GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Paralia Katerini este destinatia ideala pentru cei care vor sa petreaca o vacanta placuta, la mare, fara prea mari pretentii si costuri ridicate, pentru cei care cauta in primul rand relaxarea la mare si la soare, decat o vacanta prea activa cu multe obictive istorice de vizitat. Asadar, daca aveti nervii si resursele (altele decat financiare) pentru un drum considerabil cu autocarul sau masina, merita sa petreceti un sejur in aceasta statiune. Atentie, daca mergeti cu autocarul, veti ajunge dimineata (pe la 9) si va trebui sa asteptati vreo patru-cinci ore pana veti intra in camere (cazarea incepe de la ora 14). De asemenea, la plecare va fi un pic mai incomod, deoarece camerele se elibereaza dimineata, iar plecarea e abia seara (motivul acestui disconfort este ca transportul spre tara se face, normal, cu autocarele care aduc noi turisti, iar agentiile au obligatia de a le oferi soferilor cel putin 8 ore pentru odihna, in caz contrar fiind sanctionate).
Trecand peste aceste mici (sau mai mari, probabil, pentru unii) inconveniente administrative, prima reactie pe care eu am avut-o in statiune a fost de sufocare (la figurat), datorita numarului mare de vile si hoteluri inghesuite pe strazile care se intretaiau perpendicular. Dar disconfortul acesta trece repede si te obisnuiesti cu statiunea in care misuna atat tineri, cat si familii cu copii, pentru ca Paralia Katerini are avantajele ei.
Avantajul nr. 1 il constituie plaja si apa, cele mai importante detalii ale unei vacante la mare. Apa nu era cea mai limpede pe care am vazut-o, dar era curata si foarte buna si pentru copii sau cei care nu inoata, deoarece era mica, se adancea treptat. Interesant de remarcat: in apa erau un fel de mici coline, nu abrupte, astfel ca apa se adancea, inaintai si dadeai de apa mai mica, apoi iar se adancea din nou samd. Inedite pentru mine au fost meduzele albastre, pe care le mai vedeam in unele locuri.
Plaja este cu nisip fin, iar serviciile sunt la inaltime. Pentru a lua un sezlong trebuie sa platesti 3 euro, dar ai inclusa si o consumatie (bere sau suc, la alegere). Dupa aceea mai poti comanda, dar platesti numai doi euro pe bautura. Practic, inchirierea unui sezlong pe o zi este de 1 euro, numai ca ai obligatia sa si faci consumatie de minim 2 euro. Avantajos, tinand cont de faptul ca pe unele insule costa 3-4 euro inchirierea unui sezlong si nu primesti nici un pahar cu apa! Recomand plaja din dreptul Hotelului Themis. Stai linistit pe sezlong si vin chelnerii sa te intrebe ce doresti. Iar daca ti se face foame, sunt niste baieti care fac turul plajei cu placinte de vanzare (nu va pot spune daca sunt bune sau nu, pentru ca nu am luat niciodata, noi doar ne amuzam de strigatele lor: Fresca! Fresca! ).
Agitatia si animatia sunt pe strada principala (paralela cu plaja, de care o desparte un rand de hoteluri). Acolo se gasesc multe taverne cu preturi bune (si chiar meniuri in limba romana), magazine cu blanuri si bijuterii, centre de inchiriere scutere si ATV-uri, agentii de turism care ofera excursii optionale etc. Noaptea, aceasta strada de promenada este puternic luminata si plina de lume. Cluburile sunt amplasate la marginea statiunii, dar nu va pot spune cum sunt, pentru ca nu am fost acolo.
Noi am avut initial o experienta neplacuta cu cazarea, dar dupa o zi am fost mutati. Nici noua vila nu era grozava (camera noastra, cel putin, nu era pregatita pentru turisti si probabil ca de aceea nu stralucea de curatenie), dar aveam un balcon foarte bun, pe colt, in forma de L. Chiar daca nu facea parte chiar din primul sir de vile, vila din fata nu era asa de inalta, astfel ca vedeam, peste ea, marea, iar de pe cealalta latura a balconului aveam vedere spre Muntele Olimp. Camera era dotata cu TV, baie si chicineta (frigider, plita), dar fara prosoape, hartie igienica sau alte accesorii disponibile la hoteluri. Interesant este modul grecilor de a preveni risipa de curent: cheile erau dotate cu un fel de breloc tip cartela – sudat astfel incat sa nu poate fi desprins – care trebuia introdus intr-un orificiu special fixat in perete langa intrare. Daca scoteai cartela de acolo, dupa un minut se oprea curentul (mai putin la frigider). Cand te intorceai in camera, pana nu plasai cartela acolo, nu aveai curent. Asa ca, daca uitai lumina aprinsa, se oprea dupa un timp.
N-am prea profitat de chicineta, pentru ca nu ne-am dus in Grecia ca sa gatim. Dimineata ne mai luam mancare de la supermarket, iar in restul zilei mancam la taverne. Cea mai scumpa masa a costat vreo 23 euro pentru doua persoane (am mancat caracatita), in rest, cu maxim euro/persoana te saturai garantat. Multi romani apreciau restaurantul “Little Amsterdam”, zis si “La Anna”, detinut de o olandeza care avea multe mancaruri romanesti (gaseai si snitel de pui cu cartofi prajiti). Pe mine nu m-a incantat pentru ca imi place sa experimentez, iar in Grecia chiar nu ma incanta pespectiva de a manca snitel cu cartofi prajiti, ca acasa. Nu recomand de acolo nici crevetii la tigaie (tocanita de creveti), pentru ca a incercat cineva acest fel si s-a plans ca era prea uleios. Mai bine incercati tavernele cu specific grecesc: peste, salata greceasca, tzatziki, gyros, stifado etc.
Cei dornici de plimbari – ca noi – puteau inchiria scutere la 15 euro/zi (de care am profitat) sau ATV-uri la 25-30 euro/zi. Problema era ca nu prea aveai multe locuri de vizitat prin zona, iar Muntele Olimp si Castelul Platamonas (spre acesta trebuia sa mergem o buna bucata de drum pe autostrada) nu erau foarte usor accesibile, mai ales in lipsa unei harti a zonei.
In schimb, am profitat de excursiile optionale. Optiunile noastre au fost croaziera pe Insula Skiathos (40 euro/persoana, cu plecare de la ora 6 dimineata), excursia la Atena (45 euro/persoana + 12 euro/persoana intrarea la Akropole, unde am avut ghid in limba romana; a fost o excursie la care nu multi se incumetau, datorita distantei de vreo 400-500 km, cu plecare de la miezul noptii: am vizitat portul Pireu, vechiul stadion olimpic, Akropole, Piata Sintagma – unde am asistat la schimbarea garzii, iar la intoarcere ne-am oprit la Termopile) si excursia la Meteora (27 euro/persoana + 3 euro/persoana intrarile la doua manastiri). Se mai faceau excursii la Muntele Olimp si la Salonic, cu vreo 20 euro/persoana sau la Aqualand (40 euro/adult, parca) si altele. Copiii aveau reduceri la excursii.
Deja am scris destul de mult. Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, va promit ca revin cu poze si cu alte review-uri despre excursiile optionale.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
off-topic [rog sa fie sters!!!] => la fotografia lui cristi82d intitulata "avocado, aflat in gradina unui hotel din Paralia" il rog pe wm sa schimbe AVOCADO cu RODII, ca aia se vede in poza. multam.
sa vedem daca aceasta piesa o sa-i placa lui corinka !
http://www.trilulilu.ro/marianasteluta/aadeaa30828bff
Da, imi place Nana Mouskouri. Sper sa imi gasesc timp pentru a povesti si experienta din Skiathos. Asa ca, ganditi-va la o melodie frumoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 De retinut acolo — scris în 01.07.21 de coman 1 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Paralia Katerinis - o destinație pentru toată lumea. — scris în 15.07.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pareri la cald despre statiune — scris în 22.08.19 de NIKYSAN din - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Foarte aglomerat — scris în 30.06.18 de Watermelon din CRAIOVA - nu recomandă
- Dec.2017 Sejur de iarna în Paralia Katerini — scris în 08.01.18 de flaviana77 din FOCșANI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Impresii Paralia Katerini — scris în 15.02.18 de zoro din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Paralia - o mare dezamagire — scris în 22.07.17 de roxana33 din BUZAU - nu recomandă