GRAD SATISFACȚIE
Pastele departe de casa intr-o alta casa - Kufstein, Austria
Aici am invatat cateva cuvinte folosite pentru a numi zilele in preajma sarbatorii de Paste, astfel:
Joia mare – Gründonnerstag
Vinerea mare – Karfreitag
Sambata – Ostersamstag sau Karsamstag
Duminica – Ostersonntag
Luni – Ostermontag
De unde vin numele anumitor zile colegii mei nu prea au stiut (semn ca au lipsit de la ora de religie ????) dar cert este ca am auzit in jurul meu toate aceste cuvinte si cu ocazia asta am invatat si alte cuvinte noi: Osterhase (iepurasul de Paste) si Osterlamm (mielul de Paste).
Vineri am incercat sa plec ceva mai devreme de la munca (oricum jumatate dintre colegi deja furasera startul) astfel incat am ajuns in oras cand Targul de Paste din Kufstein era in toi. Este minunat sa vezi (intr-o zi frumoasa mai ales) cum lumea se bucura de tot ce ii inconjoara, iar targul pot spune ca era bine pus la punct. Mi se pare insa atat de ciudat, targul este organizat in zona parcului iar targul a tinut doar 2 zile (30 si 31 martie, de la ora 10.00 – 17.00), in rest locul pare destul de mic, insa in astfel de ocazii totul este atat de bine organizat ca ai impresia ca spatiul s-a dilatat.
Multe mese la care lumea consuma diferite produse (aici semanam, si in targ preturile sunt mult mai mari, de exemplu o gogoasa e 3.5 euro), dar ce poate fi mai frumos decat sa savurezi o gogoasa dulce sau sarata, sau sa bei o bere sau de ce nu un Proseco (binenteles in pahare de unica folosinta – cupe de sampanie chiar, adica nu oricum). Probabil o sa va intrebati ce mi-am luat eu, ei bine, nimic, doar am admirat, insa pot spune ca la o terasa am poftit la ceva insa mai am timp, dar as fi facut poze sa va arat. Era o pereche care isi luasera cate o bruschetta. Ei, acum sa nu va ganditi ca sunt zgarciti, era o ditamai felia de paine speciala pentru bruschete (am vazut apoi in magazin), mare cat o farfurie, servita pe un platou de lemn si normal, garnisita cu de toate. Mi-a fost jena, dar le-as fi cerut sa le fac poza la platou, dar o sa ajung si eu pe acolo asa ca o sa vedeti atunci. Dar sa revenim la targ.
Ce se vinde prin targ, in afara de mancare si bautura? De toate, si o sa vedeti asta in poze, decoratiuni de Paste, oua colorate, sapun si alte produse din miere, hainute pentru copii, exista si ateliere pentru copii, fie pentru confectionarea de dulciuri din coca, colorat de oua. Exista locuri amenajate pentru distractia copiilor, dar nu sunt uitatte nici nevoile fiziologice, astfel incat in parc este adusa o masina ecologica.
De asemenea atmosfera este intretinuta de diferite spectacole, acum cand am fost eu erau niste instrumentisti (2 copii insotiti de profesor sau parinte, nu stiu exact) care au cantat minunat si am sa atasez aici un fragment din ce au cantat, precum si atmosfera din targ. https://www.youtube.com/watch?v=UrbZeZANTYM&feature=youtu. be
Mi-a parut rau ca nu am prins in intregime Aleluia cantata de ei, suna minunat.
Despre traditii in sine nu pot sa va spun foarte multe, decat ce am aflat si eu asa pe bucatele. Stiti ca perioada de post (cele 40 de zile – despre asta am discutat cu profa de germana) nu inseamna decat abtinerea de la carne, astfel incat perioada este trecuta mai usor, dar si la ei ca si la noi, mai degraba tin post persoanele mai in etate (eu intru deci la categorie pustoaice – nu tin post).
Si pentru ca au tinut post, eliberarea de post pentru a trece din nou la carne se face cu binecuvantarea bucatelor. Oamenii merg duminica la biserica (altii spun ca se merge si sambata) cu un cos plin cu merinde, sunca, carnati, oua rosii, cozonac, pentru a fi binecuvantate dupa care se intorc acasa pentru a se bucura alaturi de familie de aceasta zi de sarbatoare. Azi am mers si eu la biserica pentru a aprinde o lumanare si am intalnit un cuplu care iesea cu un cos cu merinde.
O buna bucata de vreme insa am tot vazut in marele lor Mall amenajat un stand unde se faceau niste buchete speciale, mai mici sau mai mare (cele mari oarecum organizate in jurul unui bat- probabil pentru stabilitate sau rezistenta) si alcatuite din plante diferite in special crengute de matisori si cu multe panglici colorate, si am inteles ca aceste buchete se confectioneaza de regula din 7 plante diferite si alaturi de oule colorate sunt simbolurile acestei sarbatori in Austria. Am vazut apoi stalpii din oras impodobiti cu aceste buchete si aratau tare frumos. Cat despre ouale colorate, acestea sunt aici de doua feluri, cele pentru consumul obisnuit care sunt colorate mai putin festiv, si ouale decorate as putea spune mai corect si care folosesc la infrumusetarea caselor, se atarne de crengute in copaci, pe la ferestre, sau oriunde doreste stapana casei.
Daca tot am vorbit despre zilele saptamanii, as dori sa revin la Joia mare – Gründonnerstag, pe care toata lumea o numeste Joia verde, dar mergand putin in urma se pare ca de fapt s-a ajuns aici de la o greseala si ca de fapt originile sunt in cuvantul grunen care inseamna a jeli, a plange, pornind de la faptul ca in aceasta zi Isus lua ultima cina inainte de a fi urcat pe cruce. Insa popular s-a atribuit aceasta zi infrunzirii copacilor (de aici si buchetele mentionate mai devreme) si de asemenea in aceasta zi se mananca in special mancaruri verzi (mai ales spanac) si aici pot povesti cum la noi la firma, joi la cantina, felul traditional era reprezentat de un fel de guguloaie verzi foarte apreciate de colegii tirolezi. Eu recunosc cinstit ca nu m-am lasat atrasa de aspectul verde, ci am preferat ceva mult mai aproape de adevarul meu, o friptura de miel la cuptor (delicioasa). Insa si noi am primit oua colorate (al meu a fost portocaliu).
As mai putea mentiona costumele traditionale pentru femei numitele Dirndl (cele care reprezinta chiar zone anume sunt de la 1000 euro in sus, si are sunt alcatuite din camasute albe scurte si cat mai decoltate, peste care vor pune o rochie cu bretele si corset- corset de altfel destul de fix), iar pentru barbati nelipsitii pantaloni scurti din piele si cu bretele, numiti Lederhosen, camasi care pot fi de diferite feluri, insa mai ales cu picatele dar neaparat ghete si sosete albe, costumatii purtate mai ales la evenimente, aici in oras nu am intalnit decat putine persoane imbracate traditional.
Pentru o vizualizare mai buna a costumatiei va invit sa va aduceti aminte de Robert si frumoasa lui sotie (mai ales in costumatia aceasta) la Alba Iulia.
Despre traditii ar mai fi poate de spus multe, unele nu le-am inteles foarte bine, dar ar mai fi fost de mentionat ca la ora 3 in fiecare zi bateau clopotele, aceea fiind considerata ora la care a inceput cel din urma drum al lui Isus. De asemenea in biserica se aduc buchete de flori (si o sa vedeti si in poze).
Sa nu uitam sa mentionam insa si Iepurasul de Paste, care doar cu aceasta ocazie ascunde dulciuri si alte mici cadouri pentru copii iar acestia trebuie sa le caute ca sa se bucure de ele. Tot cu aceasta ocazie copiii primesc de la nasi acei miei din coca sau ciocolata (Osterlamm).
Cam asa pot spune ca se petrece aici de Paste, pentru mine insa Pastele este saptamana viitoare dar nu pot spune ca nu m-am bucurat de aceste zile libere de sarbatoare.
Sarbatori Fericite! si voua indiferent daca serbati Pastele azi sa saptamana viitoare, este o sarbatoare a familiei, asadar bucurati-va de ea alaturi de cei dragi.
Trimis de mishu in 01.04.18 17:55:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, evenimente cu caracter temporar, KUFSTEIN" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
@mishu:
Am mai invatat cate ceva precum Karfreitag, Karsamstag si Gruendonnerstag. Am mai aflat si cum e sarbatoarea Pastelui pe la altii.
Sarbatori fericite!
@Dan&Ema: Acum, in afara faptului ca aceste cuvinte au mai degraba legatura cu Pastele, am mai invatat si eu cateva cuvinte . Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu:
Independent de voinţa ta, tu de fapt ai furat startul .
Ba chiar vei reuşi performanţa de a te bucura de Sfintele Sărbători de două ori, duminica aceasta, dar şi duminica viitoare.
În urmă cu vreo 25 de ani, cu ocazia unui Revelion petrecut la Viena, cam aşa am făcut şi eu: am deschis o sticlă de şampanie la miezul nopţii după ora României şi am marcat trecerea în noul an şi o oră mai târziu în cadrul petrecerii "oficiale", împreună cu gazdele
Sărbători Fericite!
@mishu: Ce frumos și vesel e p-acolo! Mai ales că-i și soare! Da-nghețata unde-i?
Știi, acum cred că orășelul tău seamănă cu Alba Iulia, cu cetatea sus!
Păcat că târgul e doar două zile!
Văd că Gründonnerstag ai descoperit deja de unde vine (aceeași explicație am găsit-o și eu pe internet).
Iar Kar vine de la un cuvînt din germana veche care înseamnă patimi. Toată săptămîna e Karwoche (adică, literal, Săptămîna Patimilor, deci Săptămîna Mare cum i se mai zice), prin urmare și zilele ei sînt denumite începînd cu Kar: Karfreitag - Vinerea Patimilor etc.
@nicole33: Si daca ma mai si gandesc ca maine seara imi vin baietii si pleaca duminica, parca o tot tin intr-o sarbatoare.
Multumesc de vizita si aprecieri.
@Zoazore: Ei, aici am trisat putin, vineri a fost superb afara, sambata a cam plouat, iar duminica atunci cand am iesit la plimare inca mai picura, insa pana la final a iesit soarele si era superb afara.
Insa daca pui intrebarea unde este inghetata, ori nu te-ai uitat la toate pozele, ori nu ai remarcat inghetata din suport din poza P38, a mea era, insa nu puteam face poze cu inghetata in mina, si am fost chiar modesta, am luat doar 2 cupe, ciocolata cu portocale si amarena. Multumesc de vizita si aprecieri.
@abancor: Corect, asa este, Karwoche, insa nu stiam de unde vine asta. Si asa, ceva fraturi am mai aflat insa cum nu prea reuseam sa le leg le-am lasat asa... dezlegate.
Multumesc de vizita si completari.
Ma bucur ca odata cu lecturarea aflu lucruri noi si frumoase despre locul unde tu spui pentru o perioada "acasa" asta chiar daca e trecator sau a-2-a casa.
Frumos povestit, ma bucur ca traiesti sentimente placute acolo.
@mishu: din ce ai povestit tu pe-aici, inteleg ca ne-am fi incadrat si noi in peisaj, pe-acolo, pe la tine!!!
Felicitari pentru articol si sarbatori fericite, ca tu le sarbatoresti de mai multe ori, asa cum ne place noua romanilor! Sa ai un Paste fericit si binecuvantat! -)
@robert:
nu ca v-ati fi incadrat, eu cred ca va luau ca designeri la fabrica de costume tiroleze
@mishu: Ba o vazui, dar am zis ca-i decor! Oricum, mi mi se lipisera ochii de partea cu fructe de padure de la tortul de sub ea!
M-as fi mirat eu sa nu iei tu inghetata! Si-n Targ!
Fiindca eu TotAcoloSunt (TAS), Kufstein e ca Alba Iulia, dar austriaca!
Multumesc ca ne-ai plimat si pe noi prin targul de Paste si prin traditiile din tara ce te gazduieste! Foarte frumos, dar sa ne arati si cum vei petrece tu Pastele sau sa le arati austriecilor ce bucate bune se fac si la noi...
Sarbatori binecuvantate, Mihaela!
@roth: Cred ca cel mai mult ma bucur de liniște. Este atât de plăcut sa vezi lumea relaxata, sa vezi oamenii atât de îngăduitori cu ce se întâmpla in jurul lor, sunt lucuri care încă ma șochează, sa vezi părinții cum își lasă copiii mici sa mishune in patru labe prin magazin, sa ii lase liberi fără atâta acolo nu ai voie, nu pune mâna pe aia, încat ar fi niște lecții de viața bune de tot pentru mămicile de la noi superstresate. Mulțumesc frumos pentru vizita și aprecieri.
@robert: Cred ca voi v-ați încadra in peisaj oriunde... in fine am niște mici îndoieli ca te-ai încadra bine printre chinezi (ai fi un fel de Gulliver), dar in rest totul corespunde. Mulțumesc frumos de vizita, aprecieri și urări, numai bine și vouă.
@nrs: Mai au încă timp, și cine știe poate fi o idee buna.
@Zoazore: Înghețată nu era in târg, sunt însă o mulțime de locuri unde poți manvca înghețată și din păcate de multe ori in drumul meu. Și ce buna e...
@DOINITA: Aici din păcate nu prea gătesc însă, și asta deoarece in timpul săptămânii mănânc lac antica la firma, iar in Weekend sa gătesc doua Porții de mâncare e groaznic, fac o ciorba de zici ca e mâncare, nu pot sa pun legumele cu bucatica când acasa se făcea o oala mare de ciorba care in 2 zile era gata. Ar trebui sa gătesc fix doua Porții de mâncare, așa ca felurile sunt destul de limitate. Iar acum ca vin băieții voi prefera sa am mai degrabă timp liber pentru ei, așa ca voi găti ceva mai ușor (nu fulgi). Azi însă ii astept cu ceva bunataturi, așa ca diseară ne cam distram puțin.
Mulțumesc de vizita și aprecieri, precum și de urări, toate cele bune și tie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Sportul pentru toti - pentru un viitor mai frumos — scris în 30.09.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cu vacuta la parada - Almabtrieb, Kufstein 2018 — scris în 24.09.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Vin si soare, vin si bucurie, vin si fericire - Weinfestival, Kufstein — scris în 14.07.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Kaiserfest - Sarbatoarea Imparatului dar si a noastra — scris în 04.07.18 de mishu din BUCURESTI
- Jun.2018 Kufstein Unlimited – Orasul cu chef de viata — scris în 10.06.18 de mishu din BUCURESTI
- May.2018 KUlinaria, o experienta KUuuul — scris în 14.05.18 de mishu din BUCURESTI
- May.2018 Noaptea cumparaturilor la Kufstein - nur zum Spaß — scris în 03.05.18 de mishu din BUCURESTI