ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 8 zile
Familie
PREȚ 485 euro
cu transport AUTOCAR
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Paralia Katerini

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 10 MIN

Paralia Katerinis - o destinație pentru toată lumea.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

PARALIA KATERINIS - o destinație pentru toată lumea.

De la mare, din piscine

Grăiesc AFA căte tine.

Nu din gură, ci din carte

Findcă Grecia-i departe.

Dacă treci de Katerini,

De departe auzi vuind

Și vezi marea cea albastră

Spre Paralia venind.

Români... câtă frunză și iarbă

De Covid - vorbesc în barbă,

Văzând atmosfera frumoasă

De virus nici că le pasă!

Era leatul 2020, când cu boleșnița a mare, luna lui Cuptor, dzi 3, când ne-am luat cuferele (zise și traulere) și ne-am dus la locul numit Academia lu' Militaru'. Acolo, ce să vezi : puzderie de droști, rădvane, trăsuri și alde alea, carele mai de care mai mândre și frumoase. Și lumeeee... numa boiari cu cocoanele lor și multe, multe beizadele. Ne-am pus și noi papornițele intr-una din trăsuri și... p-aci ți-e drumul. La hotarul cu frații bulgari, nici urmă de turc! Am scris pă țidule că n-avem, pasămite, a boală și... la drum!

Nici cu eteriștii lui Ipsilanti, ce l-au ucis pe Tudor, n-am avut zaveră. Au cătat doar unele droști, de le-au umblat la ăle cocoane pe sub cele dresuri... în rest, numai de bine.

Boieri dumneavoastră, știți de ce are Grecia atât de multe mici frumuseți, răspândite peste tot? Prin toate locurile și pentru toate gusturile?

Legenda spune că Dumnezeu n-a prea avut stare nici în ziua a șaptea. S-a gândit să împartă cadouri tuturor națiilor lumii. A pregătit El o maaaaare cutie, în care a pus câte un dar pentru fiecare, și a chemat națiile lumii, pe rând, să-și ia darul.

Când i-a chemat pe greci, aceștia au spus că nu pot veni deoarece este ora siestei, care - pentru ei - e sfântă. Dumnezeu și-a văzut de treabă, a împărțit darurile, înclusiv cele pregătite pentru greci. Seara târziu, pe răcoare, au venit și grecii după dar. Dumnezeu le-a spus că a dat toate darurile, și grecii s-au întors ca să plece, dezamăgiți. Atunci, Creatorul - căutând în cutia în care au fost darurile - a mai găsit niste firimituri, căzute din pachetele dăruite celorlalți, și a răspândit deasupra Greciei toate acele firimituri. De aceea Grecia are răspândite frumuseți peste tot și, mai ales, pentru toate gusturile. Legende...

Cum spuneam, o țară pentru toate gusturile! La fel este și Paralia. Paralia Katerinis, Plaja localității Katerini.

De sus, de pe Muntele Olimp, (care se descoperă privitorilor doar când are el chef), stând pe tronul lui, Zeus veghează - alături de gașca lui - și asupra localității Paralia Katerinis. Având la sud Olympic Beach iar la nord un luxos Resort, Paralia oferă, așa cum spuneam, câte ceva pentru fiecare. Construită parcă după modelul orașelor americane, are străzile dispuse fie paralel, fie perpendicular cu țărmul, deci nu te poți rătăci. În sud, portul (prin vapoarele lui), asigură animale de "companie" (în gastronomie) tuturor restaurantelor din localitate, dar și hrana locuitorilor din zonă, și asta de sute de ani. În port, un restaurant cu specific - cum altfel - pescăresc oferă, la prețuri ceva mai mari, produsele mării, care sunt, practic, aruncate de pe vapor direct pe grătar! Bine, după o atentă prelucrare prealabilă.

Din port, pornește o - mai mult sau mai puțin - alee pietonală, care duce până la ieșirea din localitate. Aceasta - pietonala, nu localitatea - este inima, plămânul, ficatul, stomacul... și mă opresc aici, a localității. Este prima stradă dinspre mare, cea mai bogată în magazine, restaurante, hoteluri, baruri, baticuri... pardon, buticuri, jocuri pentru cei mari și cei mici, într-un cuvânt, sufletul stațiunii.

Paralel cu ea, se află și multe alte străzi, având și ele diferite utilități, care scad ca număr pe măsură ce ne depărtăm de strada pietonală.

Am putea împărți stațiunea - din multe puncte de vedere, pe care la voi detalia mai jos - în două părți perfect... inegale! Una - zbuciumată - care merge din port până la Biserica Sfânta Paraschieva, iar alta - liniștită, tihnită, pașnică - ce se continuă de la Biserică până la ieșirea dinspre nord a stațiunii. Deasemenea, pornind dinspre pietonală spre interior, scade numărul restaurantelor, magazinelor, marketurilor.

Prima parte - (alegro vivace, cu fugă și/sau alergătură) - Aici este locul, fie de cazare, fie de petrecere a timpului, a acelei categorii de turiști (indiferent de vârstă, sex (ca gen, nu vă gândiți la prostii), nație, culoare, singuri sau în gâscă... pardon, gașcă, cu "famelia" sau singuri) care doresc să trăiască cu maximă intensitate bucuria concediului! Hotelurile de pe această stradă sunt, probabil, pentru cei care "vara nu dorm" pentru că e un veșnic balamuc, pietoni, muzici, ospătari care strigă la (și după) tine, pentru a te atrage, la fel și vânzătorii magazinelor cu de toate... ce mai - nebunie organizată - într-o dezordine perfectă! :))

Și plaja din această parte este pe măsura străzii. Barurile instalate pe plajă, oferă mâncare, prăjituri, băuturi bețive și nebețive, înghețate îndesate cu de-a sila în cornete, forme și formițe, dar - în primul rând - șezlonguri. Oferite în regim de "iei o bere rece, ci-n să te mai frece". La cap bineînțeles!

Datorită faptului ca barurile și-au mutat sediul pe nisip, plaja este mai îngustă, iar locurile pentru pus cearșaful "la liber" - rare și înguste.

Partea a doua - andante, molto lenevoso - Porțiunea de la biserică până la ieșirea din stațiune, este pentru aceia care doresc o atmosferă mai liniștită, mai pașnică, mai relaxată, în care până și melcul este amendat pentru depășirea vitezei legale :D

Aici hotelurile nu au la parter nici magazine (cu viermuiala obișnuită a cumpărătorilor), nici bărulețele (mai mult sau mai puțin ocupate - fie de greci fie de gălăgioșii turiști. Da' lasă, că nici cu grecii nu mi-e rușine, vociferează și ăștia de la un bar la altul, de zici că ești în Italia!). Chiar și locurile de umplut mațul, "mâncătoriile", restaurantele sunt mai rare, mai intime și deci mai "liștinite".

Nisipul pornește imediat de lângă trotuar, și, nefiind ocupată de bărulețe, plaja este mult mai lată și mai puțin aglomerată. Dacă stai la hotelurile dinspre ieșirea din Paralia, te poți duce spre nord, unde plaja este chiar goală (nudă - dar fără să fie indecentă).

Și, mai ales în această zonă, multă verdeață! Chiar și un părculeț de joacă privat! Nu avea orar, nu avea prețuri, mulți copii se jucau în el. A propos de verdeață și plante, cred că știți povestea leandrului - omniprezent în Grecia, plini de flori albe sau roz. Iată ce spune legenda - suntem doar pe tărâmul legendelor (pentru cine își mai amintește, Legendele Olimpului, de A. M.): când a murit Isus Hristos, toate plantele și animalele și-au plecat capul și au plâns. Doar leandrul, mai bezmetic, a rămas drept. A întrebat el în stânga și în dreapta "ce se întâmplă"? , dar nu i-a răspuns nimeni. Drept pedeapsă, Maica Domnului l-a pedepsit, sortind ca toate părțile lui să fie otrăvitoare, de nefolosit. De aceea grecii nu aduc niciodată leandrul în casă, ci îl lasă departe, la poartă. Legende...

Intrarea în apă - este, pe toată lungimea stațiunii, lină, apa până la genunchi mergând destul de adânc în mare. Nisipul este fin iar în unele locuri netezit de un utilaj, iar algele - puțin prezente - adunate. Mai apare câte un crab, căruia i s-a făcut dor de oală, mai câte o meduză albastră - deci ușor de văzut, mai câte un rechin-tigru - bine, asta doar în filmele de groază! :D

Am remarcat la ieșirea de pe plajă, mai ales pe plajele mai largi, din capetele stațiunii, dușuri - pentru îndepărtat nisipul de pe picioare (dar și pentru spălat, bineînțeles), și, alături, mici cabine din lemn, unde te poți schimba. Asta pentru a nu ieși cu nisipul de pe picioare pe trotuarele foarte curate. Iar de-a lungul străzii, nu și în centru, mari tomberoane pentru aruncat gunoiul.

Restaurantele - sunt... restaurante, nu îndrăgitele taverne de pe insule sau de prin alte părți. Ospătarii - 90 la sută români, listele sunt și ele aproape toate și în limba română. Puțurile... prețurile, scuze, sunt destul de accesibile : gyros - 2-2,5 euro, cel de cărat cu tine, cel la farfuridi - 6-7 euro, hamsii, sardele, dora dă (nu ia) - 6-8 euro, cartofii prăjiți - 2-2,5 euro... cam asta am mâncat/servit/halit noi!

Marketurile - Sunt multe și destul de ieftine, un bax de "chioară" plată cu 6 sticle - 1,20 euro, un vin bun la jumate' - 1,70-2,40, telemea feta - 6-8 euro un kg, fructele - din belciug... din belșug, zic, cireșe, piersici - 2 euro kg, smochine (nesmochinite) - 2 euro kg/caserola... cam asta este.

Distracție - Chiar lîngă port - și lângă restaurantul cu specific pescăresc - se află o mare discotecă. Se dansează la greu și pe la barurile de pe plajă. Tot lângă port se află un porc... parc, de distracții pentru bibinaci, (mai bine cunoscuți și sub numele de copii), cu diverse aparate precum și o mare roată. Și prin centrul nebunatic sunt spații cu jocuri, aparate, mașinuțe, alea-alea!

Magazinele - MULTE! Și mai mari, și mai mărunte. Cu prețuri la fel. De la blănuri - de animale, nu de pe piept (acela e gazon) - până la cele de 1 euro, cu ace, brice și... știți voi cu mai ce! :D Cu băuturi, "crănțănele", amintiri, magneți - mai mulți decât la Acceleratorul de Particule din Elveția, uzo, uzo și... ați ghicit - uzo.

Din stațiune, mai multe agenții organizează - pentru cei care nu stau la plajă - excursii, cu destinații mai apropiate sau mai depărtate : Muntele Olimp, Meteora, Skiatos, sau plimbări de agrement cu Vaporul Piraților, din portul stațiunii.

Îmi cer scuze pentru calitatea proastă a unor poze, chiar nu știu ce s-a întâmplat cu "săpunul" meu, dar, am zis că decât deloc...

Sperând că acest review a fost, cât de cât, util cuiva, vă doresc sejururi de vis - atât cât se va putea în situația actuală. dar lasă, marea va fi mereu tot acolo. Așteptându-ne...

 

Web, dacă se poate, aș dori la începutul reviewului atașat acest link - youtube

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de puiutea in 15.07.20 14:53:24
Validat / Publicat: 15.07.20 15:26:20
VIZUALIZĂRI: 2300INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Paralia Katerini, Meteora
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Bulgaria, Grecia, Germania, Elveția
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Flori. Multe flori!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  14 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [15.07.20 15:20:31] »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  puiutea [15.07.20 15:29:31] »

  @webmasterX:  Mulțumesc frumos!

  webmasterscris / TELEFON [15.07.20 17:12:40] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  iulian68scris / TELEFON [15.07.20 17:14:15] »

  Din nou o zi frumoasă cu zâmbete "pricinuite" de compoziția ta, cum altfel decât savuroasă si totodată plină de informații.  

   Multumesc! ​

  puiutea [15.07.20 19:06:01] »

  @iulian68:  Eu vă mulțumesc atât pentru cuvintele frumoase, cât și pentru ecou și vot!

  puiutea [15.07.20 19:10:38] »

  @webmaster:  Mulțumesc mult pentru prețuirea acordată!

  puiutea [15.07.20 19:13:24] »

  @webmasterX:  Mulțumesc frumos!

  mishu [15.07.20 20:42:53] »

  @puiutea

  Îmi cer scuze pentru calitatea proastă a unor poze, chiar nu știu ce s-a întâmplat cu "săpunul" meu, dar, am zis că decât deloc...

  sa stii ca in cazul anumitor poze chiar m-am bucurat ca "sapunul" tau a facut spume, a fost mai putin traumatizant.

  In rest, distractie nene, ca ce-o mai fi apoi om vedea noi, si sa ne ghidam dupa sloganul: "Traieste clipa! "

  Felicitari, votat cu mare drag. ​​ 

  Mika [15.07.20 22:36:35] »

  @puiutea:  Un minighid amuzant și folositor in egală măsură.   Norocoși grecii, cu atâtea” firimituri” ! Votat cu multă plăcere!

  puiutea [16.07.20 08:10:40] »

  @Mika:  Mă bucur că pot fi de folos! Mulumesc pentru review și pentru vot!

  puiutea [16.07.20 08:13:18] »

  @mishu:  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Da, să încercăm, pe cât putem, să trăim cât mai intens clipele minunate! Mulțumesc pentru review și pentru vot!

  Zoazore [16.07.20 08:58:05] »

  @puiutea:  Frumos, nene! Ce sa zic? Zic si io, de individie... aaa... invidie, ca n-ajung sa gust si io din firmiturile raspandite!

  In excursie la Olimp fusarati? Are Zeus acolo un jacuzzi de toata lauda!

  Hote-vilele lor seamana tare mult intre ele! In 2011 aproape ne-am ratacit cautandu-ne hotelul! Care seamana cu-al matale!

  De balacit v-ati balacitara? Da-n discoteca v-ati aratat?

  Multamescu-ti de-o portie de veselie si-o firmitura de vacant! ​​​​

  puiutea [16.07.20 12:42:35] »

  @Zoazore:  După ultimele evenimente, cred că am fost FOARTE  norocoși să ajungem acolo și să ne și întoarcem fără probleme! Nu am fost în excursii, pentru că, de pe la 11 -11,30 nu mai era de stat afară, riscai să fii incinerat!   Lui Zeus îi convine, el stă pe tron, bea nor rece, și-l doare în... coroană de umblăreții pe poteci, la 40 de grade! Așa este, 80 la sută din locațiile de cazare sunt de fapt - vile cu două, maxim 3 etaje. Iar dacă mai are cap și nu-i finisează acoperișul... nici nu plătește impozit pe clădire, știai, nu? Și "fraierii" de bulgari au aceeași lege! Băiță... câte o oră în apă, de ieșeam cu pielea, ca pe vremuri la gârlă, franjurită! Iar la discotecă, poate doar ca disc-jokeu, că altfel mi se împrăștia fizicul pe jos! Mă bucur că ți-a plăcut reviewul, și-ți mulțumesc pentru ecou și vot!

  calincheitascris / TELEFON [18.04.21 21:20:41] »

  Pe la mijlocul lui August tot temperatură de " incinerare " e? Mă  gândesc  să  merg și  eu dar dacă  e o caldură insuportabilă nu știu ce să  zic...

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  calincheita, iulian68, Mika, mishu, puiutea, Zoazore
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.119645833969 sec
  ecranul dvs: 1 x 1