ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 14 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Luxor si Karnak

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi de la sosire, excelentul ghid egipteano-roman, Aiman, ne convoaca la excursii optionale. Aiman, credeam ca e casatorit cu o romanca si familia lui e la studii in Romania, dar nu-i deloc asa. Era vorba despre un alt ghid, amic de-al lui. Aiman a invatat limba romana la Cairo. Curios, langa Sfinx, aveam sa-ntalnesc un grup de maghiari, condusi de-un ghid care a invatat limba maghiara, tot la Cairo! Dar sa revenim! In sala de “optionale” sunt putini romani din grupul nostru sosit din Cluj, lumea e informata deja ca “ai nostri vand excursiile la un pret aproape dublu”. Asa este, dar ai marele avantaj ca totul ti se povesteste in limba ta. Alegem Luxor (89 euro), Cairo (89 euro) si excursia 3x1 (49 euro). Excursiile "3x1" sau cea numita “Paradise island - all day”, pot fi achizitionate si de la orice alta agentie din centrul Hurghadei, la pret de jumatate, caci n-are ghid. Dar din grupul nostru de 4, nu prea erau multi care intelegeau limba lui Shakespeare, asa ca am optat pentru ghid roman, si nu ne-am inselat. Aiman, a contribuit cu cel putin 50% la reusita excursiei, cu toate ca n-a avut voie sa manance si sa bea nimic, decat pe drumul de intoarcere, la 18,30 seara. Soferii, la fel, n-au bagat nimic in gura, ne era teama sa nu i se faca rau vreunuia la volan.

Pornim la drum

La Luxor, se pleaca la 4,30 dimineata, autocarul ne preia din fata fiecarui hotel. La 5 rasare soarele, admiram un rasarit de soare dinspre desert, ne-am indepartat deja de Marea Rosie. Peisajul, timp de 4 ore, e dezolant, plictisitor, deceptionant, te simti ca pe o alta planeta care parca te-ntreaba “ce cauti matale pe-aici prin pustietatea asta, ce, te-au terminat tantarii de la hotel? ”. In “desertul egiptean” nu vezi dunele acelea valurite, miscatoare, din Sahara nici macar dunele inselatoare din “Valea Mortii” de langa Sierra Nevada (USA), ci doar un teren plat si inestetic acoperit cu nisip, pietre si uneori munti, teritoriu ce reprezinta 90% din suprafata tarii. Pe-aici nu cresc decat niste smocuri de iarba maronie, care-si culeg apa din roua diminetii, atunci cand aerul e mai rece si, incalzit de soarele diminetii, se umidifica pentru scurt timp. Soseaua e excelenta, circulatia, minima. In Egipt, 2,5 litri de motorina costa 1 euro. Cineva din grup, ne povesteste ca un alt autocar a avut o pana de cauciuc, si pana a venit un automobil de undeva sa aduca un alt cauciuc, s-au pierdut 2,5 ore din excursie, astfel incat s-a “sarit”, peste fabricuta de alabastru, ce era in program.

Armata e cu noi

In autocar, suntem insotiti de un bodiguard cat usa (la Cairo a fost la fel), care se instaleaza pe locul din fata. Are sub sacou o centura, in stanga, sub brat, un pistol si in fata, un spary iritant. Nu e o masura rea deloc, pentru ca in acest desert interminabil, oricand poti fi oprit de 2-3 jeep-uri inarmate, mai ales in munti... dar nu mai continui, caci trec deja in domeniu SF si nu vreau sa va bag frica-n oase. Din cand in cand, pe sosea, ne oprim la bariere, unde patruleaza militari cu “kalasnikoave” la vedere (pusti automate), autocarele cu turisti trec repede, ele trebuie sa raporteze doar destinatia si numarul de turisti. Sunt controlate mai ales masinile autohtone care se mai ocupa si cu transferul de hasis.

Ne oprim, dupa vreo 2 ore la o terasa, e cald, servim multe lichide, noi bem o cafea mare, dubla, cu lapte, altii beau apa imbuteliata sau bere. Toaleta, curata, e 1 euro sau 1 dolar sau cateva lire egiptene. Am urmarit operatiunea de fabricare a cafelei la bar, intr-un pahar mare de carton. Dintr-o cana mare cu lapte, care sta acolo in caldura zilei mereu, ti se toarna lapte peste cele doua degete de cafea presso. “dupa ochi”. Daca paharul nu se umple, se mai toarna lapte. Cafeaua avea un gust dubios. Noroc ca la Luxor erau si pe-acolo toalete si-am scapat de ea. Cel mai bine e sa v-aduceti apa si o cafea facuta de voi, la hotel. La bar, am intrebat de preturi. 4 euro cafeaua. Am fost apoi trimisi la o casierie ca sa platim. La casa, pretul era deja, mai mare, 10 euro, doua cafele. “Ati cerut si lapte? ” “Da! ”, “Atunci mai trebuie sa achitati inca 2 dolari, peste cei 10 euro”.

Atentie! Feriti-va de cafelele cu foarte mult lapte de la locurile de popas. Pot sa va coste 4 euro+1 dolar+ o diaree (scuzati expresia), care si ea va va mai usura de 1 dolar. Langa parcare erau si cateva beduine, unele foarte tinere, imbracate in negru. V-am zis ca in Egipt exista 11 milioane de oameni ai desertului, care-ti inspira mila de-ndata ce-i vezi. O tanara fata, care nu vorbea nimic. s-a apropiat de noi, pentru poze. Avea un magarus si un miel deasupra. Nu-i vedeam decat ochii. Am vrut s-o pun in pozitie, dar ea s-a ferit. Barbatii n-au voie sa le-atinga. Ochii ei tristi, s-au trezit dintr-o data la viata, la gandul ca poate se va alege cu cate ceva de pe urma noastra. Cand ne-am intors de la Luxor, beduinele erau in aceeasi parcare dar cu sacosele pline. Acceptau si bani si mancare. Beduinii sunt rupti de civilizatie, analfabeti, ei nu stiu ce-i aia un telefon mobil, televizor, internet, mini-market, scoala, cabinet medical (ei se trateaza cu niste plante ce cresc prin oazele desertului). Traiesc doar printre capre si camile si folosesc doar ceea ce le ofera desertul. Adica nimic, in afara apei ce-o gasesc in cateva oaze. Daca in lumea se povesteste de “lumea a treia”, pe care am intalnit-o in unele locuri din orasele Cairo, Quena, Luxor sau Hurghada (zone numite “orasul vechi”), beduinii, poate impreuna cu inuitii din Nordul Canadei (eschimosi) sau unele populatii primitive din jungla Amazoniana sau din Sudului Asiei, traiesc in lumea a 4-a, prag sub care nu mai exista nici o “lume", decat animale. Beduinii din Egipt, (a caror populatie o depaseste pe cea a Greciei sau Bulgariei), oameni uitati de toti, de Guvernul lor sau de organizatiile umanitare ale lumii, nu sunt oamenii desertului ci mai degraba, sunt oamenii nimanui. Ceea ce e interesant, ne spunea ghidul, e faptul ca beduinii, in ciuda lipsurilor, sunt oameni linistiti, nu se cearta, se ajuta unul pe celalat si sunt mai logevivi decat cei ce traiesc in orase. Iar la varste inaintate, par a fi mult mai tineri. Totul se pare ca se datoreste lipsei stersului, lipsei poluarii si a alimentatiei mai simple si mai sanatoase.

Ghidul

Pe tot parcursul excursiei ghidul, care traieste in Egipt si cunoaste bine limba romana, egipteana si engleza, ne-a povestit unele lucruri incredibile si ne-a raspuns la toate intrebarile.

Egiptul e-o dictatura militara. Teama cea mai mare a tuturor presedintilor tarii, a fost, teama de revolta. Sa traiesti cu 80-120 dolari/luna, nu e usor iar cu un ajutor social inexistent, e si mai greu. De aceea in Egipt, exista si meseria de hot. Ghidul ne spunea ca am nimerit o perioada buna de concediu, acum cand au ei Ramadam, caci acum, de frica lui Allah, nici hotii nu fura.

Daca un egiptean de rand ajunge cu greu la un salariu ce se-nvarte in jur de 100 euro, militarii, politistii si serviciile ce-i pazesc pe presedinte si anturajul lui si previn revoltele populare, sunt platiti cu 1500 euro/luna. Ghidul mai adaoga ca aceasta guvernare prin “mana de fier”, nu e rea, pentru ca, de-a lungul anilor, cu acest sistem de guvernare, tara a avut stabilitate, spre deosebire de alte tari din jur, unde au izbucnit revolutii (primavara araba) ce tindeau spre democratie si din care a rezultat un haos generalizat, saracie si razboi civil. Invatamantul nu e obligatori, peste 60% din populatie e analfabeta, doar armata este obligatorie. De aceea multi tineri, aleg cariera militara sau devin politisti. Acestia au o viata complet diferita de restul populatiei. Cartiere de lux, concedii in statiuni balneare exclusiviste (de obicei in Alexandria), spitale si masini “dernier cri”, si... si... ajutor de inmormantare de 50.000 de euro sau chiar si mai mult, in functie de gradul ce-l au. Dupa decesul lor, familia primeste in continuare cei 1500 de euro, lunar, ba chiar mai mult, caci gradele militare sau politienesti, cresc si dupa deces. Egiptul e tara in care mortii sunt platiti (si o duc) mai bine decat cei vii! Egiptul e-o tara mirifica dar si mizerabila. Depinde in ce zona te afli-in rezorturile de 5 stele facute numai pentru noi, sau in orasele aflate in afara acestor “oaze de lux” construite de straini, nu pentru egipetni ci pentru ei.

Haremul

In Egipt poti sa ai cate neveste doresti, in functie de cate locuinte ai si ce cont ai la banca. Daca un egiptean “mai cu stare”, doreste sa aiba a doua sau a treia nevasta, in mod obligatoriu, trebuie sa fie informata prima nevasta (nu e deloc ca la noi, care tacem chitic atunci cand mai avem cate o aventura). Fiecare nevasta va sta in alta locuinta (apartament sau casa), si la o oarecare distanta. Nu e voie ca sa le cazezi, spre exemplu intr-un duplex sau o casa cu trei etaje, pe fiecare la cate un etaj. Se vor certa si egipteni, care sa se certe intre ei, eu inca n-am vazut. Procentul celor care au mai multe neveste, e mic (2-3%) din populatie. Exista si divort, pentru motive bine intemeiate, spre exemplu daca sotia nu poate avea copii. Daca sotia are copii (si egiptenii isi doresc sa aiba multi, cate 4-5, bucuria cea mai mare a sotului, e, daca primul copil, e baiat). Familia care are 4-5 fete va fi, ceva mai trista, deoarece, stiti ca femeile in aceasta tara sunt extrem de marginalizate. Mai ales in Sud. In Cairo, nu, acolo am vazut si femei c-un aer ceva mai european si la comportament si la vestimentatie. Daca o nevasta (din cele 2-3 ale barbatului), vrea sa divorteze, ea va pastra locuinta, pentru a-si putea creste in liniste copiii.

Barbatul nu are voie sa prefere nici una din neveste! Cel care “face dragoste” cu o nevasta, fie ea chiar si “number one”, sau alt “number”, timp de, sa zicem o ora, va trebui sa faca acelasi lucru si tot timp de o ora (!), la fel, cu toate celelalte. Cineva din grup intreaba:”Ei, dar cine poate cronometra acest lucru”? “Allah”, ne raspunde ghidul. Barbatii, aflati in aceasta situatie, sunt totalmente dominati de prezenta “Celui de sus”, care le vede pe toate. Credinta lor le spune ca nu trebuie sa acorda nici uneia din neveste vreun minut de placere intima, in plus sau in minus. Fiindca minutul acela e semn rau, Allah vede tot si barbatul care triseaza, poate fii pedepsit.

In timp ce mergeam spre Luxor, i-am mai pus ghidului o intrebare “Cum poti sa conduci atatea ore fara sa mananci si sa bei, e chiar periculos, poate i se face rau unui sofer la volan”. La Luxor erau 48 grade Celsius! Macar asa, cate o gura de apa, pe ascuns, mai beau soferii? Nu, deloc, daca beau, Allah ii vede si ceva rau li se va intampla in curand! Poate chiar un accident de circulatie”.

Cad pe ganduri si-mi zic in sinea mea... Egiptul e-o tara care nu e condusa de un presedinte si de militarii din jurul lui ci mai degraba de Allah. Dar poate ca gresesc.

Luxor

Odata cu apropierea de Quena, Luxor si de Nil, Egiptul cel anost si galbui, devine verde si colorat. De-a lungul Nilului, in paralel, s-au construit mai multe canale de irigatie si... apa e filtrata si a devenit potabila. De-a lungul canalelor vezi multe cocioabe, multe fara geamuri si acoperisuri. Fiecare egiptean primeste de la stat cate o parcela, nu prea mare de pamant bogat in minerale, pe care-o poate cultiva, iar surplusul, il poate vinde in piata. Nilul se revarsa de 2 ori/an si lasa in urma un sol bogat, propice agriculturii. Tara abunda de cereale, legume, fructe. Turismul a inceput sa se dezvolte doar de cateva decenii, mai ales dupa anii 80 iar exploatarea zacamintelor (petrol si gaze), este apanajul unor companii mixte. Pe Nil, la Assuan, s-a construit un mare baraj si-o hidrocentrala, care alaturi de centralele eoliene, asigura energia necesara tarii. Ghidul ne specifica insa ca barajul a eliminat toti crocodilii din aval. Ei mai exista doar in amonte de baraj. Dar sa nu credeti cumva ca se face risipa de energie in aceasta tara. Nici in resorturi. M-a mirat faptul ca la cele 2 hoteluri (Grand Hotel-4 stele si Grand Resort-5 stele), nu aveai seara lumina puternica in camera, puteai aprinde doar cateva veioze.

Karnak

Pana la “motul de frisca” al excursiei “Karnak”, mergi de-a lungul unui canal, unde vegetatia abunda, treci chiar si pe sub niste paduri galerii de verdeata.

Despre templul dedicat “zeului soare”, Amun Ra, n-am sa va zic prea multe, vom pierde timpul repetandu-ne, abunda toate saiturile, blogurile turistice si "goagalul" despre el. Gasiti acolo sute de imagini despre acest frumos templu, destul de bine conservat, care te va incanta, probabil, mai mult decat piramida lui Keops sau Valea Regilor sau Colosii lui Memnon.

Intrarea in templu se face pe o alee pazita de zeci de sfincsi cu capete de berbec, ajungi apoi la padurea de colonade impesionante ale templului care se unesc parca cu cerul (sau poate ca-l si sprijina) si pentru scurte perioade, privind in sus, vei vedea ca acestea il eclipseaza chiar si pe maretul “Amun-Ra”, zeul suprem al egiptenilor. Templul e strajuit de cateva obeliscuri (unul a fost donat Frantei, si-l gasiti azi in Place de la Concorde din Paris, schimbul s-a facut contra unui ceas, care n-a functionat nici macar o zi), gigantica statuie a lui Ramses al II-lea, statuia unui scarabeu, in jurul caruia trebuie sa te-nvarti de 7 ori, ca sa ai noroc in viata si, in zona colonadelor, mai gasesti si o sumedenie de hieroglife care descriu viata Egiptului si mai ales a faraonilor din ultimele milenii.

Nu pot sa spun de ce, dar Complexul de la Karnak, m-a impresionat mai mult, decat Piramida lui Keops, Kefren si Mykerinos, la un loc.

Traversam Nilul

Traversam Nilul cu-o salupa. Masa o luam pe un vas de croaziera, ancorat pe Nil. E in stil de bufet suedez. Mancarea e buna. Nilul e mare, mare, e mai lat de 2-3 ori decat Dunarea si-n plus, e si cel mai lung fluviu din lume (6670 Km), devansand Amazonul cu cateva sute de Km.

Nilul are aprox. 31 milioane de ani vechime, dupa cum a stabilit un grup de geologi englezi de la Universitatea din Lancaster. In timp ce, primul om, numit simbolic Lucy, (dupa o melodie a formatiei Beatles), o femela de-un metru si-un pic inaltime, de 28 de Kg si 25 de ani, n-a aparut pe lume, decat in urma cu 3,7 milioane de ani si nu foarte departe de izvoarele Nilului, (in valea Olduvai din Kenia). Dar, de unde izvoreste Nilul? Zeci de ani, expeditii au pornit spre Lacul Victoria, aflat intre Tanzania, Kenya, Congo, Uganda, si micile state Rwanda si Burundi. Parerile sunt si azi impartite, unii afirma ca Nilul isi are originea in Lacul Victoria, altii afirma ca el izvoreste dintre muntii din micile state Rwanda si Burundi.

In drum spre casa, mai facem un popas la un atelier de alabastru (in curte), si un magazin cu vanzare (in interior), unde, cred c-ati ghicit, lucreaza si vand numai barbatii.

Intoarcerea la Grand Hotel a fost rapida, la ora 18,30 ne-am oprit in aceeasi parcare, in care am vazut beduinele, acum erau multumite, isi umplusera sacii cu mancare. Soferii, body-gardul si ghidul, s-au aruncat efectiv, asupra mancarii si apei iar la ora 21 fara ceva, eram deja la hotel si am mai prins “all-inclusiv”ul de sera, nu a trebuit sa mai asteptam o ora, pana se organiza, intr-o alta sala, “late dinner”-ul. In timpul excursiei, ghidul va poate vinde o bratara de argint cu numele Dv. scris in limba egipteana, prin hieroglife. Bratara de argint e 10 euro, cea aurita e 20. In final, el nu uita sa ne aminteasca, sa lasam ceva si pentru bravii soferi, care au condus impecabil, soferi care ne multumesc printr-o aplecare la fiecare banut primit.

Final

Puteti achiziona excursiile pentru Cairo si Luxor, mai ieftin, poate chiar mult mai ieftin, de la oricare din agentiile din oras, dar nu-l veti avea pe Aiman ca ghid, un om, care face cat jumatate din excursie.

O excursie in Egipt e inedita, e altfel decat cele “clasice”, prin lumea civilizata europeana, ea nu e neaparat una de relaxare si desfatare cultural-arhitectonica ci, prin micile atentii pe care le veti lasa, e si una umanitara, de ajutorare a poporului egiptean.

(PS. Despre Valea regilor si Colosii lui Memnon, cu alta ocazie)

@Web, te rog videoclipul, mersi!

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 30.05.19 11:56:18
Validat / Publicat: 30.05.19 16:42:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 5577 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Intram in padurea colonadelor, in plan indepartat se vede unul din obeliscuri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[30.05.19 16:39:37]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dana2008
[30.05.19 17:11:10]
»

@dorgo: Foarte frumos si interesant articolul!

Felicitări si mulțumiri!

Nu voi merge în Egipt din mai multe motive, dar citind impresii și vizualizand fotografiile fac o călătorie virtuală, fără să îndur temperaturi extreme și fără să risc un atac terorist, etc.

Aștept cu interes continuarea vacanței!

Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[30.05.19 17:37:56]
»

@dorgo: De excepție articolul tău, e împănat cu ceea ce îmi place mie: “curiozități locale”, mai ales... arăbești

Dacă sunt conduși de Allah, cum naiba nu au frică și cei bogați? Doar săracii sunt văzuți de Divinitatea lor?

Citeam și in cărțile lui Khaled Hosseini despre viața arabilor, plângeam și citeam. Nu înțeleg asemenea prostie: să nu lași femeia sa muncească, să te crezi “zeu” doar pentru că ai un organ masculin

Ce ochi frumoși are beduina din poza 6

Și asta cu mai multe neveste este o prostie, o discriminare. Asta nu vede Allah? Cum naiba sa cronometrezi actul sexual?Se mint singuri, părerea mea.

Prima și cea mai mare dorința din Egipt ar fi aceasta excursie, dacă l-aș nimeni și pe Aiman ar fi de senzație. Dar... îmi iau gândul de la arabi

Mi-au plăcut și rochițele din poza 4, acelea din voal transparent sunt bune la plajă, oare erau scumpe? Normal ca nu știi, mă întrebam și eu

Of, ce-aș vrea și eu la Karnak, de mult timp îmi doresc, așa voi rămâne pe viață, vizitez doar virtual Egiptul

Ce să te mai felicit? Știi deja părerea mea: fără detalii tehnice și fără Wiki, cu picanterii și detalii egiptene, articolul e perfect.

Aștept Valea aia și Colosii

webmaster
[30.05.19 17:52:17]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33
[30.05.19 22:51:28]
»

@dorgo:

“Cum poti sa conduci atatea ore fara sa mananci si sa bei, e chiar periculos, poate i se face rau unui sofer la volan”. La Luxor erau 48 grade Celsius! Macar asa, cate o gura de apa, pe ascuns, mai beau soferii? Nu, deloc, daca beau, Allah ii vede si ceva rau li se va intampla in curand! Poate chiar un accident de circulatie”.

Uşor nu le este, asta e clar, dar totuşi sunt obişnuiţi, inclusiv cu clima. Te-ai nimerit să vizitezi Egiptul taman în perioada Ramadanului şi ai fost impresionat de stricteţea cu care sunt respectate regulile postului. Într-o altă perioadă i-ai fi văzut mâncand la fel ca turiştii la fiecare oprire şi bând apă şi nelipsitul ceai.

Puteti achiziona excursiile pentru Cairo si Luxor, mai ieftine, poate chiar mult mai ieftine, de la oricare din agentiile din oras, dar nu-l veti avea pe Aiman ca ghid, un om, care face cat jumatate din excursie.

Şi eu am preferat să iau excursiile la Cairo şi la Luxor de la touroperator, chiar dacă am plătit mai mult, dar a meritat pentru informaţiile istorice şi de tot felul primite de la ghid.

Eu l-am avut ghid pe Salah, egipteam vorbitor de română, limbă învăţată de unul singur şi pot spune ca şi tine că a făcut jumătate din excursie.

Templul e strajuit de cateva obeliscuri (unul a fost donat Frantei, si-l gasiti azi in Place de la Concorde din Paris, schimbul s-a facut contra unui ceas, care n-a functionat nici macar o zi),

Obeliscul dăruit Franţei şi aflat în Paris nu am avut ocazia să-l văd încă , dar am văzut ceasul oferit la reciprocitate, ceas care se află în curtea Moscheii de Alabastru a lui Muhammad Ali din Citadela lui Salah al Din în Cairo.

dorgoAUTOR REVIEW
[31.05.19 07:03:25]
»

@krisstinna: Ziceai ca " Dacă sunt conduși de Allah, cum naiba nu au frică și cei bogați? Doar săracii sunt văzuți de Divinitatea lor? Citeam și in cărțile lui Khaled Hosseini despre viața arabilor, plângeam și citeam. Nu înțeleg asemenea prostie: să nu lași femeia sa muncească, să te crezi “zeu”.

Citeste @krisstina si romanul " Eu si fiica mea" , roman ecranizat, unde e prezentata conditia femeii in Iran, " fief" -ul doctrinei religioase musulmane, o tara in care discriminarea femeii a ajuns la apogeu.

O tanara americanca se indragosteste de un medic iranian. Au si o fetita. Apare si "primavara araba" , moment in care Islamul isi cheama intelectualii acasa, pentru a construi o societate noua, democratica. Pleaca cu totii in Iran. Dar societatea iraniana nu se schimba de azi pe maine. Femeia e tratata ca o sclava, ca o detinuta. Barbatul, acolo, are drept de viata si de moartea asupra femeii. Daca o omoara in bataie, nu e nici o scofala. Politia nu intervine. Nimeni nu intervine. Copiii sunt preluati si crescuti de matusi si viata merge inainte.

Americanca noastra este obligata sa stea in casa. Avea voie sa iasa doar intr-o curticica marginita de niste ziduri inalte de peste 2 metri, nu vedea nimic din ce se petrece afara. Avea voie sa faca dush, o data pe saptamana. Lua masa pe jos, stand turceste, fara scaun, de pe o patura, unde erau asezate mai multe boluri cu mancare arabeasca. Te serveai cu mana. Cutite, furculite, farfurii, servetele, spalatul mainilor inainte de masa? Ha! Un vis!

Singurele momente in care americanca noastra iesea din casa era ora de rugaciune. Intr-o moschee din cartier. Acolo, desculta si stand in genunchi, se apleca de nu stiu cate ori pe zi, cu nasul in fundul celui din fata ei, proslavindu-l pe Allah. Iti dai seama ca-n biserica erau multi si nu toti se spalau pe picioare.

In sfarsit, fata noastra nimereste intr-o zi, in biserica, langa o alta americanca ce facuse aceeasi greseala. Primeste o informatie, cic-ar fi un comerciant filo-american, care, pentru suma de 10.000 de dolari, ar putea-o trece in Turcia, tara mult mai liberala decat Iranul. Are noroc. Tatal ei ii timite suma de bani si intr-o noapte, dupa un drum obositor si friguros, ea si cu fiica ei, reusesc sa traverseze, mai pe jos, mai pe magarusi, niste munti si sa ajunga in Turcia, riscand sa fie prinsa sau chiar impuscata de graniceri.

Primul lucru cand ajunge in lumea libera, e sa planga de bucurie si apoi, sa intre la un McDo, si sa serveasca un Coca Cola si un Big Mac, pentru a uita gustul mancarii arabe, mereu acelasi...

Cartea si filmul sunt relatarea unor fapte reale.

krisstinna
[31.05.19 09:02:57]
»

@dorgo: Am citit cartea, am văzut și filmul, impresionante ambele dar mult mai “blânde” față de ceea ce scrie Khaled care povestește despre Afganistan de dinainte și după invazia nemernicilor ruși, despre milioanele de morți afgani și milioanele de refugiați, despre talibani, la toate aceste nenorociri participând și “iubiții” mei americani combinați cu urâții din Arabia Saudită

Aveam și aici, pe AFA, un user care era tare mândru de țara lui, nu mai știu de unde era, probabil student in România, mergea acasă in vizita/vacanță. Și tot povestea el “ce frumos e la el in țara” și n-am rezistat și i-am scris un ecou in care îl întrebam retoric dacă e bărbat sau femeie.

Cum poate un barbat să creadă că e mai presus decât orice pe lumea asta, cum se poate ruga la Allah știind că este rău și face rău, nu am sa înțeleg niciodată. Cum să bagi pietre in gura nevestei și sa o obligi să mestece, sa înghită, să își spargă dinții, să și-i înghită, doar că nu e orezul bine fiert sau ca așa ți se scoală creierul in clipa aia?

Îți spun sincer, plâng și citesc, așa am pățit și la documentarul despre Coreea de Nord, eram tare furioasa, fix ce-mi trebuie pentru inimă

Medicul meu cardio este Irakian, îmi mai povestește fără sa fie màndru, despre țara lui. Aici e raiul pe pământ, așa zice el, in timp ce eu mă plângeam de comunistii noștri, de sistemul medical sau de învățământ. Are doar o nevasta, nu concepe altfel iubirea, ascultându-l îmi dau seama că sunt norocoasa pentru ca m-am născut in România

Sunt câteva cărți despre Egipt, nu le-am citit încă, cărți interzise acolo, de regim.

dorgoAUTOR REVIEW
[31.05.19 09:13:38]
»

Valea Regilor

Dupa ce si-au dat seama faraonii ca o piramida se ridica in 30 de ani si necesita un efort uman imens, au decis ca sa-si creeze salasul de trecere in lumea de apoi, in niste morminte subterane, unde si-au adus cu ei bogatii nenumarate, artefacte, hrana, si nelipsita corabie cu care aveau sa calatoreasca peste Nil (sau spre stele), caci un mal al Nilului apartinea " viilor" iar celalalt " mortilor" .

In Valea regilor, existand o sumedenie de morminte, aflate aproape de suprafata pamantului, asadar, nu pre greu de jefuit, hotii de morminte si-au frecat mainile. Unul singur a scapat neatins, cel al "regelui-copil", Tutankhamon.

Dupa superbul templu de la Karnak, Valea Regilor iti apare searbada si neinteresanta. Se intra in perimetru vaii dupa un control destul de superficial, ghidul nostru cumpara bilete pentru vizitarea a 4 morminte, aflate aproape unul de celalalt. Vom vizita mormintele a doi Ramsesi (II si VIII), a lui Tutankhamon si Hatsepsut. Un kiki-car, te transporta la fiecare.

Caldura mare, mon cher in valea regilor! Toti cautau umbra. Existau niste locuri de odihna acoperite dar, vreo terasa cu racoritoare, nicaieri. Un Cola de la gheata! Dau tot regatul meu pentru orice bautura rece! Dar nimic! Atentie, inainte de-a intra in Valea Regilor, aprovizionati-va cu lichide.

Am intrat in primul mormant si ce-am vazut?- un coridor ingust si un sarcofag gol. Te-nvarti in jurul lui, si-n doua minute ai si iesit. N-ai voie sa faci poze. In al doilea si al treilea, am intrat, mai ales pentru ca era racoare. Mormintele sunt goale, artefactele sunt la Muzeul de egiptologie din Cairo. Pe pereti se mai disting totusi unele picturi originale si milenare, in mare parte sterse de vreme.

Cel mai grozav mormant e cel al faraoanei Hatsepsut, singura femeie-faraon, care a facut orice ca sa apara precum un barbat, si-a lasat barba, mustati, s-a bronzat " cat incape" , si-a construit mormant si-n valea regilor si a reginelor. A fost o faraoana iubita de popor, pentru ca a facut multe lucruri bune pentru acesta. " Totul pentru popor, nimic pentru mine! " A fost un fel de Nicolae Ceausescu (in zilele lui bune) al Egiptului. A construit si doua obeliscuri acoperite cu aur.

Era sotia faraonului Tutmes al II-lea si dupa moartea acestuia a impartit domnia cu fiul acestuia, Tutmes al III-lea, pe atunci copil. Din pacate, tendintele dictatoriale, au apartut si la ea in curand, marginalizandu-l pe Tutmess III si pe preoti (sfatuitorii faraonului) si dorind sa preia doar ea singura, fraiele puterii.

Dupa disparitia ei, Tutmes III, razbunator, i-a distrus o mare parte din statuile din ansamblul mortuar si i-a sters numele din cartea de istorie a faraonilor egipteni.

Daca in Valea Regilor nu ai un ghid care sa-ti povesteasca ceea ce vezi, e ca si cum te-ai plimba singur prin desert.

La Colosii lui Memnon, facem doar o scurta pauza de 5 minute, pentru fotografii. Eram deja obositi si vroiam sa ne-ntoarcem acasa. (adaog cateva fotografii din Valea Regilor)

valentinag
[31.05.19 09:20:01]
»

Nu au cate neveste vor ei, ci maxim 4, care trebuiesc tratate egal, case egale, masini egale, bani egal, timp din partea lui, egal! Sunt foarte putini cei care isi permit asta! aia cu act sexual egal ca timp, e o prostie inventata de ei, nu exista asa ceva!

Nu va entuziasmati prea tare, ce salbatici sunt ei si ce lorzi suntem noi, amintiti-va de vaslui, de batai, de violuri si o sa ne mai cada mandria!

Pana una alta, ei au o istorie de 7000 de ani, cu vestigii cum nu prea sunt in lume, unde noi platim bani buni ca sa le vedem!

krisstinna
[31.05.19 09:58:50]
»

@dorgo: Ha, povestind despre morminte mi-ai amintit de “Rubinul cu șapte stele” a lui Bram Stoker, ce emoții am avut și la cartea asta

E fascinant Egiptul pentru noi, turiștii. Pentru ei? Dumnezeu știe...

dorgoAUTOR REVIEW
[31.05.19 11:11:33]
»

@valentinag: Asa o fi cu nevestele cum zici tu, e-un pas inainte spre normalitate. Dar, de la Ramses al II-lea care a domnit 66 de ani si avea 37 de neveste (daca mi-aduc aminte bine ce zicea ghidul), sa ajungi la infima cifra de doar 4 neveste, la cat e acum, mie mi se pare a fi o decadere matrimoniala nationala severa, rusinoasa, o injosire a barbatului atotputernic fata de femeie, un soc la onoarea lui de " superman" , si un mic succes al emanciparii femeilor egiptene. Poate ca, din cauza foametei si saraciei majoritatii populatiei, e-o lipsa si de potenta intima din partea barbatilor.

Egiptenii, am scris, "Nu sunt salbatici" , ci dimpotriva, prietenosi, calmi, non-certareti, zambitori, dar inaintasii lor, erau razboinici pur sange, care au parasit mareata lor tara ca sa cucereasca noi teritorii - Nubia, Siria.

Noi romanii, in schimb, n-am calcat nici macar cu-o jumatate de plachiu in afara granitelor tarii, am pus mana pe arma doar atunci cand am fost atacati.

Iata ce scrie Miss Wikipedia despre egipteni "În anul 1878 î. Hr., faraonul Senusret III a devenit rege. El a continuat campaniile militare in Nubia și a fost primul care a încercat să extindă dominația Egiptului în Siria. O mare parte din activitățile regilor au avut loc în afara Văii Nilului. Campaniile militare au continuat în Nubia, Siria și Deșertul Estic, în căutare de minerale și lemn" .

Ziceai ca " Pana una alta, ei au o istorie de 7000 de ani, cu vestigii cum nu prea sunt in lume, unde noi platim bani buni ca sa le vedem! " ... OK, 7000 de ani inseamna civilizatie, nu gluma, dar aceasta a stagnat, aproape complet, astazi... ei traiesc si exploateaza gloria trecutului si-si vand ieftin desertul din Sud concernelor straine, care construiesc ce vor ele la Marea Rosie.

Turismul se dezvolta exploziv, dar atunci, acesti oameni "civilizati" , de ce ne tot pun bombe pe sub autocare (doua atentate au avut loc doar in ultimele 6 luni) si intra pe plaje sau prin hoteluri cu arme automate si fac prapad printre turistii germani, englezi si americani, care le aduc saci de bani in tara? In curand, daca ei o tin tot asa, n-o sa mai dea nimeni o centima ca sa ajunga in Egipt.

7000 de ani de civilizatie egipteana? Au trecut cam degeaba. Columb debarca in urma cu 500 de ani intr-o tara necunoscuta, care, in acest scurt rastimp istoric, a devenit cea mai mare putere economica a lumii. E vorba de Statele Unite ale Americii, care, daca mai are loc in Egipt vreun atentat sau doua, vor fi nevoite sa le-arunce acestora din avion, saci cu orez, fasole si medicamente ca sa nu moara de foame si epidemii, asa cum se-ntampla deja in alte tari din lumea a 4-a.

valentinag
[31.05.19 13:38:59]
»

@dorgo: Nu au nicio legatura vechii egipteni, cu cei de azi! vechii egipteni venerau zeii, vreo 37, barbati si femei, egiptenii de azi sunt musulmani, il venereaza pe Allah si profetul Mohamed, care le-a dat voie ca in timp de restriste, sa-si ia 4 sotii, in principal era vorba de vaduve care nu aveau cum sa se intretina! Ca acum ei isi iau prospaturi, e alta mancare de peste!

Nu detin ei monopolul la sotii, vechii evrei aveau mai multe sotii, crestinii mormoni au mai multe sotii (iti recomand sister wives, ca sa vezi cum traiesc azi)

Cat despre noi n-am atacat pe nimeni, te inseli! Nu e aici locul unei lectii de istorie, tot wiki de unde citezi tu o sa-ti spuna!

dorgoAUTOR REVIEW
[31.05.19 20:28:48]
»

@valentinag: Apropo de marile religii, (ca tot e Papa pe la noi), atat crestinii cat si budistii si musulmanii, au cate un lider suprem si celest bimilenar cu intentii si mesaje pozitive, altruiste, umaniste, pacifiste, care au mai temperat spiritul razboinic al omului, dar perceptia mesajului benefic, chiar daca el este transmis azi de 5 ori/zi, " iubiti-va intre voi ca fratii, nu va omorati ca niste animale" , nu prea functioneaza.

Povestea cu cele nu patru, ci 21 de cadane ce te-asteapta acolo, sus, in lumea lui Allah, daca ai ucis un " necredincios" , e atragatoare si ea, nu exista decat intr-o singura religie. De ce doar intr-una? Cred ca e-o dovada de primitivism la nivel de perceptie.

Nu e o dovada de lipsa de comunicare intre spiritul sfant si enoriasii sai sau de inamovabilitatea (rigiditate) religioasa sau de nerecunoastere a greselilor trecutului. Aici e vina probabil a " imamilor"

Aici, la acest capitol, arabii, precum spunea @Kristinna, (care nu concepea discriminarea crasa dintre barbatul si femeia araba), mai au un pic de lucrat.

Imamii sunt cei ce implementeaza in spiritul colectiv si individual, aceste frumoase porunci. Cum se poate schimba, adapta in vremurile de azi si ajusta o Constitutie a unei tari, poate tot asa se poate ajusta si Coranul sau Biblia.

Ce este religia? "Religia - o frază de dânşii inventată/Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug" (Eminescu), pare sa mai prinda teren inca in multe tari subdezvoltate. P

uterea ecleziastica, impreuna cu cea militara, va mai asigura inca multe decenii sau poate secole, bunastarea unor oligarhii, adica dominatia celor putini in detrimentul celor multi.

nrs †
[01.06.19 09:07:51]
»

pe la inceputul anilor 1000 Papa numai la pace si buna intelegere nu indemna, din ce stiu indemna la recucerirea locurilor sfinte de unde au aparut si cruciadele unde crestinii cei pasnici au macelarit o multime de civili, in opinia mea orice religie are si parti bune si parti rele.

foarte multe din regulille vietii noastre tin de traditie, revenind la filmul cu americanca in Iran, care l-am vazut cu ani in urma, totusi sa spui ca mancarea arabeasca e fada in schimb un hamburger e wow eu zic ca este o blasfemie, dar totul tine de traditie. tot asa ii privim ciudat pe chinezi cand mananca goange, dar si ei ne privesc ciudat cand mancam lapte stricat (branza)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Luxor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062573909759521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1