ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2025
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2025
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Expoziția „Puterea leului - Istoria banilor în România”

TIPĂREȘTE

De o bucată de vreme, a devenit un obicei ca Palatul Braunstein să organizeze expoziții cu totul deosebite – spuneam într-un articol scris acum mai bine de un an vezi impresii. Această afirmație rămâne valabilă și în prezent, ba chiar calitatea evenimentelor găzdute de acest spațiu nou, deși atât de vechi, este în continuă creștere.

Clădirea Palatului Braunstein a fost frumos restaurată în perioada pandemiei și, de câțiva ani, a devenit un reper important al vieții artistice a Iașului. Expoziția Muzeului Brukenthal, despre care am vorbit în articolul anterior, a fost organizată în sălile de la parter (cele care, pe timpuri, au aparținut Fondului Plastic); aici au mai fost vernisate, de atunci, alte expoziții de pictură, sculptură, grafică etc.

Dar palatul mai are un spațiu în care găzduiește evenimente de impact: cel situat sub emblematica sa cupolă. Până prin toamna anului trecut, acest loc se putea vizita gratuit, în week-end, pur și simplu pentru a admira orașul: complează în mod reușit perspectiva pe care o oferă Restaurantul Panoramic, situat la etajul 13 (ultimul) al Hotelului Unirea, aflat peste drum. Îmi propusesem, la un moment dat, să urc aici fotografii cu Iașul văzut de sus, chiar le adunasem și le am pe undeva, dar, până acum, nu a fost să fie.  

În prezent, nu se mai poate urca gratis sub cupolă: mereu găsim aici expoziții, care sunt cu plată. Dar acestea sunt interesante, suma nu e mare, priveliștea face toți banii, prin urmare merită efortul (fizic și financiar).

În perioada octombrie 2024 - aprilie 2025, Palatul Braunstein găzduiește o expoziție concepută de Banca Națională a României, în colaborare cu Muzeul Municipal Regina Maria Iași. Pe care am reușit să o vizitez împreună cu un grup și, profitând de oportunitățile pe care le oferă profesia, am beneficiat de amabilitatea organizatorilor, care ne-au oferit explicații în legătură cu interesantele exponate și au răspuns la întrebări.  

Ne-a fost prezentată moneda noastră, leul, fiind aduse în prim-plan momentele importante din istoria ei, de la înființarea sistemului monetar național în anul 1867 și până în prezent. Povestea începe, însă, cu primele monede medievale românești și cu lowendaalder-ul (talerul-leu), monedă din argint emisă în Țările de Jos și care a circulat în Țările Române între 1600 și 1800, cea care avea să inspire numele leului românesc.  

În spațiul aflat sub cupola palatului am admirat clișee, coli cu separații de culoare și coli ale bancnotelor imprimate pe polimer și ni s-a explicat procesul de scoatere din circulație, respectiv de reciclare a acestora. O vitrină specială este dedicată personalităților și monumentelor ieșene care au apărut, de-a lungul timpului, în mai multe emisiuni destinate colecționării.

Vizita a durat aproape o oră, timp în care am văzut destule și am aflat chestii de care habar n-aveam. Cred că cel mai bine este să spun câte ceva despre ceea ce m-a impresionat prin explicațiile pe care le voi da la fiecare fotografie încărcată, pentru a nu mă lungi aici prea mult.

Expoziția mai poate fi vizitată în Iași timp de câteva zile, după care urmează a pleca la Sibiu, unde va putea fi admirată până la vară. Dacă aveți ocazia, nu o ratați!

 


[fb]
---
Trimis de adso in 20.04.25 21:05:40
Validat / Publicat: 21.04.25 10:17:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Talerul leu, Țările de Jos, 1600
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[21.04.25 15:48:25]
»

Cristos a înviat!

Foarte interesantă această expoziție! Clădirea am văzut-o în cele două dăți când am vizitat și eu câte ceva din Iași, dar n-am știut ce utilitate are!

Când eram copii (prin anii '55) ne jucam cu bancnotele pe care le-au păstrat părinții, după stabilizare, ca cele din teancurile din P10 și P16. Nu știam nici că în 1906 monedele din nichel (P14) erau găurite, pentru a nu fi confundate cu cele de aceeași formă, dar din argint!

Am revăzut și m-am bucurat că în P19 apare bancnota de 1 leu, tipărită prin anii '50, pe care nu-mi mai aminteam cum arata, chiar dacă ne-am folosit de ea mulți ani.

Despre clădirea Palatului Braunstein am citit pe net că,

De-a lungul timpului, clădirea a jucat mai multe roluri importante. Aceasta a fost hotel, bancă sau sediu de partid. În perioada comunistă, ea a fost naţionalizată, aici funcţionând, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, la etaj fiind apartamente care aveau destinaţia de locuinţe sociale

E bine că a fost redată unui centru cultural și expozițional!

Felicitări pentru articol și..., ca de obicei, mulți

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[21.04.25 16:18:07]
»

@doinafil:

Adevarat a inviat!

Clădirea am văzut-o în cele două dăți când am vizitat și eu câte ceva din Iași, dar n-am știut ce utilitate are!

Pai, pe vremea aia, nu avea nicio utilitate. In apartamentele alea de la etajele superioare, despre care ati citit, in primii ani de dupa '89 au primit titluri de proprietate tot felul de personaje.

Dupa ce s-au gasit bani pentru restaurarea cladirii, a durat 10-15 ani pentru a convinge acesti cetateni sa plece. Ultimul ramas, care nu s-a lasat convins cu niciun chip sa plece, a locuit acolo pana la moarte, noroc ca nu a avut mostenitori.

Acum, palatul arata exceptional. Daca aveti drum prin oras, nu il ocoliti!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în Iași:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063178062438965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1