ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 07.09.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 4 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

O calatorie intr-un peisaj selenar?... Niciodata!

TIPĂREȘTE

In urma cu trei ani am ajuns pentru prima oara in Apusenii nostri, despre care stiam cate ceva din literatura, din filmele documentare, din povestirile prietenilor care, mai harnici si mai curiosi decat noi, ajunsesera pe acele locuri pline de istorie. Mintea aluneca de multe ori in visare, imaginile se succed asa cum le fauresti tu in propriul film, despre acele locuri...

Nu vreau sa fac aici o descriere a locurilor pe care le-am vazut atunci. Fotografiile pe care le voi posta, vor spune mai mult despre frumusetea muntilor, vailor, apelor, pesterilor, ponoarelor, despre potentialul turistic fara limite pe care-l reprezinta acest colt de rai al tarii noastre.

As vrea sa facem un exercitiu simplu de imaginatie in care, dand frau liber presupunerii ca s-a ajuns la conluzia ca economia noastra are mare nevoie de exploatarea aurului din zona Rosia Montana, se incep lucrarile la exploatare. Va imaginati ce bucurie mare pentru cateva sute de localnici, care isi vor gasi de lucru aici... Apoi, vor incepe defrisarile padurilor; cateva buzunare vor profita din plin de moment, se vor umple relativ repede, fara mare efort. Masa lemnoasa este mai lesne de valorificat sub forma de busteni sau cherestea... Ce rost ar avea sa ne apucam sa facem din ea mobila? ... ar fi prea complicat... nu vrem sa ne doara capul. De ce sa mai dam de lucru si altora?

Intre timp, zonele defrisate sunt deja atacate cu fel de fel de utilaje de suprafata. Vor disparea de pe harta, munti intregi, care vor fi inghititi de masinile lor rontaitoare, vor fi concasati, pulverizati, prelucrati, chimizati, cianurati -altfel nu se poate, vor fi extrase metalele pretioase mult ravnite, iar in urma acestei treceri prin natura a omului atotputernic, vor ramane munti de halde de steril, ca si cele care se mai vad prin zona, pe care ani, poate zeci de ani, nu creste nimic. Vom putea vedea in trecerea noastra pe acolo, un tinut selenar, fara paduri, fara oameni, fara animale, ca si cum s-ar fi aruncat cu bombe nucleare care au inghitit si ultima urma de viata... Vrem oare asa ceva acolo?

Eu cred ca NU!

Vreau sa cred ca acea zona, prin vointa celor ce se gandesc la binele tarii asteia, va progresa prin dezvoltarea turismului, prin prelucrarea judicioasa a lemnului din padurile atat de frumoase, prin cresterea animalelor... Oamenii de acolo sunt oameni asezati, cu o gandire sanatoasa. Am cunoscut cativa care m-au impresionat prin limpezimea gandurilor lor. Nici ei nu sunt de acord sa traiasca in luna...


[fb]
---
Trimis de raoulp55 in 30.11.10 22:45:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raoulp55); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aurul verde-atat de pretios ...admirat , inainte de a intra in Pestera Ursilor...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

ascent
[30.11.10 22:54:16]
»

Am fost in Apuseni anul trecut si acea zona m-a fermecat, asa ca nu pot decat sa-ti acord votul meu si sa astept pozele!

valimi
[01.12.10 08:11:34]
»

Avand in vedere ca ne intalnim pe un site de turism, apreciez initiativa ta si te felicit.

Totusi cred ca noi, romanii, suntem mult prea reticenti in ce priveste valoarificarea din punct de vedere economic a resurselor tarii noastre, ne-am obisnuit sa vedem muntele doar ca forma de relief numai buna de cocotat ca sa vedem daca se vede pana departe, iar litoralul, chiar plin de balarii si pungi de seminte, sa-l pastram asa, pentru ca reprezinta specificul national. Noi nu ne vindem tara! Noi doar o ocupam si nu stim ce sa facem cu ea.

Daca la Rosia Montana exista aur si s-a facut un studiu prin care s-a stabilit ca este foarte rentabil sa-l scoatem de acolo cu pretul distrugerii peisajului mult-iubit, eu as fi de acord sa-l scoatem, munti mai avem destui, doar nu sunt singurii munti din tara, la aur stam cam prost...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina Morar
[01.12.10 09:33:02]
»

Stiu ca si in Calimani este un peisaj selenar de genul. Nu stiu ce s-a extras de acolo, dar stiu ce a ramas in urma. Am vazut niste poze intr-o revista de off road. E o zona moarta.

biancuta
[01.12.10 09:38:10]
»

Muntii Apuseni sunt superbi! Un DA hotarat pentru ocrotirea naturii!

dorgo
[01.12.10 11:06:52]
»

@raoulp55... felicitari pentru review!

In Apuseni, nu suntem departe de un peisaj selenar, ca cel din Calimani, unde Elena Ceausescu, cea care denumea apa (H20) ca "HAS DOI OPT", a aflat ca acolo exista un zacamant de sulf si a dat pe vremuri o "dispozitie de partid" ca in creierul muntilor sa se inalte o fabrica de "produs acid sulfuric" si alte derivate ale sulfului, dar si-a dat seama inca inainte de-a incepe ca ea sa functioneze, ca nu e rentabila, zacamantul era sarac iar deplasarea pana acolo sus era dificila... acum acolo a ramas un peisaj selenar, de un galben aprins... excelent pentru fotoamatori...

Eu trec prin Apuseni... Turda-Campeni-Arieseni-Stei... de fiecare data cand merg spre Banat sau Campia de Vest, cele cateva ore in care travesrezi muntii, te relaxeaza... Baietii mei, care sunt cercetasi, au luat parte la "camp"-uri si "proteste'" la Rosia Montana, sat care mai rezista doar datorita acelor batrani care inca nu si-au vandut casele si pamanturile firmei canadiene "Gold Corporation"... nu stiu insa pana cand vor mai rezista romanii tentatiilor si-apoi... Apusenii vor deveni o noua "Mare a Linistii" selenara care in plus va fi si toxica...

liviadavidescu
[01.12.10 16:39:45]
»

@roulp55, parca as citi propriilele mele ganduri. Am vazut Muntii Apuseni din aceeasi dubla perspectiva din care ai vazut-o si tu: cea a naturii intacte si cea a dezastrului ecologic ce se pregateste a incepe de la Rosia Montana...

Interesele nationale nu vor fi niciodata cele care primeaza... se pare ca acolo e vorba de cu totul alte interese... Romania a mai reprezentat candva o zona de maxim interes pentru resursele sale naturale: in perioada intrebelica si dupa cel de-al doilea razboi mondial...

Cert este ca cum nici nu prea mai avem resurse, cu exceptia celor umane... pe care le pretuiesc din pacate... tot strainii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bessondm
[02.12.10 23:25:28]
»

@raoulp55 - sunt intru totul de acord, tot ce-am putut face a fost sa semnez si eu petitia online (inca de-acum 5 ani, anul acesta din nou) impotriva demolarii temeinice a zonei: sat, munti, paduri etc. Rosia Montana este cea mai veche asezare atestata din Romania - Alburnus Maior, 131 e. n., ar trebui sa nu uitam asta niciodata. Daca ar fi dupa mine as conserva-o in totalitate si as interzice odata pentru totdeauna orice interferenta industriala cu potential distructiv aici. Noi insa vrem s-o radem... halal, cum ne mai batem joc de istoria noastra!! Turcii nu cred ca si-ar distruge templele din Efes nici pentru tot aurul din lume, chit ca nu le-au construit ei... sau grecii sa darame cetatea Micene ca sa... plateasca datoria la FMI ... niciodata.

Din pacate, am constatat pe viu la Rosia Montana ca bolovanul odata pornit la vale, nu se va mai opri si va darama totul in calea lui... Investitiile pe care le-au facut cei de la Gabriel Resources sunt imense, cred ca s-au bazat pe ceva sigur cand au pornit la drum... un pont, o rotita undeva sus, care "unsa" bine le va da unda verde... Sper insa, din tot sufletul, ca ne vom trezi la timp si vom opri acest proiect stupid.

@valimi - statul roman (si aici nu fac referire la baietii destepti care-si umfla buzunarele cu spagi) ia o redeventa de doar 15% din valoarea aurului extras, asa ca noi romanii (adica eu, tu, raoulp55 etc.) nu vom fi mai bogati, ci mai degraba un pic mai saraci... macar sufleteste...Si pe vremea romanilor, care au venit in Apuseni sa gaseasca aurul dacilor, dar si acum - se poate spune, parafrazand, ca "aurul e ochiul dracului".

raoulp55AUTOR REVIEW
[03.12.10 07:54:36]
»

Faptul ca si voi, marea majoritate, ganditi ca ar trebui sa conservam acea zona, ma mai linisteste... cea ce ma pune insa pe ganduri este faptul ca in cei mai bine de douzeci de ani de asa zisa democratie, ceea ce pentru omul de rand este firesc, normal, pentru alesii nostri, NU!

Imi doresc sa apuc acele vremuri cand ceea ce gandim, marea majoritate, chiar sa ni se intample; sa invinga mereu buna credinta si buna cuviinta, bunul gust sa fie la el acasa, in Carpati, asa cum meritam.

Va multumesc tuturor, pentru gandurile voastre bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[20.01.13 19:36:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Țara Moților", în noua secţiune "VALEA ARIEŞULUI"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, ascent, bessondm, biancuta, dorgo, liviadavidescu, raoulp55, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046941995620728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1