ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hai - hui prin Vrancea. Păunești - La Fântâni

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Scurtă divagație despre apă. Total inutilă

Despre Vrancea pomenim mai ales când vorbim de vin. Mai este încă vorba aia că-n Vrancea dacă ceri un pahar cu apă nu-ți va da nimeni, vei primi un pahar cu vin. Eu vă spun să nu vă luați după ea, dacă veți cere un pahar de apă e posibil să nu primiți. Dar, cert, nimeni nu vă va da, gratis, vreun pahar de vin, luați-vă gândul! În schimb, dacă veți dori să cumpărați vin abia atunci veți primi apă, dreasă cu zahăr, drojdie și cine mai știe ce bolmoaje. Asta dacă veți cumpăra” de la șosea” , de la cei care au celebrele sticle din plastic expuse la poartă. Dacă veți dori să cumpărați așa ceva aduceți-vă aminte că, uneori, vinul se face din struguri, ceeea ce, sigur, nu e cazul la acele persoane!

De ce această întreagă polologhie de introducere? Ca să vedeți că-n Vrancea apa nu este dușmanul vinului, aceste două elemente au o sinergie intrinsecă, de nezdruncinat, nu numai că nu sunt antagonice ci, tocmai, se presupun.

În urma unor cercetări profund științifice s-a stabilit că vrâncenii, cât n-ați crede, beau și apă, ceea ce demonstrează un ADN diferit de cel al vasluienilor, care-și înțarcă copiii de ambe sexe, încă de la vârste preșcolare, de la vin cu țuică. De aici și atitudinea ușor și repede arțăgoasă a lor, vasluienilor, care se conduc după dictonul” Un cuvânt în plus, un dinte-n minus” . Mă rog, să nu m-abat de la subiect.

Spuneam că vrâncenii consumă și apă, chiar dacă nu preponderent pentru băut, doar că mai trebuie să-și spele hanțele, să-și adape animalele, să-și ude grădinile, să-și stropească viile și, evident, ca să facă vin.

Problema cu apa este destul de complexă, lichidul nu e, mereu, la cheremul ăluia de-o vrea. Se știe că uneori e secetă, ca-n” Moartea Căprioarei” , când ucide orice boare de vânt sau, invers, poate să fie apocaliptică, situație în care trebuie să construim cine știe ce Arcă. Și-atunci, omul ce-a făcut ca să rezolve problema apei la discreție, oricând și la orice oră: a inventat CUP-ul (Compania de Utilități Publice) care să-ți aducă apa la nas, pardon, la robinet, că, dacă-ți ajunge apa la nas e o problemă foarte gravă și prea limpede ca s-o mai explic!

De unde ia CUP-ul apa de ne-o deservește nouă, ei, aici e aici, se presupune că reușește să capteze izvoare de unde și-o pompează prin instalația proprie spre doritor.

E drept că, pe vremuri, CUP-ul nu era atât de dezvoltat ca să-și permită o largă rețea de distribuție iar atunci lumea-și săpa fântâni. Uneori, cel care plătea pentru a săpa fântâna lăsa numele lui în zonă. Soția mea a avut un bunic care a săpat o fântână într-un loc care și astăzi este cunoscut ca” Fântâna lui Jinga” .

Săpatul unei fântâni nu e, așa, cât ai bate din palme, ea se făcea, pe vremuri, cu oameni care știau despre ce este vorba, știau pe unde-ar fi apa, de multe ori cu ajutorul unor plante sau semne numai de ei știute. Pe scurt, nu oricine era fântânar, ca profesie, iar asta probabil că le aducea multe foloase și, eventual faimă. Eu, sincer, nu cred c-aș fi bun să găsesc apă, cred că n-aș fi bun să găsesc nici pământul, chiar și dacă aș cădea din avion, asta e, am alte talente! A, ba da, găsesc apa doar dacă sunt la supermarket, dar nu prea am știut, mult timp, care-i faza cu culorile dopurilor, am zis că-i așa, de sanchi, ca să dea bine la simțul cromatic! Mă rog, încă mai învăț!

Pe scurt, ca să n-o mai acresc cu introducerea, să apun că problema apei a fost mereu importantă, mai ales că se spune că prima formă de viață a apărut în apă.

Asta spre deosebire de Gheorghe, cel care bea palincă non stop. Nevastă-sa vrea să-l dezbare de băutură și vine la el, c-un pahar de apă, cu unul de tărie și c-un viermișor. Ia paharul cu apă, pune viermișorul în el, viermele bine și fericit!

Varsă apa, pune tăria, pune viermișorul, ăsta moare instant.

-Ei, Gheorghe, ce-ai înțeles tu din treaba asta? întreabă ea, mulțumită de experiment.

-Că să beau tărie, să nu fac viermișori, zice Gheorghe.

Gata cu despre apă, sper că v-am plictisit până la limita suportabilului, deci, mă tirez! Haidi, pa!

Web, te rog eu, pentru conformitate: https://www.youtube.com/watch?v=Lm4l-hSsPoE. Melodia se cheamă” Lets Drink!” . Sper că-i un rus DJ-ul! ????


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Comuna Păunești este în Vrancea, mai exact în partea de nord est a județului, fiind la vreo 15 km de Adjud. A fost atestată documentar la 1551, când mai mulți locuitori din zonă au defrișat din pădure, într-un loc de se chema” Poiana Păunești” , pe lângă un pârâu” Valea Caselor” . Așezarea s-a dezvoltat apoi pe dealurile din jur: Bostănești, Novăcești și Surlea. Acuma este o comună cu vreo 6000 de locuitori, de regulă oameni gospodari.

Se ajunge chiar ușor, din DN 2, sau E 85 cum mai este cunoscut, în satul Domnești Târg se face drumul județean 205 H. Pe acest drum, foarte bine asfaltat, se merge preț de 6 km și veți ajunge în centrul comunei.

Ei, bine, aflați că această comună, Păunești, repet, poate n-ați fost atenți, este cunoscută ca fiind deținătoarea recordului, mondial spun unii, pentru „Cea mai mare densitate de fântâni” . Practic, pe o suprafață de vreo 2000 de metri pătrați, pe lângă albia pârâului Valea Caselor, în decursul timpului au fost săpate 30 de fântâni cu cumpănă și ciutură. Vechimea lor este de vreo 200 de ani, multe mai sunt și astăzi funcționale deși apa nu mai este cu calitățile care să permită consumul uman.

Se spune că aceste fântâni au folosit și Armatei Române în campania din 1917, dar, de regulă, populația din zonă le-a folosit pentru necesarul de apă din gospodării. Comuna Păunești este la o înălțime de 249 de m de la nivelul mării, localitatea se întinde pe trei dealuri așa că pânza freatică este destul de jos, iar dacă oamenii au găsit locul de unde s-o scoată mai ușor, în acel loc au săpat fântânile despre care vorbim.

Mult timp săpatul fântânii și întreținerea lor a fost faptă de mândrie, așa că multe dintre acestea mai păstrează numele familiei care a săpat-o, recte a plătit pentru săpat. În plus, oamenii au mai construit și troițe în apropierea acelui loc, care devine cumva mai special.

Găsiți mai multe amănunte pe internet, dacă subiectul v-a zădărât nevoia de cunoaștere, eu nu o să vă spun mai multe.

Nu aș numi locul ca” obiectiv turistic” . Practic, în 20 de minute de stat acolo n-ai ce face. Este însă o curiozitate a locului, și, dacă sunteți în preajmă, merită efortul de-a ajunge acolo, nu veți regreta!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Te distrezi, de mori de râs, doar dacă-ți aduci aminte vreun banc bun și ți-l spui cu talent.

De relaxat, da, e bine să ai o atitudine degajată, face bine la ținută!

Plus că, dacă mergi încordat, a la” Lordul John” al lui Coșbuc, riști să creadă cineva dintre localnici c-ai porniri războinice. Nu e recomandat în zonă, credeți-mă, știu despre ce vorbesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 06.01.22 16:12:15
Validat / Publicat: 06.01.22 17:06:39

VIZUALIZĂRI: 1380 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

66 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Păunești - La Fântâni, pe Valea Caselor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 3

66 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 66
webmasterX
[06.01.22 17:06:22]
»

Mutat în rubrica "Fântânile istorice din Păunești, ADJUD [VN]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin ținuturile vrâncene]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.01.22 17:15:47]
»

@webmasterX: Yep, e bine!

O explicație și pentru punctajul de 50% mulțumire: n-ai ce să apreciezi, locul este un fapt, că-ți place, au ba, el tot acolo e!

N-are ce să îmbunătățească! E ca la un loc istoric. De fapt, chiar asta este. De-aia am votat ”nici mulțumit, nici nemulțumit”, un criteriu prin care asta am vrut să subliniez .

liviu49
[06.01.22 19:54:23]
»

Na ca ma bag si eu in vorba!

Legat de povestea apei in Vrancea as adauga si eu ceva, patit de mine.

In anii 1988 si 1989, la invitatia unor prieteni (unul din Focsani si altul din Tifesti)

am petrecut cate doua saptaluni la Soveja.

In 1989, la intoarcerea de la Soveja am oprit la Tifesti la bunii mei prieteni ca sa nu plecam cu burtile si mai ales cu traistile goale la Branesti. Stiam ca apa era mare problema in Tifesti, aceasta cumparandu-se cu cisterna. Prietenii mei aveau o sera in care cultivau crizanteme, cu care evident nu faceau mancare. Pentru ca mai era inca soarele pe cer am fost sa mai vizitam niste localnici, pe la casile lor. Am ramas tablou vazand in curtile oamenilor, la cel putin jumatate din ele, sere sau/si solarii cultivate cu flori sau legume, in special vinete. Asta in conditiile in care apa se cumpara. Iar la noi in Branesti nu cred ca erau 20 de solarii.

Deci in Vrancea, cel putin atunci, avea si alta intrebuintare decat fabricarea vinului.

Numai bine si calatorii placute!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.01.22 20:10:02]
»

@liviu49: Ei, nimeni nu e profet în țara lui, poate că nici eu nu-s pentru Vrancea cel mai bun povestitor. Dar, nu mint când spun că mulți așa zis viticultori au în curte un singur butuc de vie dar vând tone de vin! Mă rog,” vin” .

Oricum, ideea review-ului nu era asta, dar e și asta o variantă.

Mulțumesc pentru ecou, vorbe și vot; evident, fiind început de an îți urez un 2022 fericit și vacanțe reușite!

zapacituPHONE
[06.01.22 20:10:06]
»

@Yersinia pestis: articolul cu apele, pică taman de Bobotează, potrivit pentru ăl "aghesmuit" și nerecunoscător față de binefacerile agheasmei. Cândva, slujba locală de Bobotează se ținea aci, în "crângul" cumpenelor. Se sfințeau apele și se făcea agheasma. Obiceiul a dispărut din "crâng", odată cu oamenii ce țineau la datină, dar și datorită dezinteresului de cele sfinte.

Dacă în fântânile din Păunești, în loc de apă ar izvorî trăscău, jinaț sau "loțiune" de frecționat intern, datina adunării generale ar renaște mai repede decât a dispărut.

Nu ar fi ceva de speriat apariția unor fenomene neobișnuite în fântânile mioritice, bunăoară, în fântânile dintr-o comună (Laloșu) din județul nost' , cu ceva anișori în urmă, au apărut flăcări. Firi practice, localnicii au așezat ceaunele pe ghizduri, pregătind de-ale gurii, fără să plătească pentru gazul utilizat. Unii mai puțin avuți și fără de ceaun, frigeau direct, care ce prindea, ba o zburătură, ba un șoldan.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.01.22 20:18:46]
»

@zapacitu: Orice asemănare cu viața reală este îndelung căutată! Evident că am fost extrem de subtil de-am postat astăzi depre fântâni, exact în ziua de Bobotează. Și melodia de review s-a vrut subtilă, dar cred c-a fost prea evidentă. .

Cât despre , vin ,țuică și alte băuturi scoase din apă, să nu uităm de exemplul biblic cu transformatul apei în vin, deci, vrâncenii or fi mai aproape de Isus sau, au prins șpilul. Bine, constănțenii ar fi trebuit să știe să meargă pe apă, deci, silogismul ăsta nu e prea corect...

Acuma, despre tradiții și alte alea, e bine că nu-i ca-n comuna aia din Iași unde tinerii din două sate se întâlnesc și se cotonogesc pe bune, extrem de contondent. Asta, da, ciudățenie, să-ți caftești concetățeanul doar așa, de sport național. Cred că fratele @adso ar putea face un reportaj bengos despre asta, cu condiția să nu fie confundat de preopinenți. Culmea e că această tradiție nu dispare, ba chiar cred că e un mijloc de refulare!

Unde spuneai că-i locul ăla de iese gazul?! Mai că-mi vine să-mi iau casă acolo, Distrigaz-ul cred că se zgârie pe ochi și chiar mi-ar plăcea să văd postura asta!

zapacituPHONE
[06.01.22 20:43:38]
»

@Yersinia pestis: ar fi o atracție turistică "exotică" asta cu batuta de la Ruginoasa. Fra' adso e cel mai aproape de locul datinii, dar nu cred că ar da porumbelul din roată cu cioara de pe gard. Pică și rău, în ultima zi din an, când tăt omu' are alte aranjamente...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.01.22 21:38:15]
»

@zapacitu: Mda, ai ocazia să mănânci” buzat” în noaptea dintre ani și cu cucuie cât girofarul, în cap, de la datina cu bătaia.

Și aici e ceva biblic :” bătaia e ruptă din Rai” . Păi, dacă așa e Raiul, e groaznic cum o fi-n Iad!

zapacituPHONE
[06.01.22 22:01:26]
»

@Yersinia pestis: da, dar așa se mai linișteau apele! (tulburi), se domoleau spiritele aprinse, se potoleau demonii din măruntaie, chit că "joaca" trimetea și vreun jindar la bolniță (vezi ultima confruntare, cu "sorcovirea" forțelor de ordine din dispozitivul de descurajare a combatanților).

Iar legat de dileme biblice, iaca mostră:

" o directoare de resurse umane a murit şi a ajuns la poarta Raiului, unde este întâmpinată de Sfântul Petru.

- Bine ai venit! Vei petrece o zi în Iad şi una în Rai şi apoi vei alege unde vrei să-ţi petreci eternitatea.

- Dar vreau să rămân în Rai.

- Îmi pare rău, regulile sunt reguli.

Şi astfel ajunge în Iad. Aici s-a întâlnit cu toţi prietenii cu care a petrecut şi s-a distrat de minune şi au discutat despre vremurile trecute. Iarba era verde, mesele erau formate numai din delicatesuri şi băuturi fine. A făcut cunoştinţă şi cu Diavolul, care era un tip foarte de treabă şi s-a distrat de minune spunând bancuri şi dansând. Următoarea zi a petrecut-o în Rai odihnindu-se pe nori şi cântând la harpă.

- Acum alege-ţi eternitatea.

- Nu credeam c-am să spun asta. În Rai a fost bine, dar cred că m-am simţit mai bine în Iad.

Aşa s-a reîntors în Iad. Aici a găsit un peisaj dezolant, pustiu, focuri, cazane, prietenii ei erau îmbrăcaţi în zdrenţe şi sufereau.

- Nu înţeleg, spuse femeia tremurând, ieri când am fost aici era minunat.

- Ieri te recrutam. Azi eşti angajată... "

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.01.22 22:35:10]
»

@zapacitu: Da, uneori, ca gabor, ai ocazia să-ți sară cascheta de pe cap. Măcar, dacă se-ntâmplă, să fie în numele tradiției, că-n România e o tradiție ca polițiștii să ia bătaie! Plus că, cine știe, i-o fi dat, ăla, la operație și i-a luat aerul jândarului.

Moldovenii din zona aia respectă tradiția cu bătutul polițiștilor, cred că e în ADN, cine știe, o fi din apa de-o beau, ca să nu fie un ecou off-topic!

adso
[07.01.22 00:11:53]
»

@Yersinia pestis: Om bun, tocmai am terminat de scris un ecou la fel de lung ca articolul tău. Și, când am apăsat Trimite ecou, cică Error xxxx, și vrrrr, munca mea s-a dus pe apa sâmbetei. Sau a căzut în fântânile Păuneștiului.

Oricum, nu e mare pierdere, bine că a rămas articolul tău. Ceva fin, deosebit, irepetabil. De mult nu am mai râs atât. Poezie curată, ești Singur printre poeți - și îmi aleg atent cuvintele.

Atât nu îmi place, că te iei de vasluieni. Ascultă și ia notițe de la unul care înțelege sufletele neînțelese: youtube.

În plus, credeam că am lămurit asta: Bârladul nu e Vaslui, așa cum Catalonia is not Spain.

---

Lăsând gluma, felicitări! Frumos ai întors-o din condei! (Prevăd că ai să aduni vreo 25 de voturi.)

adsoPHONE
[07.01.22 01:00:09]
»

@Yersinia pestis:

Pe 6 ianuarie a fost sarbatorit Ionel Teodoreanu, cel cu Medelenii, daca iti place genul. Care a avut si un frate ce se ferea de aghiazma: Pastorel.

Pentru ca ma aflu la ora marilor intrebari, aleg asta:

Hrănit mai mult cu lapte şi iaurt,

Un grec văzu cu mintea-i înteleaptă

Că între două puncte, cel mai scurt

Din drumuri cu putință e o dreaptâ.

 

Dar axiomul devenit banal

Şi însuşit de vremile-aceste

A fost atunci precum va fi şi este

Valabil doar pe-un plan orizontal.

 

Şi dacă vrei să tragi învățătură,

Un plan orizontal, când te gândeşti,

Constați că nu există în natură

Ci exclusiv în mințile greceşti.

 

Iar când în loc de lapte bei "Maderă",

Această socoteală te conturbă

Căci tu nu uiți că ai băut pe-o sferă

Pe care dreapta lui devine curbă.

 

Şi-n cap cu dreapta grecului defunct,

Până ce vreun înalt areopag

O va fi pus definitiv la punct,

Porneşti spre domiciliu în zigzag.

adsoPHONE
[07.01.22 01:16:21]
»

@zapacitu: Ai sa razi: la un moment dat chiar am vrut sa ma fac ziarist. M-a tinut vreo doua-trei luni, printre altele am acoperit vizita Regelui din 1992. Dar m-au amenintat ai mei ca nu imi mai sponsorizeaza studiile si am lasat-o balta. Unde esti tu, tinerete...

Am facut un interviu pe la tara cu alegerile din acel an. Mamaie, intreb, de ce votezi cu Iliescu? Pai, el e acolo, la Bucuresti, la conducere, zice. Cand o sa fie Coposu, o sa votez cu Coposu. Logic, nu?

Oricum, la anii mei nu as mai fi facut oricum munca de teren, asta e treaba pentru bibani. Acum doar as fi urmarit fluxul de stiri:

libertatea.ro/stiri/video ... aga-3908160/amp

Dispar obiceiurile din batrani. Mare pierdere.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.01.22 08:16:57]
»

@adso: Ei, mă iau așa, de-amorul artei, n-am nimica cu Vasluiul și cetățenii săi! Dar, nu e vina mea că-s mai bețivani ca vrîncenii! Asta e ca atunci când îl cerți pe copilul tău și ăsta-ți spune că el n-a făcut mare lucru dar frate-su, hă, hă, câte a făcut! Deci, vina mea e mai mică!!!

Aș vrea eu să scrie vreun Marin Sorescu despre mine, chiar dacă ironic, ca-n romanul cu titlul de l-ai trecut tu acolo. Când ești nulitate patentată, cazul meu, prinde bine și o înjurătură de la un om mare !

N-am speranțe la 25 de voturi, am mai spus-o, (mai) scriu aici doar pentru idei și ecouri, ce vrei, n-am cont de FB și nici nu intenționez, dar, socializarea-mi place! Week end frumos să ai!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.01.22 08:29:27]
»

@adso: Pe cuvânt, primul titlu pe care-am vrut să-l dau a fost” Păunești-la fântâni” pe urmă m-am gândit că prea bate a Teodoreanu și că cei care or să se prinză, or să-mi dea peste nas că nu-mi știu valoarea!

” La Medeleni” făcea parte din lista lecturilor obligatorii pe vremea când eram eu școler și ți-o cam luai de la profesor dacă nu citeai! Plus că aveai carnețelul de vocabular, unde treceai toate cuvintele noi întâlnite și tot tu trebuia să le cauți în dicționar ca să le” traduci” . E-hei, avea Chira socoteală pe vremea aia cu școala!

Iar despre Păstorel, epigramele lui au făcut deliciul multora, un fel de Nichita Stănescu, care, la fel, n-a fugit de un pahar dar creierul era brici! Poate că-i ajutau și vremurile alea, mai boeme, în cazul lui Păstorel, culmea, poate prea rigide, în cazul lui Nichita. Explic: creiere rigide, nu mai înțelegeau metaforele, așa că unul ca Nichita Stănescu te putea jigni folosind cuvinte cărora nici nu le știai înțelesul. E ca atunci când ăla te-njură-n țigănește, dar îți zâmbește și tu, ca tâmpul, îi întorci zâmbetul!

Ar fi multe de spus, văd că elevii vor burse de merit pentru media 8,50. Eu am avut medii constante în cei patru ani de liceu de peste 8,70, mă dădeau înapoi” științele (prea) exacte” și eram pe undeva, la jumătatea clasei. Dacă aș fi zis ceva de bursă de merit mă bătea și mama, că a încercat să mă educe să nu fiu nesimțit !

Nici la fotbal, la echipă, nu te primea dacă nu erai promovat la toate materiile, nu spun geniu dar, trebuia să fii cu cârdul. Doamne, mă opresc, devin melancolic, iar de aici la depresie nu mai e decât un pas! Ptiu, ptiu, ptiu!

adsoPHONE
[07.01.22 10:49:24]
»

@Yersinia pestis:

Dar, nu e vina mea că-s mai bețivani ca vrîncenii!

Fii atent, că chiar dacă te dădeau înapoi științele prea exacte, sigur pricepi:

Cică un poet român se duce în vizită la un prieten matematician, care locuia în Scoția. Și cum mergeau ei cu trenul, văd pe câmp o oaie neagră (gen eu). Aha, zice poetul, în Scoția oile sunt negre. Nope, spune matematicianul. De fapt, poți afirma doar că în Scoția există cel puțin o oaie, iar aceasta este neagră măcar pe o parte.

Ce voiam să spun: am primit înainte de Crăciun trei sticle de 2 litri de vin de la Păunești (nu mint, am mai spus, am neamuri acolo). Bun vin. Ei, încă nu am terminat-o pe prima, tot răstorn în sticle din ce în ce mai mici, să nu se răsufle de tot. Și am hotărât să fierb ultimul rest al primei sticle, că nu mai are gustul de acum două săptămâni.

Deci, există excepții. Sau nu, că nu mă simt vasluian.

Apropo, ai văzut "Polițist, adjectiv" al lui Corneliu Porumboiu? Fiul fostului arbitru, fost și patron la FC Vaslui.

adsoPHONE
[07.01.22 10:54:39]
»

@Yersinia pestis: Iar articolul ăsta chiar e o reușită. Spun în ecou separat, ca să nu mai amestec glumele cu chestiile serioase.

Eu pe tine te vedeam pe post de Marin Sorescu. Când te hotărăști să publici (clasic), vin după autograf, te găsesc eu cumva.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.01.22 11:22:26]
»

@adso: Cât despre automatisme în bancuri, nu uita că eu am fost polițist, deci, sunt tăbăcit! Apropos, știi care e culmea prostiei, nu? Dacă nu, află : o polițistă blondă, din Caracal.

Și, că veni vorba de” blond” cu mesajul subliminal, indiferent de sex, un alt banc :

Trei muncitori, un șaten, un brunet și un blond, lucrau pe un șantier de locuințe. Ajunseseră cu ridicatul la etajul al zecelea. Pauza de masă.

Șatenul deschide pachetul :

-Doamne, tot varză cu carne?! dacă și mâine e la fel, mă arunc de aici, de la etaj.

Brunetul:

- Ei, iar pilaf cu carne de pasăre, dacă și mâine e la fel, mă arunc de la etaj.

Blondul:

- Băi, nu mai suport, iar sandvici cu salam?! Dacă mâine e la fel, mă arunc împreună cu voi.

A doua zi, pauza de masă, evident, fiecare aceeași mâncare ca în ziua precedentă, așa că cei trei se aruncă de la etaj și mor.

Îi înmormântează odată pe toți trei. Înainte de a-i băga în pământ vorbește soția șatenului :

- Nu-mi voi ierta niciodată faptul că n-am știut să vorbesc cu el, dacă-mi spunea că nu-i place varza îi făceam orice altceva de mâncare.

Soția brunetului, printre hohote de plâns :

-Doamne, nu era comunicativ, eu știam că-i place pilaful, doar puteam să-i fac și altceva de mâncare.

Acuma, toți din alai se uitau după soția blondului. Din mulțime iese un bărbat și spune :

-Știți, fratele meu nu era însurat, el își făcea singur pachetul de mâncare!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.01.22 11:28:15]
»

@adso: Și, uitam, vezi că laudele pot să mi se urce la cap și s-ajung să mă cred valoare! Excesul de stimă de sine dăunează grav modestiei, sau, după cum a zis și spaniolul ăla, cu picturile:” somnul rațiunii naște monștri”

adsoPHONE
[07.01.22 13:43:34]
»

@Yersinia pestis: Pai uite, ca sa nu ti se urce la cap: apa in Paunesti NU se afla la mare adancime. Ca fantanile cu cumpana ajung doar pana la cativa metri sub nivelul solului, ca na - atat permite bratul lor. O fantana care ajunge la zeci de metri sub pamant va avea, obligatoriu, roata si lant.

In plus, apa de aici si-a pierdut calitatea de a fi potabila tocmai datorita faptului ca e relativ la suprafata, intrand astfel in contact cu ingrasamintele folosite la camp sau cu toaletele din fundul curtilor.

Afirmatia apare si in articolul de pe Wikipedia. Care, apropo, e scris de colegul @Qvadatvus. Am semnalat-o si intr-un ecou de la celalalt articol al acestei rubrici.

adsoPHONE
[07.01.22 13:52:59]
»

@Yersinia pestis: In ecoul pe care l-am scris azi noapte si care s-a pierdut, ma intrebam de ce ai dat doar 50 % pentru distractie si relaxare. Ca spui ca te distrezi daca iti amintesti un banc bun. Iar tu nu iti amintesti unul, ci zeci. Deci editeaza acolo, pune 200 %.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[07.01.22 14:34:47]
»

@adso: Ha, ha, ha, mai pune și bancurile pe care le-am uitat! ????????????

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[07.01.22 14:40:35]
»

@adso: Și, ca să mi se urce la cap, fântânile cu ciutură folosesc pânza freatică de suprafață, cea care nu e cea sănătoasă pentru fântâni. Dar, decât " nica" bună și "Anica", la nivelul de-atunci, fântânile-și făceau treaba.

Actual, pânza freatică în comună e destul de greu de aflat, chiar dacă apa e adusă cu sistem de aducțiune, cifre oficiale, deh!

dorgo
[08.01.22 10:45:06]
»

@Yersinia pestis: zici ca "și eram pe undeva, la jumătatea clasei"... si eu eram pe undeva pe la jumatatea clasei, in banca a 4-a parca, era cel mai bun loc, pt. ca nu tragea curentul dintre usa de la intrare si fereastra, cei din banca-ntaia erau mereu raciti. Ti-am dat "like" ca mi-a placut mult poezia lui Ionel Teodoreanu scrisa de @adso, reviul inca nu ti l-am citit. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[08.01.22 11:21:12]
»

@dorgo: Deci, cum ar veni, m-ai votat pentru ecoul lui @adso! Hm, asta-mi întărește convingerea că e timpul să fac pași de pe saitul ăsta!

Vă promit, cât de curând!

adsoPHONE
[08.01.22 13:08:55]
»

@Yersinia pestis: Auzi? Așa amenințări nu se fac! Eu încă sunt aici, dă-mi motive să rămân.

Și stai liniștit, că ecoul nu l-a votat.

Plus că oamenii apreciază, 25 is coming.

zapacituPHONE
[08.01.22 14:20:06]
»

@Yersinia pestis: de plecat, numa' în weekend, gratis că s-a scos marfă nouă din depozit... iar lunea back-to-pack

Altfel, vorba poetului (G. Țărnea) în :

Imanenta răzbunare

Ceva, ceva tot pui deoparte

Din contrabanda cu stavrizi,

Sau cu juninci aproape moarte,

Sau cu moloz de cărămizi...

 

Doar fraieri să găseşti, la târlă,

Ori prin te miri ce târg obscur,

Şi bunăstarea curge gârlă,

Până de toţi te doare-n c... r.

 

Deşi, cam trebuie să-ţi fie

Târşeală de codoşii traşi

Pe sfoară, cu vreo sindrofie,

Galantă pentru poteraşi...

 

Că dacă-şi pun în gând să scape

De hoitul tău mult prea anost,

Te-ascund frumos sub şapte ape,

Până se uită cine-ai fost.

 

Te fac piftie anonimă

Sub şapte straturi de ciment,

Fără să pară c-ar fi crimă

Aceste funest eveniment.

 

Şi-apoi vor relua comerţul –

Cinstit, cuminte şi curat –

Spălând cu şpriţul şi cu sperţul

Câte latrine ţi-au furat.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.01.22 16:56:50]
»

@zapacitu: Că, dacă e pe dedicații, apelez și io la Sorin Poclitaru, moldovean de-al meu, din Bucovina, că abordează o problemă viticolă, cumva în tema review-ului :

Vinul rose

Ce-i vinul roz? , aceasta-i întrebarea

La care să răspundem am dori,

La ce e bun și cui i-ar trebui

Să-și ude, uneori, cu el mâncarea?

 

Unii spuneau: ăsta e vin de fete,

Păi, noi, masculii, n-avem cum a-l bea,

Că nu te face nici să simți ceva

Și n-are nicio șansă să ne-mbete.

 

Mai bine bem o limonadă, zău,

Sau bere cu lămâie, Doamne, iartă,

Ori niște ceaiuri, niște apă fiartă,

Că tot nu fac nici bine și nici rău.

 

Alții spuneau că-i vin de agățat,

Ieși la terasă și zărești o fată

Ce stă stingheră și bea apă plată,

O chemi la un roze și-ai rezolvat.

 

Atâta doar, ‘nainte s-o săruți,

S-aștepți până se amețește bine,

Că fete care beau sunt cam puține

Și riști să fie vreun băiat drăguț.

 

Te prinzi că e un el când mergi la baie

Și-l vezi stând în picioare ca un dac,

Pișându-se cu boltă pe capac

Și-având sub p*** un lighean de co..e.

 

Mai sunt o seamă care zic cinstit

Că de la un roze băut odată

Au fost potenți o zi și-o noapte toată,

Dar asta încă nu s-a dovedit.

 

Că, auzind de-asemenea virtute,

Râdeau iubitele ce le aveau

Și chiar sub niciun chip nu-nțelegeau

Ce noapte-ntreagă ține trei minute ?!

 

De aia zic, să bem, ce-o fi, o fi

Și să ne facem la sfârșit o poză,

Cu noi văzând întreaga viață roză

Și, garantat, apoi n-om mai pili.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.01.22 17:20:37]
»

@adso: Ei, nu lucrăm cu-amenințări, doar constatăm!

Și anume ceea ce era evident, păcălesc din ce în ce mai puțini oameni să mai vină pe-aici! Deci, fie ambalajul, fie conținutul nu-s ce se caută! Cum se cheamă asta,” anacronic” parcă.

adsoPHONE
[08.01.22 17:31:08]
»

@Yersinia pestis: Mda, cunoaștem.

#Rezist

#einustiucepierd

#noisafimsanatosi

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, dorgo, liviu49, Qvadratvus, tata123 🔱, Yersinia Pestis, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂFântânile istorice din Păunești:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074030876159668 sec
    ecranul dvs: 1 x 1