Expoziția „Puterea leului - Istoria banilor în România”

De o bucată de vreme, a devenit un obicei ca Palatul Braunstein să organizeze expoziții cu totul deosebite – spuneam într-un articol scris acum mai bine de un an vezi impresii. Această afirmație rămâne valabilă și în prezent, ba chiar calitatea evenimentelor găzdute de acest spațiu nou, deși atât de vechi, este în continuă creștere.
Clădirea Palatului Braunstein a fost frumos restaurată în perioada pandemiei și, de câțiva ani, a devenit un reper important al vieții artistice a Iașului. Expoziția Muzeului Brukenthal, despre care am vorbit în articolul anterior, a fost organizată în sălile de la parter (cele care, pe timpuri, au aparținut Fondului Plastic); aici au mai fost vernisate, de atunci, alte expoziții de pictură, sculptură, grafică etc.
Dar palatul mai are un spațiu în care găzduiește evenimente de impact: cel situat sub emblematica sa cupolă. Până prin toamna anului trecut, acest loc se putea vizita gratuit, în week-end, pur și simplu pentru a admira orașul: complează în mod reușit perspectiva pe care o oferă Restaurantul Panoramic, situat la etajul 13 (ultimul) al Hotelului Unirea, aflat peste drum. Îmi propusesem, la un moment dat, să urc aici fotografii cu Iașul văzut de sus, chiar le adunasem și le am pe undeva, dar, până acum, nu a fost să fie.
În prezent, nu se mai poate urca gratis sub cupolă: mereu găsim aici expoziții, care sunt cu plată. Dar acestea sunt interesante, suma nu e mare, priveliștea face toți banii, prin urmare merită efortul (fizic și financiar).
În perioada octombrie 2024 - aprilie 2025, Palatul Braunstein găzduiește o expoziție concepută de Banca Națională a României, în colaborare cu Muzeul Municipal Regina Maria Iași. Pe care am reușit să o vizitez împreună cu un grup și, profitând de oportunitățile pe care le oferă profesia, am beneficiat de amabilitatea organizatorilor, care ne-au oferit explicații în legătură cu interesantele exponate și au răspuns la întrebări.
Ne-a fost prezentată moneda noastră, leul, fiind aduse în prim-plan momentele importante din istoria ei, de la înființarea sistemului monetar național în anul 1867 și până în prezent. Povestea începe, însă, cu primele monede medievale românești și cu lowendaalder-ul (talerul-leu), monedă din argint emisă în Țările de Jos și care a circulat în Țările Române între 1600 și 1800, cea care avea să inspire numele leului românesc.
În spațiul aflat sub cupola palatului am admirat clișee, coli cu separații de culoare și coli ale bancnotelor imprimate pe polimer și ni s-a explicat procesul de scoatere din circulație, respectiv de reciclare a acestora. O vitrină specială este dedicată personalităților și monumentelor ieșene care au apărut, de-a lungul timpului, în mai multe emisiuni destinate colecționării.
Vizita a durat aproape o oră, timp în care am văzut destule și am aflat chestii de care habar n-aveam. Cred că cel mai bine este să spun câte ceva despre ceea ce m-a impresionat prin explicațiile pe care le voi da la fiecare fotografie încărcată, pentru a nu mă lungi aici prea mult.
Expoziția mai poate fi vizitată în Iași timp de câteva zile, după care urmează a pleca la Sibiu, unde va putea fi admirată până la vară. Dacă aveți ocazia, nu o ratați!
Trimis de adso in 20.04.25 21:05:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Cristos a înviat!
Foarte interesantă această expoziție! Clădirea am văzut-o în cele două dăți când am vizitat și eu câte ceva din Iași, dar n-am știut ce utilitate are!
Când eram copii (prin anii '55) ne jucam cu bancnotele pe care le-au păstrat părinții, după stabilizare, ca cele din teancurile din P10 și P16. Nu știam nici că în 1906 monedele din nichel (P14) erau găurite, pentru a nu fi confundate cu cele de aceeași formă, dar din argint!
Am revăzut și m-am bucurat că în P19 apare bancnota de 1 leu, tipărită prin anii '50, pe care nu-mi mai aminteam cum arata, chiar dacă ne-am folosit de ea mulți ani.
Despre clădirea Palatului Braunstein am citit pe net că,
”De-a lungul timpului, clădirea a jucat mai multe roluri importante. Aceasta a fost hotel, bancă sau sediu de partid. În perioada comunistă, ea a fost naţionalizată, aici funcţionând, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, la etaj fiind apartamente care aveau destinaţia de locuinţe sociale
E bine că a fost redată unui centru cultural și expozițional!
Felicitări pentru articol și..., ca de obicei, mulți
@doinafil:
Adevarat a inviat!
” Clădirea am văzut-o în cele două dăți când am vizitat și eu câte ceva din Iași, dar n-am știut ce utilitate are!
Pai, pe vremea aia, nu avea nicio utilitate. In apartamentele alea de la etajele superioare, despre care ati citit, in primii ani de dupa '89 au primit titluri de proprietate tot felul de personaje.
Dupa ce s-au gasit bani pentru restaurarea cladirii, a durat 10-15 ani pentru a convinge acesti cetateni sa plece. Ultimul ramas, care nu s-a lasat convins cu niciun chip sa plece, a locuit acolo pana la moarte, noroc ca nu a avut mostenitori.
Acum, palatul arata exceptional. Daca aveti drum prin oras, nu il ocoliti!
- Jan.2024 Expoziție a Muzeului Brukenthal la Palatul Braunstein din Iași — scris în 24.01.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Iașul văzut de sus — scris în 02.01.22 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Palas Atrium, Expoziția „Geniul da Vinci” — scris în 21.06.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Sărbătorile Iaşului — scris în 03.11.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Moastele Sfintei Parascheva — scris în 13.08.12 de papalito din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Targul de ceramica 'Cucuteni 5000' — scris în 10.01.12 de vadra din IASI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Expozitia Flori de Toamna Iasi 2010 — scris în 03.11.10 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ