ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La plimbare prin Suceava – capitala „Țării de Sus”

TIPĂREȘTE URM de aici

O toamnă frumoasă ne întâmpină pe meleagurile Bucovinei, zilele calde oferindu-ne răgazul și confortul unor vizite scurte prin orașul din apropierea râului cu același nume, Suceava. Cartierul general ni l-am stabilit la pensiunea Casa Bucovineană (vezi impresii), relativ aproape de centrul urbei sucevene.

În două zile, mai spre înserat, am făcut scurte incursiuni pe străzile Sucevei pentru a descoperi măcar la suprafață comorile arhitecturale, istorice și spirituale ale orașului. Singurele obiective vizitate pe îndelete au fost muzeul etnografic „Hanul Domnesc” (vezi impresii) și Muzeul Satului Bucovinean (vezi impresii). Spiritualitatea și istoria se împletesc în mod fericit în orașul Suceava, iar ospitalitatea oamenilor din această zonă a țării e proverbială. Dacă credeți că Iașiul are multe biserici și mănăstiri să știți că nici Suceava nu este mai prejos! Cu un mare plus: Cetatea Sucevei.

Centrul orașului era animat și în cursul săptămânii, oamenii se plimbau pe pietonal, prin parc. Traficul nu mi s-a părut chiar așa infernal, deși orașul e destul de aglomerat. Există câteva indicatoare turistice către principalele obiective turistice, dar cred că ar mai trebui instalate câteva. Utile ar fi și panourile cu informații din preajma monumentelor. Vă prezint mai jos câteva obiective care mi-au atras atenția în Suceva cu precizarea că ele sunt ușor accesibile și vizitabile.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare

Din Muzeul Satului Bucovinean se poate urma o cărare prin pădure până pe colina unde este amplasată statuia de 23 m înălțime (inclusiv soclul) vizibilă din multe puncte ale orașului. Operă a sculptorului Iftimie Bîrleanu, statuia a fost inaugurată în 1977 în prezența lui Nicolae Ceaușescu. În anul 2018 ansamblul sculptural a trecut printr-o operațiune de restaurare și curățare, extinzându-se platoul și amenajările din jurul monumentului. Am fost întâmpinați de steaguri tricolore și de impozanta statuie greu de distins în detaliu de la nivelul solului.

Biserica Armenească „Sf. Simion” („Turnu Roșu”)

În apropierea locului de cazare, în fostul cartier armenesc, se află acest lăcaș de cult cunoscut mai ales după culoare turnului-clopotniță de 28 m înălțime care datează de la 1551. Mi-a plăcut cum a fost restaurat întregul complex religios, am observat în curte un lapidarium constituit din vechi pietre funerare și un punct de informare turistică. Biserica a fost ctitorită la 1513 de comunitatea armeană a orașului, important grup de populație din punct de vedere economic.

Coborând pe strada Armenească mai vedem câteva case vechi, reprezentante ale cartierului armenesc de altădată. În capătul străzii se află biserica armenească „Sf. Cruce”, monument religios din prima jumătate a veacului al XVI-lea.

Curtea Domnească din Suceava

Vorbim aici despre niște ruine împrejmuite cu gard, obiectivul fiind cred printre puținele nevalorificate turistic din oraș. Atestată arheologic încă din secolul al XIV-lea din vremea lui Petru al II-lea Mușat, reparată și îmbunătățită de Ștefan cel Mare și Vasile Lupu, curtea domnească din Suceava dispare încet-încet la sfârșitul anilor 1600. Azi mai vedem de la distanță ziduri de câțiva metri înălțime și golurile unor pivnițe domnești.

Palatul Domnesc, zidurile de incintă și turnul de poartă, alături de un turn-locuință reprezintă componente ale complexului din care domni de seamă au condus Moldova. Mă chinui să fac câteva fotografii prin plasele de sârmă ale gardului. Păcat că acest obiectiv nu este pus în valoare!

Turnul lui Lăpușneanu și Biserica „Sf. Dumitru”

Vis-a-vis de Curtea Domnească se află o altă biserică istorică ctitorită de domnul Petru Rareș după un model asemănător celei din Hârlău (vezi impresii). Detaliile arhitectonice sunt minunate, un șir dublu de ocnițe înconjoară lăcașul de cult, cărămizi colorate împodobesc turla centrală.

Nu am putut admira „Turnul lui Lăpușneanu” deoarece era „îmbrăcat” în schele aflându-se în plin proces de restaurare. Turnul considerat a avea rol de clopotniță, e posibil să fi avut și potențialul defensiv a fost ridicat de domnul Alexandru Lăpușneanu la 1560.

Palatul Administrativ

Pe pietonal (strada Ștefan cel Mare) descoperim o frumoasă clădire ridicată la începutul secolului al XX-lea în stilul baroc. Realizată de un arhitect vienez construcția a găzduit de-a lungul deceniilor mai multe instituții administrative, muzeale, militare (pompieri). Turnul central e impresionant, el adăpostește un ceas și e înconjurat de un balcon din fier forjat.

În preajma Palatului se află mai multe statui (Ciprian Porumbescu, Petru al II Mușat, Petru Rareș, Iancu Flondor), biserica „Sf. Ioan Nepomuk” și Muzeul de Științe ale Naturii.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”

Un lăcaș de cult ortodox inedit prin arhitectura sa am descoperit pe strada Trandafirilor, în spatele Palatului de Justiție. Închinată martirilor jertfiți în închisorile comuniste biserica a căpătat formă la începutul anilor 2000. Forma atipică atrage privirile și ne „încurcă”, clădirea nu are forma unei biserici obișnuite (ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... lui_din_Suceava).

La ora târzie când am trecut noi pe acolo biserica nu mai era deschisă, ânsă am admirat-o din exterior. Pe una din laturi se află grupul statuar „Familia Brâncoveanu” (autor Ginete Sàntha, 1978), simbol al sacrificiului pentru credință.

Concluzii. Orașul Suceava are multe de oferit din punct de vedere turistic, obiective și monumente acoperind o varietate de teme de interes. Câteva din ele au trecut prin restaurări recente (Cetatea Sucevei, Muzeul de Istorie, biserica armenească „Sf. Simion”, etc.) lucru care atrage mai mulți vizitatori. Nouă ne-a plăcut orașul și ne-am propus să revenim pentru câteva zile în urbea din nordul țării.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.12.19 15:37:31
Validat / Publicat: 23.12.19 19:20:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 1100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Palatul Administrativ din Suceava.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.12.19 19:51:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Suceava și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059452056884766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1