Spre Schitul 'Icoana Veche' - Vanatori, Neamt
Duminica dimineata am revizitat Manastirea Neamt. Era aglomerat, dar ceea ce m-a bucurat mult ,a fost faptul ca am auzit vorbindu-se spaniola, germana ,,maghiara si am vazut autocare cu turisti ce isi doreau suveniruri de acolo.
De la impunatoarea si cunoscuta Manastire Neamt, drumul nostru a continuat (la sugestia, unor localnici) tot inainte, pana la un drum forestier. Am intalnit o biericuta din lemn, solitara, cu flori galbene itindu-se printre gard.
Am continuat lasand in dreapta ocolul silvic, ce ascunde, acum si vechea casa de vacanta a fostilor coducatori comunisti.
Te intrebi cum gaseau pentru acele resedinte asemenea locuri, strajuite de brazi si ascunse de ochii lumii. Ei stiu cum.
Destinatia noastra era Schitul Icoana Veche. Drumul forestier are in stanga raul Nemtisor. Desi e aproape pustiu ,,si circulam doar noi, printre brazi, langa apa, din loc in loc, in locuri numai de ei stiute si alese, am vazut palcuri de corturi si masini. Aveau numere de Iasi, si cautasera, cu siguranta, loc ferit de arsita citadina. Gasisera, cu siguranta cel mai bun loc, in zona Neamt pentru campaare, asa cred.
Schitul este asezat la aproape 6 km, de Manastirea Neamt, drum forestier, care este directionat printr-un indicator pozitionat chiar, vizavi de manastire.
A fost ridicat acum 200 de ani pe locul in care in vremuri de rastriste, fusese ascunsa icoana Maicii Domnului .Aceasta icoana, fusese primita in dar in urma cu 600 de ani, de la Imparatii Paleologi impreuna cu alte obiece de mare insemnatate, de catre Voievodul Alexandru Cel Bun.
Dupa 1822, icoana a fost readusa la locul ei, in Manastirea Neamt, iar in locul in care a fost ascunsa, s-a asezat initial, o cruce pictata pe ambele fete, ce povestea cele intamplate
Primele cladiri construite in acest loc, au fost in 1823 de catre monahi plecati de la Schitul
Vovidenia, si au fost o bisericuta din lemn. si cateva chilii. In 1990, Schitul a fost refacut complet si a primit ca patron pe Sfantul Antonie cel Mare.
Astazi este un loc de reculegere, rugaciune si meditatie mai ferit si mai putin comercial.
Teoretic, pentru ca undeva la 200 de metri, de schit ,erau corturi si rasuna muzica laica. In fond, asta e viata reala si elementele duhovnicesti sunt agresate de cele lumesti...
Pe langa Schitul Icoana Veche, recomand acest traseu pentru frumusetea si izolarea lui (atat cat se poate). Este, deasemenea ideal de mers, in grup, cu cortul si de stat cateva zile pe langa Nemtisor.
Intodeauna cand"mi se da" sansa sa vad un loc mai putin cunoscut, ca acesta, ma simt binecuvantata.
Trimis de diana-camelia* in 12.08.13 14:59:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-camelia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Târgu Neamț, TÂRGU NEAMȚ" (deja existentă pe sait)
- Aug.2020 Casa Memorială “Visarion Puiu” - Reședința de vară a lui Mihail Sadoveanu de la Schitul Vovidenia — scris în 30.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Popas la Târgu Neamț — scris în 04.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 [Pens. La Răscruce de Vânturi:] Piscina olimpica --- e o gluma — scris în 17.07.19 de pusi din NEAMT
- Jul.2017 Depozitul de Armăsari de la Dumbrava — pe urmele lui Catalan, calul năzdrăvan al lui Ștefan cel Mare — scris în 07.05.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Biserica de lemn din secolul al XVIII-lea și noua biserică din Dumbrava — scris în 19.06.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou de la Târgu Neamț — scris în 31.12.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Targu Neamt — scris în 05.08.15 de cezarrog din GALAţI - RECOMANDĂ