ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă zona Dâmbovicioara - Brusturet

Un peisaj geografic de nota 10 – Cheile Dâmbovicioarei

TIPĂREȘTE

După o primă lună de vară cu temperaturi moderate și nenumărate ploi și furtuni ne-am trezit în plină caniculă și disconfort termic. Soluția: cu mic, cu mare, cu cățel și purcel ne îndreptăm spre munte ori mare. Dacă alegeți varianta „munte” vă recomand o zonă pitorească situată în comuna Dâmbovicioara la piciorul Pietrei Craiului, pe culoarul Rucăr-Bran.

În Munții Piatra Craiului se află mai multe sectoare de chei spectaculoase, de fapt vorbim despre un complex carstic situat în bazinul râului Dâmbovița care adună circa 20 de chei. În ultimii ani am vizitat atât valea râului Dâmbovița (Cheile Mici ale Dâmboviței – vezi impresii), cât și valea râului Dâmbovicioara (Cheile Dâmbovicioarei); ambele trasee sunt frumoase, spre Sătic s-a asfaltat drumul comunal, Cheile Dâmbovicioarei sunt ceva mai lungi și relativ mai spectaculoase. Peștera Dâmbovicioara este obiectivul natural care atrage mai mulți turiști pe valea râului Dâmbovicioara (vezi impresii).

Șoseaua montană de pe malul râului Dâmbovicioara a fost amenajată în anul 1905 cu sprijinul ministrului Lucrărilor Publice, Ion C. Grădișteanu, un sprijinitor al drumețiilor auto în zonele alpine. Acelaş om de treabă, care nu dădea de gol altminteri prin nimic înţelegere estetică şi montanism, a prefăcut drumul rău de cai şi de căruțe dintre Podul Dâmboviței şi Peştera Dâmbovicioara, într-o şosea frumoasă de automobil, intrând în munte vreo cinci, şase km, printre cele mai fantastice ziduri, ferestre şi turnuri de cheie – avea să scrie revista „Boabe de grâu” în 1934.

Accesul se efectuează din DN 73, în localitatea Podu Dâmboviței, imediat ce traversezi Podul lui Brâncoveanu virezi scurt spre stânga pe DJ 730, există indicator către Peştera Dâmbovicioara. După circa 1 km sosești la intrare în defileu, loc unde un angajat al Parcului Național Piatra Craiului, percepe o taxă de acces cu autoturismul (3 lei).

Versanții se înalță spre cer chiar din zona punctului de taxare și pe o distanță de aproximativ 2 km ne vor încânta privirile și sufletul. Zidurile de cetate naturală ne vor însoți permanent, apropiindu-se amenințător de șosea sau depărtându-se și lăsând loc unor priveliști minunate. Temperatura scade simțitor, soarele se chinuie uneori să pătrundă în defileul săpat de apele Dâmbovicioarei.

Pereți de stâncă înalți de 200 m, calcare jurasice din punct de vedere geologic, împresoară drumul șerpuitor. Găsim vreo două-trei locuri unde putem opri în siguranță autoturismul pe marginea drumului și facem mai mulți pași prin preajmă pentru a înțelege mai adânc măreția munților. Apa Dâmbovicioarei susură necontenit lângă noi, undele sale nu foarte mari au săpat în perioade de timp nemăsurabile acest canion. Relieful carstic e plin de cavități și mici peșteri, câteva fiind observabile ici-colo.

Încercăm temperatura apei – brrrrr... e rece, nu glumă. Câteva poienițe se deschid pe malul apei, către ele coboară limbi de grohotiș, sfărâmături de stâncă care alunecă cu ușurință. Admirăm tenacitatea vegetației care pur și simplu se agață de orice cută a stâncilor, chiar arbori de mari dimensiuni, descoperim flori răsărite în acest mediu destul de ostil.

Un val de aer rece ne lovește în față. E sufletul aspru al strâmtorii, precum Dâmbovicioara grăbită e seninul și bucuria ei. De o parte și de alta a cărărușii pietroase, apărat cu parmaclâcuri de lemn, păreții nemărgenit de înalți ai stâncii pustii sprijină o șuviță de cer albastru-șters. Brazi detunați atârnă de-a lungul scoarței sure, cu jalnicele lor crengi uscate. Iar în câte un loc ca prin minune un mândru fag hrănit de apa limpede își deschide brațele verzi, răstignit pe stânca dreaptă. Ca o amintire a pajiștilor mirositoare, a câmpiilor înflorite din locuri senine, câte un clopot vânăt se ițește din smocul frunzelor mărunte.

Măreața temniță se deschide acum: e un ochi de lumină, de verdeață. Dâmbovicioara se încălzește la soare înainte de a pătrunde în grozăvia strâmtorii; apoi încă odată aceasta o cuprinde în brațele ei zdrențoase de aspră stâncă cenușie. Acum suntem liberi. Sunt cuvintele prin care istoricului Nicolae Iorga descrie Cheile Dâmbovicioarei în lucrarea „România cum era până la 1918” .

Aspectul monumental al cheilor este impresionant în orice anotimp, noi l-am văzut și în anotimpul hibernal, atunci când gheața și stratul de zăpadă îmbrăcau pământul, stâncile, arborii. Luna trecută am ajuns pe Cheile Mici ale Dâmboviței unde alt fir de apă responsabil de tăierea unui drum prin munte; de la înălțimea drumului comunal DC 21 am putut vedea intrarea în Cheile Dâmbovicioarei: o tăietură între doi versanți acoperiți de verdele Naturii. La plecare spre București am mers până la intrarea în chei, dar ploaia susținută care a început nu ne-a lăsat să facem câțiva pași pe coridorul de stâncă.

Turismul de relaxare, turismul montan – drumețiile și alpinismul/escalada, precum și turismul speologic sunt tot atâtea forme de petrecere a vacanței în această zonă. Pe site-ul de promovare a turismului din arealul Dâmbovicioara găsiți mai multe informații privind traseele, obiectivele de vizitat și filme de prezentare: turismdambovicioara.ro/site/allobiective.

Alegeri inspirate!


---
Trimis de tata123 in 03.07.20 09:22:01
Validat / Publicat: 03.07.20 11:04:04
VIZUALIZĂRI: 339INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DÂMBOVICIOARA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORITÎncarcă VIDEO
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

nelu73scris / TELEFON [03.07.20 13:02:13] »

Foarte bine descris. Mi-a adus aminte de primul review scris de mine pe AFA în 2012 atunci am fost cazați la pensiunea Floare de colț din Dragoslavele și am vizitat și cheile și peștera Dâmbovicioara.Era la peșteră un baiat de vreo 12 ani tare haios pe post de ghid, și acum îl țin minte in final ne spunea ca și ghidul trebuie răsplătit. Eram chiar la inceput nu știam ce este AFA. Am primit 3 voturi! O zi bună!

doinafil [03.07.20 18:29:17] »

Și mie mi-au plăcut tare mult cheile Dâmbovicioarei! Le-am străbătut cu pasul în timpul verii (câțiva km) și-am admirat măreția srâncilor care, din cauza înălțimii lor - cred - ecranau semnalul telefonului mobil, pentru că nu puteam „prinde” Bucureștiul. (sau poate telefonul de atunci nu era atât de „deștept” cum este cel de acum?! ) Asta se întâmpla prin 2012, dacă-mi aduc bine aminte!

Mi-au plăcut și pozele făcute vara, dar și cele din iarnă!

Felicitări pentru articol și mulțumiri pentru că mi-ai amintit de locuri frumoase!

Daisy Petal [13.07.20 15:30:15] »

Și eu am fost în cheile Dâmbovicioarei, atât iarna, cât și în anotimp cald. M-au impresionat pereții stâncoși care păreau să sărute cerul îngemănați pe alocuri și părând să-ți fie tovarăși de drum. La fel ca și Doinafil, am străbătut cei câțiva kilometri la pas. Cazarea noastră a fost la hotelul Cerbul, baza noastră de plecare pe traseul cheilor, dar și spre tranșeele rămase din primul război mondial.  

Un articol pe care l-am citit cu mare plăcere.  

tata123 [13.07.20 15:56:07] »

@Daisy Petal:  Mulțumesc pentru lectură și ecou. Natura se întrece în multe locuri să ne ofere priveliști de vis, noi le admirăm și trebuie să le păstrăm intacte. La Pensiunea Cerbul am mâncat o dată pe timp de iarnă - pomana porcului cu mămăliguță a fost demențială

Am citit anul trecut de tranșeele din Primul Război Mondial restaurate​ de ostașii acum vreo 2 ani; luptele din zona Ciocanu-Șirnea au fost primele purtate cu armatele austro-ungare în prima conflagrație mondială. Mi-am propus să văd aceste lucrări de fortificație (tranșee, cuiburi de mitralieră, ziduri din piatră) la un moment dat, după ce voi identifica exact locul unde sunt amplasate.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, doinafil, nelu73, tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0875899791718 sec
ecranul dvs: 1 x 1