ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un popas la Hanul Domnesc din Suceava

TIPĂREȘTE URM de aici

Călătorii de altădată, obosiți și prăfuiți, se opreau în cadrul călătoriilor lungi în locuri speciale de popas, și anume la hanuri, fie ele mai modeste, fie boierești ori domnești. Situate la întretăieri de drumuri, traversări de ape sau în orașe hanurile ofereau adăpost și masă atât călătorilor, cât și animalelor care îi purtau. În general hanurile reprezentau un pol al distracției, mai ales la sărbători, un loc de ospăț și de socializare, cum se spune azi. Aici aflai vești din toată țara ori de peste granițe, dicutai politică, erai informat asupra răufăcătorilor care bântuiau în zonă, legai sau dezlegai prietenii.

Scurt istoric. În Suceava se păstrează un astfel de obiectiv – Hanul Domnesc – atestat documentar în prima jumătate a anilor 1600, atunci când domnul Moldovei Miron Barnovschi dăruiește Mitropoliei Sucevei casa sa din zid dotată cu pivniță încăpătoare pentru vânzarea de băuturi și găzduirea călătorilor. În perioada dominației habsburgice clădirea impunătoare cu ziduri groase devine reședință imperială de vânătoare. Familia nobiliară Kapri cumpără hanul și îi aduce modificări; după 1918 clădirea trece pe la mai mulți proprietari, iar în 1962 intră în patrimoniul statului fiind restaurată și introdusă în circuitul muzeal. Expoziția etnografică suferă mai multe schimbări de-a lungul vremii, în 2003 muzeul căpătând forma actuală.

Poziționare și acces. Muzeul este situat în apropierea centrului, pe o stradă liniștită, în mijlocul unui mic parc. Adresa oficială: str. Ciprian Porumbescu nr. 5. Accesul auto este facil, locuri de parcare sunt disponibile pe marginea străzii, parcare gratuită în formă de spic.

Program și preț bilete. Aparținând administrativ de Muzeul Bucovinei, Hanul Domnesc are program de vizitare diferențiat în funcție de anotimpuri: între 1 octombrie – 31 martie, de miercuri până duminică: 09.00 – 17.00 (luni și marți închis), iar între 1 aprilie – 30 septembrie... Taxa de vizitare este de 6 lei/adult și 1,5 lei/elev, student și 50% reducere pentru pensionari; există o taxă foto pentru vizitatori cu aparat foto – 10 lei/ora. Puteți achiziționa un bilet unic de vizitare (5 instituții) sau bilete combinate pentru câte 2 instituții, rezultând o economie de bani. Informații suplimentare găsiți pe siteul web: .

Vizita la Hanul Domnesc

Am ajuns după-amiaza în fața muzeului etnografic, am găsit un loc de parcare chiar în apropierea instituției. În curte un covor de frunze ruginii și copaci înveșmântați în mantia autumnală, în centrul acestui peisaj se înalță clădirea de piatră și cărămidă cu un etaj, foișor și acoperiș de șiță. Pătrundem prin porțile grele de lemn în spațiul central al hanului, loc unde oaspeții de seamă (dregători, boieri, negustori) își lăsau bagajele și se desprăfuiau. Ne întâmpină o doamnă amabilă, plătim taxa pentru bilete și foto, primim bilete personalizate și câteva pagini plastifiate cu detalii despre fiecare încăpere a muzeului. Săgeți indică direcția de vizitare, un traseu circular atât la parter, cât și la etaj.

Parterul reproduce epoca de glorie a hanului, atmosfera medieval-modernă a unei ospătării cu odăi de închiriat. Holul central e ocupat de accesorii legate de mijloacele de transport: osii, roți de căruță, instrumente de fierărie pentru potcovit caii, harnașamente etc. Prima încăpere reprezintă salonul privat al familie imperiale habsburgice sosită pe aceste meleaguri pentru partide intense de vânătoare. Trofee de vânătoare și arme de mai multe feluri sunt expuse pe pereți, o masă lungă cu scaune sculptate și un dulap-vitrină constituie mobilierul salonului. Piesa de rezistență este soba cu plăci ceramice în stil Kuty, imaginile reprezentând scene de vânătoare.

După ce traversăm o mică cămară cu obiecte din lemn specifice preparării hranei pentru oaspeți (râșniță de mână, coveți, cofe, tăvi și altele) ajungem în bucătăria hanului. Cel mai important element îl constituie cuptorul, specific zonei în care ne aflăm. Ocupând aproape jumătate din spațiul bucătăriei, având rol de preparare a alimentelor, dar și de încălzit, cuptorul cu vatră e compus din 3 părți: plita, rola (spațiu de ținut la cald) și cuptorul de copt pâinea, cozonacii și plăcintele. O mulțime de vase din ceramică și lemn ne indică faptul că ne aflăm în universul mâncărurilor sățioase și sănătoase. Printre piesele de mobilier menționez: masa-ladă frumos ornamentată, dulapul cu farfurii de ceramică, scăunelele rotunde cu trei picioare, buturuga pentru operațiunile de măcelărie, blidarul pentru vase.

Trecem din nou prin holul central și descoperim sala de mese a hanului, locul unde negustorii, boiernașii și meșteșugarii băteau palma și pecetluiau afacerea cu o băutură. Bolțile albe sub formă de arce și ferestrele mici de lemn dau farmec încăperii; vedem în mijloc o masă de lemn, într-un colț alta mai mică, înconjurate de laițe acoperite cu preșuri țesute la război și scaune cu spătar sculptat, dulapuri pentru vase, iar pe pereți cuiere pentru haine și desăgi și polițe cu farfurii.

Următoarea odaie ne conduce în universul camerei de odihnă, spațiu atât de necesar călătorilor la drum lung. Mobilierul frumos ornamentat cu motive populare e foarte frumos. Am observat lăzile de zestre, cea de la 1876 cu flori roșii e superbă. O scoarță cu modelul „pomul vieții” e prinsă pe perete iar ștergare albe la ferestre întregesc aspectul camerei. Pe un perete se află oglinda cu lavoar și vase de porțelan pentru igienă personală. Într-un ungher e poziționată soba pentru încălzit, iar un cufăr de lemn e disponibil pentru hainele călătorilor ce poposeau mai multe zile la han.

Pivnița din epoca medievală e accesibilă printr-un culoar descendent cu trepte, după care se deschid două încăperi situate la niveluri diferite, unite prin alt culoar cu trepte. În primul spațiu sunt așezate butoaie pentru băuturi, cofe și putini pentru alimente, iar al doile aspațiu joacă rol de cramă.

Etajul hanului conține expoziția etnografică propriu-zisă, traseul de vizitare fiind unul circular. Accesul se face pe scări printr-un fel de turn adosat clădirii, luminat de o mulțime de ferestre. În hol și în prima cameră se află vitrine cu o expoziție temporară dedicată podoabelor vechi.

Împărțit în patru mari zone etnografice expozeul muzeistic ne poartă în lumea satului bucovinean. Prima e zona etnografică Humor unde costumele populare, masca de capră, obiectele din lemn ilustrează bogata imaginație și desăvârșitul talent al țăranului. Zona etnografică Dorna îmi atrage atenția cu cromatica și modelel velnițelor de pat, cu portul popular, lada de zestre colorată și elemente din ansamblul „Ursului” jucat iarna de sărbători. În cadrul zonei etnografice Rădăuți am remarcat războiul de țesut și restul obiectelor utilizate în procesul țesutului, frumusețea cojoacelor de blană (cojocel și pieptare), obiceiul de iarnă al „Căiuților” și ceramica de diferite tipuri (neagră de Marginea, Kuty, smălțuită de Rădăuți). Ultima zonă prezentată în expoziție e zona etnografică Câmpulung Moldovenesc în care am admirat arta prelucrării lemnului, masca de „Cerb” și bondița din blană de jder. Un colț muzeistic este dedicat ameșteșugului încondeierii ouălelor ridicat la nvel de artă în Bucovina.

Concluzii. Am petrecut o oră în interiorul vechiului ratoș bucovinean admirând ingeniozitatea și talentul țăranului, precum și modul de desfășurare a activităților într-un han orășenesc important. Vă recomand să vizitați Muzeul etnografic „Hanul Domnesc” din Suceava pentru a descoperi exponate interesante și neasemuit de frumoase.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 25.10.19 13:40:50
Validat / Publicat: 25.10.19 16:59:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 1096 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Cuptorul cu vatră din han.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[26.10.19 17:09:44]
»

Felicitări pentru așa frumuseți! Mi-ai încântat ziua. Lavoarul de la P12 îl vreau eu!

Toate numai bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.10.19 15:53:28]
»

@mihaelavoicu: A fost o zi frumoasă de toamnă, nici nu am simțit drumul până la Suceava, iar vizita la muzeul etnografic m-a încântat nespus. Pe lângă frumusețea arhitecturală a clădirii am fost atras de exponatele ce reprezintă atât de bine viața satului bucovinean. M-am simțit în largul meu și multe obiecte îmi erau atât de familiare. Pentru generațiile tinere întoarcerea în timp din acest gen de muzee e greu de realizat, gradul de „necunoscut” e prea mare.

Zile frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Suceava și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064949989318848 sec
    ecranul dvs: 1 x 1