ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Tarnaveni
ÎNSCRIS: 21.05.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

5 dintr-o lovitura - Frumuseti si valori din apropierea Campeniului

TIPĂREȘTE

Dealul cu Melci, Cascada Pisoaia, Muzeul si Casa Memoriala Avram Iancu, Muntele Gaina - un "buchet " de obiective turistice deosebite, foarte aproape una de alta, care nu ar trebui ratate daca va aflati in apropierea Campeniului. Vizitarea lor nu necesita foarte mult timp, poate jumatate de zi (sau cateva ore, depinde cat timp ai chef sa iti petreci la fiecare dintre ele).

Noi la cele 4 (in afara de Muntele Gaina) am fost chiar azi, din nou, cu niste rude, desi eu cu prietenul meu mai fusesem si in august - cand am urcat si pe Varful Gaina. O sa atasez poze si din vara. De aceea m-am gandit sa scriu despre ele, pentru ca mi-au trezit emotii, din nou :)

Dealul cu Melci - asta mi-a trezit si niste emotii negative, recunosc, va explic imediat de ce. Aici se ajunge relativ repede, de la Barajul de la Mihoiesti mai faci vreo 15 minute cu masina (cam 20 km), prin Ponorel, Vartanesti, Goesti si alte satuce terminate in "esti"... (al caror nume ne-a distrat) pana in comuna Vidra.

Drumul pana aici (desi momentan in reparatii pe ici pe colo) este frumos, deosebit de pitoresc, cu multe casute vechi, animale... gospodarii pline de farmec.

Am oprit la Dealul cu Melci, acum ca stiam unde se afla. Prima data cand am fost nu l-am descoperit decat la intoarcere, deoarece daca nu stii unde sa te uiti dupa panoul informativ, s-ar putea sa il ratezi. Aici, intr-adevar, foarte interesant. Un deal de melci pietrificati de marimi si forme variate. Chiar se vad foarte bine, e superb! "Cochilii de piatra a unor melci ce au trait in aceste locuri cu mult timp in urma. Pe vremea cand aici pe locul unde azi sunt Apusenii era o mare intinsa numita Tetis. " Mai frate, dar avem asa lucruri si locuri interesante in Romania, si nu sunt... puse in valoare!

Si m-a apucat o ciuda, si niste neeervi, si o sumedenie de intrebari retorice : De ce in alte tari e totul atat de 'scos in evidenta', de promovat, de ridicat in slavi... Aici ma refer mai ales la "chestii "nu neaparat importante carora li s-au creat povesti, pt care platesti intrare ca sa le vezi, care sunt ingradite si nu e permis sa le atingi... Si toata lumea parca le priveste cu un anumit respect din aceasta cauza. (Mi. am amintit cat tam-tam se facea in Tenerife de exemplu cu 'Drago Milenario', cel mai vechi reprezentat al florei de pe insula, si devenit simbolul acesteia... legenda creata in jurul lui. Sticle de lichior si diverse bauturi de vanzare cu numele lui si cu "extract din seva lui-care da viata vesnica", sau ce stiu eu ce povesti, magneti, cani, de toateee, si cumpara lumea in prostie. Ca sa te apropii mai tare de el trebuia scosi euroii, si cu siguranta nu am vazut pe nimeni sa il pipaie, sa se urce pe el sau sa il loveasca, sa rupa 'amintiri' din el!) Am inchis paranteza :)) Nu ca nu e interesant, dar... m-a apucat ciuda amintindu-mi cate bilete am platit la viata mea pt a vedea una-alta, muuuulte dintre ele nu atat de spectaculoase ca ce avem noi in Romania. La dealul cu melci era plin de buruieni, inteleg ca se pastreaza... naturalul, dar e senzatia aia de neingrijit, de 'lasat in paragina'. Nu ar fi mai bine oare sa se imprejmuiasca cu un gard si sa se perceapa o suma pentru vizitarea lui? 4-5 lei, nu stiu... Dar poate ar parea mai 'interesant ', mai atragator, asa. Nu va spun ca data trecuta cand am fost, niste "turisti" voiau sa isi ia acasa un "suvenir", adica sa rupa o bucata de piatra cu fosile, asa ca o loveau cu un pietroi mai mare. Am ramas masca! Hai sa ne servim toti, ca doar... cui ii pasa? Nu m-am putut abtine, i-am intrebat daca nu ii doare inima? (si in gand am continuat:nu ar fi mai bine sa le lasam si altora sansa sa vada ce am vazut noi, sa luam cu noi doar amintirea... si o poza doua... nu e destul???) Mi-au raspuns doar cu o privire gen "da' ce, e al tau, ce te doare? "... Mai sus in padure domneste panoul cu 'Padure proprietate a statului ';) In fine, asta a fost partea cu emotiile negative, sa trecem mai departe.

La stanga, cam la 500 m, este drumul spre Cascada Pisoaia. Se poate merge pe jos-prima data asa am mers... apoi am descoperit ca poti merge cu masina fara probleme, pana aproape de cascada. -e foarte bine de stiut mai ales cand esti cu persoane mai in varsta, care se deplaseaza mai greu.

Cascada, superba :) "Căderea de apă se realizează de la cca. 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. " Vara parca avea debit mai mare, dar in schimb acum padurea de fag care o inconjoara a prins niste culori "mortale"... Imi place cascada asta, asa formatiuni calcaroase deosebite a creat apa, si muschii aia de un verde crud... e de vis! Poze poze, peste tot... si ce am facut deosebit acum... am ocolit cascada prin dreapta si am urcat deasupra ei, pe o panta destul de... periculoasa/alunecoasa, 'nerecomandata minorilor', sau majorilor mai degraba, caci pt copii ar fi un deliciu aventura aceasta :P Si sus... ce priveliste! Daca te uitai in jos... vedeai cascada la picioarele tale, si o panorama superba, iar daca te uitai in sus prin coroana copacilor... era uluitor cum aratau frunzele de toate nuantele proiectate pe cerul atat de albastru! -am avut noroc ca a fost o zi insorita, foarte faina! Din pacate, la cabana unde data trecuta am mancat placinte motesti acum era 'paraseala totala', asa ca de asta nu am avut parte de data asta :)

Nu departe de Dealul cu Melci, la intrarea in comuna Avram Iancu se afla casa Memoriala Avram Iancu si Muzeul cu acelasi nume, ce cuprinde exponate din domeniile: istorie, port popular, mestesuguri si unelte agricole. Foarte mare, se coboara si la subsol... si daca stai sa citesti toate explicatiile aferente, dureaza ceva. Dar merita pe deplin :) Eu am citit :D

Am inteles de la angajata primariei, care avea grija de cele 2 cladiri, ca acum programul este pana pe la 5-pana se intuneca, dar ca vara aveau deschis si pana la 9, si ca au fost foarte multi vizitatori -vara, nu acum. M-am bucurat sa aud asta. Pretul unui bilet este de 6 lei la adulti si 4 la elevi/studenti. Merita vazut :)

Ce mai este in apropiere (74 km-o ora si ceva de mers cu masina) si am fost in vara pana acolo... Varful Gaina, 1486 m altitudine! Am putut urca cu masina mica pana aproape sus de tot, pe jos cred ca am mai mers 5 minute. Peisajul pana acolo, minunat... in plus ne. am oprit pe un camp plin cu lavanda, merisoare si afine (mai putine, ca era vremea merisoarelor) si ne-am ospatat :D (cu merisoare, peste lavanda am sarit :P)

Sus pe varf veti gasi Crucea Iancului si un bust sapat in marmura alba a marelui conducator. Iar in mijlocul verii -in cea mai apropiata duminica de sarbatoarea Sfantului Ilie aici se desfasoara Targul de fete. (Am fost si aici dar acum mai multi ani. Va recomand tuturor ca macar o data in viata sa participati). O sa atasez poze sa vedeti cat e de frumos :) -desi in realitate e mult mai frumos, nu se compara.

Si va recomand tuturor din inima sa profitati de aceste frumuseti ale Tarii Motilor, ale Romaniei. Mai sunt multe si deosebite locuri de vazut in Apuseni, o sa mai scriu si despre altele pe care le-am vazut si care m-au impresionat, poate i se mai face pofta cuiva :)


[fb]
---
Trimis de Sabina1985 in 29.10.14 23:34:28
Validat / Publicat: 30.10.14 12:06:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2098 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sabina1985); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Desi sfarsitul lui octombrie, nu a fost frig si ziua a fost perfecta pentru vizitarea cascadei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

alinaro
[30.10.14 12:42:11]
»

@Sabina1985 - Draga Sabina, iti acord primul vot. Mi-a placut cum ne-ai povestit despre frumusetile din zona ta, sper sa ajung si eu intr-o buna zi acolo. Te asteptam si cu alte povesti! Sa ai o zi frumoasa.

crismis
[30.10.14 13:58:49]
»

@Sabina1985: Minunate pozele, minunata "poveste", spusa cu sufletul! Felicitari!

Michi
[31.10.14 01:42:27]
»

Am onoarea superbonusului. Felicitări.

Sabina1985AUTOR REVIEW
[31.10.14 16:52:34]
»

Va multumesc mult pentru aprecieri. Inseamna mult pentru mine aceste incurajari, mai ales ca sunt " incepatoare " intr-ale scrisului de reviewuri. Intr-adevar am scris din suflet (doar asa stiu), si o sa sa mai scriu in continuare; m-as bucura sa ii fie cuiva folositor si mai ales sa ii impulsioneze in decizia de a vizita aceasta frumoasa zona a muntilor Apuseni!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, crismis, Michi, Sabina1985
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050981998443604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1