ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Draga mea Praga

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

„Praga nu-ți va da pace niciodată și nu te va lăsa s-o uiți; măicuța asta are niște gheare tare ascuțite” . Franz Kafka

Prolog

La fix o săptămână de la întoarcere din Berlin vezi impresii aveam să zbor din nou spre centrul Europei, de data asta către o destinație care nu îmi era străină: Praga.

O vizitasem pentru întâia oară la 15 ani într-o excursie cu mașina prin Ungaria și Cehoslovacia făcută cu părinții. Revenisem în decembrie 1990 și o găsisem obosită și cenușie după perioada comunistă. Și pe parcursul altor trei sejururi fusesem martora transformării sale într-un oraș plin de viață, luat cu asalt de hoarde de turiști veniți să îi admire capodoperele arhitecturale și să bea bere... ????

Adrian îl cunoștea și mai bine: în anii ’80 și ’90 făcuse dese deplasări aici în interes de serviciu și avusese un ghid avizat și în plus, vorbitor de limba cehă: pe fratele lui, din nefericire plecat mult prea devreme dintre noi, care a locuit în Praga timp de opt ani. Așa încât, spre deosebire de Berlin, pentru vizita în capitala Cehiei n-a fost nevoie să duc muncă de lămurire cu consortul.

Deși am ajuns de atâtea ori la Praga, nu m-am învrednicit să îi dedic pe AFA decât un singur amărât de review, și ăla despre bere???? vezi impresii... Chiar n-am idee de ce am fost așa de leneșă, mai ales că, vorba lui Kafka, odată ce ai vizitat orașul, n-ai cum să-l dai uitării. Iar eu îl îndrăgisem de prima dată. Doar două lucruri mă deranjaseră: 1) limba (inclusiv nenorocitele de diacritice cu care va trebui să mă războiesc acum); și 2) vremea schimbătoare de pe o zi pe alta, de la o oră la alta.

Dar asta e, mi-am asumat riscul unor posibile plimbări în ploaie în prima jumătate a lui octombrie, de care chiar n-am fost cruțați. Da, dar ce frumos era orașul în... minutele???? când soarele se strecura timid printre frunzele ruginii ale copacilor. Ce poezie, ce încântare!

Of, ce dor mi s-a făcut de Praga doar povestindu-vă...

Mergeți să o vedeți cu ochii voștri! Pentru că nici nu știți ce pierdeți dacă nu mă ascultați! ????

Buuun, vorba lungă, sărăcia omului. Să trecem la treabă, zic.

Atuurile Pragăi

■ Legende și istorie. Tuturor ne plac poveștile, nu-i așa? Și Praga are suficiente. Un teolog german din secolul al XVI-lea a fost primul care a susținut că orașul a fost întemeiat la anul 1306 î. Hr. fix! de un oarecare rege Boyaa. În veacurile V-IV î. Hr. triburi celtice s-ar fi stabilit pe malurile Vltavei, numind regiunea Boemia, în onoarea primului ei conducător.

O altă legendă spune că regina Libuše, care s-a căsătorit cu un plugar - Přemysl, fondând dinastia Přemyslid, și a trăit în castelul Libušin (atestat arheologic ca datând din secolul al VII-lea), a avut o viziune. În vis i s-ar fi arătat „un oraș întins, a cărui glorie va ajunge la stele, un loc în mijlocul unei păduri, cu o costișă ce se înalță prăpăstioasă deasupra unui râu Vltava. Și un bărbat cioplește un pridvor pentru casa lui. Un castel pe nume Praha se va construi aici.”

De la acest cuvânt - „prag” („prah” în limba cehă) s-ar trage numele orașului. Ce frumos!

Istoria Pragăi a fost dintotdeauna strâns legată de cea Castelului său (înregistrat de Guiness Book drept cel mai întins din lume, deși se pare că ar fi al treilea; Dumnezeu știe!), construit începând cu anul 870, și a fortăreței Vyšehrad, datată un veac mai târziu.

Un membru al dinastiei Přemyslid a fost „bunul rege Václav/Wenceslas” , duce de Boemia (907-935), cu care vizitatorul se va întâlni în fel și chip în diverse locuri din Praga. Brav soldat și om cucernic, a fost ucis de propriul frate, așa cum se întâmpla adesea în acele vremuri tulburi în mai toată Europa. Drept pentru care a fost venerat, canonizat și e considerat patronul spiritual al Cehiei.

Prima perioadă de mare înflorire a cunoscut orașul în secolul al XIV-lea în timpul domniei lui Carol IV, rege al Boemiei și Sfânt Împărat Roman. El este cel care a stabilit capitala imperială aici și a transformat Praga în a treia cea mai mare urbe europeană, după Roma și Constantinopol. A extins așa-numitul Oraș Mic și a fondat Orașul Nou. Din porunca lui s-a înființat în 1348 Universitatea Carolină, cea mai veche din Europa Centrală, și a fost construit Podul Carol, a cărui piatră de temelie ar fi pus-o chiar el pe data de 9 iulie 1357 la orele 5:31 dimineața.

Câtă exactitate! ????Ei bine, acest amănunt este știut deoarece numărul 135797531 a fost descoperit scrijelit în Turnul Vechi al podului. Despre Podul cu sfinți, cum i se mai zice, se spune și că ar fi bântuit de fantome fără capete care sar în apele Vltavei sau urlă la stele: probabil că genul ăsta de povești a apărut ca urmare a execuțiilor publice din Piața Veche, unde condamnații erau trași în țepe înfipte apoi pe pod. Asta ca nu cumva să credeți că Vlad Țepeș a fost vreun deschizător de drumuri! ????Acum, din fericire, locul e bântuit doar de muzicanți și pictori stradali...

O a doua epocă de prosperitate a Pragăi a venit odată cu Rudolf II (1552-1612), Sfânt Împărat Roman din dinastia Habsburg, un individ excentric dar mare iubitor de arte, care a mutat capitala de la Viena la Praga în 1583, statut pe care orașul nu l-a păstrat decât până în 1648.

Secolul al XVII-lea a fost fast pentru comunitatea evreiască a orașului, care reprezenta atunci cca. 30% din populație, pentru ca veacul următor să aducă un nou avânt în comerț, dar și în cultură. În 1784 cele patru cartiere creștine care formează și azi centrul istoric al orașului - Malá Strana, Nové Mĕsto, Stare Mĕsto și Hradčany - s-au unit, în timp ce cartierul evreiesc Josefov a fost încorporat în Praga în 1850.

Din 1867 Cehia a făcut parte din Austro-Ungaria iar după înfrângerea acesteia în Primul Război Mondial s-a format statul cehoslovac, cu capitala la Praga. Între cele două războaie mondiale orașul a înflorit, însă pentru scurt timp, căci ocupația nazistă din 1939 a însemnat persecutarea localnicilor cehi și germani și exterminarea evreilor.

Totuși, în chip straniu, cartierul evreiesc n-a fost distrus de naziști. Mai mult decât atât, a circulat și circulă și acum o legendă potrivit căreia Hitler ar fi dorit să îl păstreze ca „muzeu” și să se retragă „la pensie” în Praga. Nțțț, greu de crezut! ????

Lăsând pe seama altora poveștile și revenind la fapte, în 1948, printr-o lovitură de stat, comuniștii ajutați de „frații” sovietici au preluat puterea. „Primăvara de la Praga” din 1968 a fost înăbușită cu forța de membrii Tratatului de la Varșovia, cu excepția României. După evenimentele din 1989 care au dus la căderea Zidului Berlinului și dezmembrarea URSS, Cehoslovacia s-a eliberat de influența comunistă iar în urma dizolvării pașnice a federației dintre Cehia și Slovacia, Praga a devenit capitala Republicii Cehe.

Arhitectură. Clădirile Pragăi îi reflectă istoria documentată de peste un mileniu: romanic, gotic, renascentist, baroc, neoclasic, Art Nouveau, cubist - toate stilurile arhitectonice majore se regăsesc în oraș. Praga are un castel și multe, foarte multe biserici și palate, dar chiar și fără a fi cunoscător într-ale arhitecturii, un lucru n-are cum să-ți scape: până și construcțiile rezidențiale sunt înfrumusețate cel mai adesea de decorațiuni exterioare care te fac să întorci capul și să te împiedici de pietrele de pavaj căscând ochii. Și cea mai mare plăcere pentru un turist este, după umila mea părere, să se plimbe pe străzi chiar fără niciun scop precis, doar pentru a se bucura de frumusețea peisajului urban și a poposi din când în când în câte o piațetă pentru a se întrema și hidrata cu o berică... ????

Dânsul (turistul) va remarca, fără îndoială, cât de bine au fost restaurate și cu câtă grijă sunt întreținute clădirile din centrul istoric, inclus integral (cca. 870 de hectare) în 1992 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Și nu vorbim aici doar de palatele vechii aristocrații transformate în muzee sau de biserici, ci și de case obișnuite și blocuri cu apartamente ridicate în secolul trecut. Pentru toate acestea primăria e obligată, pe banii săi, să asigure renovări periodice.

Vai, ce diferență față de București! Nu vreau să mai insist, că mă enervez... ????

Orașul de aur. Nu am idee cine a inventat această poreclă veche. Poate că-și are originile în cupolele aurite ale bisericilor ori în meseria de bijutier practicată în Evul Mediu de evreii localnici. Sau te pomenești că de vină ar fi alchimiștii care au dat năvală în oraș prin secolele XVI-XVII, deși nu nu am citit nicăieri că vreun asemenea specimen s-ar fi îmbogățit din această afacere.

Străduțele. Despre Praga se spune că este un oraș romantic. Foarte adevărat! Atmosfera sa medievală a întreținută de alei și străduțe pavate cu piatră cubică ce șerpuiesc încolo și încoace, unele din ele urcând și coborând în pante aproape amețitoare, creând un labirint superfotogenic din care zău că nu ai vrea să evadezi... Cea mai îngustă stradă se cheamă Nejužši pražská uliča și n-are decât 50 cm lățime! Dar este prevăzută cu semafor: ca să o străbați, trebuie să apeși pe buton pentru ca din sensul opus să nu apară cineva și să dați nas în nas fără a vă putea evita.

Cele 100 de turnuri. Realitate sau doar altă legendă urbană? Ei bine, Praga are 120 de turnuri importante, de genul Turnului Pulberăriei sau al turnurilor catedralei Sf. Vitus, dar dacă e să pui la socoteală și turnulețele clădirilor rezidențiale, ar rezulta vreo 500. Alții susțin că peste 1.000. Dar cine stă ca să le numere?!! ????

Zgârie-norii. Praga duce lipsă de așa ceva, și-mi pare foarte bine! Surprinzător poate, cea mai înaltă construcție din oraș (216 m) a rămas Turnul de televiziune Žižkov construit pe dealul Petřín între 1985-1992. Dacă vă plac panoramele văzute la sus, puteți urca pe deal cu funicularul și pe urmă cu liftul până la platforma de observație situată la 93 m.

Modernismele. Apropo de Turnul TV: sculptorul praghez David Černý l-a înfrumusețat cu figuri de copii care se cațără pe el. În capitala Cehiei mai pot fi admirate și alte opere ciudățele ale lui Černý, ca de pildă capul rotitor al lui Kafka sau bărbatul cu valiza ce pare gata să se sinucidă, atârnat de o clădire. ???? Și în același registru avangardist, merită să dați o raită prin Orașul Nou ca să vedeți Casa care dansează, poreclită „Fred și Ginger” .

Vltava. Praga e traversată de Vltava, la rândul ei traversată de 34 de poduri, Carol fiind cel mai vestit dintre ele. Dar nici pe departe singurul interesant. De pe oricare pod ți se așterne în fața ochilor câte o priveliște încântătoare, cu apele lenevoase pe care plutesc rățuște drăgălașe și, în fundal, siluetele inconfundabile ale unor construcții majestuoase. Raiul îndrăgostiților și amatorilor de selfie-uri... ????

Panoramele. Dar nu numai de pe poduri ai parte de astfel de vederi spectaculoase: e de ajuns să urci până pe dealul Petřín, la Hrad sau Mănăstirea Strahov pentru ca mai tot orașul să ți se înfățișeze în splendoarea sa demnă de orice poză postată pe Instagram. Iar de jos, iarăși poți fotografia cu mare succes turnurile catedralei.

Grădinile și scuarurile. Nu pot să nu amintesc aici de Piața Orașului Vechi și celebrul ceas astronomic, dar și de Grădina Wallenstein, unul dintre locurile mele preferate din Praga. Dar astea nu sunt decât niște exemple, parcuri și piețe mai mici și poate chiar și mai cochete vei descoperi la tot pasul. Timp să ai (și picioare zdravăne) !

Divertisment. Și la acest capitol Praga punctează prin multe magazine, muzee, teatre și săli de spectacole. Și se mândrește cu nume mari în muzică care au trăit sau au locuit aici pentru o perioadă - Beethoven, Mozart, Smetana, Dvořák. În unele biserici au loc cu regularitate concerte și-mi amintesc cu plăcere că în preajma Crăciunului din 1990 am asistat la un astfel de eveniment la Biserica Sfântul Nicolae din Orașul Mic. În plus, nu mă îndoiesc că cei mai tineri decât mine au unde să se relaxeze și să petreacă prin cluburi și baruri. Deși nu neapărat pentru acestea e faimoasă Praga...

Berea! Ei da, iată într-adevăr un mare, un uriaș atu, și principalul argument pentru care o bună parte dintre cei peste 8 milioane de turiști ce vizitează anual Praga (în perioadele nepandemice) îi calcă pragul... Mulți nemți, sandinavi sau englezi vin special în weekend special ca să se îmbete. Nu glumesc! ????

Păi au și ei dreptate, în felul lor: berea rece foarte bună și la un preț rezonabil curge în râuri, și ce poate fi mai plăcut decât să sorbi alene dintr-o halbă înspumată, fie la o terasă cu priveliște spre obiectivele turistice de primă clasă, fie în câte o cârciumioară întunecoasă, toată numai în lemn, veche de sute de ani și cu nume haios, gen „La cizmarul” , „La trei struți” sau „La pisica neagră” (ptiu, drace) !!! ???? Cârciumi de care, vă garantez, vă veți împiedica la tot pasul. Mâncarea ca mâncarea, ce să zic - cărnuri peste cărnuri și sosuri cu rântaș periculoase pentru doamnele și domnișoarele atente la siluetă... Dar băutura-i baza, nu-i așa?

Mai mult decât atât, și dacă nu aș fi văzut cu ochii mei (numai de afară, ce-i drept, chiar pe strada unde am locuit), n-aș fi crezut: extravaganța a fost împinsă atât de departe, încât au apărut și Spa-uri cu bere, unde înțeleg că poți face baie într-un butoi plin cu licoarea sus-menționată, pe care poți s-o și consumi între timp... Se zice că băile astea ți-ar lumina tenul, ar îmbunăți imunitatea, stimula metabolismul și te-ar ajuta să scapi de stres.

Cine și-ar fi putut închipui că berea poate face asemenea minuni?!! ????

Acum, că am cam terminat cu enumerarea a ceea ce eu consider a fi punctele de atracție majore ale Pragăi, ar fi cazul să ofer celor interesați câteva

Informații de ordin practic

■ Aeroportul. Se cheamă Václav Havel, e singurul care deservește Praga, se află la cca. 20 km nord-vest de oraș și slavă Domnului! nu e la fel de imens ca Brandenburg din Berlin. Prin urmare, poate fi străbătut relativ lejer și - lucru care mi-a plăcut - controlul bagajelor se face direct la poarta de îmbarcare și nu pierzi astfel prea mult timp. Zborul durează cca. o oră și 50 de minute.

Schimbul valutar. Ce nu mi-a plăcut în aeroport a fost pățania cu banii: am neglijat să cumpăr de acasă coroane și, cum cum știam că în aeroporturi cursul de schimb este în general prost, am apelat la un ATM. Am folosit cardul în euro. Cursul oficial era 1 euro­ = 26,65 CZK, dar verificând apoi pe chitanță am văzut că am cumpărat 2.000 CZK (mai puțin de atât nu ți se permite să retragi de pe card!) cu 93,33 euro, deci la un curs de 21,43 CZK/euro.

Ulterior am schimbat euro la un curs foarte bun de 25 CZK/euro chiar de la gazda noastră, care avea un astfel de stabiliment la parterul clădirii. Pe parcursul sejurului, pentru a-mi ușura calculele (căci nu o am deloc cu aritmetica), înmulțeam valoarea CZK cu 4 și împărțeam la o sută, și astfel obțineam suma în euro. Dacă vă pricepeți, puteți împărți direct la 25. Eu una, nu sunt în stare! ????

Mai trebuie spus că în oraș sunt multe case de schimb valutar, dar n-am văzut să accepte RON. În schimb, în multe locuri (supermarketuri, restaurante) se poate plăti cu cardul.

Transportul de la aeroport în oraș. Aeroportul nu e legat de oraș prin linie de metrou, așa încât, dacă nu vrei să cheltuiești pe taxi, ai la dispoziție două variante. Prima este autobuzul 119 sau 100 operat de firma DPP a administrației locale (deci cu aceleași tarife ca cele practicate în oraș), care nu ajunge în centru, însă te lasă la o stație de metrou. A doua este un shuttle bus - Airport Express Service (AE), care are punctul terminus la gara centrală Praha Hlavni Nádraži. Am preferat această variantă fiindcă hotelul nostru nu se afla în preajma nici unei stații de metrou și călătoria ne-a costat 100 CZK (4 euro) /persoană. Biletele le-am cumpărat de la șofer. De la gară am luat un taxi, motivul fiind lipsa legăturii directe cu tramvaiul la o stație din apropierea hotelului. N-am sărăcit din atâta lucru, dar nici ieftin nu mi s-a părut a fi.

■ Transportul public în Praga. Sistemul de transport în comun este integrat, ceea ce înseamnă că se poate folosi același bilet la metrou, tramvai sau autobuz. Un bilet valabil timp de 30 de minute costă 30 CZK, pentru 90 de minute - 40 CZK, pentru 24 de ore 120 CZK iar pentru 72 de ore - 330 CZK. Persoanele cu vârsta între 60 și 65 de ani beneficiază de discount de 50% la toate tarifele precizate mai-sus.

Și acum, bomba bombelor! Cei trecuți de 65 de ani călătoresc gratis în Praga! ???????????? Și nu, nu e vorba doar de rezidenți, și nici măcar numai de cetățenii cehi, ci de toată lumea!!! Nu mi-a venit să cred când am citit informația asta. Vă dați seama ce economii am făcut noi?

Praga are trei linii de metrou, utile mai ales dacă te cazezi în afara centrului. Mult mai plăcut e însă să circuli cu tramvaiul, așa cum am făcut noi, iar cele mai utile trasee sunt cele de pe liniile 14,17 și 22. Există și autobuze, însă din câte am văzut, sunt mai puțin folosite.

Carduri și tururi turistice. Prague Coolpass praguecoolpass.com asigură intrarea gratuită la câteva zeci de muzee, palate, turnuri, gratuitate la o croazieră și un tur în centrul istoric cu microbuzul, precum și discounturi de până la 50% la unele restaurante și magazine sau la bilete de spectacol. Cardul costă 74 euro pentru 2 zile, 84 euro pentru 3 zile, respectiv 91 euro pentru 4 zile. Sincer, mi s-a părut scump, mai ales că nu ne-am înghesuit mai deloc la muzee, preferând plimbările afară.

Singurul meu regret este că nu am reușit să fac o croazieră, dar iată un link pentru cei interesați: prague-boats.cz/river-cruises. Dacă nu aveți timp sau vreți să vă faceți o primă idee generală în legătură cu capitala Cehiei, recomand hop-on hop-off: hopon-hopoff.eu/prague-tours. În urmă cu două sejururi ne-am plimbat și noi cu acest bus, așa că acum am zis pas. Există și walking tours (unele gratuite), tururi cu bicicleta, în mașini de epocă, tururi ale berăriilor etc: viator.com/Prague/d462-ttd.

Centre de informare turistică. Cel mai mare birou se află în Piața Orașului Vechi, chiar lângă turnul cu ceas astronomic al primăriei. Alte centre înțeleg că se găsesc la aeroport, în apropiere de Turnul de televiziune și în Orașul Vechi pe strada Rytířská. Detalii aici: praguecitytourism.cz/en/o ... rmation-centres.

Principale surse de documentare: prague.fm/ro; praguecitytourism.cz/en; Ghid turistic tipărit apărut la Editura RAO.

Cumpărături. În Praga sunt mai multe malluri: Palladium, Myslbek, Slovanský dům, Arkády, Chodov. Pe lângă unele din ele am trecut, dar n-am intrat. În zona Pieței Wenceslav și în Orașul Vechi sunt multe buticuri cu cristaluri de Boemia, suveniruri și tot felul de alte mărfuri.

Costuri. Despre Praga se spune că ar fi (încă) un oraș cu prețuri convenabile, deși am remarcat că au crescut enorm în ultimii ani. Iar despre bere se spune că e mai ieftină decât apa. Nu pot să confirm pentru că n-am băut apă... ???? Despre bere pot însă să vă spun că prețurile la terase și restaurante sunt între 25-40 CZK pentru 300 ml și 38-50 CZK pentru 500 ml. Iar un fel de mâncare dintr-acela consistent de-al lor e 200-350 CZK.

La magazinele alimentare prețurile mi s-au părut cu cca. 10-15% mai mari decât la București, dar venitul mediu al cehilor e mai ridicat decât în România. Așa că se descurcă ei...

Pentru a vă face o idee, noi am cheltuit în cele 5 zile de sejur în Praga 700 de euro, din care 150 euro biletele de avion (cursele Blue Air spre această destinație am observat că sunt destul de ieftine, de obicei) și 200 de euro cazarea. Restul de 350 de euro s-au dus pe restaurante, scurte opriri de hidratare, cumpărături de alimente (am avut un apartament cu bucătărie), intrări la obiective turistice și flecuștețe în chip de amintire.

Încă ceva: la fel ca în Berlin, denumirea „minimarketuri” e cam înșelătoare; în multe cazuri, acestea nu comercializează decât cristale fake veritabile????... și suveniruri made in China. Mai sunt și excepții: pe strada noastră am zărit cel puțin 6 minimarketuri iar cel de lângă hotel vindea și bere, ulei, ouă și dulciuri.

Oamenii. Praghezii sunt oameni amabili, liniștiți și disciplinați de felul lor. Cu bucurie am constatat că ne-am înțeles în engleză atât la restaurante, cât și în magazine sau la obiectivele turistice.

Surprinzătoare mi s-a părut noua demografie a orașului: se pare că peste 300.000 de ruși trăiesc acum în Praga, atrași de viața mai liberă într-o țară din Uniunea Europeană. Într-adevăr, am auzit în jur vorbindu-se mult în rusește iar gazda noastră mi-a povestit că rușii fac investiții în imobile pe care le recondiționează și le închiriază compatrioților. Nu mai puțin de patru astfel de clădiri, a susținut el, fuseseră cumpărate de ruși chiar pe strada noastră.

Alt șoc pentru mine a fost prezența vietnamezilor în Praga, despre care v-am povestit că au năvălit și în Berlin. La asta chiar nu mă așteptasem. Cu o zi înaintea sosirii noastre avuseseră loc alegeri parlamentare și am văzut afișe cu candidați vietnamezi. Nu știu dacă au câștigat sau nu, dar bravo lor, oricum!

Am zărit și restaurante exotice cu specific etnic - indiene, thailandeze, chinezești, de unde am dedus că și aceste comunități sunt bine reprezentate în capitala Cehiei.

Dar ceea ce contează este că Praga mi s-a părut acum, ca și în celelalte dăți, un oraș sigur, singurele măsuri de precauție pe care vi le pot recomanda fiind umbrela (primăvara, vara și toamna), haine groase (iarna) și încălțări comode tot timpul anului... ????

Concluzii

Praga s-a transformat în ultimii ani într-un oraș cosmopolit, asta e limpede. Dar și-a păstrat specificul și tradițiile, este aristocratic și popular totodată, are colțișoare ascunse și romantice dar și piețe întinse, are panorame superbe, biserici multe și palate, poduri și sculpturi haioase, turnuri, berării vechi de secole și clădiri moderniste. Și o atmosferă de basm medieval ce se împletește în chip straniu și armonios cu cea de metropolă animată a zilelor noastre.

Draga mea Praga... Spuneți și voi, cum să nu o iubești? ????

 

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 19.03.22 19:52:31
Validat / Publicat: 20.03.22 07:34:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 4537 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Catedrala Sf. Vitus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.03.22 07:32:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[20.03.22 07:46:52]
»

@webmasterX: Mulțumesc

cata2106PHONE
[20.03.22 08:02:31]
»

Frumoasa descriere a acestui oraș. Mi-e pe lista de ceva vreme pentru un city-break, dar cumva am tot amânat. Cred ca anul acesta nu scapă totuși

Mai ales ca sunt un mare fan a lui Kafka.

Sigur informațiile o sa îmi fie de folos, asa ca mulțumesc anticipat.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[20.03.22 08:10:16]
»

@cata2106: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Sper ca informațiile să-ți fie utile.

Nu rata casa lui Kafka de pe Strada Aurarilor-Zlata Ulicka.

mishu
[20.03.22 08:26:15]
»

As fi vrut sa comentez multe la articolul tau pentru ca mi-a placut totul, dar ar fi iesit muuult de tot, asa ca mai bine spun ca este un articol excelent, cu informatii utile, si cum nu am ajuns inca la Praga, in mod sigur imi vor fi de folos.

Utila si informatia cu transportul gratuit pentru persoanele de peste 65 de ani, valabila peste o saptamana pentru sotul meu .

Un alt punct de interes turistic , este berea, asa ca o sa am in vedere.

Deliciari, votat cu mare drag.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 08:33:35]
»

@mishu: Mersi frumos pentru vizită, ecou și vot, Mishulică. ????

Pune neapărat pe listă Praga: e un oraș fabulos!

Pentru bere, îți recomand să citești reviewul meu mai vechi.

webmasterPHONE
[20.03.22 08:34:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[20.03.22 08:40:13]
»

@Carmen Ion: Iti dai seama ca am dat fuga la articol si am constatat ca il si citisem, insa acum, mai mult, am sa tin cont de recomandarile bahice .

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 08:56:25]
»

@webmaster: Mulțumesc. Sunt onorată.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 09:14:04]
»

@mishu: ????

elenaadinaPHONE
[20.03.22 10:45:25]
»

Minunata Praga, minunat articol, minunate pozele!

Felicitări!

????????????

Dana2008PHONE
[20.03.22 10:47:29]
»

@Carmen Ion: Excepțional articolul! Felicitări!

Voi merge cândva la Praga, sper că nu la 65 de ani, dar la câte obiective turistice am pe listă, nu știu dacă îmi ajunge o singură viață ca să le bifez, și aceea trebuie să fie de minimum 100 de ani sănătoși.

E un adevărat ghid articolul.

Călătorii plăcute! Numai bine!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 10:59:12]
»

@elenaadina: Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri.

Toate cele bune! ????

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 11:02:10]
»

@Dana2008: Eu zic să pui Praga mai în fruntea listei. Pentru că merită! Și la 40, și la 65 de ani! ????

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

Călătorii (și drumeții) frumoase și ție!

Rodel
[20.03.22 12:20:40]
»

Mi-a plăcut și mie Praga, își merită porecla de „Orașul de aur” . Păcat că nu am amintiri plăcute legate de scurta mea ședere cu ocazia Târgului de Crăciun de acum câțiva ani: în orașul pe care tu îl numești „sigur” , eu am fost prădată de bani și acte. Și ca mine au fost și alții. De atunci am învățat să nu mai port cu mine tot ce am. Altfel, dincolo de acest incident neplăcut, orașul este superb.

Felicitări pentru acest review, care, la fel ca altele, este un adevărat ghid al orașului.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 12:49:24]
»

@Rodel: În primul rând, îmi pare foarte rău pentru pățania ta.

Eu n-am avut niciodată probleme de genul ăsta în Praga. Și nici acum, la ultima vizită, deși am circulat destul de mult seara pentru că am mâncat la restaurante și fiind octombrie, oricum se întuneca destul de devreme.

Cât privește titulatura de” orașul de aur” , așa cum am precizat în review, nu știu de unde îi vine, însă îl merită (la figurat) cu prisosință. Eu așez Praga pe podiumul celor mai frumoase și interesante orașe din Europa.

Mulțumesc mult pentru vizită și aprecieri. ????

mprofeanuPHONE
[20.03.22 16:17:56]
»

@Carmen Ion: Frumoasă pledoarie pentru Praga! Frumoase și pozele! În primul filmuleț nu era nimeni sus în Hrad, zona pare pustie?!

Excelente informații, am reținut cu transportul gratuit, din iunie am și eu 65 de ani, deci mă încadrez.

Am fost acolo în vara anului 1990, mi-a plăcut și atunci, deși o asimilam cu o capitală excomunistă, m-a șocat și atunci prin frumusețea ei. Am reținut părerea ta, ai văzut-o și atunci și ți s-a părut ternă, prăfuita,... înseamnă că acum este deosebită, altceva...

Michi
[20.03.22 16:58:23]
»

@Carmen Ion :

Michi
[20.03.22 17:13:31]
»

@Carmen Ion: Scrisese Dana 2008 că nu va aştepta să facă 65 de ani ca să viziteze Praga. Aflaţi că noi am vizitat-o în 2012, acum 10 ani, cnd aveam modesta vârstă de 78. Si cum? În cadrul unui Blitz Krieg în Germania în care primul oraş vizitat a fost Praga apoi Dresda, Berlin, Hamburg, Koln, Bonn, Frankfurt, Nurnberg, Munchen si la sfarsit Karlovy Vary si aeroport Praga, la care se adauga o croaziera pe Valea Rinului si doua castele medievale. Ei, na! Scuza e că am început să circulăm pe la 60 de ani şi timpul de mâna din urmă. În două zile jumătate am vizitat cât am putut şi ne-au ţinut picioarele. Bineînţeles că o asemenea excursie a fost un talmeş balmeş, noroc cu pozele pe care le-am făcut atunci dar şi mai mare noroc cu reviewul excepţional scris de Carmen. Ne circulând de doi ani, nici nu am mai citit ce se scrie pe AFA că-mi face rău. Întâmplător am descoperit acest review şi-i mulţumesc lui Dzeu că mi-au căzut ochii pe el. EX-CEP-ŢIO-NAL: istorie, urbanistică, arhitectură, informaţii practice: curs valutar, transport, cumpărături, preţuri şi în general tot ce-şi poate dori un turist de la prezentarea unei excursii. Cât despre poze: clare, luminoase. Le-am comparat cu ale mele. Nici nu poate fi vorbă dar bine că le am. Sunt tare mulţumită că AFA nu a coborât stacheta şi mai sunt reviewuri de mare calitate.

Mika
[20.03.22 18:05:40]
»

@Carmen Ion: Praga este pe lista mea de foarte mult timp, dar nu știu din ce motive nu am ajuns pana acum acolo. Soțul a fost inainte de revoluție și are amintiri foarte plăcute. Acum, citind review-ul tău și plăcerea cu care povestești despre acest oraș mai că imi vine să caut bilete de avion pentru o vizită fulger. Felicitări!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 18:16:13]
»

@mprofeanu: Îți mulțumesc mult pentru aprecieri. ????

Fiind început de octombrie, deci extrasezon, plus an pandemic, am găsit orașul destul de liniștit, cu puțini vizitatori. Pe Podul Carol am reușit pentru prima oară să fotografiez statuile suficient de bine. Din păcate, nu erau muzicanți pe pod, dar erau pictori. Iar la ceasul astronomic nu era îmbulzeală și am avut loc în primul rând...

În Piața Hrad era ceva lume, dar nu în fața palatului regal/prezidențial, care nu se putea vizita în ziua aceea, așa încât intrarea în complexul castelului se făcea din lateral - așa se explică pustietatea din fața porților...

Praga din 1990 nu se compară deloc cu cea de acum. Penultima dată când am fost era vară și orașul fusese pur și simplu luat cu asalt de turiști: erau grupuri multe de japonezi, italieni, francezi etc. Se vorbea în toate limbile pământului... Sunt convinsă că după pandemie se va reveni la această situație.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 18:31:33]
»

@Michi: Sărut mâna, Michi! ???? Mă copleșești cu laudele...

Mi-a plăcut cum ai catalogat excursia ta drept Blitz Krieg, foarte nimerit, având în vedere traseul preponderent nemțesc...

Și eu am început să circul” serios” destul de târziu, pe la 50 de ani, după ce vreo 15 ani înainte lenevisem vară de vară în stațiuni grecești. De aceea i-am îndemnat mereu pe mult mai tinerii colegi de pe AFA să nu se limiteze la șederi într-un loc, fie el și la malul mării, ci, în măsura posibilităților, să viziteze cât mai mult, căci vorba ta - timpul te mână din urmă.

Despre Praga am scris cu mare plăcere pentru că se numără printre orașele mele favorite și chiar oferă vizitatorilor niște experiențe deosebite.

Multă sănătate îți doresc! ????

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.03.22 18:33:46]
»

@Mika: Păi ce mai aștepți?!! Cumpără repede biletele! ????

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

valentinag
[21.03.22 10:54:58]
»

Uau, nu-mi vine sa cred ce liber este pe strazi! Cand am fost noi, nu puteai sa arunci un ac pe podul Carol. Si noua ne-a placut mult Praga, am avut parte si de o vreme superba, desi era sfirsit de octombrie, au fost vreo 18*, soare, doar intr-o seara cand ne-am dus la Vysegrad, sa vedem orasul luminat, a inceput sa burniteze.

Era plin de bijuterii din aur si rubine, nu imi permiteam pe vremea aia sa-mi cumpar, in schimb mi-am luat niste saluri superbe, pasiunea mea. La Praha am vazut cele mai bine imbracate si elegante femei de peste 40 de ani. Asta acum 14 ani...

Eu nu sunt bautoare de alcool dar la Praga am baut aproape in fiecare zi cate un pahar de bere, era excelenta! Si in Piata Veche, langa Turnul cu Ceas, am avut parte, pentru prima oara, de 10% tips pus direct pe bonul fiscal! Oricum ne socasem un pic de preturi, era 200 coroane un pahar de 330 ml de bere. La restaurantul de langa hotelul nostru dadeam 30-50 coroane, in functie de sortiment.

Nu am apucat sa vizitam catedrala Sf. Vitus, era o coada imensa si nu am avut rabdarea necesara sa stam, in schimb am traversat podul peste Brusnice si am vazut Palatul de Vara al Reginei Anna si parcul, care a fost foarte dragut!

hai ca m-am pornit, i love Praga!

Sa-ti fie de bine revederea!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[21.03.22 11:10:53]
»

@valentinag: Ai perfectă dreptate: pe podul Carol este întotdeauna mare îmbulzeală, însă în 2021, în pandemie, era aproape pustiu, puțini turiști, niciun cântăreț și doar câțiva pictori. Mare păcat, într-un fel, deși nouă ne-a prins bine: am putut să ne bucurăm de locuri frumoase fără să ne dăm coate cu alți vizitatori...

În zona Pieței din Orașul Vechi barurile și restaurantele practică într-adevăr prețuri mult mai mari decât în alte părți ale orașului. Știam asta, așa că de data asta m-am mulțumit să mă așez pe o piatră - un fel de bordură - în așteptarea defilării de la Ceasul Astronomic, fără să consum nimic.

Nici eu nu sunt băutoare, dar berea cehească e grozavă, nu se compară cu a noastră, așa că m-am delectat zilnic cu ea.

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri și mă bucur că ți-am deșteptat amintiri plăcute.

Toate cele bune!

elenaadinaPHONE
[24.03.22 09:14:46]
»

„De la gară am luat un taxi, motivul fiind lipsa legăturii directe cu tramvaiul la o stație din apropierea hotelului. N-am sărăcit din atâta lucru, dar nici ieftin nu mi s-a părut a fi. "

Vă mai amintiți cât v-a costat taxiul?

A fost distanta mare pana la hotel?

La ce hotel v-ati cazat?

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.03.22 09:38:03]
»

@elenaadina: Ne-am cazat la Welcome Hostel & Apartments, str. Zitna nr. 17, foarte aproape de primăria din Orașul Nou (voi scrie un review separat). Gara nu e foarte departe - 3-4 km, și taxiul ne-a costat echivalentul a 6 sau 7 euro.

De la gară probabil că aș fi găsit o soluție combinată de transport public metrou plus tramvai, dar nu eram sigură că sunt scări rulante la metrou - în multe stații nu au așa ceva, și aveam un troleu.

Exclus și să mergem pe jos cărând troleul după noi pe străzile pavate cu piatră cubică - riscam să pierdem roțile de la troleu pe drum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elenaadinaPHONE
[24.03.22 10:31:12]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru răspuns!

V-am trimis un PM.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, cata2106, elenaadina, Michi, Mika, mishu, mprofeanu, Rodel, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11879301071167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1