ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Cheile Dâmbovicioarei până la Poiana Brusturet

TIPĂREȘTE URM de aici

Sâmbătă și duminică am colindat puțin prin frumoasele plaiuri ce însoțesc Dâmbovița în drumul ei spre capitala țării, mai precis am revăzut zona Rucăr (vezi impresii) dar și Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului.

Au trecut foarte mulți ani de când o noapte petrecută la Cabana Brusturet avea să marcheze începutul dragostei noastre pentru muscelele argeșene și să ne arate că nu e de glumit cu câinii de stână care ne-au demonstrat că sunt păstrători ai tacticii militare specifică legiunilor romane ce au trecut pe aici și ne-au înconjurat mașina în liniște, aparent pașnici dar n-au suportat fuga noastră rușinoasă și au mușcat zdravăn din bara celui ce a fost credinciosul nostru Oltcit ce ne purtase pe multe drumuri forestiere (o mașină pe care astăzi regretăm că am înstrăinat-o căci tare bine prindea pe proastele drumuri de munte argeșene).

Ne-am amintit cu duioșie de brava nostră Tina care făcea un traseu de două-trei ori, urcând și coborând să se asigure că noi suntem bine ca apoi, cu elan, să dispară în tufișuri de unde ne lătra, ca o chemare pentru noi, leneșii ce nu-i puteam ține pasul. Un gând a fost și pentru puiul de mâță cu urechi de linx, salvat tot la Brusturet, hidratat cu zeamă de zmeurică și făcut vedetă tv pentru a-i găsi familie, noi având deja o nobilă tomberoneză ce nu accepta pe nimeni altcineva în inima stăpânilor (o avem și acum, doar că-i puțin bătrână, puțin surdă, puțin amnezică, ca un memento... că fiecare dintre noi îmbătrânește, animăluțele mai repede ca oamenii. Amintiri!

Cheile Dâmbovicioarei, parte a celei mai mari grupări de chei din țara noastră, Dâmbovița cu tot complexul de peste 20 de canioane ce însumează cam 30 km lungime, pleacă din dreptul localității Podul Dâmboviței și au, în partea cea mai sălbatică, pe maxim 3 km lungime, cea mai spectaculoasă zonă, un culoar între ziduri de calcare gri, albe, gălbui sub forma unor pereți ce ating și peste 200 m înălțime și care în unele locuri se apleacă destul de amenințător peste pârâul Dâmbovicioara.

Urmează Cheile Brusturetului, mai înguste, confundate de mulți turiști tot cu cele atât de frumoase, ale Dâmbovicioarei și cu care crează un culoar superb de cam 8 km lungime. Cheile Dâmbovicioarei sunt cele formate de pârâul Dâmbovicioara, cel mai important pârâu al Dâmboviței, ce izvorăște de la peste 2200 m de pe un versant - La Om sau localnicii îi zic la Piscul Baciului - al masivului Piatra Craiului, pârâu ce taie culoarul Rucăr - Bran și se varsă în râul nostru bucureștean undeva mai jos de comuna Dâmbovicioara.

Pentru a putea ajunge la chei se merge în localitatea Podul Dâmboviței și din centrul comunei, de la Podul lui Socol (numit " puntea lui Socol "de pe vremea lui Matei Basarab), se urmează drumul de-a lungul râului (drum județean 730, oricum sunt indicatoare pentru chei și peșteră), după cam 2 km se ajunge la intrarea în chei, acestea fermecându-ne cam pe o distanță de 2 km, până când drumul județean o ia la dreapta iar cel către peșteră se continuă ca drum local, comunal, drumul 22.

După 1 km este intrarea în Peștera Dâmbovicioara și tot aici se termină și asfaltul, în continuare este drum obișnuit de munte, cu pietriș. Peștera Dâmbovicioara este, din cele aproximativ 50 care sunt de-a lungul tuturor cheilor Dâmboviței, singura peșteră amenajată și vizitabilă cu ghid. Am văzut-o de două ori, de data aceasta nici nu s-a pus problema să intrăm căci fiind duminică era o aglomerație de nedescris (atenție dacă mergeți cu mașina, parcare practic nu există iar drumul este foarte îngust și ocupat și de vânzătorii locali).

Peștera are două galerii vizitabile, traseul este de 244-250 m (a doua parte tot de aceeași lungime este rezervată doar speologilor), are o pantă ascendentă și este ușor de parcurs. Inițial a avut două ieșiri, pe cea de deasupra, practic din tavan, au astupat-o localnicii pentru a nu cădea vitele acolo. Și aici, ca peste tot la peșteri, ghizii (anul trecut erau elevi, acum nu știu), vă vor spune și legende despre pustnici și haiducii Fulga și Budac, despre asemănările formațiunilor calcaroase cu șerpi, aripi de vultur și altele. Peștera este în circuit turistic de peste 50 de ani și după 1989 a fost electrificată. O prezentare foarte bună a peșterii a făcut-o Urjanclaudiu în articolul său, însoțit și de poze.

Cheile Brusturetului sunt în continuarea drumului local și încep cam la 800 m de Peștera Dâmbovicioara. Nu sunt atât de spectaculoase în înălțime precum cele dinaintea lor dar au locuri unde drumul se îngustează foarte mult și este cu adevărat o măiestrie să treacă două mașini obișnuite una pe lângă alta (dacă vă este frică să conduceți pe drumurile insulei Corfu, veniți întâi aici pentru exercițiu).

Desfășurate de-a lungul a 2 km, au trei zone, Cheia Lungă, Cheia Strâmtă și Cheița, locuri chiar foarte strâmte. Sunt câteva puncte superbe pe care e bine să nu le ratați -la Gălgoaie unde vine apa în cascadă de la "cuibul uliului", la peștera Dracului, la confluența Brusturetului cu Valea Muierii, multe altele ușor de văzut dacă mergeți pe jos și nu cu mașina. La ieșirea din chei se lărgește drumul și se oprește accesul auto în aproprierea Cabanei Brusturet, deschisă circuitului turistic.

Pentru că am stat acolo la căsuțele ce existau demult și erau administrate de cabană, m-am uitat pe booking.com să văd cât este acum cazarea, după renovare. Nu am reușit să aflu dacă pot rezerva doar o cameră, prețul simulării este de 350 €/ 18 persoane / noapte, deci toată cabana, fără mic dejun -acesta este opțional la 5€ - plus că solicită transfer bancar 100% din prima noapte, cu 7 zile înaintea sosirii. Noroc cu localnicii și caselor lor mai puțin pretențioase.

Tot aici la Brusturet sunt încă două cabane, cea a ocolului silvic și a vânătorilor.

Din zona cabanei pornesc mai multe trasee turistice de picior, bine marcate. Tot aici este un foișor de lemn cu băncuțe și panouri informative despre fauna și flora din zonă și din tot parcul Pădurea Craiului, în română și engleză, informații interesante.

Zona acestor chei ale Dâmbovicioarei și Brusturetului este cea mai ușor de parcurs cu auto sau pe jos. Dâmbovița are și alte chei ce se parcurg pe talvegul apei ori terenul este mai accidentat, oricum nu așa spectaculoase în versanți calcaroși. Dâmbovicioara este o zonă bogată în pensiuni și vânzare de produse locale (brânzeturi, gemuri și siropuri de fructe de pădure, uneori scot și ciorapi și veste de lână). Cheile acestea două fac parte din arealul Parcului Național Piatra Craiului (este o zonă a drumului care totuși iese din hotarele parcului) iar pentru intrare se plătește o taxă de 2 lei persoană (sincer, cred că era mai corect una puțin mai mare dar pentru mașină). Sunt de asemeni reguli de campare pentru cei ce intră cu cortul dar nu cred că verifică nimeni dacă sunt respectate, după gunoaiele pe care le-am văzut la Brusturet și nu numai.

Punct de informare turistică este în comuna Dâmbovicioara. Din informațiile mele mai vechi, se fac trasee pe drumurile forestiere ale zonei doar cu mașinile parcului, desigur contra cost. Iar pentru iubitorii de bărci (exclus Zoazore căci are barca ei!) se spune că pentru Cheile Mari ale Dâmboviței, între Podul Dâmboviței și Rucăr, se poate coborî cu barca, pe apele repezi dintre pereții mult mai mici de gresii - 100 m înălțime! Posibil gândind că plutăritul pe Dâmbovița a fost activ până în 1962. Măreția și miracolul stâncilor drepte, apa limpede și rece, nervoasă uneori, verdele curat al vegetației, mușchii de pe pietre care nu cutează să privească soarele niciodată, toate acestea liniștesc sufletul dar nu pot fi descrise în toată splendoarea lor.

Mergeți să le vedeți, dacă puteți nu la sfârșit de săptămână când aici, în chei, este un adevărat bulevard bucureștean.

Despre ce puteți vedea în Rucăr și împrejurimi am povestit într-un alt articol căci este o zonă frumoasă și interesantă, cu un istoric bogat, cu tot felul de festivaluri, de la Cavalerii teutoni până la răvășitul oilor, o zonă încă mult prea puțin promovată pentru noi românii dar de care știu foarte bine alte nații.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 19.07.16 21:37:50
Validat / Publicat: 19.07.16 23:37:19

VIZUALIZĂRI: 6590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

liviu49
[20.07.16 19:01:01]
»

@elviramvio - Da! De ce ti-e frica nu scapi! . Am citit acest articol de-abia azi, vad ca nimeni nu a avut curajul sa comenteze, asa ca imi asum eu acest acest risc.

Despre articol, ca si despre poze ce pot spune? Ca imi rascolesc amintirile de anul trecut, cu nu mare bucurie (vezi pozele pierdute), dar bucuros ca locurile merita vazute si mai ales descris. Ceea ce reusiti sa faceti. Drumul pe care il descrieti l-am parcurs si noi pana aproape de Cheile Brusturetului, de unde ne-am intors. Ca vechi om de excursii, am cronometat timpul parcurs de la pensiune pana la Pestera si dupa vizitarea pesterii (ghizii sunt tot copii), am comunicat copiilor ce timp avem la dispozitie de vizitat, pentru ca ei sa se intoarca la timp la nunta. Daca ar fi fost dupa mine am mai fi mers macar doua ore in continuare si m-as fi intors. Asa, cu ochii pe ceas, cand am ajuns la timpul de unde trebuia sa ne intoarcem, ne-am intors acasa, la pensiune. Drumul e de vis, nu ne mai venea sa plecam, dar trebuia sa ne intoarcem. Tin minte ca am prins o fereastra printre munti si am pozat ceea ce banuiesc eu ca ar fi varful Papusa.

Referitor la lipsa de imformatii despre Rucar nu ma mira si, poate ca e bine asa. Rucarul nu are aglomeratia din Bran, in special, sau din Moeciu, iar pentru turistul dornic de liniste este convenabil. In minunatele sate de sub munte, Satic, Sirnea, Pestera, Magura, Fundata (mai putin poate), se poate ajunge foarte usor si din Rucar, nu numai din Bran sau Moieciu. Numai ca la Rucar este mult mai multe liniste. Cine are masina la dispozitie, cativa kilometri in plus nu sunt o problema.

Si, sar de la una la alta, a doua zi, duminica, la ora 8 dimineata am fost in targul organizat pe strada de langa parcul din centru, unde se gaseau de toate, de la alimente, la confectii si incaltaminte, mobilier mic din lemn. Ne-au frapat preturile la legume (la fructe era de asteptat, la fel si la branza), mai mici ca in piata de la noi de la Branesti, care duminica atrage multi bucuresteni. Am cumparat niste scovergi calde (la care am stat la coada, desi se lucra pe banda rulanta), foarte gustoase, am cumparat niste branza, niste prune si mere de vara si ne-am intors la pensiune. Nici nu credeam ca scovergile noastre cu branza vor avea asemenea succes, incat au mai plecat si altii la targ sa cumpere.

Scuze pentru aceasta paranteza, dar justifica oarecum dorinta mea de a ma reintoarce acolo.

Numai bine si calatorii placute!

elviramvioAUTOR REVIEW
[20.07.16 21:29:03]
»

@liviu49 -

Multumesc pentru tot. La ce ati scris, un singur punct il contrazic: aglomeratia de sambata/duminica! Pe chei era ca pe bulevard iar masini nu va spun. Sa ajungem la valtoare, am ocolit targul si am intrat pe str. Tabaci (vis-a-vis de farmacia de pe drumul european), desi îmi propusesem sa cumpar ceva si de la piata. De aceea la celalalt articol v-am recomandat zilele lucratoare pentru umblat si, completez acum, duminica doar in sat la targ si daca vreti la biserica.

Numai bine sa aveti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[06.08.16 21:45:04]
»

@elviramvio - Multumesc pentru informatiile utile, cand am fost eu pe aici tot drumul arata neasfaltat ca la Cheile Brusturetului, iar pestera era inchisa cu un grilaj de fier. Mi/aduc aminte ca prin sate am intalnit cireada de vaci intorcandu/se acasa si cu greu ne/am strecurat cu masina printre ele, dar fara probleme. Ma bucur sa aflu ca se poate merge cu bine pe acolo, am sa revin cu mare placere odata sa revad aceste locuri frumoase, dar eu speram sa ajung intr/un week/end, inteleg ca e cam aglomerat, om mai vedea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[06.08.16 23:11:00]
»

@calatorul -

Este din pacate o problema cu vacile pe sosele in Arges - si cu caii prin zona satelor de tigani - primariile nu respecta legea, adica sa-si oblige satenii sa le duca de funie si in nici un caz sa nu lase copii care n-au forta necesara de a stapani un astfel de animal. Avem cateva patanii cu aceste animale, nevinovate de altfel.

Cred ca la Dambovicioara se poate merge mai lejer dupa ce incepe scoala si se cam termina cu concediile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nitul
[03.10.16 20:00:03]
»

@elviramvio: Impresiile postate de dvs. mi-au trezit multe amintiri frumoase. Am fost acolo în anul 1980 de unu mai. Am mers cu trenul până în Câmpulung Muscel; de acolo am luat un autobuz care ne-a dus până intr-o localitate și apoi căruța unui sătean. Locație superbă, aer curat, teren de tenis, de volei. Am făcut multe drumeții, am adus de acolo pui mici de brad, unul îl mai am și acum în curte. Vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[03.10.16 21:03:48]
»

@nitul:

Multumesc pentru ecou si cuvintele frumoase.

In '80 am trecut prima data prin zona, era mult mai curata si salbatica, parca imi e dor de cea de atunci.

Braduti din padure am adus si noi, unii s-au prins si sunt deja mari, cel mai inalt cred ca are peste 14 m.

Vacante implinite sa aveti!

Lucien
[24.01.21 13:21:24]
»

Mi-a plăcut foarte mult articolul Dvs. Și eu am vizitat anul trecut această zonă și am o nelămurire și poate mă puteți ajuta dat fiind că ați parcurs întregul traseu.  

Mă interesează NUMELE (apartenența) sectorului de chei dintre izvoarele carstice Izvoarele din Plai și Gâlgoaie, adică exact zona ​unde este făcută fotografia P10 și unde în versantul drept (pe stânga cum se urcă) se găsește Peștera Dracilor (sau Gaura Brusturețului). Ați menționat că Cheile Brusturețului încep de la 800 m amonte de Peștera Dâmbovicioara, adică exact unde sunt Izvoarele din Plai. În această accepțiune, sectorul aparține Cheilor Brustureț.  

​După unele websituri care par a fi de încredere acest sector ar fi totuși partea terminală a Cheilor Dâmbovicioara, iar după altele, la fel de încredere, reprezintă sectorul din aval (cu numele Cheia Lungă) a Cheilor Brusturețului. Deci după unii, limita dintre Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturețului ar fi izbucul Izvoarele din Plai, iar după alții, izbucul Gâlgoaie. Numele de Gaura Brusturețului ar indica apartenența la Cheile Brusturețului, dar după alții Dâmbovicioara își are originea (sursa) în izbucul Gâlgoaie. Vă mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, liviu49, Lucien, nitul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Dâmbovicioara - Brusturet:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044826030731201 sec
    ecranul dvs: 1 x 1