ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Castelul Lónyai – o ruină impunătoare

TIPĂREȘTE URM de aici

Medieșu Aurit! Ce nume interesant! O denumire ce ne duce cu gândul la ceva strălucitor, important, căutat. Istoria acestui sat vine din vremuri întunecate, se întinde pe secole peste secole și este destul de încâlcită.  

În această zonă intens populată altădată de daci întâlnim după anul 1000 o așezare și o fortificație a „românilor schismatici” care va fi cucerită de maghiari și unde se vor așeza coloniștii regali. Documentele regale și papale consemnează Medieșu sub numele Meggyes, iar de la sfârșitul anilor 1500 apare numele de Aranyosmeggyes = Medieșu Aurit. Domeniul a reunit la un moment dat mai multe sate, așezarea Medieș fiind chiar centru administrativ al regiunii pentru o perioadă, a trecut prin stăpânirea mai multor familii nobiliare maghiare care locuiau în cetatea ridicată aici, ulterior un palat fastuos. Astăzi doar niște ziduri impunătoare amintesc de viața nobiliară de aici.

Satul ardelenesc cu case așezate se ivește în fața ochilor, zărim turla unei biserici apoi zidurile zimțate ale unei construcții ce semăna cu o cetate. Parcăm autoturismul vis-a-vis de castel, în fața căminului cultural, unde se găsesc câteva locuri de parcare. Primăria a amenajat cu ceva ani în urmă o alee de promenadă pietruită în jurul zidurilor prevăzută cu surse de lumină, bănci și coșuri de gunoi.

După cum arată terenul înconjurător ne dăm seama că au existat o serie de fortificații exterioare, lucru confirmat și de imaginea din satelit. Traversăm un fost șanț de apă care îngreuna accesul la o centură de ziduri dotată cu bastioane și turn de poartă. Vom înconjura ruinele palatului încercând să ne imaginăm cum arăta în vremurile de glorie. Ne-am aruncat privirea și prin interior prin câteva locuri mai accesibile și am observat că vegetația a pus stăpânire treptat pe curtea interioară deși autoritățile locale au curățat zona la un moment dat.  

În forma actuală palatul a fost edificat în prima parte a anilor 1600 de către un membru de vază al familiei nobiliare Lónyai. Transformarea vechiului castel în stil preponderent renascentist de către diplomatul Sigismund Lónyai este înscrisă în limba latină pe frontispiciul de deasupra intrării în castel, loc unde s-a aflat și blazonul nobililor Lónyai (dispărut după 1990). Ruinele sunt încă bine înfipte în pământ, zidurile păstrează o înălțime considerabilă, cărămida îmbinată cu piatra a rezistat câteva sute de ani (cred că bucăți de cărămidă găsim și prin casele sătenilor). Castelul are forma unui patrulater, era înzestrat cu turnuri de colț, avea o curte interioară și un turn octogonal străbătut de un tunel de acces.

Ocolim castelul și vedem ancadramentele de piatră păstrate în jurul ferestrelor, o serie de decorațiuni vegetale din piatră, aruncăm un ochi și în marile pivnițe boltite. Un inventar vechi menționează prezența în corpul răsăritean al castelului a unei mari săli de mese cu tavan de lemn aurit – de aici tradiția populară ar fi extras cuvântul „aurit” pentru castel și localitate.

Ei bine, ce obiectiv turistic pe cinste ar deveni acest castel dacă ar fi restaurat. Priviți reconstituirea digitală făcută de un sătmărean talentat: youtube.

În centrul satului sunt trei biserici (ortodoxă, reformată și greco-catolică) și un monument închinat eroilor locali din timpul Revoluției de la 1848.

Se încearcă, până la nivel parlamentar, obținerea de fonduri pentru restaurarea castelului din Medieșu Aurit. Până atunci turiștii se opresc în mijlocul satului uimiți de această ruină care ar putea deveni „romantică” .

Numai bine!

P. S. În apropiere de sat se află o rezervație arheologică inedită unde găsim 5 cuptoare dacice conservate in situ (vezi impresii).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.02.24 08:33:25
Validat / Publicat: 03.02.24 09:01:29
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Monumentul eroilor de la 1848 și una din bisericile satului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[03.02.24 22:43:35]
»

Foarte, foarte bine ar arăta castelul dacă s-ar face reconstituirea digitală pe care am avut curiozitatea (și răbdarea) să o văd! 👌Am lucrat și eu în proiectare, tot cu programe 3D, dar nu de arhitectură, ci de instalații. Poate că nu-ți dai seama, dar omul ăsta a muncit muuuulte ore ca să facă această reconstituire digitală!

Onoare lui că a muncit atâta, și felicitări ție pentru că ai ajuns până acolo, ca să ne povestești despre acest obiectiv turistic! 👋

Se încearcă, până la nivel parlamentar, obținerea de fonduri pentru restaurarea castelului din Medieșu Aurit. Până atunci turiștii se opresc în mijlocul satului uimiți de această ruină care ar putea deveni „romantică”

Să dea Domnul să aibă succes și să obțină fonduri! S-ar recupera ceva ce ar putea intra în patrimoniul României, având în vedere că a fost construit în sec. al XV-lea! 🏰

Încă odată, FELICITĂRI!!! 👍

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.02.24 16:04:45]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri! Într-adevăr pentru reconstituiri digitale reușite trebuie să muncești enorm de mult, pe lângă cunoștiințele solide de software fiind necesare și documentări serioase. Persoana respectivă mai are câteva reconstituiri digitale postate pe acel cont de Youtube.

Mă gândesc că restaurarea/conservarea/amenajarea castelului din Medieșu Aurit ar aduce mai mulți turiști în zonă = bani pentru cei care au afaceri în zonă, pentru autoritățile locale, pentru investiții conexe. Ar trebui să se ia măsuri rapid atât timp cât zidurile sunt în mare parte în picioare.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Țara Oașului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064367055892944 sec
    ecranul dvs: 1 x 1