ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
colegi
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Băile Dungo (satul Crăciunel, județul Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dacă nu ați auzit încă de Băile Dungo, nu trebuie să vă panicați. Sunt foarte puțini cei care știu de ele. Intră în categoria băilor locale sătești, neavând amenajări turistice (cazare, alimentație publică sau centru de tratament).

Băile Dungo se găsesc la sud-est de satul Crăciunel (comuna Ocland), situat în extremitatea sud-vestică a județului Harghita, în apropierea limitei cu județele Brașov și Covasna.

Din punct de vedere geografic, sunt situate pe bordura sud-estică a Depresiunii Transilvaniei, la contactul cu extremitatea nordică a Munților Perșani. Satul Crăciunel este străbătut de DJ132 care urmărește valea Homorodul Mic, satul găsindu-se aproximativ la jumătate (22 km sud de Vlăhița și 26 km nord de Rupea Gară, DE60).

De asemenea, satul este situat imediata apropiere cu intersecția cu DJ131 care, pe un traseu mai ciudat, pornește din Depresiunea Transilvaniei (de la Feliceni, comună lângă Odorheiu Secuiesc), traversează văile Homorodu Mare (la Sânpaul) și Homorodu Mic (la sud de Crăciunel), traversează capătul nordic al Munților Perșani, apoi ajunge în Depresiunea Baraolt (jud. Covasna) și se termină în DE60 (sau DN13) la Măieruș (jud. Brașov). DE60 (sau DN13), în sectorul nostru de interes, unește Brașovul de Sighișoara. În afară de orășelul Vlăhița, centre urbane mai importante în apropiere de Crăciunel sunt Odorheiu Secuiesc la circa 30 km și Miercurea Ciuc, la circa 50 km.

Valea Homorodul Mic este de o frumusețe aparte. DJ131 a fost modernizat nu cu mulți ani în urmă, scoțând din izolare și dând o nouă viață tuturor satelor din lungul văii. Partea de sus a Homoroadelor, în județul Harghita, cu populație aproape exclusiv maghiară, conservă o vatră folclorică cu tradiții deosebite. În partea de jos a Homoroadelor, în județul Brașov, se păstrează amintirile sașilor.

Pentru a ajunge la Băile Dungo, din capătul sudic al satului Crăciunel, vă îndreptați spre est pe un drum de țară, conform unui panou indicator de lemn. Drumul este bine întreținut și ajungeți la destinație după câteva sute de metri. Sunteți în mijlocul unui peisaj rural neatins de ”civilizație”.

Băile Dungo sunt situate pe clinele vestice ale dealului omonim, constituit dintr-o rocă cu aspect scoriaceu, calcaroasă, probabil travertin, într-o zonă marcată de prezența sării și a vulcanilor noroioși.

Prima construcție la Băile Dungo datează din 1911, reabilitată cu zece ani mai târziu și reamenajată în 1923.

În anul 1921 farmacistul Vass Albert analizează această apă, descriind-o ca predominant sărată, sodică-bicarbonatată, calcică-magneziană, hipotonă, recomandată pentru tratatarea afecțiunilor aparatului locomotor și ginecologice, fiind bună și de băut în vederea tratării unor boli digestive (de stomac, ficat, bilă).

Stabilimentul este reamenajat în anul 1954 de către Consiliul local al comunei Ocland și băile funcționează până la cutremurul din martie 1977.

Studiul efectuat de dr. Szöcs Károly în 1974 precizează că sursa are un debit de 9.000 l/oră, temperatura apei fiind de 13°C.

După 30 de ani abandon, în anul 2006 Băile Dungo sunt reamenajate prin munca voluntară a localnicilor și a unor unor fundații. Perioada de glorie a fost însă scurtă deoarece în prezent, construcțiile de lemn realizate acum 10 ani (bazinul mare, captările de izvoare, vestiarul, WC-ul, frumosul jgheab și mai puțin filogoria) sunt într-o fază avansată de degradare.

Impresiile povestite pot fi vazute la fața locului, precum și în videoclipul realizat de mine: https://www.youtube.com/watch?v=hDSHj5fRqTU


[fb]
---
Trimis de Lucien in 15.09.16 09:57:43
Validat / Publicat: 15.09.16 10:54:38

VIZUALIZĂRI: 2095 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Peisaj rural în zona Băilor Dungo (valaa Homrodu Mic)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.09.16 10:54:06]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

LucienAUTOR REVIEW
[20.02.17 17:53:03]
»

@webmasterX: Cred că poate fi mutat la secțiunea nou înființată Vlăhița-Homorod, satul Crăciunel fiind pe valea Homorodu Mic

http://amfostacolo.ro/hotel9.php?d=descopera-zona-vlahita-lueta-baile-homorod--vlahita-homorod-hr&id=21581

webmasterX
[20.02.17 18:10:37]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Vlăhița - Lueta - Băile Homorod, VLĂHIȚA-HOMOROD [HR]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vlăhița - Lueta - Băile Homorod:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059584856033325 sec
    ecranul dvs: 1 x 1