BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iașul văzut de sus
Scuze pentru primul meu review scris pe telefon (si ultimul). Nu va fi prea lung: vreau doar sa va "prezint" Iasul vazut de sus.
Mi-am invins frica de inaltime si am urcat azi, pentru prima oara, in "cea mai inalta roata din Romania", care vine in oras pe 1 decembrie in fiecare an. Pentru cine nu iubeste senzatiile tari e o aventura. Mai ales atunci cand, ajunsa la inaltimea maxima (cica ar fi 30 de metri), gondola de sus se opreste pentru ca in cea diametral opusa sa urce alti amatori. Daca mai adie si vantul putin...
Dar am supravietuit :) (nu stiu daca spre bucuria tuturor). Si am facut si poze, dar cu o singura mana, ca na, cu alta ma tineam de bancheta. Din pacate, desi era amiaza, soarele era pozitionat destul de jos, deasupra Mitropoliei, si mi-a cam intrat in obiectiv.
Se vede frumos pietonalul, se vad aproape toate cladirile de pe Stefan. Imaginea mea preferata e cea in care se pot identifica turlele Mitropoliei, Catedralei Catoloce, vechii Biserici Catolice, Trei Ierarhilor si Palatului. La ferestrele mansardei Caselor Nicodim stateau de vorba cativa porumbei. Am ajuns la nivelul acoperisului Blocului Cina si l-am si privit, ca alternativa era sa ma uit in jos :(.
Aglomerat, am stat la coada cam jumatate de ora. Costa 15 lei - doua ture (si nu poti cobori dupa prima, ca ma batea gandul). Putini poarta masca, iar in Iasi nu se cere certificat verde. Echipa de supraveghere a rotii inspira multa incredere - dar nu acum, nu noua.
Pietonalul este inca ocupat de casutele si tarabele Targului de Craciun. Brad inalt, luminite (am sa revin si cu poze facute noaptea), tronul lui Mos Craciun - copii si tineri se fotografiau acolo si apoi se plangeau ca le-a inghetat fundul (desi se topea zapada, erau 3-4 grade si soare). Chioscuri cu turta dulce, vin fiert, mici, carnati prajiti si ceafa de porc. Dar si posete, caciuli de blana sau ii (de sezon).
(Pozele s-au incarcat in ordine inversa, dar intelegeti dvs.)
Am avut si Concert de Anul Nou in aer liber, si focuri de artificii in noaptea de Revelion. Doar ele - 100.000+20.000 E evz.ro/paranghelie-in-pan ... e-revelion.html, ca tot vorbea cineva de pretul Targului de Craciun din Craiova.
Dar e frumos, e bine, e lume, e atmosfera.
An bun tuturor!
Trimis de adso in 02.01.22 20:36:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-e rușine să recunosc dar... nu am vizitat Iașul. Nici Timișoara. Sunt pe lista mea, dar nu înainte să îmi cumpăr mașinuță. Cu trenul, până la București, a fost horror. Pentru mine, cel puțin.
Un An Nou cu întâmplări minunate!
@adso: Mă bucur că in unele orașe din țară, printre care și Iași, au fost organizate târguri de Crăciun frumoase. Cel de la universitate din centrul Bucureștiului mi s-a părut jenant de sărăcăcios anul acesta.
Un an bun!
Ce frumos! Îmi place să văd lucrurile de la înălțime, mă cocoț pe unde am ocazia, prin turle de biserici, prin clădiri cu multe etaje sau prin tiribombe de-astea de care taman ziseși! Îmi amintesc de roata de la Budapesta, am vrut să mă dau și la Londra, dar la aia trebuie să faci rezervare cu mult timp înainte (și nu știi ce vreme nimerești pe urmă...)
Iași e un oraș frumos, am fost de vreo 3 ori acolo în ultimii ani, dar tot mai am lucruri de văzut.
@adso: Panem et circenses. Într-o atmosferă de "boom" generalizat, actorii de azi joacă involuntar piesele antichității, beneficiind de o recuzită adusă de cuceririle tehnicii și globalizării.
Cred că nu mai există vreo capitală de județ fără "reprezentațiile care fură ochii și plimbă gândurile", acum în perioada trecerii în noul an. Bradul supradimensionat, focurile de artificii, luminițele electrice, promenada cu delicii, toate fac parte din joc. La Iași, București, Rm. Vâlcea, etc. - drăcușorul de covid s-a ascuns (oare?), acordând organizatorilor și beneficiarilor un timp de a "respira" occidental. O tempora! O mores!
Frumos, o variantă ieșeană a melodiei Loredanei și a BUG Mafia,” Ridică-mă la cer!”
Eu sunt, absolut, lipsit de orice reflex dacă mă ridic de pe suprafața planetei, indiferent de instalația cu care realizez acest lucru, de aceea, efectiv, nu tânjesc după astfel de emoții. Așa că nu voi zbura ca avionul și nu regret asta!
Clar, n-am în ADN vreo particulă de Icar, iar dacă eram Meșterul Manole, muream acolo, sus, pe clopotnița construită: eu amețesc doar dacă mă uit în jos, dară-mi-te să mai și sar în gol! Deci, aș fi fost primul cadavru descoperit de arheologi pe -un acoperiș, hm, poate că merita!
Altfel, să ai un 2022 plin cu realizări și bucurii!
@Flaviu: Un an bun și dvs!
Eu merg numai cu trenul sau, rar, cu avionul. Nu am permis de conducere și nici planuri de a-l lua.
Astă vară am stat peste 30 de ore în tren în cele 12 zile prin țară. Au fost și segmente de drum pe unde am călătorit civilizat, dar și porțiuni de coșmar. Trenurile noastre, după ce că merg încet (viteza medie e pe la 30 km/h), sunt și excesiv de aglomerate. Să porți tu doar 2-3 vagoane pe distanțe de 300-1000 km, mi se pare noaptea minții. În plus, maxim 2-3 garnituri zilnice pe orice relație.
În plus, mulți conaționali (nu doar cei pomeniți de dvs din Parcul Palatului CFR) sunt încă în evul mediu. Din păcate.
Însă: Iașul e la doar 10 ore cu trenul! Sau sub două ore cu avionul, via București și contra 200 E (adică 200 când veniți, încă 200 când vă întoarceți).
@adso: e olecuță mai jos costul beletelor de avion. Cu T. poate da cca 48 euro, dus-întors, că ' mnealui îi din Cluj. Numa' dacă nu ține cu tăt dinadinsul să vază Otopeniul...atunci ia B.air-ul
@zapacitu: Blue nu mai operează de doi ani la Iași. Poate revine din primăvară, dar... nimic nu e sigur.
A existat, într-adevăr, cursă în triunghi Iași - Timișoara - Cluj - Iași, operată de Blue. Dar a funcționat doar vreo doi ani, eu am folosit-o în 2017, imediat după s-a scos. Apoi, chiar înainte de pandemie, era un Tarom Iași-Timișoara și intenționau să pună și Timișoara-Cluj, dar au renunțat și l-au eliminat de tot.
Oricum, la Blue găseai bilete pe la 30 E one way, dar la Tarom era măcar dublu.
Dacă dvs ați găsit ceva convenabil de care eu nu știu, spuneți-mi!
@adso:
Îmi este extrem de greu să mă reobișnuiesc să circul cu trenul. Cu acestea din țară, zic. Poate greșesc și nu-mi aduc bine aminte dar acum vreo 30 de ani parcă erau condiții mai bune iar viteza comercială era mai mare.
Adso, zapacitu: din punctul meu de vedere, eu cred că putem să ne tutuim. ????
@adso: se pare că am rămas în urmă, calat într-o epocă în care beletele la Blue Air abundau pe piața internă a celor care "jucau" în liga mare (2010-2016). Mea culpa!
@Carmen Ion: Sărut mâna!
Când avem bani-bani-bani, normal că iese frumos. Bucureștiul e mai săracuț, așa - sau, lăsând gluma, doar mai chibzuit.
Adevărul e că-i greu de găsit un echilibru între chivernisirea banului public și reala nevoie a oamenilor de a trăi într-un oraș strălucitor.
Nu voi uita niciodată Bulgaria. Eram în liceu, prin 1988, dacă nu mă înșel. Am plecat din Bârlad pe ruta București - Veliko Tarnovo - Plovdiv, într-o excursie cu școala. În Bârladul acelei epoci nu exista nici măcar iluminat stradal noaptea. În București, da. Iar la vecini am descoperit, în plus, vitrine colorate! Vă dați seama ce impact a avut asta asupra adolescentului care eram?
@crismis: Sărut mâna!
Și mie îmi place să privesc orașele de sus. Și nu numai, mă mai cațăr și pe câte un deal, dacă nu e prea înspăimântător.
Dar prefer locurile închise, gen clopotnițe sau turnuri amenajate. Nu acoperișul unei clădiri sau o gondolă, după ziua de ieri am visat urât toată noaptea. Știam că așa va fi, dar am încercat, totuși. ????????
Sunt câteva locuri de unde se vede bine Iașul oricând, nu doar în perioada 1 decembrie - 24 ianuarie, cât stă în târg roata. Fac o listă, dacă doriți:
1. Turnul Palatului Culturii (vizita se plătește și necesită programare telefonică).
2. Ultimul etaj al Hotelului Unirea (aici trebuie cumpărată o prăjitură, că e restaurant)
3. Vechiul Turn de apă al Universității (cu programare, nu am mai fost de 20 de ani, nu mai știu exact cum se procedează)
4. Clopotnița de la Mănăstirea Golia (doar la zile mari și e cam scund și s-au construit clădiri înalte care strică priveliștea)
5. Podul Alexandru cel Bun și
6. Podul Octav Băncilă. Sunt două poduri peste calea ferată care străbate orașul și puțină lume știe ce priveliști grozave oferă. Că prea puțini trec la picior.
7. Mănăstirea Cetățuia - ăsta e punctul meu preferat de belvedere, se vede întregul oraș. Recomand!
8. Nu la fel de spectaculos, dar se poate lega de alt obiectiv: din poarta Cimitirului Evreiesc, de fapt de pe drumul către acesta, dacă e parcurs la pas, se deschid unghiuri interesante.
Wow, mulțam frumos!
Pe primele 2 le-am bifat deja. Palatul Culturii l-am vizitat de capul meu, cred că am și scris despre el pe site la vremea respectivă. La Restaurantul Panoramic (de fapt, într-o anexă) de la et. 13 al Hotelului Unirea am ajuns chiar în ultimul weekend din nov 2021, cu ocazia unui curs la care am participat (Doamne, ce dor mi-era de cursurile astea "în carne și oase"! ; ne-au testat la intrare anti-covid, dar chiar și-așa...).
Îmi rămân celelalte - temă de casă. Sper s-o execut cât mai curând!
@zapacitu: În legătură cu primul paragraf, studiez. Îmi pare că regizorul nu e la înălțimea multora dintre actori, dar... the show must go on!
Cât despre micul inamic, trăim într-o dulce inconștiență. Cel puțin aici, pe la noi, e ceva de vis. Pe pietonal nu ai unde să arunci un ac, oamenii mănâncă sau râd sau cântă, măști puține spre deloc, gradul de vaccinare e cel pe care îl știi, să sperăm măcar că cel de imunizare prin boală e mult mai mare decât cel oficial (și este, clar).
Dar e frumos, e bine, e atmosferă. Să trăim și să ne bucurăm de asta!
@adso: mai târziu, fra' adso, mai târziu...
Roata promenadei de la Iași te ridică și te coboară desenând geometric cercuri ce se închid invariabil (de unde te-a luat, acolo te-a depus), am văzut imaginile-ți postate, dar întrebarea e: se învârte cumva în ambele sensuri?
@Yersinia pestis: Merge și Loredana, dar în ultimele zile eu am ascultat mai mult asta; recomand, pentru ridicarea moralului. Dacă mănânci prea mult de sărbători, înainte de a te urca în avion, nu contează:
Mie mi-e teamă de înălțime dacă dacă sunt în loc descoperit, la marginea unui gol/ a unei prăpăstii. În avion sau într-un turn nu am treabă, sunt în elementul meu. Deși o oarecare teamă de zbor are oricine, cred.
La mine, soția e cea cu teamă de spații închise, avionul inclus. Dar se mai lasă convinsă, mai ales dacă e vorba să ne vedem cu fata.
Ieri o făcea pe viteaza, că ea nu are treabă cu gondola, că e deschisă. Și tot eu a trebuit să îi susțin moralul acolo, sus
@adso: Nu mă mir deloc de impactul vitrinelor colorate asupra ta.
Tot in 1988 mi s-a întâmplat și mie ceva: să beau pentru prima oară Fanta, și gustul mi s-a părut divin... Se întâmpla in excursia făcută in URSS.
Acum îmi vine sa râd când îmi amintesc, dar la vremea aceea am punctat evenimentul drept o mare realizare... deși trecusem de multișor de perioada adolescenței.
In sectorul 1 din București, unde locuiesc, nici măcar in fața primăriei nu au făcut Pom de Crăciun...
@zapacitu: Cât mai târziu, desigur! Păi nu am spus eu zilele astea La mulți ani! de m-au durut mâinile? Pe de altă parte, e bine să nu uităm de asta atunci când ne luăm prea mult avânt.
Roata merge într-un singur sens în cea mai mare parte a timpului. Mai puțin atunci când ți-e lumea mai dragă: când se oprește pentru a coborâ unii și a urca alții.
Gândește-te: asta se întâmplă pe jos. Deci când tu ești sus, sus de tot. Și unii se mai mocăie la coborâre / urcare. Atunci roata nu doar că se oprește, ci își schimbă (pentru scurt timp, ce-i drept) sensul în care se învârte.
Și, în plus, Str. Ștefan cel Mare e pe direcția nord-sud, culoar pentru vânt. Iar roata e lângă blocul Cina, cu 8 etaje. Brrrr!
Iar dacă vedeai și ce fețe aveau cei de la mentenanță...
La rw-ul asta am primit patru voturi la jumatate de punctaj. Se vede ca am obisnuit lumea cu un standard la care, aici, nu m-am ridicat, nu am fost vrednic, va sa zica .
Sunt, deci, dator cu o explicatie. Cei care au fost pe site de Anul Nou si au fost martori la evenimentele de atunci, au inteles probabil ca acest articol a fost doar de control, un simplu test de calibrare. In functie de reactiile dvs, urma sa decid daca mai am sau nu ce cauta pe aici.
Prin urmare, nu mi-am propus - la acel moment - sa va prezint ceva memorabil. Desi, chiar atat de rau nu a iesit .
Multumesc tuturor celor care au interpretat corect mesajul. Si rog pe cei care nu sunt multumiti de scrierile mele sa le ignore de tot, in loc sa le aprecieze doar putin .
@adso:
”Si rog pe cei care nu sunt multumiti de scrierile mele sa le ignore de tot, in loc sa le aprecieze doar putin
Cu alte cuvinte, autorul nu dorește să fie apreciat cu voturi „Bun/Util” -- ci doar cu „Foarte Bun / Foarte Util” (sau deloc).
Asta-mi aduce aminte de discursurile magistrale ale lui Ceaușescu.
Ia să fi îndrăznit vreun ziarist să scrie că discursul a fost bun, util, constructiv etc — orice în afară de magistral. Era categoric luat la ochi, pus la zid, proletar, posibil retrogradat, tras pe linie moartă etc. Sau, deloc în rare cazuri, luat imediat în vizor de Securitate.
Asta - cu pusul la zid - nu se va întâmpla aici, pe AmFostAcolo.
Oamenii pot liniști să voteze B/U acolo unde apreciază că un review le-a fost Bun/Util - și nu neapărat Foarte Bun / Foarte Util.
-
O afirmație (cea citată) și pretenții care spun multe...
@webmasterX: O rugăminte e doar o rugăminte. Poate fi băgată în seamă sau nu.
Un atac și o interpretare în cheie personală a zicerilor altuia e cu totul altceva. Ce ar trebui mutat la Frământări.
@adso: posibil să fie mutat - pentru că este o frământare
„de ce (naiba) mă votează unii doar cu B/U și nu cu FB/FU (le: cum merit)”
@webmasterX: Păi eu ce spuneam?
Doar că frământarea identificată de mine era alta.
Ce nu înțelegeți: nu toți gândim la fel. Și încă nu s-a născut om din femeie care să aibă darul de a pricepe ce e în mintea ceilorlați și nici menirea de a-i judeca.
@adso:
”Și încă nu s-a născut om din femeie care să aibă darul de a pricepe ce e în mintea ceilorlați și nici menirea de a-i judeca.
Uite doar un exemplu - doar unul: arbitrul la fotbal.
Te vede-n ofsaid - pac, te-a „judecat”
-
Da' așa, putem continua la nesfârșit.
De fapt — poți. (la singular; de unul singur...)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Expoziție a Muzeului Brukenthal la Palatul Braunstein din Iași — scris în 24.01.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Palas Atrium, Expoziția „Geniul da Vinci” — scris în 21.06.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Sărbătorile Iaşului — scris în 03.11.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Moastele Sfintei Parascheva — scris în 13.08.12 de papalito din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Targul de ceramica 'Cucuteni 5000' — scris în 10.01.12 de vadra din IASI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Expozitia Flori de Toamna Iasi 2010 — scris în 03.11.10 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ