ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 si 8

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Baile Herculane... De citit!

TIPĂREȘTE

Baile Herculane! Ah, o locatie careia nu i-am oferit deloc credit - la inceput…

Mai mult- am ocolit-o ani la rand si am exclus-o din optiunile noastre pentru petrecerea concediilor. Stiu ca asa ati facut multi dintre voi. De aceea, in randurile care urmeaza, am sa pledez cauza acestei zone superbe cuprinsa in Parcul national Valea Cernei - Domogled.

Traseul catre Baile Herculane este accesibil dinspre orice directie, statiunea fiind la 40 km de Dr. Tr. Severin, 160 km de Timisoara si 380 Km de Bucuresti. Noi am venit din capitala, prin Severin si am intrat catre bai de pe E70. Astfel, ca orientare geografica, aveam Muntii Cernei pe stanga vaii si Muntii Mehedinti pe partea dreapta.

Ne-am cazat la pensiunea JOJO (pe care am laudat-o in alte randuri - vezi impresii) si, fiind seara, am inceput printr-o plimbare de… “informare”.

Ce stiam despre statiune la acel moment?

Doar ca apele termale de aici erau folosite inca de pe vremea romanilor, ca este prima statiune atestata documentar (153 e. n.), ca izvoarele si apele din zona au proprietati curative si ca exista un strand termal - Sara Sons - pe care ni l-au laudat prietenii nostri din Severin.

Ce am aflat in plus?

Statiunea a suferit de-a lungul timpului diferite transformari, fiind distrusa in timpul razboiului turco-austriac (1791), dar reconstruita dupa 1800. Incepand cu acea perioada, vestea proprietatilor curative ale apelor si izvoarelor termale de la Herculane s-a raspandit in toata lumea. Faima capatata s-a mentinut de-a lungul timpului pana spre sfarsitul secolului trecut cand, dupa eliberarea de sub regimul comunist, Baile Herculane au inceput procesul de degradare asistata…

In statiune se gasesc 15 izvoare cu ape termale (38-60 grade Celsius), sulfuroase, clorurosodice, calcice si minerale, care pot trata dintre cele mai variate afectiuni (digestice, metabolice, respiratorii, etc.). Aerul este ionizat negativ, fiind o binefacere pentru tot corpul sa respiri aici cateva zile pe an.

Desi v-as recomanda sa mergeti pe jos, daca aveti distante mai lungi de strabatut exista un autobuz care trece la fiecare jumatate de ora si traverseaza tot orasul. Am vazut si taxiuri (cu statii in centru si la gara).

Iata-ne la pas, seara, prin Herculane… Gazdele de la pensiune ne-au recomandat sa mergem si la spectacolul folcloric, in centru si le-am urmat sfatul. In fiecare an, in gradina de vara din Parcul Vicol (U.G.S.R.) - de obicei in luna august - se desfasoara Festivalul Folcloric Baile Herculane. Pe scena amfiteatrului am vazut atat ansambluri interne cat si oaspeti internationali, in costume populare, pregatiti cu dansuri/cantece specifice zonelor de provenienta.

Ce e de vazut in zona?

- GARA - cea mai frumoasa din tara, construita intre 1878-1886, in stil baroc, o copie a castelului de vanatoare al imparatesei Maria Tereza, de la Viena, arhitect A. D. Serves, situata pe principala, spre Timisoara;

- cladirile deosebite, precum Cazinoul (in centrul statiunii, stil baroc austriac, arhitect Daderer, adaposteste Muzeul de istorie), Baia Neptun, Biserica Ortodoxa (poarta hramul “Schimbarea la fata”), Statuia lui Hercules (turnata in fier, construita in 1847, in amintirea soldatilor care s-au vindecat aici), Biserica Catolica, Baile Romane (in centru si acestea);

- cele doua parcuri – cel vechi – Parcul central (in fata Cazinoului, unde se afla un arbore din specia Sequoia Gigantea) si Parcul Vicol (U. G. S. R.) - intre hotelurile mari din centrul nou. Mai este un spatiu de joaca pentru copii langa blocuri;

- izvoarele - dintre care IZVORUL NEPTUN II, IZVOUL ARGUS (Izvorul de ochi, cura externa!!), situate unul langa celalalt, IZVORUL DE APA PLATA (in spatele Cazinoului), IZVORUL HYGEEA si IZVORUL HERCULE II (langa Baia Romana). Fiecare izvor are indicatii terapeutice notate deasupra: cura interna/externa, afectiuni tratate, contraindicatii.

[Unde facem baie?

Daca aveti copii, va recomand strandul “7 IZVOARE”, spre capatul statiunii (catre Tg. Jiu). Noi ne-am simtit bine acolo. Preturile sunt rezonabile (10 lei adult, 5 lei copil, sezlong 10 lei), apa este termala si salina, deci nu miroase a nimic, au bazin separat pentru copii si o terasa unde se serveau racoritoare si preparate la gratar. Exista si un tobogan mare - din pacate nefunctional. Programul este de la 8,00 la 20,00, iar joi este inchis (schimba apa). Puteti iesi si reveni in aceeasi zi fara a plati din nou. Langa acest strand se afla un spatiu de campare (pentru corturi) si cateva casute.

Puteti alege si alte variante: Complexul SARA SONS, strandul HERCULES (08-20, miercuri inchis), sau altele mai mici: strandul Cerna, strandul Trandafirul Galben (aici apa este rece) sau strandul Roman (acoperit).

Caditele cu apa termala ar fi alta varianta. Le gasiti in aer liber, fara taxa, langa Hotelul Roman si in zona 7 Izvoare (in apropiere de strand). Arata ca niste cazi de baie cu o capacitate ceva mai mare si mie, una, nu prea mi-a suras ideea de a profita de ele. Nu sunt recomandate copiilor!

Tot in aer liber este si sauna naturala de sub Hotelul Roman.

ATENTIE la tot ce inseamna termal in zona! Nu consumati decat ce este pentru uz intern si cat va recomanda doctorul. Nu stati in baile termale (cadite) mai mult de 5-10 minute daca nu aveti recomandare! Din cate am aflat, celor cu anumite afectiuni cardiovasculare nu le sunt recomandate. Baile cu sulf sunt interzise, de asemenea, turistilor cu anumite afectiuni.

In oras exista adevarate de baze de tratament (mai vechi sau mai noi): Baia Romana (Baia Hercule sau Baia de Putere), Baia Hebe (in P-ta Hercule, cu izvorul Hebe - cura interna), Baia Neptun (in centru), Baia Diana (pt. oase- cu izvoare Diana I si Diana II), Baia Apollo (Baia comuna, cu Izvoarele Apollo I si II, langa statuie si Biserica catolica), Baia Venera (Baia femeilor- nefunctionala, langa cadite si vis-à-vis de Izvorul de Ochi), Complexul U. G. S. R. (in parcul cu acelasi nume, cu Izvorul Traian), Complexul Diana (in parcul U. G. S. R. - Izvorul Traian, baza moderna) si Complexul Afrodita (in hotelul cu acelasi nume, parcul U.G.S.R., baza relativ noua).

Le-am enumerat pe toate doar pentru a va face o impresie asupra anvergurii balneare, insa numai un medic (de preferat din zona) va poate face recomandari cu privire la tratamentul si locatia in care il veti urma.

Alte obiective turistice

Daca sunteti dornic sa petreceti mai mult timp in natura, sa profitati din plin de aerul ionizat puternic, puteti face drumetii, caci privelistea e minunata! Atentie, insa, caci Ocolul silvic Herculane se mandreste cu cateva exemplare de ursi, rasi, vulpi si pisici salbatice… Noi n-am vazut decat soparle si serpi. (Am fost avertizati ca in zona s-a semnalat existenta viperei cu corn si a sarpelui sfant ‘Esculap’.)

Traseele turistice sunt de maxim 2-3 ore (majoritatea), dar exista si cateva recomandate pentru pasionati (ex. Hotel Cerna, Crucea Alba, Grota lui Serban, Vf. Domogled- 8-9 ore sau P-ta Hercules, Izvorul Munk, Piscul Jubiliar, Piscul Ciorici).

Mai apropiate sunt: Grota Haiducilor (Pestera Hotilor, 5 min. de sosea, urcare de langa Hotel Roman), Grota cu aburi (o ora, pe poteca, traseu usor), Platoul Coronini (traseu relativ usor), Sfinxul Banatean (o ora de la gara Herculane), Crucea Alba (simbolul statiunii, traseu relativ usor, o ora si jumatate), Cheile Tasnei (2 ore, marcaj albastru in cruce, urcare de la 14 km dupa strandul “7Izvoare”), Cascada Vanturatoarea (apa cade pe un terasament si e pulverizata, vanturata, nascand in lumina culorile curcubeului, o ora din strada, de la podul Tasnei).

Mai sunt si altele - Grota lui Serban, Cheile Corcoaia (la 44 de km), Cheile Feregari, Cheile Prisacinei (traseu de 4 ore, de la km 16, DN67D-catre Baia de Arama), Pestera lui Ion Barzoni (22km de Herculane), Pestera Gaura Ungurului (langa loc. Pecinisca), Pestera mare de la Soroniste si Avenul lui Adam (ultimele doar pentru pasionatii de speologie, caci necesita echipament special).

Zona asta chiar are de toate pentru toti!

Unde mancam?

Dupa atatea drumetii si ape termale, daca pensiunea/hotelul la care stati nu va multumeste cu bucate cum va plac puteti alege Restaurantul Hotelului Roman (la et. 2), Terasa cu autoservire “Vasy XXL” (in centru), Pizzeria Dimitrios, Restaurantul Grota Haiducilor - ca sunt incercate. Oricum si la categoria asta paleta este foarte variata, daca socotim si oferta pensiunilor.

Seara, daca nu nimeriti in timpul festivalului, aveti de ales intre numeroase terase din centru - cu sau fara muzica live (populara). Daca doriti sa mergeti intr-un club (discoteca), aveti Club Paradis (deschis de la ora 23,00). Mai este unul, in care se promoveaza un gen de muzica incompatibil cu gusturile mele, asa ca nici macar n-am sa-l amintesc. (Am inteles ca au fost mai multe, dar s-au inchis pe rand.)

Din cate am citit, din aprilie s-a demarat poiectul “Dezvoltare urbana integrata in vederea reabilitarii si modernizarii destinatiilor turistice Borsec, Baile Herculane si Sulina, ca suport al activitatii de turism durabil”- primarii localitatilor avand ca sprijin experti ai Programului de Dezvoltare a Natiunilor Unite, veniti special in Romania. Asta pentru cei mai reticenti dintre voi…

Acum ramane doar sa speram ca proiectul acesta nu va fi la fel de lung ca si titlul pe care il poarta…

Vacante frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de silvia tudoran in 03.08.12 15:25:01
Validat / Publicat: 03.08.12 17:09:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 55157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Biserica catolica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.08.12 15:53:44]
»

excelent articol -- a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[04.08.12 10:52:56]
»

@webmaster: multumesc pentru apreciere.

am detaliat in felul asta pentru Michaell, care m-a apostrofat intr-un comentariu la "Pensiunea JOJO" si ma bucur ca ati apreciat informatiile ca fiind de folos tuturor.

sxm
[29.08.17 14:10:06]
»

esti de acolo? faci publicitate locului? nu mai e nimic de vazut acolo. 7 izvoare? o balta pt varsnici. am fost in 2017

baile herculane? da, sunt multe vile, hoteluri noi, dar statiunea e jalnica. Paragina prin multe locuri pe acolo. Zici ca esti la tara.

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[29.08.17 15:45:40]
»

nu sunt de pe acolo...

imi pare rau ca ti-a lasat impresia asta. probabil ca investitorii inca nu au aparut - desi sper ca o sa vina.

am gasit locul ca minunat, chiar si cu patina asta a timpului, chiar cu chestiile noastre comuniste - pe care le apreciez ca facand parte din noi, din cine suntem. am gasit peisaje frumoase, am gasit istorie, am gasit povesti asociate obiectivelor turistice și oameni calmi, cu bun simt. poate majoritatea pensionari. ici-colo cate o familie tanara cu copii mici, cate un adolescent venit cu babacii...

poate tocmai de aceea mi-a placut- ca era LINISTE, ca m-am putut odihni fara sa-mi urle muzici de toate genurile (dar mai ales un unul anume), ca lumea nu se grabea nicaieri.

mi-a placut ca nu era agitatia si vanzoleala din urbanul in care locuiesc.

si mi-au placut si varstnicii - cu decența și înțelepciunea specifica varstei. efectiv mi-a placut sa-i vad mergand la bai- incolonati, susotind chestii care pareau importante, ca si cum ar face parte dintr-o mare casta, din ceva la care inca n-am acces- ca n-am tregut pragul varstei...

da, asta a fost parerea mea. si am impartasit-o cu drag, fara a astepta aprobari.

daca ai fost, de ce nu scrii din experientele tale?

sigur vei ajuta oameni care gandesc ca tine si care probabil nu se regasesc în randurile mele neam.

zi frumoasa la toata lumea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Izabe
[02.09.17 22:47:49]
»

@silvia tudoran: Un articol superb. Din pacate nu as putea adauga nimic bun, dupa 5 ani. Pacat!

Surprinzator aceasta statiune nu este vizitata doar de varstnici, ci si de tineri. Surprinzator... si placut.

Pacat de aceasta statiune balneara care a ajuns aproape O RUIANA!

Rusine celor care au adus. o in aceasta stare. CE OAMENI NE CONDUC... SI UNDE...

Multumim Silvia.

Asteptam si alte impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Izabe, silvia tudoran, sxm
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079980850219727 sec
    ecranul dvs: 1 x 1