GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul dovleacului de la Sovata
"E toamna! Zilele tot mai scurte si reci se coboara peste-a verii lumina. Frunzele padurilor au luat foc, apoi palesc, cad si dispar, cine e de vina? Padurea si-ambracat pentru o luna haina sa multicolora, ce-si schimba nuantele, de la ora la ora. Oferindu-ne un ultim spectacol la sfarsit de an, la un festival cu lume multa, palinca, langos si dulceata de bostan".
Am avut o toamna lunga si frumoasa. Octombrie, era parca o luna de vara. In week-endul cu pricina, nimeni n-a mai stat pe ganduri ci a pornit-o cu mic, cu mare, spre Sovata. Si copiii si bunicii si mama si tata. Mai ales ca anuntul organizatorilor era foarte atragator:
„Din luna iunie si până în luna septembrie, în Sovata oricine ne calcă pragul se va întâlni cu aerul pur si sărat al statiunii. Puţină lume cunoaşte adevărata şi renumita valoare a acestui ţinut de basm în perioada toamnei: promenadele sunt pline de culoare, veveriţele aleargă rapid pe bulevarde, raţele salbatice plutesc pe lacuri, aerul domol îţi mângâie faţa şi cea mai importantă serbare se apropie cu paşi repezi, în decoraţii magice, cu programele ei mult aşteptate si renumita gastronomie locala, care este la loc de cinste. E vorba de Festivalul Dovleacului”.
In fiecare an, in judetul Mures, au loc multe targuri si festivaluri dintre care, cele mai vestite sunt Festivalul Medieval de la Sighisoara, cel al Baloanelor cu aer Cald de la Campul Cetatii, Festivalul Vaii Gurghiului, si (deja incep sa salivez), cel al Sarmalelor de la Praid, chiar daca Praidul este situat un pic dincolo de granita judetului Mures.
Octombrie e-o luna colorata. Padurea devine un atelier de pictura, din care nu lipseste nici o culoare, decat verdele. Sovata are 3 strazi principale. Odata ce-ai ajuns in statiune, vei intalni o tri-furcatie, strada care o ia spre dreapta, te conduce la hotelurile de cura Hefaistos, Faget, Bradet, Alunis si Sovata-Danubius (aici poti parca masina oriunde langa aceste hoteluri fara sa platesti), strada centrala, cea din mijloc (strada principala), care te conduce direct pana la Lacul Ursu si, tot pe ea, in continuare, daca mai vrei sa parcurgi vreo 4 Km, ajungi chiar si pana la partia de ski (Repas), si mai e una, strada din stanga, pe care n-ai voie sa urci (pe-acolo se coboara din statiune), strada pe care se afla o megaparcare cu plata, Hotelul Szeifert si complexul Lacul Negru.
Noi am parcat masina aici, langa hotelul Szeifert, si-am coborat pe niste scari, prin padure, pana pe strada centrala, unde avea loc festivalul dovlecilor. Nu inainte insa, de a sorbi in tihna o cafea si o Coca Cola (simteam ca-mi scade concentratia habituala de chimicale si toxine cu care sunt obisnuit), pe terasa restaurantului Ciuperca Mica, aflata chiar langa Lacul Ursu.
Cred ca nu exista placere mai mare in viata, decat, intr-o zi cu soare, sa stai pe fundul unui ocean de ozon (Sovata n-are deloc industrie grea) si sa ai o cafea in fata si un lac (helio) termal in spate. Si sa-ti amintesti cum, in urma cu doua luni sau trei, te balaceai in apa de munte dar calda, a lacului, care, la un metru si ceva adancime, te frige la picioare! Da! Sovata e, pe timp de vara, datorita unor fenomene unice in Europa, poate, cea mai norocoasa statiune balneara. Aici, ai si Sinaia si Felixul, la picioare.
Bine, acum exagerez un pic, pentru ca Sinaia e la 1200 metri altitudine si statiunea Sovata e doar la 6-700 metri, ea atinge 1200 m doar pe partia de ski Repas (la 4 Km de statiune) iar la Felix sunt 36-38 de grade C in bazine tot timpul anului iar in Lacul Ursu, apa e calda numai in sezon. Si totusi, aceasta combinatie terapeutica unica, de puritate in aer si termalism in apa, n-o intalnesti prea des in lume.
V-am scris aceasta divagatie de la “bostaniada”, pentru a va completa si explicita poza nr. 2, cea cu Lacul Ursu.
Festivalul dovlecilor de la Sovata, seamana cu sarbatoarea irlandezo-anglofona Halloween, diferenta e ca dovlecilor holloween-ieni li s-a pus o lumanare pe dinauntru iar celor de la Sovata li s-a pus o sticla de palinca in gura. Si pe undeva, cred ca festivalul din Sovata, e-o copie a Halloween-ului, mai ales ca seara, bostanilor din Sovata li se scoate sticla de palinca din gura si li se introduce o sursa de lumina-n cap. Probabil, stapanii bostanilor considera ca, dupa ce acestia un baut o zi intreaga, mintea li s-a cam intunecat!
Asemanarea dintre cele doua sarbatori, ar fi aceea, ca, in ambele cazuri, si locuitorii din Ardeal si cei din Albion, se impaca bine cu licorile palincowiskey-ene. Nu prea-mi dau eu seama, care ar fi clasamentul unui concurs (doar) intre cele doua natii, dar inclin sa cred ca ai nostri vor avea asigurat locul doi, iar locuitorii din tinutul “pub”-urilor de la fiecare colt de strada, vor ocupa locul ramas vacant.
Asadar, pornind de la Lacul Ursu, pe ”Main street”-ul statiunii, intalnesti o intreaga expozitie colorata in galben-oranj, zamislita in special de elevii liceelor din localitate, la orele de “lucru manual” sau chiar in statiune, cu cateva zile inaintea festivalului. Cred ca-n saptamanile premergatoare festivalului bostanilor, in scolile din Sovata, nu se prea face carte ci numai gauri prin bostani.
Pe scarile ce duc la hotelul de lux Danubius-Sovata, intalnesti cativa bostani zambitori, asezati in varful unor smoking-uri impecabile umplute cu paie, care te invita la “hotel bostan”. Receptionerul te indeamna sa petreci un week-end la hotelul de sus, din capatul scarilor, mai ales ca acum, din cauza festivalului, au si-o oferta speciala. Pretul camerei duble a scazut sub 400 de lei (cu mic dejun si acces la Spa inclus). Langa receptioner mai stau si-un chelner si-o chelnerita, in caz ca te-ai cazat cumva la hotel si micul dejun inclus, nu ti-a ajuns nici pe-o masea.
Anul acesta pe “Champs Elysees-ul din Sovata, a fost o adevarata expozie de bunataturi. Au predominat dovlecii, dulciurile si bauturile spirtoase, ecologice, in special cele obtinute pe cai naturale, in alambicurile din curtile satenilor din zona. Intr-o vreme se organizau, aici pe valea Sovetii si a Muresului, vizite turistice optionale in astfel de distilerii, urmate de degustari de palinca de diferite concentratii (care variau intre 45 si 65 de grade).
Dar s-a renuntat la acest fel de ecoturism optional, cunoscut pe plan local ca “Turul distileriilor”, si in Uniunea Europeana, ca “The Great Transylvanian's Schnapps Tour”, sau “Dracula land’s Brandy Tour”. De ce? Din cauza ca unii turisti straini mai sensibili (si mai ales cei din tari in care alcoolul era prohibit), nu mai ajungeau pana la “degustare” ci se chercheleau doar cu vaporii de alcool de prune din distilerie si-apoi, aveau probleme cu locomotia, adica cu mersul pe jos, mai departe, la o alta distilerie.
In acest an, la festival, au fost folositi 2000 de dovleci prelucrati de catre elevii de la scolile din localitate sau din cele vecine orasului Sovata iar “materia prima”, adica dovlecii au fost donati de catre “Asociația de Turism Sovata-Bai” din satul Ghindari si impartiti la scoli.
La festival, pe langa dovleci, care nu erau de vanzare, in centrul statiunii gaseai tarabe cu de toate: legume, fructe, produse de artizanat “hand-made” prajituri de casa, placinte, kurtos-colaci, gogosi, langosi, sau preparate din dovleac, precum “supa-crema” de dovleac, dovleac copt, dovleac prajit sau dulceata si compot de dovleac. La festival a mai avut loc si o parada a husarilor, una a pompierilor, o demonstratie de arte martiale, una de tir cu arcul si alta de “zumba”, o ascensiune cu balonul cu aer cald, diverse reprezentatii de circ cu animatori si clowni si cateva concerte de muzica sustinute de trupele DJ Project, Road of Life si Bagossy Brothers Company.
Cea de-a 6-a editie a festivalului dovleacului, a durat 3 zile (18-20 Octombrie) si se pare, c-a fost cea mai reusita. Vremea excelenta, a fost un ‘bonus” in plus, pentru turisti. Reprezentantul "Centrului de Informare turistica" (aflat chiar in centrul statiunii), a afirmat ca: "Acest Festival al Dovlecilor permite ca programul estival al statiunii Sovata sa fie prelungit pana-n prag de iarna, cand incepe cel de ski. In acest “week-end al dovlecilor”, au fost tot atat de multi turisti ca-ntr-o zi de vara, ziua de sambata a fost punctul culminant".
 
@Web, te rog videoclipul: youtube
Trimis de dorgo in 06.01.20 13:55:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: aproape prin toata tara
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
--
Mutat în rubrica "Festivaluri, alte evenimente temporare în Sovata, SOVATA [MS]" (nou-creată pe sait)
Daca vremea frumoasa a fost un bonus pentru festival, vin si eu cu un superbonus pentru review.
Foarte frumos si foarte tentant un asemenea festival!
@dorgo: Rolul unui festival este sa spuna ceva pentru a atrage, iar din cate am vazut in poze distractia a fost la maxim.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)