ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.02.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cheile Dambovicioarei - Destinatie de weekend

Ilustrație video-muzicală
Ducu Bertzi- Pe Cine Si Cate Carari
TIPĂREȘTE

La multi ani pe 2011 tuturor colegilor de pe acest site precum si celor care il administreaza. Daca nu am mai dezvaluit vreo “destinatie” turistica prea curand asta nu inseamna ca nu am mai fost prezenta pe site si nu am citit despre locurile minunate pe unde voi ati umblat.

Sper ca aceste vremuri in care “traim bine” sa nu fie tocmai o piedica in a reusi sa exploram noi si noi locuri.

Recunosc faptul ca, din toamna trecuta nu am mai parasit minunata noastra capitala, insa ultima iesire pe 2010, nefiindu-i alocat un buget prea mare si nici timp prea mult, a fost pe Valea Dambovicioarei.

In masivul Piatra Craiului, declarat parc national, pe un teritoriu relativ restrans s-au format, datorita raurilor care coboara in muntii Fagaras, Piatra Craiului si Leaota, Cheile Dambovicioarei deosebit de pitoresti si spectaculoase, cel mai mare complex de chei aflate la noi in tara.

Dupa ce parcurgi soseaua Campulung-Brasov sau culoarul Rucar-Bran, ajungi in comuna Podul Dambovitei, faci stanga la indicatorul Dambovicioara 5km iar drumul continua sa serpuaisca, trece printr-o zona plina de pensiuni, iar apoi intri in “defileul” Dambovitei.

Am mai fost in zona, un lucru nou insa a aparut: o minunata bariera, la intrarea in chei, cu o taxa de intrare. Nimic rau pana aici, oricum valoarea este simbolica, 1 leu de persoana, insa intrebarea este la ce folosesc banii? Pentru ca la curatenie, la ecologizarea zonei, in nici un caz.

Nu stiu de ce si nu inteleg de ce nu se iau masuri drastice impotriva celor care fac si arunca gunoi unde ii taie capul.

Sa trecem peste... bariera si sa intram in chei. Cheile propriu zise, au o lungime de vreo 2 km, peretii verticali sau pe alocuri aplecati peste albie au peste 200 metri inaltime. Firul Dambovitei curat ca lacrima, rece ca gheata nu poti sa crezi cand il vezi acolo si cum arata Dambovita in Bucuresti...

Ajungem la Pestera Dambovicioara, unde acelasi grup de copii era prezent, pentru a-ti indruma pasii prin pestera, si a-ti povesti f f repede un scurt istoric al fiecarei grote in parte. Sunt foarte draguti si macar ei fac un ban cinstit.

La 500 m in amonte de pestera Dambovicioara, ne delectam privirea si auzul cu cascada Dambovicioara si nu in ultimul rand ne-am potolit foamea ce declansase un adevarat razboi in matele noastre, la cabana Brustret. (f frumoasa, decurand modernizata, rustica, curata – ofera cazare, masa – conditii bune intr-un peisaj deosebit.). Am ales varianta masa la restaurant, intrucat oriunde am fi avut posibilitate de sedere, ori erau gunoaie garla, ori manelisti convinsi ale caror “scule” de la masini urlau de mama focului iar ei le tineau isonul, mai mult sau mai putin.

De, asa e turismul in Romanica, si cu bune si cu rele.

Cum va spuneam mai fusesem in zona, dar de data aceasta, in timp ce luam masa pe terasa cabanei, un cuplu foarte dragut tot din Bucuresti, ne-a sugerat o varianta de vizitat: traseul de pe Valea Dambovitei, spre Barajul Pecineagu, cu Pestera Ursilor (coincidenta de nume, mult mai interesanta decat cea de la Dambovicioara). Nefiind electrificata am avut nevoie de lanterne. Se afla pe partea stanga a drumului se vad trepte sapate in piatra. Nu exista indicatoare si nu este semnalizata, am intrebat in zona pentru a o depista. Defileul este la fel de spectaculos, mult mai salbatic, iar efortul celor 15 km de drum va fi rasplatit din plin la destinatie. Si nu platiti nici taxe, si este si mult mai curat.

Pentru cei care locuiesc in judetele limitrofe, este o destinatie de weekend in care aveti ce vedea. Pentru cazare, nu va faceti griji, e plin de pensiuni.

Va pup.


[fb]
---
Trimis de zangela69 in 30.01.11 16:53:33
Validat / Publicat: 30.01.11 19:59:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DÂMBOVICIOARA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5939 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zangela69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 un prim popas in culoarul Rucar Bran. Pofta buna si voua, ca mi-e deja mi s-a facut foame.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

RobertCodescu
[30.01.11 23:19:19]
»

Iar eu iar vot FELICITARI de review si LA MULTI ANI pe 2011!!!

webmaster77
[31.01.11 09:29:01]
»

Mutat la rubrica "Dambovicioara-Brusturet" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

webmaster13
[31.01.11 21:54:37]
»

sper sa placa melodia postata!

zangela69AUTOR REVIEW
[01.02.11 10:01:10]
»

frumoasa, Ducu Bertzi e preferatul meu. Multumim webmaster

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.02.11 11:49:51]
»

Mi-a plăcut mult review-ul tău pentru modul simplu, dar antrenant în care ne-ai povestit despre experiența pe valea Dâmbovicioarei. Și da, ai dreptate, cheile Dâmbovicioarei și cabana Brusturet, modernizată și redeschisă în 2009, sunt destinații de week-end foarte populare printre argeșeni, brașoveni și dâmbovițeni. Atât de frecventate încât locurile cândva sălbatice cu desăvârșire și nepoluate, au ajuns acum pline de gunoaie și resturi de focuri, paradisuri pentru maneliști, gurmanzi și petrecăreți. Ce păcat că locul e atât de căutat de cei care nu au nimic în comun cu turismul civilizat, cu respectul pentru natură și pentru semeni, cu grija pentru păstrarea și conservarea acestei minunate zone montane!

Consemnez cu amărăciune acestă stare de lucruri pentru că începând din 1987 și până azi, nu cred să fi omis vreun an în care împreună cu familia să nu fi petrecut măcar o zi în zona Cheile Dâmbovicioarei-Brusturet. Am fost martora așadar a aceastei transformari nedorite dintr-o grădină într-un maidan. Poate exagerez, dar când fac aceste afirmații, mă gândesc și la Parcul Național Piatra Craiului, pentru că din vecinătatea cabanei Brusturet încep traseele care străbat acest parc natural unic, dintre care am accesat și noi doar două: de pe Valea Seacă a Pietrelor până în punctul ”La Table” și de acolo până la refugiul Grind, respectiv până la cabana Plaiul Foii. Pe la începutul anilor 90 accesul în rezervație era permis doar cu piciorul, nu aveai voie să faci focul și nici să iei ”aminitiri” din flora locală. Era o zonă vigină, prin care puneam piciorul cu venerație, pentru că nimic nu trăda că pe acolo a trecut picior de om.

Acum, în rezervație se intră cu 4x4 sau cu camionul, iar zona celor veniți doar la un grătar, o bere și o manea a depăsit granița rezervației, prelungindu-se astfel aria inundată de grămezile de gunoaie. Drumurile forestiere sunt săpate și modelate de pneurile mijloacelor de transport, pădurile de molid cândva monumentale au fost rase de motofierăstraie, lăsând în loc culmi golașe și arse pe care nici măcar vegetația nu mai vrea să se regenereze, garofițele sunt călcate în picioare și nu o dată am găsit flori de colț smulse din rădăcini și aruncate pe drum.

Aceasta este cultura turistică și respectul cu care foarte mulți concetățeni de-ai noștri cinstesc darul dumnezeiesc al unei naturi perfecte! Ce e mai rău, că nici autoritățile care au în administrare protejarea acestei zone nu-și fac datoria. Pentru că aplicarea sancțiunilor în cazul nerespectării regulilor de protejare și conservare a bioariilor incluse în parcurile naturale naționale ar trebui să fie nu niște biete fraze pe hârtie, ci instrumente de lucru curente. Crede cineva că elvețienii, nemții, italienii, austriecii ș. a. m. d, n-au fost disciplinați încă din timpuri străvechi folosindu-se astfel de sancțiuni?

Ei, dar asta este! Cheile Dâmbovicioarei rămân o destinație de week-end foarte căutată, indiferent cât de pretențios ești! Și o să mai mergem și noi acolo pentru că alternativa pe valea Dâmboviței spre barajul Pecineagul este una mai anevoioasă, datorită drumului care este mai lung și mai prost.

Week-enduri plăcute tuturor, oriunde ați merge!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mariana.olaru, zangela69
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Dâmbovicioara - Brusturet:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036550045013428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1