ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2021
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe dealul Casienilor

TIPĂREȘTE URM de aici

În ultima parte a excursiei mele — vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii — am vizitat Cheile Dobrogei și Mânăstirea / Peștera / Lacul Casian aflate în apropiere.

Din Slava Rusă m-am întors pe DN22D spre DN22 dar la prima intersecție am luat-o din nou pe un drum județean DJ222. Am trecut prin Ceamurlia de Sus, Beidaiu, Beidaud, Sarighiol de Deal, Râmnicu de Sus, Râmnicu de Jos, Grădina, Cheia și iată-mă în fața Cheilor Dobrogei.

Cheile Dobrogei o arie protejată care se întinde pe o suprafață de peste 10900 hectare este compusă din păduri, pajiști, pășuni, culturi, peșteri, pereți de calcar cu o înălțime variabilă care atinge și 40 de metri.

Primul popas am făcut-o la intrarea în valea destul de largă mărginită de pereții de calcar. Popasul l-am făcut lângă izvorul amenajat cu denumirea de Izvorul Cheile Dobrogei. Nemaiavând nici strop de lichid pentru mine am băut de acolo dar mi-am și umplut câteva sticle goale. Același lucru au făcut și alți turiști. La momentul vizitei weekend fiind localnicii veneau la grătar și ridicau corturi pentru un weekend în chei.

Un cioban care a venit și el să-și umple câteva sticle cu apă mi-a explicat cum pot să ajung până la Mânăstirea Casian, complex văzut de mine încă din drum. Sînt 2 posibilități de a urca, fie spre Lacul Casian după care se lasă mașina undeva și se poate urca pe o potecă, fie prin Târgușor doar cu mașina.

Mi-a mai povestit despre o primă peșteră văzută pe partea opusă izvorului, zicea că în anii 80 acolo era restaurant/bufet ocazional amenajat în peșteră și la marginea sa. Ocazional zicea, doar de sărbătorile comuniste cum ar fi 1 Mai sau 23 August. Pornind prin Cheile Dobrogei deoarece DJ222 trece prin acesta, am făcut multe opriri pentru observare și poze. Fiind o arie de protecție specială avifaunistică citez din wikipedia lista păsărilor care se pot observa aici :

Specii de păsări protejate semnalate în arealul sitului: uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes), pescăruș albastru (Alcedo atthis), ciocârlia de câmp (Alauda arvensis), fâsă de câmp (Anthus campestris), acvilă de câmp (Aquila heliaca), acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), ciuf-de-pădure (Asio otus), gâsca cu piept roșu (Branta ruficollis), bufniță (Bubo bubo), pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus), șorecar mare (Buteo rufinus), ciocârlie-cu-degete-scurte (Calandrella brachydactyla), caprimulg (Caprimulgus europaeus), barză albă (Ciconia ciconia), șerpar european (Circaetus gallicus), erete de stuf (Circus aeruginosus), erete-vânăt (Circus cyaneus), erete alb (Circus macrourus), erete cenușiu (Circus pygargus), dumbrăveancă (Coracias garrulus), prepeliță (Coturnix coturnix), cristei de câmp (Crex crex), cuc (Cuculus canorus), ciocănitoare de stejar (Dendrocopos medius), ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus), ciocănitoare neagră (Dryocopus martius), presură de grădină (Emberiza hortulana), șoim dunărean (Falco cherrug), șoim-de-iarnă (Falco columbarius), vânturel de seară (Falco vespertinus), muscar-gulerat (Ficedula albicollis), muscar-mic (Ficedula parva), ciovlica roșcată (Glareola pratincola), cocor (Grus grus), codalb (Haliaeetus albicilla), acvilă pitică (Hieraaetus pennatus), rândunică de hambar (Hirundo rustica), sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), sfrâncioc-cu-cap-roșu (Lanius senator), ciocârlie-de-pădure (Lullula arborea), privighetoare (Luscinia megarhynchos), ciocârlie de bărăgan (Melanocorypha calandra), prigoare (Merops apiaster), presură sură (Miliaria calandra), gaie neagră (Milvus migrans), hoitar alb (Neophron percnopterus), pietrar răsăritean (Oenanthe isabellina), pietrar negru (Oenanthe pleschanka), pietrar sur (Oenanthe oenanthe), grangur (Oriolus oriolus), viespar (Pernis apivorus), codroș-de-munte (Phoenicurus ochruros), ciocănitoarea verzuie (Picus canus), lăstun de mal (Riparia riparia), mărăcinar negru (Saxicola torquata), turturică (Streptopelia turtur), lăcustar (Sturnus roseus), silvia cu cap negru (Sylvia atricapilla), silvia de zăvoi (Sylvia borin) sau pupăză (Upupa epops)

Eu cred că toate speciile enumerate mai sus au condiții propice de trai. Există pădurile în primul rând, multă apă, acele stânci cu vegetație de la chei, pajiști.

De la Târgușor trecând și o cale ferată se va urca pe un drum pietruit aproximativ 8 km până la Mânăstirea Casian. Nu se urca întotdeauna atât de comod până aici pe siteul Mânăstirii unde este descris foarte pe larg atât viața Sfântului Ioan Casian cât și prima iarna grea în 2002 petrecută de călugări în două containere metalice. Mânăstirea a fost fondată în 2001, lucrările au început în 2003. În prezent să zicem că este aproape gata. ww.ioancasian.ro.

În prezent găsim o mânăstire modernă cu o biserică impunătoare. Încă se mai lucrează dar mai ales în interior. Nu prea au fost vizitatori și nici urmă de viață nu s-a arătat. Am văzut un singur călugăr în grădină în rest liniște și pace. Urcând la dreapta se află grădina și altarul în aer liber. În față biserica de mărimea unei catedrale, la dreapta biserica mică zidită mult mai plăcută ochiului, chiliile, clădirea cu paraclisul. La stânga de noua biserică este un loc de belvedere, în acest loc am văzut multe panouri solare pentru electricitatea compexului. În scurt timp am părăsit mânăstirea pentru a coborâ la peșteră, aveam ceva de coborât și urcat din nou dar a meritat osteneala, am văzut ceva deosebit. La început poteca coboară lin pe urmă tot mai abrupt și există scări fără număr. Se merge prin pădure și o peșteră mică se vede deja în cale dar nu este cea pe care o căutăm mai trebuie coborât. Spre lac se observă o troiță de lemn și o bancă pentru odihnă (aveam s-o folosesc la întoarcere). Se observă și Lacul Casian cu insulițele sale., fiind weekend este plin de pescari, corturi și grătăriști. Se aude muzica până sus.

Ajuns în fața peșterii Casian care în același timp este ca o biserică rupestră cu ceva amenajări simple un fel de altar, icoane, multe lumânări aprinse. Se intră urcând mai întâi pe o scară metalică foarte abruptă. Pe scara metalică pe fiecare treaptă există gravat un nume posibil sponsori la amenajarea locului. Intrând în peșteră a ieșit un liliac de acolo. În zona altarului este semiîntuneric dar la cele 2 galerii laterale strâmte este beznă totală. Doar în fundul galeriei din stânga mai ardea o lumânare, ca să ajung aici a cam trebuit să mă fac mic, e strâmt tare nerecomandat persoanelor claustrofobe.

Foarte mulțumit de ceea ce am văzut pe Dealul Casienilor m-am întors spre locul de cazare. Recomand cu căldură acest loc. Numai bine, călătorii inspirate


[fb]
---
Trimis de AZE in 27.07.21 22:59:00
Validat / Publicat: 28.07.21 08:36:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 860 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cheile Dobrogei văzute de pe DJ222
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[28.07.21 13:43:48]
»

@AZE: Si un SB bine meritat pentru frumusete de articol si frumusete de peisaj!

In P02 si P06, parc-ar fi un cioban care se odihneste.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[28.07.21 17:05:15]
»

@Zoazore: Multumesc

mprofeanu
[29.07.21 11:32:13]
»

@AZE: Am citit cu plăcere acest articol ce mi-a adus aminte de vizita mea de acolo din aprilie din acest an. Mi-a plăcut mult zona și drumul până la Peștera Sf. Ioan Casian...

Văzând pozele mi-a readus aminte de drumul până acolo! Frumos, merită!

AZEAUTOR REVIEW
[29.07.21 22:59:24]
»

@mprofeanu: Bună seara

Păi știu că ați fost acolo v-am urmărit????

Ce diferență de peisaj, în aprilie abia a dat frunza, acum vegetație abundentă.

Este frumos acolo

MioritikPHONE
[04.08.21 00:09:17]
»

Am citit cu interes toate speciile de păsări precum și despre nevoiala pusnicilor.

Nu știu dacă mi-am îmbogățit cultura generală dar măcar am încercat.

Am dat și eu târcoale zonei dar chiar acolo n-am ajuns. Cel mai mult mi-au plăcut eolienele dar și vâscul din copaci dinspre Hârșova.

Târgușor este și începutul traseului spre cel mai înalt vârf din Munții Măcinului, parcă. Și, tot parcă, sunt și niște chei pe acolo, ba chiar Cheile Dobrogei, cred.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Mioritik, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055783033370972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1