GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin chei spre varful La Om
Ne-am propus o tura in Piatra Craiului la Vf. La Om (2238m) sau Piscul Baciului cel mai inalt varf din muntii Piatra Craiului. Acesta se afla cam la jumatatea crestei si ne-am gandit sa-l abordam din partea sudica, adica dinspre culoarul Rucar-Bran nu dispre Zarnesti cum facem de obicei. Asa cum am citit in ghidul turistic despre Piatra Craiului pe aici ajungi in creasta stabatand mai intai un lant de chei ce au fost sapate in stanca de raul ce izvoraste de sub Vf. La Om, care poarta trei denumiri pana la varsare: intai Valea Seaca a Pietrelor apoi ajungand in poiana Brusturet primeste apele din Valea cu Apa schimbandu-si denumirea in Valea Brusturet. Dupa ce strabate cheile Brusturetului aduna apele unor izvoare ce tasnesc din stanca in punctul “La Galgoaie” schimbandu-si denumirea in Valea Dambovicioarei. Aceasta strabate Cheile Pesterii, satul Dambovicioara si apoi cheile Dambovicioarei varsandu-se in Dambovita la Podul Dambovitei.
Am pornit spre Cheile Dambovicioarei din satul Podul Dambovitei care este situat pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung, unde incepe limita Parcului National Piatra Craiului. Cheile Dambovicioarei fac parte din Parcul National Piatra Craiului si leaga Depresiunea Dambovicioarei de Podul Dambovitei.
De cum am plecat a inceput sa apara peisajul specific Pietrei Craiului – calcarele albe ce dau un farmec aparte acestor munti. Intrarea in chei este impresionanta intampinandu-te niste pereti imensi care privindu-i de departe par atat de alaturati ca ai impresia ca abia te poti strecura printre ei. La intrare in chei posesorii de autoturisme platesc o taxa de 1leu, de persoana ocupanta a autoturismului, folosita la intretinerea drumului din chei. Cum „pejosu” nostru nu intra in categoria auto am scapat fara a plati taxa dar as prefera sa platim toti taxa iar masinile sa ramana acolo la intrare.
Cei aproximativ 2km de chei sunt magnifici. Drumul insoteste firul apei paraului Dambovicioara care a sapat în calcarele Pietrei Craiului aceste frumoase chei. Ne oprim sa tragem aerul rece in piept si nu ne saturam de privit. Ne uitam atenti la stratificatia calcarelor cenusii de la baza si a celor albe in partea de sus a peretilor verticali sau aplecati spre albia raului, care depasesc si 200m.
Uneori cheile se largesc lasand pe malul Dambovicioarei loc de odihna unde vazand numarul mare de urme de foc nu pot decat sa ma bucur ca am plecat devreme astfel putand strabate si admira in liniste aceste maretii ale naturii. Unii au inteles ca pentru 1 leu platit la intrare isi pot lasa acolo gunoiul sau arunca in apa pampersii copiilor. E strigator la cer. E Parcul National Piatra Craiului unde focul este permis in locuri de campare amenajate si numai in vetre, asa cum se face in alte rezervatii.
Trecem pe langa pastravaria Dambovicioara apoi ajungem in comuna Dambovicioara. Case vechi dar ingrijite, aruncate parca pe dealuri sau asezate sub o stanca alba, cateva pensiuni si mese la portile satenilor cu gemuri sau siropuri facute in gospodarie, intregesc peisajul alaturi de verdele inca crud desi este septembrie.
Noi ne continuam drumul prin cheile Pesterii, niste chei mult mai mici unde modelata intr-un perete de calcar pe partea stanga geografica a paraului Dambovicioara intalnim Pestera Dîmbovicioarei. Este cea mai cunoscuta pestera din acest areal avand o lungime de apoape 600m din care doar 200m pot fi vizitati. Iluminata inca din 1980, pestera ne descopera ceea ce natura a construit în milioane de ani cu migala si pricepere.
La intrarea in pestera grupurile de vizitatori sunt asteptate de micii ghizi care au invatat bine istoria si legendele acestei pesteri. Astfel am aflat ca este o pestera calda, cu o umiditate moderata, ne-a aratat formele care au luat nastere de-a lungul timpului reprezentand un elefant, un sarpe sau o aripa de vultur. A terminat spunand „si aici povestea se sfarseste si cine doreste pe ghid il plateste” iar noi l-am rasplatit considerand ca isi merita banii.
Dar ce m-a impresionat placut a fost corectitudinea si respectul acelor copii. Erau vreo sase si in timp ce asteptau sa le vina randul sa intre cu turisti in pestera jucau carti. Atunci cand sosea un grup de turisti se ridica cel care era la rand iar cel care iesea din pestera se aseza alaturi de ceilalti asteptandu-si cu rabdare randul.
La fel ca si in chei m-am bucurat ca am plecat de dimineata vazand cum langa pestera incepe sa se aglomereze cu autoturisme. Chiar langa peretele pesterii este o pensiune unde te poti caza sau manca dar sincer eu nu vad cum te poti odihni acolo in weekend.
De la pestera ne continuam drumul spre creste, unde de fapt am pornit, trecand prin Cheile Brusturetului. Acestea nu sunt atat de grandioase ca si cheile Dambovicioarei, fiind formate din trei tronsoane de chei nu prea lungi Cheia Lunga, Cheia Stramta si Cheita Brusturetului. Sunt mult mai stramte, mai salbatice si mai putin circulate. Drumul nu mai este la fel de bun ca pana la pestera asa ca am cam scapat de masini, putine se incumeta pana la Brusturet.
Dupa cheile Brusturetului ajungem in poiana Brusturetului, situata la altitudinea de 995m, unde este un loc de campare care dupa urme a fost destul de folosit. Nu era nimeni acum, poate e prea devreme sau pentru ca e deja septembrie si concediile s-au cam dus. Urmeaza complexul Brusturet: cabana, restaurant rustic, casute (care nu stiu daca sunt in circuit pentru ca nu arata asa bine).
Pana aici cred ca am parcurs cu “pejosu” vreo 12km. Un indicator ne arata ca de aici se pot face diferite trasee noi continuand pe Valea Seaca a Pietrelor pe unde in 3h ar trebui sa ajungem la refugiul Grind. Valea Seaca a Pietrelor are o portiune de chei ce sunt strabatute numai prin grohotis. Ne-am dus misiunea la capat, am ajuns pe varf si am vazut si cheile.
Frumos si maret acest spectacol al naturii pe care merita sa il vedeti.
Trimis de Lumis66 in 19.07.11 21:56:38
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
@Lumi66... am vazut ca sunteti echipati pt a innopta in munti... intr-un astfel de rucsac, incape un cort mic, cel mai mic posibil, de 1-2 persoane?
@admin, @sniga Multumesc!
@dorgo
Rucsacul sotului este de 80L si avea in el si cortul de doua persoane, cort tip iglu special pentru munte. Eu aveam in spate un rucsac de 50L in carea veam si sacii de dormit. Am innoptat in creasta, dupa vf. La Om, in saua Grind unde este si refugiu si nu a fost nevoie sa punem cortul caci la refugiu am ramas doar noi si doi polonezi. A doua zi a fost ceata si apoi a inceput sa ploua asa ca nu am mai continuat pe creasta asa cum ne propusesem pentru ca ne place sa ne bucuram de ce vedem nu doar sa bifam ca AmFostAcolo.
@Lumis66, ca de obicei, ma incanti cu traseul acesta (si cu altele).
@dorgo, cel mai usor cort tocmai a fost lansat pe piata, cantareste 600 de gr, e de o persoana (adica single!!), arata super, numai bun sa pleci in drumetii - oricum arata a cort himalayan...
Traseul descris de tine mi-e extrem de familiar, pentru că în ultimele două-trei decenii l-am străbătut până la Cabana Brusturet, cel puțin o dată în fiecare an. Poate de aceea epitetul ”magnifice”, cu care ai descris Cheile Dâmbovicioarei, mi s-a părut un pic exagerat. Consimt că cel ce vine prima dată aici, poate fi extrem de încântat de sălbăticia locului și de stâncile prin inima cărora râul și-a găsit ieșirea din strâmtoarea munților. Altfel, Cheile Dâmbovicioarei nu sunt cu nimic mai spectaculoase decât multe, foarte multe fenomene carstice din țara noastră. Și pentru că ultima oară când le-am străbătut a fost luna trecută, pot spune că nici sălbăticia de care te-ai bucurat tu nu mai e de actualitate. Până la Peșteră drumul a fost asfaltat recent, e foarte bun, așa încât tot mai mulți vizitatori țin să treacă pe aici. Aglomerația era de nedescris, bineînțeles și urmele ei: hârtii, ambalaje și peturi aruncate pe jos, fum de la numeroasele focuri pentru grătar, nervi, dar și răbdare în a te strecura printre mașinile parcate și a putea merge mai departe. Noi chiar asta voiam, să ajungem la Cabana Brusturet. Din acest punct începe aria de conservare specială a Parcului Național Piatra Craiului și chit că nu aveam în plan să ajungem până la Grind sau Pietricica, ne propusesem să hoinărim pe Valea Seacă a Pietrelor. Părerea mea este că abia de aici epitetul ”magnific” este pe deplin potrivit, căci abia aici muntele își răsplătește oaspeții cu peisaje grandioase, curate, virgine, aer pur și sălbăticie așa cum a lăsat-o Dumnezeu. Drept e că acest mirific tablou a fost mult retușat în ultimii ani, când accesul în aria protejată special din rezervație (de la complexul Brusturet în sus) nu a mai fost restricționat, iar bolizii 4X4 nu s-au sfiit să tulbure pacea acestor ținuturi. Noroc că zona posibil accesibilă cu mijloace rutiere era destul de limitată și până la urmă tot picioarele se dovedeau cele mai bune mijloace de transport. În plus, tăierea legală dar și ilegală a arborilor, n-a privat nici această minunată zonă de profanarea iremediabilă a podoabelor ei, zone întinse fiind complet defrișate.
Despre toate acestea mă așteptam să ne povestești în review-ul tău, intitulat sugestiv chiar în acest sens, căci sunt sigură, puțini sunt cei care au trecut pe acolo și mai ales au urcat până la refugiul Grind, pe când despre Cheile și Peștera Dâmbovicioara am citit chiar pe acest site foarte multe impresii.
În final, țin să te felicit pentru parcurgerea traseului pe jos, cu rucsacul în spinare și cu determinarea de a urca până în vârf. Cred că satisfacțiile au fost pe măsură!
PS: La ultima noastră trecere prin Cheile Dâmbovicioarei și ale Brusturetului am remarcat și câteva schimbări menite pesemne să conducă la normalitate, dar să și îngrădească apetitul românilor pentru ieșirea la iarbă verde cu grătarul și manelele: îndată ce ieși din chei, întreaga zonă, de-a parte și alta a drumului forestier și foarte aproape de el, este protejată de un gard de lemn foarte înalt (peste 2,5 m) cu șipci lipite una de alta, încât nu poți zări nimic nici printre ele, nici pe deasupra. Mergi cu mașina ca printr-un coridor de lemn. Abia în dreptul cabanei Brusturet spațiul de degajează un pic, dar loc de grătar sau de pus cortul tot nu ai. Alături de cabană, o barieră și un panou atenționează turiștii că de acolo accesul cu mijloace motorizate este interzis, pentru că începe zona de conservare specială. Și ca să nu crezi că e o interdicție făcută spre a fi încălcată, bariera este blocată jos cu lacătul.
@Lumi66, @TORA... mersi de info, deocamdata n-am decat izoprenul, rucasacul si sacul de dormit... mai trebuie sa ochesc si un cort bun... mi-e frica de ursi...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Cheile Dâmbovicioarei - frumos ca de obicei — scris în 24.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cetatea Oratia – bastionul din trecătoare — scris în 25.07.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cheile Brusturețului – natură la superlativ — scris în 07.07.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Un peisaj geografic de nota 10 – Cheile Dâmbovicioarei — scris în 03.07.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 La pas domol prin Cheile Dambovicioarei — scris în 13.03.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Turism pe DJ 730: Podu Dâmboviței – Ciocanu/Șirnea — scris în 21.02.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Prin Cheile Dâmbovicioarei până la Poiana Brusturet — scris în 19.07.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ