patru de da. I-am văzut cuțitul pe perete.

Am ajuns la Capul Doloșman după vreo 20 minute făcute din satul Vișina. Drumul excelent până aproape, apoi pietriș, bun, apoi plin de hârtoape, ceea era și normal. Am îndrăznit cu mașina, marea majoritate a turiștilor lăsând-o la vreo 500 metri mai înapoi. Așa am fi procedat și noi, dar era un soare, mamă, mamă! Cu mașina în buza Lacului Razelm, am îndrăznit per pedes spre Capul Doloșman și Cetatea Orgame. Faleza stâncoasă se întinde pe aproape 3 kilometri, fiind un punct de observație foarte interesant în zonă. Se spune că în antichitate, Capul Doloșman era denumit” Pteron Akron” , care s-ar traduce prin” promontoriul penelor” , însă numele actual are origini turcești și înseamnă” Cap rău” . Capul Doloşman este singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Despre Cetatea Orgame se spune că nu este excavată decât în proporție de 15%, astfel că oricând pot apărea dovezi istorice. Totuși, aici au fost descoperite 3 basilici paleocreștine Oricum, ruinele cetății se întind cam cât faleza stâncoasă mai mult sau mai puțin. Cu binoclul am bătut hăt departe, am văzut enorm de multe păsări, am văzut frumusețile locului. De experimentat.

La întoarcere, mânați de dorința unei limonade reci, am vizitat și Portul turistic Jurilovca. Bine contruit. Am înțeles că, de aici, se pot face excursii pe Lacul Razelm și se pot face transferuri la Gura Portiței. Portul turistic din Jurilovca are o capacitate de 120 de locuri de acostare, împărțite într-o zonă pentru pescari și una pentru localnici și turiști. Portul a fost prevăzut și cu o rampă pentru lansarea/ridicarea ambarcaţiunilor la/din apă, cu 50 de noi locuri de parcare, o insulă cu pasarelă de acces și zonă de promenadă cu spații verzi. Acum, când vizitam noi, aici era o adunare a pasionaților de mașini tunate 'muzical', nici nu știu cum să o denumesc mai exact. Decibeli plus, boxe enorme atașate de portiere, subwoofere cât tot portbagajul.

Cum ora 16 ne prinsese nemâncați, am plecat hămesiți către locul unde ne propusesem să ne potolim foame. În Jurilovca.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vladix18 in 14.07.24 10:09:20
Validat / Publicat: 14.07.24 11:36:42
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Muzeul Constantin Paraschiva
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.07.24 13:22:05]
»

@vladix18: Interesante locuri! Dobrogea a suscitat mai mereu un farmec aparte asupra călătorului: prin relief, prin istorie, prin mixul de populație, prin gastronomie etc. Lucrurile s-au mai mișcat puțin în domeniul turistic în ultimii 10-15 ani, s-au mai refăcut șosele, au mai apărut unități noi de cazare și puncte gastronomice locale, câteva locuri au fost refăcute/restaurate (cetatea Capidava, portul turistic Jurilovca, Muzeul de Artă Orientală din Babadag), dar...

Din păcate există încă multe obiective istorice lăsate de izbeliște (de ex. cetățile antice), valorificarea turistică nu a ajuns la maximum, materiale tipărite se găsesc mai greu.

Un tărâm aparte... pe care fiecare îl descoperă cum poate, documentându-se pentru trasee și obiective cu precădere pe Internet.

Mulțumim pentru prezentare.

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[15.07.24 13:27:02]
»

@tata123 🔱: Muzeul de Artă Orientală și Cetatea Capidava nu le-am văzut. Mulțumesc pentru pont. Da, cetățile antice sunt lăsate în ruină, din păcate. Apreciez rândurile Dvs. Zi bună!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046445846557617 sec
    ecranul dvs: 1 x 1