GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În căutarea zăpezii ne-am îndreptat spre munte și am dat (iar) de o turmă de dinozauri care au ocupat o pădure de la poalele cetății Râșnov. În 2015 am vizitat turma care era în plină formare (vezi impresii), între timp comunitatea dinozauriană s-a mărit și habitatul a fost diversificat. Curiozitatea m-a împins să intru din nou în lumea dinozaurilor, la fel ca și ceilalți un pic peste 2 milioane de vizitatori care s-au perindat de la deschidere pe aleile parcului.
La Dino Parc ajungeți degrabă dacă urmăriți cu privirea cetatea semeață de deasupra orașului și cu autoturismul dacă urmăriți indicatoarele (str. Cetății nr. 1). Vă deplasați pe DN 1E, șoseaua ce duce spre Poiana Brașov, până în parcarea cu plată amenajată/marcată printre căsuțele de lemn cu suveniruri, dulciuri, crănțănele, chinezisme – 12 lei/zi/autoturism. În anotimpul cald circulă niște tractorașe cu remorcă („trenuleț de agrement” ) care vă duc sus la parc și cetate contra sumei de 6 lei/dus-întors/adult.
Pe jos sunt de urcat circa 350 m cu o diferență de nivel de vreo 35 m, parțial pe asfalt, parțial pe piatră cubică. Despre programul de funcționare trebuie să știți că începe la 10.00, după ce toată lumea s-a dezmorțit și a gustat o cafea și un sandviș. Prețul actual al unui bilet de acces este de 30 lei/adult și 23 lei/copil (3-18 ani). Informații la zi descoperiți dacă accesați înainte de vizită site-ul oficial: dinoparc.ro. În contextul actual pandemic se poate intra fără certificat verde prin lateralul clădirii principale, acest document fiind solicitat doar dacă intrați la magazinul de suveniruri din interior.
Într-un frumos peisaj hibernal suntem aproape primii clienți ai parcului, intrăm la 10 fix trecute, după un drum lejer de numai două ore și jumătate din București către Râșnov, pe Valea Prahovei. Ne delectăm timp de peste o oră și jumătate de sumedenia de „... saurus” care ne privesc fix dintre copaci. Nici nu ajunsesem bine și răgetele acestor animale preistorice străbăteau aerul rece al dimineții – difuzoare camuflate și senzori de mișcare acționează eficient în acest sens. Zăpada scârțâie sub picioare, angajații conștiincioși au trecut deja cu roaba cu nisip și au împrăștiat material antiderapant pe aleile acoperite de omăt.
Ne îngheață mâinile pe telefoane/aparate foto dar nu ne putem abține de a imortaliza chipurile noastre haioase/speriate lângă dinozauri fioroși sau blânzi. Am sesizat cu ușurință schimbările intervenite în ultimii 6 ani: numărul mai mare de figurine, apariția unor personaje animatronice (activate de senzori de mișcare), mai multe jocuri interactive pentru copii, spații noi de joacă.
Ce e nou și mi-a plăcut? Am descoperit mai întâi peștera străveche în care cristale de mari dimensiuni luminează galeriile, insecte prinse în cuburi transparente, ouă fosilizate, oase de dinozauri și schelete prinse în stâncă, arbori fosilizați, desene preistorice, ciuperci fosforescente – un loc interesant, bine realizat.
Apoi am găsit o altfel de peșteră, deschisă, și o porțiune de traseu dedicată dinozaurilor din Țara Hațegului. Dinozaurii din România aparțin epocii Cretacicului, au fost găsiți în două areale: în zăcămintele de bauxite de la Cornet-Bihor și în bazinul Hațeg, indivizii speciilor fiind de dimensiuni relative reduse, cu excepția unei specii de „păsăret” . În 2009 a fost identificat la Râpa Roșie-Sebeș așa-numitul „balaur bondoc” . Mi-a plăcut că „dinozaurii românești” sunt prezentați alături de odraslele lor simpatice. Foarte „drăguț” este și imensul pterozaur zburător, prezentat într-un ansamblu împreună cu puii – ne-am chinuit mult să le smulgem peștii din cioc... ha, ha.
Un element simpatic este și Pădurea magică a dinozaurilor – o serie de 10 arbori personificați care în frunte cu Bătrânul Pădurii militează pentru o pădure sănătoasă. Bineînțeles că alt punct de atracție îl reprezintă vulcanul, care fumegă periodic; din păcate platforma care simula un cutremur în preajma vulcanului nu funcționa; craterul lăsat de un meteorit zburdalnic era acoperit parțial de un strat alb de nea.
Cei doi uriași ai parcului – diplodocus-ul și seismosaurus-ul – te surprind prin dimensiuni. Ne-am fotografiat lângă jeep-ul atacat de mici, dar colțoși dinozauri și am privit figurinele mișcătoare amplasate ici-colo.
Concluzii. Amenajările sunt deosebite și există numeroase posibilități de a petrece ore întregi în parc: spații de joacă, ateliere, cățărare în copaci-trasee de aventură, cinema 9D, jocuri interactive. De apreciat locurile amenajate pentru fotografii: cranii cu dinți gigantici, ouă imense de dinozaur etc. De asemenea, există panouri informative la fiecare personaj preistoric amplasat în parc.
Consider că acest parc tematic are farmecul său în fiecare anotimp (iarna culorile sunt mai vizibile pe fond alb) și se adresează atât copiilor, cât și adulților. O vizită la Dino Parc, dacă sunteți cazați în apropiere, nu strică.
*****
Acesta e începutul... Lumea dinozaurilor a fascinat omenirea mai cu seamă din veacul al XIX-lea când omul de știință englez Sir Richard Owen a denumit familia fosilelor „Dinosauria” , deși geologi, paleontologi și vânători descoperiseră oase „suspecte” cu circa 150 ani înainte de apariția numelui. În 1852 acest Richard Owen comandă și oferă sfaturi unui cunoscut artist naturalist care creează machete ale celor trei dinozauri descoperiți în acel moment. Peste doi ani aceste figurine sunt expuse într-un spațiu din Hyde Park numit Crystal Palace Park.
Parcuri tematice în România. Iată că în 2015 se deschide pe o coastă a Dealului Cetății de lângă orașul Râșnov un parc specializat cu tema: dinozaurii – Dino Parc Râșnov. La început au fost expuse circa 40-50 de figurine, diferite specii în mărime naturală, pe un teritoriu de 1,5 ha. Machetele din fibră de sticlă și rășini speciale, cu structuri de rezistență interioară au fost realizate în Germania și reprezintă animale preistorice atestate științific.
În vara lui 2021 a apărut pe malul Mării Negre, în stațiunea Neptun, alt parc tematic: Jurasica Adventura Park. Pe o suprafață de 2 hectare sunt amplasați 42 de dinozauri, unii animatronici/animați – ne-a povestit @green despre acest punct de atracție (vezi impresii).
Bucureștiul se laudă și el cu două locuri populate de dinozauri: T-Rex Parc, situat pe o insuliță pe Lacul Fundeni (trexparc.ro/despre-noi), și Dino Park București, o expoziție temporară în aer liber cu circa 60 de figurine amplasată lângă Muzeul de Geologie (pe FB).
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 03.02.22 11:06:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.58945600 N, 25.47545200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salut. Ma bucur ca ai ajuns si aici. Noi am fost chiar anul trecut, in vara - vezi impresii - dar locul acesta are farmecul lui si pe timpul iernii!
Ne-a placut si noua foarte mult si cu siguranta vom reveni. Celei mici i-a placut teribil de mult.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc. Am fost curios să văd schimbările prin care a trecut parcul după vizita din anul deschiderii, 2015. Și mi-a plăcut ce am văzut, e o creștere calitativă/cantitativă vizibilă.
În zona Râșnov sunt cel puțin trei obiective care se completează reciproc: cetatea medievală (în curs de restaurare până în 2023), parcul tematic de dinozauri și peștera Valea Cetății. De obicei cine vine la unul din aceste puncte turistice, merge și la celelalte, astfel că au de câștigat toți operatorii din zonă (cazări, restaurante, mici comercianți).
Vacanțe frumoase!
@Webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
@tata123 ????:
” În zona Râșnov sunt cel puțin trei obiective care se completează reciproc: cetatea medievală (în curs de restaurare până în 2023), parcul tematic de dinozauri și peștera Valea Cetății.
Să nu uităm de complexul dedicat sporturilor de iarnă, în primul rând trambulinele de sărituri cu schiurile. Acestea sunt bine cotate la nivel internațional, au fost organizate aici competiții de Cupă Mondială ale fetelor în mai multe rânduri (cam sezon de sezon). Și a fost chiar și o etapă a băieților (dacă nu mă înșel, în 2020)! În plus, se pot folosi și vara (cu un covor sintetic special, care imită zăpada).
@adso: Pentru cine practica sporturile de iarna, da! Insa nu toti o facem...
@⭐ValentinB_88⭐: Sunt spectaculoase pentru oricine, vă asigur! Și merită să vă convingeți singur. Există autobuz din centru, dar se poate ajunge și pe jos, e cale de doar 2 kilometri (eu așa am procedat). Au și parcare, bineînțeles .
Au fost construite acum mai puțin de zece ani și arată bine de tot. Nu e nevoie să practicați ski-jumping-ul pentru a vă bucura de faptul că în țărișoara noastră există o astfel de bază - de nivel mondial. Îmi amintesc de excursiile pe care le-am făcut acum 10-15 ani în Munții Pădurea Neagră, special pentru a vedea cu ochii mei trambulinele de la Schonach sau Villingen, de care aflasem de la televizor. Acum avem ocazia de a admira unele la noi acasă, nu e puțin lucru.
Dacă urmăriți Turneul celor patru trambuline, sau chiar numai o competiție de Cupă Mondială, cu siguranță veți îndrăgi acest sport. O ocazie ar fi chiar în această duminică - începe Olimpiada albă de la Beijing!
---
Nu pictez, dar vizitez muzee. Nu sunt speolog, dar iubesc peșterile. Nu joc fotbal, dar am văzut multe stadioane importante, pe unele cu ocazia unor meciuri, pe altele ca turist (Milano, Barcelona, Viena, Bruxelles, Paris, București sau Craiova ). Nu am voce, dar cumpăr bilete la spectacole de operă. Nu (prea) știu să gătesc, dar pot aprecia o mâncare gustoasă într-un restaurant. Nu sunt (mare) credincios, dar intru în biserici. Etc.
@adso: Corect! Și dacă tot suntem în domeniul sportului aș menționa și Cheile Râșnoavei unde pe pereții de stâncă sunt mai multe trasee de escaladă sportivă (pe spituri) și trasee de alpinism (pe pitoane). Amănunte despre multitudinea traseelor găsiți aici: eclimb.ro/topo.php?crt=46&n=Aboland.
Și se pare că în vară se va desfășura festivalul de metal Rockstadt Extreme Fest!
Toate pentru cei pasionați! ????
@tata123 ????: tare ne-am dorit și noi sa mergem acolo și la Superland Brașov, dar astrele nu s-au aliniat. Pandemia a venit peste noi. Am văzut pe FB că parcul de distracții s-a închis.
Oricum felicitări pentru frumoasa împletire între prezent și date istorice.
Dacă seamănă cu cel de la malul mării clar va trebui să-i facem și noi o vizită.
@adso:
”Nu pictez, dar vizitez muzee. Nu sunt speolog, dar iubesc peșterile. Nu joc fotbal, dar am văzut multe stadioane importante, pe unele cu ocazia unor meciuri, pe altele ca turist (Milano, Barcelona, Viena, Bruxelles, Paris, București sau Craiova ). Nu am voce, dar cumpăr bilete la spectacole de operă. Nu (prea) știu să gătesc, dar pot aprecia o mâncare gustoasă într-un restaurant. Nu sunt (mare) credincios, dar intru în biserici. Etc. "
Genial... bine gandit si bine spus!
@MarinaCo: Veți ajunge la momentul potrivit la Dino Parc, posibil ca peste un timp amenajările să fie îmbunătățite, numărul exponatelor să crească. Parcul tematic a devenit în doar câțiva ani un punct de atracție în zonă, copiii din toată țara doresc să ajungă „la dinozauri” .
Sper ca și renovarea cetății Râșnov să fie o reușită; abia aștept să mă plimb din nou pe aleile înguste dintre ziduri și să privesc spre Bran prin ferestrele înguste de tragere.
Mulțumesc pentru aprecieri!
@tata123 ????: Si daca e vorba de sporturi de iarna, pe Valea Rasnoavei stiu ca se organizau odata (aproape ca niciodata) intrecere de schi fond si biatlon, asa cum intrecerile de schi alpin se organizau pe Valea Lui Carp. Acum schiul nordic se mai practica din cate am inteles la Cheile Gradistei, la o aruncatura de bat de Rasnov.
Numai bine si calatorii placute!
@adso: Etapa de Cupa Mondiala s-a desfasurat anul trecut, in februarie daca nu ma insel pe trambulina normala (inaltime de 100 m) de la Valea Carbunarii. Numai daca as aminti podiumul acestei competitii
1. Ryoiu Kobayashi (proaspat campion olimpic)
1. Kamil Stoch
3. Karl Geiger
ar fi suficient pentru valoarea acestei competitii la care au mai participat David Kubacki (bronz la Beijing), Piotr Zyla, Daniel Andre Tande, Manuel Fetnner (proaspatul medaliat cu argint la Beijing), amiralul Robert Johansson, Markus Lindvik, Cene Prevc, Evghenii Klimov (argint la echipe mixte la Beijing), Granerund, marele Simon Amman. De mentionat prestatia saritorului nostru Daniel Cacina, calificat in mansa a doua si clasat in primii 40, daca nu ma insel eu.
Am inteles ca anul acesta a fost organizata doar o etapa la feminin.
Numai bine si calatorii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Dino Parc - o experienta frumoasa — scris în 20.08.24 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Ciupitul scump — scris în 28.07.23 de ux130011 din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă
- Dec.2021 Super vacanta recomand tuturor o excursie de-o zi este super! — scris în 13.06.22 de ux125317 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Dino Parc Râșnov, o experiență inedită în lumea dinozaurilor — scris în 06.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Râșnov-Jurassic parcul de acasă — scris în 28.08.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2019 În vizită la Dino Parc — scris în 16.07.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Dino Parc Râșnov sau bucuria de a fi din nou copii. Vom reveni cu siguranță — scris în 16.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ