ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 5 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Prin Dobrogea și Delta Dunării

TIPĂREȘTE

Mai fusesem în Deltă cu mulți ani în urmă, la o partidă de pescuit. N-am repetat isprava, pentru că dacă în toată Delta se află un țânțar, ăla vine direct pe nevast' al meu! Dar pentru că o agenție de turism cu care am mai fost în excursii și în țară și pe afară a organizat o excursie Dobrogea - Deltă, ce ne-am zis "hai și noi".

Prima zi. BUCUREȘTI - CONSTANȚA

Mânăstirea Dervent - Aici, în vremea lui Dioclețian (285 - 305) au fost martirizați patru creștini a căror nume nu ne sunt cunoscute, dar se păstrează patru cruci de piatră, ce s-au dovedit tămăduitoare, multe vindecări miraculoase petrecându-se la “sfintele cruci nepuse de mâna omenească", ele, crucile, fiind crescute natural din pământ. La aproximativ 700 m de biserica mânăstirii se află și izvorul tămăduitor.

Următoarea pe listă a fost Mânăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. Deși o mai vizitasem, ne-a făcut plăcere să o revedem. Biserica Mare ridicată între 1998 - 2002 este astăzi o adevarată catedrală, împodobită la exterior cu mozaicuri impresionante.

Nu departe se află și Monumentul de la Adamclisi - Tropaeum Traiani - ridicat între 106 - 109 de împăratul Traian - de fapt de către arhitectul Apolodor din Damasc. Muzeul Arheologic, (închis lunea și marțea, deschis de la 10 la 18, intrarea 10 de persoană, poansonarii, pardon, pensionarii - 5 lei) ce merită vizitat, adăpostește piese originale provenind atât de la monument cât și de la ruinele cetății Tropaeum Traiani - ridicată de fapt peste o așezare geto-dacică.

Ajungem și la Mânăstirea Techirghiol, întemeiată de primul patriarh al României, Miron Cristea, care cumpără în 1928 o vilă cu 16 camere formând un sanatoriu preoțesc. În 1951 patriarhul Justinian aduce aici o biserică de lemn din Transilvania. Carol al II-lea va duce mânăstirea la Sinaia, în 1934, construind în schimb o biserică de zid. Vor avea loc mai multe extinderi, astăzi fiind o modernă bază de tratament balnear, sub ocrotirea Sf. Pantelimon. În octombrie 2000 Patriarhul Teoctist pune piatra de temelie pentru o altă biserică.

ZIUA a II-a

Anticul Tomis - Constanța de astăzi - Am pornit în promenadă cu ghid prin Centrul Vechi al orașului. Și am văzut așa: Muzeul de Istorie si Arheologie - merită cu prisosință cei 10 lei de persoană, pensionarii - 5 lei, apoi am trecut pe artă - Muzeul de sculptură “Ion Jalea", sculptorul care a sculptat fără brațul stâng, pierdut în război! Fotografiatul în muzeu este interzis, închis lunea și marțea, deschis între orele 10-18. Apoi, Cazinoul, aflat în lucru, pentru a-l aduce la frumusețea de altădată, Acvariul - n-am intrat din lipsă de timp, apoi clădirea Amiralității - o mărturie arhitectonică a istoriei orașului; Edificiul Roman cu Mozaic, Marea Moschee Carol I, (care îi poată numele deoarece ridicarea ei a fost sugerată de el) inspirată de Moscheea din Konya - Turcia - prima construcție realizată din beton armat din Romania. Cupola, deși normală pentru un edificiu musulman, este de inspirație creștină, bizantină mai exact. În moschee vom vedea un imens covor, covorul lui Abdul Hamid, care are 144 de metri pătrați! Jucăm tot cu turcii și vizităm și Giamia Hunchiar, numită și Giamia Aziziye, cu turnul său de 24 de metri înălțime. Revenind la "ai noștri", vizităm și Catedrala Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ridicată intre anii 1883 si 1885, a fost primul așezămînt ortodox ridicat în Dobrogea, după obținerea independenței, construit după planurile arhitectului Ioan Mincu.

Pentru că mai aveam ceva timp, am luat la "bătut" faleza. Și am luat-o pornind din porc... pardon, port, intrând și la cele 3 magazine Duty Free. Acilea, di tăte pintru toți! Ca prețuri... n-aș spune că e ieftin, singura chestie e că ar putea fi de calitate mai bună decât cele din magazinele celelalte.

Am luat deci "colbul în copite" dar stomacul zicea și el ceva! Cum că - idee cu care am plecat de la domiciliu - cum că s-ar îmbuiba cu pește. Da' cu din ăla cere a sărit din barcă direct în oală (sau pe grătar). Deci, la sfârșitul falezei, am luat la puricat șirul aparent interminabil de terase care te atrăgeau cu "putoarea" lor de animale de mare! Conform zicalei "halește unde e lume multă", am căutat o terasă mai aglomerată și... tabarles pe el! Pe pește, adică, pentru că hoțpătarul a fost promt, amabil și rapid! Așa că, l-am distrus! Pe el, peștele, nu pe ospătar!

ZIUA a III-a. Plecare spre Tulcea

Pe traseu, în drum spre Cetatea Histria vom trece prin satele lipovenești Jurilovca și Vișina, admirând casele tradiționale cu elemente arhitecturale specifice, acoperite cu stuf și vopsite în albastrul lipovenilor, unde ne-a primit doamna Bianca Folescu. Venită din centrul Constanței, a investit multă muncă și bani pentru ridicarea satului. Coordonează ansamblul de dansuri bulgărești (Dobrogea fiind cea mai bogată regiune din punct de vedere a naționalităților conlocuitoare), iar pe un teren cumpărat a ridicat 5 camere de oaspeți, fiecare amenajată și ornată cu obiecte tradiționale a tot atâtea etnii.

Cetatea Histria - colonie greacă întemeiată de coloniștii din Milet în secolul VII î. Hr., construită pe malul Lacului Sinoe. Am vizitat sitului arheologic, apoi ne-am oprit puțin pe malul lacului format în urma aluviunilor aduse de Dunăre, cunoscut in antichitate ca Golful Halmyris al Marii Negre. Astazi, Lacul Sinoe comunică cu Marea Neagră, și are o suprafata de 135 km pătrați, fiind o rezervație naturală datorită speciilor de păsări ce populeaza zona.

Cetatea Enisala (Yeni-Sale sau Heracleea) - o fortareata medievala din sec. al XIV-lea, ridicata pe vremea lui Mircea cel Batran - bastion de aparare a sistemului defensiv al Tarii Romanesti, după de Dobrogea a intrat în stăpânirea lui Mircea. Am lăsat autocarul în parcare și am urcat încet-încet către cetatea aflată pe un vârf de deal. este cu adevărat impresionantă, cu zidurile sale groase de 3 metri!

În Tulcea am făcut o scurta plimbare prin centrul orasului, trecând pe lângă Muzeul de Arta, Muzeul Asizie, Muzeul de istorie și arheologie și Muzeul Etnografic. În Tulcea am făcut o scurtă plimbare prin centrul orașului, trecând pe lângă Muzeul de Arta, Muzeul Asizie, Muzeul de istorie și arheologie și Muzeul Etnografic.

ZIUA a IV-a. Excursie în Delta Dunării

Toată "tevatura" a durat o zi întreagă - Letea - Sulina și retur la Tulcea. Pe o vreme mohorâtă, dar nu au fost probleme, șalupele sunt acoperite cu o folie transparentă, am plecat din portul Tulcea navigând către Canalul 35, ce reprezinta poarta Deltei Dunării. După norocul fiecărei șalupe, "șoferul" - că avea volan! - poate furniza mai multe sau mai puține amănunte despre locurile văzute și despre atracțiile zonelor vizitate. La noi a fost așa-și-așa! Ne-am îndreptat către canalele Sireasa de Sud, Periteasca și Sontea - pentru a ajunge în zona “Scaunele". Ne-am oprit la intrarea în Lacul Nebunu’ să ascultăm povestea din spatele numelui lacului, apoi mergem către zona Cot Candura, Lac Balcănești și Lac Fortuna. Înaintăm pe Canalul Olguta și ne oprim la Mila 23 (locul de naștere al multiplului campion Ivan Patzaichin), unde facem un popas vizitând împrejurimile și bând fiecare cam ce dorim, apoi ne croim drum pe Dunarea Veche, Canalul Magearu (Canalul cu nuferi) și ajungem în satul Letea - unde ne oprim pentru vizită și ca punct de plecare pentru explorarea padurii

Letea. Excursia din Padurea Letea se efectueaza cu microbuze descoperite adaptate “gen safari"! Foarte mișto! Din satul Letea pana la padure sunt aproximativ, cam, în jur de 10 km. Pădurea, fiind rezervație naturală, accesul în pădure este limitat, dar se poate face o scurtă plimbare per pedes pe traseul permis, până la dunele de nisip (15 - 20 min dus - întors. Dar nu am avut noroc, atât de mediatizații Cai din Pădurea Letea erau, probabil, plecați la vreo nuntă, botez, tăiere de moț, ceva - că nu i-am văzut! Dupa aproximativ 2 ore ne intoarcem pentru “masa traditionala" si apoi plecam catre Sulina pe Canalul Barbosul. Aici, la masă, vine un mare "plateau" plin cu pește fiert! Bun, zic, uite că avem parte de franțuzescul Bouillabaisse (supa de Provence) ! Și apoi un maaaaare lighean - vorba vine! - cu zamă dă pește! Și dă-i și luptă... "Dupe" aceasta, precedat de un vin alb nemaipomenit, un al maaaaare "plateau" cu saramură de carp... hâc!... crap! Și dă-i și luptă... La final, alt lighean cu gogoși din pește... glumesc, erau din alea din care ne făcea bunica! Ne-am târât înapoi la șalupe, care acum erau mult mai afundate în apă! :D

Vizităm Farul Vechi și punctul Mila 0. Vedem Portul Sulina din șalupă, și ne întoarcem la Tulcea pe Brațul Sulina.

ZIUA a V-a. Plecare spre Bucuresti.

En routte, și pe drum, vizităm și Manastirea Celic Dere (in limba turca “pârâiașul de oțel"), a cărei fondare se situează între anii 1835-1840. Este o adevărată vatră a ortodoxiei, mânăstirea găzduind numeroase obiecte de cult, 27 documente scrise în limba turcă, arabă, persană, și multe manuscrise și tipărituri vechi, precum și o Icoană Făcătoare de Minuni - icoana Mantuitorului, care s-a curățat singură, de-a lungul anilor.

Și, dacă tot era în drum, am oprit și la Mânăstirea Cocoș, înălțată între 1832-1835 pe locul unui vechi schit de sihaștri de pe la 1679. Actualul așezamânt este mult lărgit, ridicându-se mai multe cladiri și anexe. Muzeul mânăstirii, înființat în 1985 prezintă artă bisericească, carte veche, obiecte de cult.

La crâșma... pardon, Crama Sarica Niculitel una dintre cele mai vechi potgorii ale Dobrogei ... am vrut noi, dar n-au vrut ei, pe motiv că, deoarece și fiindcă era închisă publicului băutor de băutură bețivă!

Basilica paleocrestina Niculitel. Aici, din cauza inundațiilor, în anul 1971 a apărut o boltă care, cercetată cu atenție, a dat la iveală o Basilică foarte mare, semn că populația creștină a anilor 300 după Christos era destul de numeroasă. În cripta aflată sub altar, pe două etaje, s-au descoperit osemintele foarte bine păstrate a 4 sfinți martiri. Osemintele pot fi văzute în patru mici racle la mânăstirea Cocoș.

Dragilor, cam asta a fost excursia mea prin Dobrogea și Delta Dunării, o excursie pe care aș mai repeta-o!

Îmi cer scuze pentru calitatea pozelor, am schimbat și aparatul, dar... se pare că fotograful e "divină"! :D


[fb]
---
Trimis de puiutea in 11.06.21 08:38:16
Validat / Publicat: 11.06.21 09:47:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mânăstirea Dervent
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.06.21 09:54:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

puiuteaAUTOR REVIEW
[11.06.21 12:07:34]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos! Web la ce am greșit de pozele sunt nevotabile? Se mai poate face ceva?

webmasterX
[11.06.21 12:12:41]
»

@puiutea:

Web la ce am greșit de pozele sunt nevotabile

Pozele sunt nevotabile doar dacă autorul le-a definit astfel

Ai apăsat, probabil, butonul „-> Nevotabilă” atunci când le-ai adăugat (apăsarea pe acel buton face poza nevotabilă)

-

O să corectăm noi - restabilim statutul „votabilă” la fiecare fotografie

puiuteaAUTOR REVIEW
[11.06.21 12:15:32]
»

@webmasterX: Mii de mulțumiri! Da, așa am făcut! ????

crismisPHONE
[11.06.21 14:40:10]
»

@puiutea: Frumoasă și bogată excursie, nea Puiutea! Bravas, să mai faceți de-astea! Practic, văzurăți cam 80% din ce are Dobrogea mai frumos! Iar unele obiective, deși suntem atât de aproape de ele (sau poate tocmai d-aia), încă așteaptă pe agenda noastră turistică...

Cât despre poze, mi-e mi-au plăcut! E de înțeles ca pe la saramura aia să vă tremure un pic mâna, se scuză, contextul fu de așa natură...

Frumos! Încă o dată, felicitări și pentru plimbăreală, și pentru poveste!

ANILUPHONE
[11.06.21 14:44:06]
»

Câte obiective turistice și trasee se pot face prin Dobrogea, iar această excursie este o variantă.

Cu autocarul sunt avantaje și dezavantaje... unul dintre avantaje fiind plecarea în Deltă din Tulcea, în Tulcea marea problemă fiind parcarea autoturismelor... Chiar ne întrebam când am văzut că se lucra la amenajarea falezei dacă vor rezolva problema parcărilor... vom vedea.

Din ce am citit văd că sunt bine organizați cu excursia asta. Să ne scrieți și despre cazări.

Toate cele bune.

mprofeanu
[11.06.21 17:41:27]
»

@puiutea: Faină excursia, cred că ați fost cu un grup organizat! Multe din obiectivele văzute le-am bifat și eu în primăvara aceasta!

Am citit ce ați vizitat în Constanța, voi ajunge negreșit și acolo, nu am mai fost de vreo 28 de ani, necesită o vizită... La Tulcea am fost cu 40 de ani în urmă, este și ea pe listă...

La muzeul de la Adamclisi am fost doar noi doi, acum era lume multă, merită din plin!

Aștept alte articole despre sejur!

puiuteaAUTOR REVIEW
[11.06.21 19:36:52]
»

@mprofeanu: Da, am fost un grup organizat, am mers cu o agenție cu care mergem de mai mulți ani. Dar contează foarte mult ghidul cu care se merge! Dacă ajungeți la Tulcea, mergeți neapărat și la Brăila, pe care am vizitat-o în fugă și unde vrem să ne mai ducem, pentru că centrul vechi merită!

Mulțumesc pentru vot și pentru ecou!

puiuteaAUTOR REVIEW
[11.06.21 19:45:13]
»

@ANILU: Pe la mânăstiri mai fusesem, dar Delta, de vizitat cu șalupa pe canale, nu. Am mai tatonat noi pe la alte agenții, dar erau scumpe - pentru noi - așa că am plecat cu o agenție cunoscută, foarte bună.

Mă mir de Tulcea, care nu mi s-a părut deloc aglomerată, dar depinde de sezon, desigur.

Vă recomand, dacă ajungeți prin zona Deltei, și o vizită prin centrul vechi al Brăilei.

Am dormit două nopți la Constanța și două nopți la Tulcea, voi scrie și cum au fost cazările. Vă mulțumesc pentru vot și ecou!

puiuteaAUTOR REVIEW
[11.06.21 19:49:09]
»

@crismis: Mulțumesc mult, excursia a meritat cu prisosință! De cum am plecat de acasă, numai pește vedeam la masă, așa că... am mâncat pe unde am apucat numai pește, de acum facem pauză! Mulțumesc mult pentru vot și pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[15.06.21 16:51:31]
»

@puiutea: Am făcut aceeaşi excursie în 2016, aşa că reviewul tău a fost un prilej de aducere aminte. Practic aceleaşi obiective- poate m-am intristat ajungând la unele situri arheologice lăsate de izbelişte- dar, în mare, am văzut pentru prima dată Dobrogea Continentală.

Cum pentru mine înainte de acea excursie Dobrogea se rezuma la deltă, staţiuni la malul mării, cetatea Istria şi monumentul Tropeum Traiani, surpriza a fost plăcută descoperind mănăstiri şi biserici despre care nu auzisem . Am fost ajutată în stabilirea traseului de colegii useri AFA pe care i-am rugat să ne îndrumeze.

Diferenţa dintre excursia făcută de tine şi a noastră este că noi am venit din Moldova, traversând Dunărea pe la Galaţi şi ne-am întors în Bucureşti după ce ultimul obiectiv văzut a fost m-rea Dervent.

puiuteaAUTOR REVIEW
[15.06.21 19:30:48]
»

@Michi: Mă bucur mult că reviewul meu v-a prilejuit plăcute aduceri aminte! Să fim sănătoși și să mai facem astfel de ture!

Mulțumesc pentru review și pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.7673799991608 sec
    ecranul dvs: 1 x 1