ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De văzut prin Zetea și împrejurimi

TIPĂREȘTE

La ora de română profesoara spune:
-Gyuri spune te rog o propoziție
-Duminică me duc la pedure.
-Gyuri dragă nu-i bine.
-Atunce nu me duc...

 

Chiar dacă unii locuitori din zona descrisă au avut ceva probleme la orele de limba și literatură română, adevărul este că zona este de vis din punct de vedere turistic. În următoarele rânduri voi descrie câteva obiective vizitate de mine în Zetea și împrejurimi. Am relatat în ultimul articol că am ajuns în zonă cu ocazia unui eveniment - vezi impresii

A doua zi după eveniment după o binemeritată odihnă și un mic dejun copios mi-am zis hai să mai vizităm ceva. Primul obiectiv se afla sub nasul nostru era lacul de acumulare Zetea, următorul aflat la zeci de kilometri era Cascada Vărșag (Csorgokő) , iar la întoarcere ne-am oprit înZetea.

Cum ajungem în zonă?

Reproduc ceea ce am scris în ultimul articol:

Zetea se poate accesa pe drumul județean care leagă Gheorgheniul de Odorheiu Secuiesc DJ 138. Distanța rutieră din Odorheiu Secuiesc până la Zetea este de 12 km iar până la pensiunea descrisă încă o dată atâta. Din Sibiu am făcut 170 km până în fața pensiunii de la lacul de acumulare Zetea folosind pe rând DN14 (până în Sighișoara), DN13, DN13C, DN13A (Odorhei) și DJ138. Ultimele 3 drumuri nu se află în cea mai bună stare, mai există gropi și denivelări plus că sînt și ceva mai înguste.

Lacul de acumulare Zetea (Zetelaki gát)

Barajul Zetea a fost construit captând apa Târnavei Mari. Râul izvorăște din Munții Gurghiului are 221 km, și se varsă în Mureș pe la Blaj. Motivele construcției au fost crearea unei surse de apă pentru localitățile din jur, electricității prin montarea unei hidrocentrale și nu în ultimul rând combaterea inundațiilor. Planul a existat încă din anii 70, mai exact construcția a început în 1976 dar finalizarea a avut loc doar în 1993 din nu știu ce motive. Rezultatul pe lângă cele susnumite a fost că s-a creat o zonă turistică excelentă unde fiecare își va găsi cum să-și petreacă timpul liber mai bine, unii cu pescuitul, alții cu sporturile de apă, scăldatul, camparea pe malul râului. În anotimpul rece care este mai rece decât în orice loc din țară se pot practica sporturi de iarnă se pot face plimbări cu snowmobilul. Chiar am văzut ceva postări cu autoturisme făcând drifturi pe lacul înghețat (să nu faceți asta acasă...).

Pentru orice activitate există un regulament, așa pentru campare există unul expus, în cazul pescuitului se va respecta legislația în vigoare privind pescuitul pe apele române cu mica diferență că există de cumpărat permise de scurtă durată de exemplu pentru o zi.

În barajul Zetea încap 50 milioane metri cubi de apă, lungimea lacului este de 2,5 km, iar lățimea cea mai mare 800m. Din punct de vedere turistic vârful este în luna august (atunci când am fost noi) Din facilitățile oferite de barajul Zetea noi am folosit cazarea într-o pensiune de pe malul lacului, scăldatul și folosirea ambarcațiunilor (caiac pentru copil) Dacă timpul ne permitea luam în calcul și o partidă de pescuit, o drumeție eventual pe bicicletă sau ATV (sînt de închiriat pe acolo)

Cascada Vărșag (Csorgokő)

În pensiunea în care am stat am întrebat ce vizite turistice aș putea face și să mă încadrez în timp pentru mai ajunge și acasă la Sibiu în aceeași zi. Mi s-a răspuns că unul din obiective ar fi Cascada Vârșag aflat la câțiva kilometri buni de la pensiune aproximativ 20-22 km. Drumul folosit a fost DJ138B lângă lacul de acumulare după care am traversat râul Târnava Mare și mi-am continuat drumul în valea acestuia. Va urma o intersecție cu un drum pietruit la dreapta. Pentru a nu rata intrarea (deoarece nu găsim nici o inscripție în limba română) se vor găsi patru indicatoare din lemn în formă de săgeată montate pe un stâlp. Pe acestea scrie de sus în jos:Tálasbérce, Vizesés 3km, Forráskóze, Solyomkő. Pe noi ne-a interesat vizesés (cascadă) aflat la 3 km. Cei 3 km indicați nu sînt reali, kilometrajul mi-a arătat mult mai mult, cred cel puțin 5-6 km. Urmează un drum lung care va prăfui orice mașină de asemenea condițiile de drum impun o circulație moderată cel mult în viteza a doua. Au urmat încă două bifurcații, se va circula spre stânga. Fiind o zi de duminică era destul de circulată zona și aveam pe cine să întreb de drum.

După mai multe întrebări privind direcția drumului am ajuns la cascadă. Acesta se află la aproximativ 50 de m de parcarea improvizată din pădure. Tot aici ne putem cumpăra cozonacul secuiesc (Kürtős kalács) proaspăt copt la fața locului. Cascada o găsim urmând poteca marcată. Văzând anterior niște poze am fost dezamăgit de ceea ce am văzut. Cascada în două trepte are 7 m înălțime și este oarecum spectaculos atunci când debitul de apă este crescut. Noi nu am avut acest noroc dacă la treapta de jos curgea cât de cât la treapta de sus mai mult picura. Denumirea cascadei Csorgokő înseamnă totuși Piatra care picură. Și totuși este unic în zonă și mai ales... vizitat. Cascada se află pe Pârâul Fântâna Mare și după ce ne-am cățărat la marginea de sus putem să ne plimbăm încă 500 m pentru a vedea izvoarele pârâului 7 la număr. Locul se numește La cele 7 izvoare. De acolo se mai poate urca până la Culmea Tálas un punt de belvedere pentru a observa zona superbă. Noi nu ne-am mai dus, aveam drumuri de făcut. Jos din dreptul parcării improvizate se pleca spre alte zone, contra cost se poate vizita Parcul animalelor sălbatice, Fântâna lui Isus și alte locuri frumoase.

Prețurile la casacdă sînt: cozonac secuiesc (nucă, scorșișoară, vanilie, cacao, nucă de cocos) 15 lei, cafea, apă, bere 5 lei, Cola, Fanta 6 lei.

Zetea (Zetelaka)

La întoarcere am făcut o scurtă oprire în comuna Zetea. Comuna cu 5600 locuitori are în componență satele Sub Cetate (unde am fost noi), Izvoare, Poiana Târnavei, Desag și Șicasău.

Locuitorii din Zetea sînt renumiți în prelucrarea lemnului. Aici în multe locuri din sat observăm acoperiș din șindrilă, porți tradiționale. Există o zicală printre locuitorii din Zetea: Sîntem făcuți din praf dar trăim din lemn.

Personal ne-am oprit lângă cel mai important obiectiv turistic Biserica Romano-catolică. Este o biserică mare turnul de 45m înălțime se poate observa din depărtareși ar încape 1000 enoriași. Construcția a fost finalizată la roșu în 1914. Finalizarea completă și sfințirea au avut loc în 1923. Biserica cu trei nave are stilul arhitectural neobrâncovenesc. Duminica pe la orele 14.00 am găsit lăcașul de cult închis, am putut intra doar în curte. Nu am insistat, n-aveam timp de pierdut, mai aveam obiective de văzut în ziua respectivă. După o scurtă plimbare de recunoaștere în jur am plecat mai departe.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 20.09.19 23:00:39
Validat / Publicat: 21.09.19 08:54:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZETEA [HR].

VIZUALIZĂRI: 2900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Peisaj văzut de pe barajul Zetea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[21.09.19 09:18:58]
»

@AZE: Felicitări pentru articol! Fotografiile sunt superbe!

Călătorii plăcute! Numai bine!

webmaster
[21.09.19 10:19:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[21.09.19 23:18:45]
»

@Dana2008: Mulțumesc.

A fost fain pe acolo, din păcate timpul scurt.

AZEAUTOR REVIEW
[21.09.19 23:22:08]
»

@webmaster: Mulțumesc

Testosu'
[22.09.19 14:38:00]
»

@AZE: Este o zona tare faina!

Daca zona Zetea si Subcetate este faina, de cum intri pe drumul spre Izvoare, peisajul este fermecator.

Din Izvoare se poate ajunge chair si cu masina pana pe Harghita-Madaras. Acolo se pot face drumetii tare faine pe platou.

Iar Izvoare este ca un sat de vacanta, cu multa verdeata, cu case foarte frumoase, aerisit.

Este si o herghelie de cai islandezi acolo.

Un loc tare frumos si cu oameni primitori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[22.09.19 15:32:28]
»

@AZE: Văzut pozele cu întârzâiere din motive obiective! Zona este deosebită așa pare văzându-le, nu știu dacă voi ajunge acolo dar mă mulțumesc doar cu privitul.

AZEAUTOR REVIEW
[22.09.19 22:48:01]
»

@Testosu : Multumesc

Adevarat este o zona foarte buna din punct de vedere turistic.

Aveam nevoie de inca 2 zile macar pentru a mai vizita cate ceva.

Din pacate lipsa de timp liber (din cauza serviciului) nu ne lasa sa ne bucuram asa cum dorim de atractiile din zona.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mprofeanu, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Zetea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.56517910957336 sec
    ecranul dvs: 1 x 1