ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Posegii si Manastirea Posaga

TIPĂREȘTE

In aceasta toamna am avut ocazia sa vizitez un loc foarte frumos de pe Valea Ariesului si anume Cheile Posegii si Manastirea Posaga.

Pentru a ajunge la aceste obiective turistice se merge din Turda, pe Valea Ariesului, cam 40km, iar apoi facem dreapta pe sub podul pe care, candva, trecea Mocanita. Urmam firul apei a raului Posaga, trecem prin satul Posaga de Jos, un sat cu un drum foarte ingust, astfel de drumuri doar in Elvetia am mai intalnit, un drum cu o singura banda de mers, dar asfaltat.

La iesirea din acest sat, inainte de a intra in Cheile Posegii, pe stanga e Schitul Izvorul Posaga. Acesta ne-am hotarat sa-l vizitam la intoarcere.

Exact de la acest Schit incep Cheile Posegii, chei nu foarte spectaculoase, dar frumoase, printre Masivele Feredeu si Vulturese.

Prima parte a cheilor e destul de ingusta, cu pereti inalti, aproape verticali, iar dupa cateva sute de metri peisajul se schimba, valea devine mai larga, intalnim locuri de popas pe malul Raului Posaga, rau care strabate aceste chei, iar noi oprim langa o fosta cariera de piatra.

Lasam masina acolo si pornim la plimbare, pe jos, pe un drum pietruit, asfaltul disparand la intrarea in chei.

Aproape o ora ne-am plimbat in voie, rar trecea cate o masina si aceea era a vreunui localnic, turisti nu am vazut, era in cursul saptamanii.

Am admirat stancile impunatoare, iar mai sus, cred ca se vedea o parte din Rezervatia Scarita-Belioara, stanci calcaroase, inalte si golase. Am admirat si vegetatia, copaci crecuti in stanca gata sa cada pe noi, ne-am relaxat putin pe malul raului, iar apoi ne-am intors pentru a vizita si manastirea.

Dupa cum spuneam, Schitul Izvorul Posaga se afla la intrarea in chei.

Am parcat in parcarea din fata, timp in care am admirat imensa poarta a manastirii, poarta din lemn, foarte frumos sculptata. Gardul care imprejmuieste schitul, e din piatra, pe care sunt diferite chipuri ale domnitorilor si personajelor istorice, nu a unor sfinti, cum ar trebui.

Intrati pe poarta acea inalta, in fata ni s-a infatisat micuta, dar extraordinar de frumoasa manastire, construita in 1933. Manastirea e situata undeva in mijlocul curtii, e din lemn cu stalpii frumos sculptati, cu motive florale. La intrare sunt flori agatate. Interiorul e micut, nu stiu daca incap 10 persoane, e plina cu icoane si picturi. Nu ma pricep sa descriu manastiri, dar aceasta are ceva aparte. Poate datorita situarii ei intr-o zona asa de pitoreasca? Nu stiu, dar mi-a placut enorm. Desi e o manastire de calugari, e o curatenie... si totul e foarte ingrijit, peste tot e plin de flori. Un calugar a iesit, ne-a salutat si a mers mai departe.

In spatele acestei manastiri e clopotnita si aceasta din lemn sculptat, apoi un loc acoperit, unde se tin slujbele, cred pe timp frumos sau cand e mai multa lume, iar la intrare e casa, chilia unde stau calugarii si aceasta din lemn si plina cu flori. Doar o pisicuta se plimba prin curte, in rest... nimeni.

Ne-am recules si noi putin, iar apoi ne-am indreptat spre Izvorul Maicii Domnului, aflat la 100m de poarta manastirii. Acest izvor e intr-o stanca foarte inalta, pe care s-a pus o cruce, iar langa izvor e sculptata o cruce, in stanca. Tot aici e si un izbuc. Izvorul cu apa cristalina se spune ca ar avea efect tamaduitor, de aceea i se mai spune Izvorul Tamaduirii. Pentru a ajunge la izvor trebuie sa treci un podet de beton.

Am mai admirat putin peisajele frumoase din jur, mai ales aici unde cheile sunt mai inguste, iar apoi am incercat sa fac si eu o poza la casa veche, care e situata peste drum de manastire, pe care am vazut-o pe un sait, dar printre copaci nu am reusit. Accesul la ea nu stiu pe unde se facea, era gard.

Apoi ne-am indreptat spre casa multumiti ca am vizitat inca un loc frumos si pe care vi-l recomand si voua, daca treceti pe Valea Ariesului, unde sunt o gramada de obiective turistice, de la Turda pana la Arieseni, la tot pasul e de vazut ceva si acestea sunt semnalizate foarte bine.

In alta zi am mai facut o excursie tot in aceasta zona la Cheile Runcului si Cheile Pociovalistei, despre care va voi povesti alta data.


[fb]
---
Trimis de Alina Morar in 02.11.10 21:40:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P44 Biserica din Posaga de Jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7401 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

georgiana
[02.11.10 22:11:51]
»

Foarte interesanta destinatia, la anul ma gandesc si eu sa revin in Apuseni, doar sa se faca vara. Stiu ca si iarna este frumos, dar mai bine e vara.

dannek
[02.11.10 22:15:03]
»

Pina la urma este schit sau manastire pe site-ul crestinortodox este schit!

Sau turisti au ridicat schitul la rang de manastire!

Frumoasa in general toata zona!

Alina MorarAUTOR REVIEW
[02.11.10 22:18:20]
»

Pe unele sait-uri scrie ca e manastire, pe altele ca e schit.

ascent
[02.11.10 22:18:33]
»

Chiar nu stiam de zona aceasta, astept sa vad si pozele. Vad ca nu scapi nici o ocazie de a mai face o plimbare.

Alina MorarAUTOR REVIEW
[02.11.10 22:24:12]
»

Acum am incarcat o poza unde scrie ca e Schitul Posaga.

bessondm
[02.11.10 22:30:56]
»

Muntii Apuseni sunt un loc unde minunatiile naturii pot fi intalnite la tot pasul, chiar si in locuri mai putin batute. Un varf de deal, o pajiste, un munte, un parau vijelios... apar pe unde nici nu te-ai gandi. Nu stiam de Cheile Posegii, multumesc.

trandafir 1970*
[02.11.10 23:14:55]
»

Am un coleg care este chiar din Posaga! Am vazut frumusetea locurilor, prin pozele facute de sotul meu acolo.

Astept validarea pozelor sa vad daca izvorul despre care amintesti este cel despre care am auzit o legenda.

Este un loc foarte frumos, aici gasesti inca acele case traditionale, am vazut in apropiere si o moara foarte veche, chiar si o bisericuta din lemn, facuta de un stramos de-al coleglui meu. Spune-mi,vizatand Posaga, nu ai avut impresia ca timpul s-a oprit in loc?

400 de pma cu mare drag, pentru o ardeleanca care povesteste asa de frumos despre locurile natale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
biancuta
[02.11.10 23:27:33]
»

Ai dreptate, pe Valea Ariesului sunt foarte multe locuri frumoase! Ai noroc ca esti relativ aproape, eu am ceva mai mult de mers.

Nu stiam nici eu de aceste chei si de schit. Astept pozele, sunt sigura ca sunt frumoase!

Cristian_h*
[03.11.10 06:28:49]
»

Sus in Rezervatia Scarita-Belioara era ca intr-o gradina botanica, (1993) pe atunci se afla in grija universitatii din Cluj, ezistau placute cu denumirea plantelor endemice acestui loc si o serie de pancarde unele de informare turistica altele doar stiintifice privind caracteristicile unor plante, ma intreb cum mai arata acum?

In Cheile Pociovalistei am campat intr-un alt an cand ma intorceam din Calimani, nu prea erau locuri de campare asa ca ne-am bucurat cand am gasit unul pentru doua corturi, numai ca acel loc era in calea unei poteci pe care dimineata la ora 6 se plimbau can 12/15 mistreti de toate marimile !! Astept cu nerabdare acele impresii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Alina MorarAUTOR REVIEW
[03.11.10 07:41:27]
»

@ Trandafir 1970 da, acele sate mai pastreaza din traditii, nu toate casele sunt modernizate, din masina am admirat Posaga si putin mai inspre Turda, satul Ocolis, dar aici deja s-au construit si multe cabane.

@Cristian h mie mi-a placut mai mult in Cheile Runcului. La intrare in Cheile Pociovalistei sunt ceva locuri de campare, dar totul e distrus de tractoarele care transporta busteni, pe marginea drumului era plin de copaci taiati. Peste tot se taie la greu...

Scarita-Belioara am vazut-o doar in poze.

@webmaster 13 imi place mult melodia, multumesc.

Mi-a placut aceasta manastire, schit, ce e, datorita faptului ca e mai deosebita. Nu am vizitat eu multe manastiri, dar aceasta are sculptat peste tot chipurile domnitorilor romanesti, daca tin minte pe poarta apare Horea, Closca si Crisan, pe gard sunt chipuri facute din mozaic ale lui Decebal, Avram Iancu, Mihai Viteazu si multi altii. Acestea le-am vazut din masina si nu le-am mai pozat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
valimi
[03.11.10 08:37:43]
»

Din pacate, Adrealul ramana inca o necunoscuta pentru mine, dar din ce in ce mai mult imi doresc sa ajung acolo.

webmaster77
[03.11.10 11:40:39]
»

obiectivul in cauza fiind doar la aprox 40 km de Turda, am mutat review-ul la "Excursie Turda si imprejurimi"

creivean
[03.11.10 19:13:47]
»

@Alina Morar

Incet, incet te apropii de zona mea de bastina. Mai ales ca, ai promis ca te duci la anu' si la Iezer. Vacante cat mai frumoase...

webmasterXY*
[03.11.10 22:38:48]
»

Din păcate, PMA standard au trebuit retrase; sigur voturile vor recompensa pierderea...

Ioanutz
[04.11.10 01:50:10]
»

Voi fi scurt si nu vreau sa sune critic dar o ora plimbata in cariera si pe linga manastirea (ridicata la acest rang de catre sateni-apropo-); pot sa spun ca aproape ca nu ai vazut nimic din frumusetile locului, pot spune acest lucru prin prisma faptului ca doua luni din acest an le-am petrecut in zona; deci sugestia e ca trebuie revenit! Eu spun ca merita! ramane sa va convingeti! oricum un vot este si din partea mea Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, ascent, bessondm, biancuta, dannek, georgiana, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077642202377319 sec
    ecranul dvs: 1 x 1