ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Peștera - Neamț

TIPĂREȘTE URM de aici

La Mănăstirea Peștera din comuna Gârcina - Neamț am ajuns din întâmplare. Nu era în programul nostru de vizite, ba mai mult, nici nu auziserăm de existența acestui sfânt lăcaș. De altfel, în paleta spirituală din ce în ce mai largă a zilelor noastre, nici meleagurile nemțene nu sunt mai prejos, pe lângă mănăstirile istorice atât de cunoscute apărând destul de multe așezăminte noi. Plecată de multă vreme din Neamț, nu mă mai miră când aud de apariția încă unui schit, a încă unei mănăstiri sau biserici.

Așadar, pe DN15C, plecând din Piatra Neamț spre Târgu Neamț în intenția de a vizita Mănăstirea Almaș din comuna Gârcina, după câțiva kilometri am virat la stânga pentru a ajunge în sat. Nu mică mi-a fost mirarea când, în apropiere de primărie, un indicator ne trimitea spre… Mănăstirea Peștera. Mănăstirea Peștera se află în sud-estul comunei, la numai 4 km de centru. Ei, dacă tot am ajuns aici, dacă până la Mănăstirea Peștera nu mai este decât o aruncătură de băț, ne-am zis: “De ce nu?” .

Am continuat pe drumul indicat până la ieșirea din sat, apoi ne-am angajat pe un drum prost, îngust, pietruit, șerpuind pe malul unui pârâiaș până la un punct în care începe să urce. Nu știam ce ne așteaptă. La marginea drumului, o echipă de muncitori lucra la îndiguirea pârâiașului. Un utilaj greu îngusta și mai mult drumul în urcuș. Am vrut să lăsăm mașina acolo și să continuăm pietonal, dar un lucrător ne-a informat că nu mai este mult până la poarta mănăstirii și că drumul este practicabil pentru mașini. Avea dreptate. După câțiva metri de urcuș, după o cotitură pe lângă un deal, am zărit poarta mănăstirii.

Se spune că Mănăstirea Peștera - inițial schit - a fost întemeiată pe vechiul terasament al căii ferate forestiere de pe Dealul Peștera, pe terenul unor localnici care aveau acolo o livadă.

După cum am văzut, accesul la mănăstire este abrupt și cred că impracticabil iarna și pe vreme rea. Am aflat că s-au făcut demersuri pentru reabilitarea și modernizarea celor aprox. 4 km de drum, din satul Gârcina și până la locul unde este construită mănăstirea.

Scurt istoric

Apariția așezământului monahal pe aceste locuri se datorează strădaniei părintelui Neofit Amariei, fost viețuitor al Mănăstirii Bistrița - Neamț și ctitorul schitului de pe Muntele Pietricica din Piatra Neamț. În anul 1993 el s-a instalat aici, pe platoul de la poalele dealului Peștera. La început viața monahală s-a desfășurat într-un paraclis improvizat într-o casă bătrânească, modestul așezământ funcționând ca schit al Mănăstirii Bistrița, sub numele Schitul Peștera după numele dealului pe care era amplasat.

Se cunoaște faptul că viaţa monahală în Gârcina este cu mult mai veche, în anul 1612 existând aici un schit de maici care a îndeplinit și rolul de şcoală pentru copiii din sat. Se mai știe că vechiul schit a primit din partea Mănăstirii „Sfântul Ilie“din Ierusalim o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoană care se află în prezent la Mănăstirea Agapia.

Conform pisaniei, actuala biserică a fost construită în perioada 1993-1995, iar sfințirea a avut loc la 13 septembrie 1997. Slujba de sfințire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Prea Cuviosul Arhimandrit Ciprian Zaharia exarhul plaiurilor nemțene și stareț al Mănăstirii Bistrița, lăcaș sub ascultarea căruia se afla Schitul Peștera.

La 28 septembrie 2002, după terminarea pictării bisericii, aceasta a fost resfințită, iar Schitul Peștera a fost ridicat la rangul de mănăstire. Părintele Neofit Amariei - cel care a trudit la înființarea așezământului - a fost numit stareț al noii mănăstiri de călugări.

Mănăstirea Peștera este singura așezare monahală din Protopopiatul Piatra Neamţ a cărei biserică este închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică (hram sărbătorit la 21 noiembrie). Pe lângă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, sărbătoare numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, lăcaşul mai are și hramul „Sfânta Treime“(sărbătorit a doua zi de Rusalii).

Mănăstirea Peștera a funcționat o perioadă ca așezământ pentru călugări, ulterior devenind așezământ pentru călugărițe. În prezenţa IPS Teofan - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a Arhim. Nichifor Horia - exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a Arhim. Luca Diaconu - exarh al zonei Neamţ şi a Pr. Valentin Tofan - protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, la 18 iunie 2012 a fost numită stareță maica Teodora Amariei de la Mănăstirea Agapia care, mai bine de 25 de ani, a fost ghid al muzeului mănăstirii.

De la înființare, la Mănăstirea Peștera s-au făcut multe și încă mai sunt multe de făcut. Se intentioneaza demararea unui complex program de investitii pentru atragerea pelerinilor și intrarea acestui sfânt lăcaș în circuitul turistic ecumenic al județului Neamț. Cadrul natural este unul deosebit, plăcut mai ales în anotimpul cald. Dacă drumul ar fi reabilitat, situația s-ar schimba și mai mult în bine.

În fața intrării, într-un loc mai larg, se află parcarea marcată de o troiță veche, din lemn, migălos sculptată, având încrustată chiar și o mică rugăciune. Câteva trepte de piatră te conduc la poarta de sub clopotnița cu un gang pictat, iar dincolo de aceasta, în dreapta, în iarbă, vedem un clopot vechi. Pe aleea inundată de flori, după câțiva pași, tot în dreapta, pe un scaun, observăm un recipient cu “Apă pentru spălat pe mâini” și un prosop agățat alături. Cu măști de protecție și pregătiți cu șervețele umede, am intrat în biserică.

Interiorul lăcașului este acoperit în întregime cu pictură, lucrare executată de meșterii Gheorghe și Teodora Purcaru. Pisania datată “Anul mântuirii 2002” se încheie într-un mod pe cât de modest pe atât de original: “Adevărații ctitori sunt creștinii din zonă și din orașul Piatra Neamț” .

Încheiere

După cum menționam mai sus, am ajuns la Mănăstirea Peștera din întâmplare. Nu ne-am propus o vizită aici în primul rând pentru că nici nu știam de existența acestui lăcaș și apoi pentru că în general nu vizităm lăcașuri noi, fără o istorie îndelungată în spate. Nu regretăm însă faptul că Dumnezeu ne-a călăuzit pașii spre Mănăstirea Peștera. Poate că a sosit timpul să ne îndreptăm atenția și către așezămintele monahale mai noi. Chiar dacă nu au o poveste foarte veche de spus, acestea ne oferă clipe de liniște, de introspecție și ne arată cu câtă râvnă se muncește pentru ridicarea și pentru întreținerea unui sfânt lăcaș.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 16.09.20 20:57:01
Validat / Publicat: 17.09.20 09:15:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 1938 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Peștera - Vedere din curtea lăcașului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[17.09.20 15:23:46]
»

Superbă pictura la Mănăstirea Peștera!

Felicitări că hoinărești și ne scrii! ​

iulianicAUTOR REVIEW
[17.09.20 16:57:10]
»

@mihaelavoicu:  Mulțumesc pentru aprecieri!

​Nu, anul acesta n-am prea hoinărit. Doar pe aici, pe aproape, prin România noastră dragă care încă mai are ce ne arăta. În lunile iulie și august am fost de două ori în Neamț unde am stat patru săptămâni. Având ca punct de plecare vechea casă părintească, am vizitat aproape în fiecare zi câte ceva. Mai ales pentru că a fost și un prilej de a ne revedea familia, a fost cu atât mai plăcut și mai frumos.

Lucien
[19.09.20 09:10:15]
»

O mănăstire destul de nouă, foarte frumoasă și interesantă, minunat prezentată.

​​Așa este @mihaelavoicu, o pictură interioară deosebită. Nu mă pricep la pictura bisericească, dar aceasta, prin programul pictural dar și prin modul natural de prezentare a sfinților, cred că sparge sau completează niște canoane. Mi se pare mult mai prietenoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[19.09.20 10:05:06]
»

@Lucien:  Da, Mănăstirea Peștera din Neamț este un așezământ monahal relativ nou, unul dintre acelea – foarte multe – care au apărut pe plaiurile noastre după anul 1990. În general, nu ne prea înghesuim să vizităm astfel de lăcașuri, dar iată că Mănăstirea Peștera a fost și pentru noi o frumoasă surpriză cu atât mai mult cu cât vizitarea ei nu făcea parte din programul nostru din acea zi. Nimerind acolo într-o zi de lucru, nu vă pot spune ce frumos mi s-a părut totul. Nu aglomerație (eram chiar singuri în parcare, în biserică, în curte), timp frumos în zi de vară, multe, multe flori și verdeață…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[20.09.20 12:26:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Mănăstiri, biserici în zona Piatra Neamț» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Piatra Neamț]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Lucien, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Mănăstiri, biserici în zona Piatra Neamț:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058580160140991 sec
    ecranul dvs: 1 x 1