GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Paralia Katerini: Testul - grila pentru turistul roman in Grecia, sau Circe versus Penelopa
Precizare: Acest review exista ca si crampeie de idei inca cu mult inainte ca eu sa fi banuit macar ca voi scrie vreodata in viata review-uri despre turism.
Am tot scris despre diverse insule grecesti. Acum vreau altceva. De ce sa scriu doar despre cei ce canta la pian, hai sa scriu si despre cei ce cara pianul!
Nu va asteptati din partea mea la vreo stare de extaz legata de aceasta statiune (am intalnit si asa ceva la altii!) dar sa nu va asteptati nici la ironice si superioare strambaturi din nas (am intalnit si din acestea, destule!).
Caci asta este in opinia mea Paralia Katerini: o statiune litorala sincera, corecta, decenta, care iti ofera la schimb exact ceea ce investesti si tu in ea: adica in general (cu cateva exceptii desigur) pentru o suma de bani relativ modesta, te poti astepta sa ai parte de un concediu reusit din aproape toate punctele de vedere, asta daca vrei sa fii in Grecia, dar nu tii neaparat sa te si simti in Grecia.
Am fost in Paralia Katerini de doua ori.
Prima data in anul 2004, cand am facut aici un sejur de 7 nopti.
A doua oara am fost in anul 2011, pentru doar cateva ore, facand benevol o halta – remember, in prima statiune greceasca pe care am vizitat-o vreodata. Ma intorceam spre casa dintr-un lung periplu de 2 saptamani prin Grecia (Meteora, Atena, Peloponez etc), cu sejur de 7 nopti in insula Creta, si am facut un scurt popas in Paralia.
De aici si “tupeul” meu de a da 2 titluri acestui review. Deci, acest review nu este “unul in doi”, adica o calatorie turistica defalcata in 2 review-uri, ci … “2 in 1”, adica doua calatorii turistice pe care le comasez intr-un review. Acest review va avea deci 2 parti distincte si diferite, cu doua titluri, inspirate din cele 2 vizite in Paralia, repet prima vizita mai lunga, iar a 2-a foarte scurta. De aceea mi-am permis sa mentionez ca sejurul a durat 8 zile, in realitate este vorba despre 8 = 7 +1 zile.
Partea 1. Paralia Katerini: Testul - grila pentru turistul roman in Grecia.
In anul 2004, luna august, atunci cand am facut vacanta in Paralia, inca turismul romanesc in tari straine nu era asa de “evoluat” ca sa zic asa, ca astazi. Asa erau vremurile. Un fost mare antrenor roman, Emeric Jenei, avea o vorba: “Sa nu-ti faci mari iluzii, ca sa nu ai pe urma deziluzii”. Nici eu nu am pornit la drum spre Paralia cu mari iluzii. Eram pregatit psihologic pentru ceea ce avea sa urmeze, adica un concediu decent intr-o locatie …aflata pe teritoriul statului elen. Marea mea satisfactie si nerabdare era ca urma sa vad in sfarsit Grecia! In rest, stiam la ce sa ma astept, iar statiunea nici nu m-a dezamagit, dar nici nu m-a dat la vremea aceea pe spate, pentru ca, repet, pur si simplu cam stiam la ce sa ma astept.
Paralia Katerini am perceput-o, si asa va sugerez si voua, ca pe o statiune decenta, in primul rand pentru publicul turistic est-european. O plaja in regula, cu diguri, cu intrare OK in apa, cu apa destul de curata, cu o biserica frumoasa situata central, langa plaja. Strazi drepte, paralele sau perpendiculare intre ele, flori, arbori, verdeata, plin de magazine cu preturi bune, multe localuri, fast-food-uri, restaurante, taverne, magazine cu de-ale gurii, hoteluri, studiouri, ce mai, tot ce are nevoie un turist nu foarte pretentios se afla la indemana sa. Deci, daca nu te deranjeaza ca risti sa uiti efectiv ca te afli in Grecia, sau daca nu te deranjeaza lipsa a aproape oricarui specific arhitectonic grecesc, totul e de la OK in sus!
Dar, dragii mei, nu asta e calitatea-cheie a statiunii. Nu asta e motivul pentru care m-am dus eu in Paralia. Paralia Katerini are avantajul unei pozitii geografice strategice in zona de centru-nord a Greciei. Si, mai ales, si acum veti intelege si titlul acestei prime parti a review-ului, te testeaza pe tine, turist roman debutant pe teritoriul elen, daca este cazul sau nu sa devii un obisnuit al deplasarilor turistice in Grecia, sau e cazul ca pe viitor sa iti cauti alte destinatii in lume. Si nu este o gluma, inclusiv aici pe AFA am citit despre destui colegi care stau in dilema: sa mearga sau nu in vacanta in Grecia? E o investitie, si de bani si de timp, pe care ai putea sa le indrepti – investitiile – spre alte destinatii, in caz ca ai sti dinainte ca vei fi sau nu dezamagit de Grecia.
Dar pentru asta te rog mult sa faci ceva, draga cititorule, daca te-ai decis sa-mi urmezi sugestia, si anume sa mergi pentru prima data in Paralia Katerini. Si anume, odata ce ai ajuns in statiune, dintre multele si variatele excursii optionale propuse de agentiile turistice in Paralia, sa faci neaparat TREI dintre ele. Stiu ca probabil este dificil sa iei o astfel de tripla decizie. E vorba de bani, de oboseala mai ales la una din excursii, de 3 zile de plaja pierdute (de fapt doar doua, veti vedea de ce). Dar la capatul acestor 3 excursii minunate – sau plictisitoare, am intalnit si astfel de pareri – vei finaliza testul-grila ce iti defineste profilul de turist, si vei afla daca ti se merita pe viitor sa mai investesti sau nu, ca sa te reintorci in Grecia. Deci investeste, dragul meu, vreo 100 de euro cat costa cumulat cele 3 excursii optionale, investeste 3 zile din viata ta, si vei afla adevarul despre tine ca turist in Grecia. Dupa aceasta tripla experienta si triplu efort, poti linistit sa te arunci anual orbeste in aproape orice insula greceasca si nu vei regreta deloc, sau, dupa caz, ar fi bine sa eviti aceasta tara numita Grecia, caci nu este de tine.
Mai fac o precizare: de data asta nu te sfatuiesc sa faci pe cont propriu aceste 3 excursii, ci sa mergi pe mana unei agentii turistice specializate de la fata locului; ca e cea cu care te-ai dus in excursie sau alta agentie locala, nu are importanta pentru acest test. Cand mergem pe cont propriu, de obicei avem tendinta sa insistam pe ceea ce ne place, sau mai exact pe ceea ce credem ca ne place. O agentie de turism insa te duce “peste tot”, iar de data asta chiar acest lucru il doresc: sa vezi daca acest mixaj turistic diversificat te atrage sau nu. Deci pe scurt: de data asta, pentru acest test-grila, du-te in excursiile optionale cu agentiile turistice, nu de capul tau!
Dar sa trecem la treaba, si anume sa precizez cele 3 excursii optionale din Paralia Katerini pe care te sfatuiesc…nu doar te sfatuiesc, te implor sa le faci, dragul meu turist! Este testul-grila din titlul review-ului, care are raspunsuri simple si edificatoare: da sau nu!
1) Excursia la manastirile suspendate de la Meteora. Nu voi detalia acum ce splendoare de locatie turistica sunt aceste 6 manastiri construite pe piloni de piatra naturala. Meteora este o Minune Dumnezeiasca defalcata intr-o minune a naturii combinata cu o minune a ingeniozitatii umane. Daca vizitarea acestui loc monastic, incarcat de spiritualitate dar totodata amplasat intr-un cadru natural tulburator de frumos dar si neobisnuit, te va marca in sens pozitiv, atunci dragul meu te poti duce linistit in orice insula greceasca: vei gasi sute si mii de alte biserici si manastiri, minunate si ele in felul lor, “suspendate” (Santorini) sau nu, aflate pe marginea unui perete stancos de zici ca acum se prabuseste (Amorgos) sau nu, cocotate pe un deal-munte, impozante (Patmos) sau nu, tronand deasupra orasului (Tinos) sau nu, veche-alba (Mykonos-Panagia Paraportiani) sau veche-colorata (Paros-Panagia Ekatontapyliani) etc, etc. Nu mai mentionez de celebrul Munte Athos, care e drept nu e pe vreo insula, dar nu importa, cand zic “insule grecesti” includ sa zicem si… peninsule, cum ar fi Halkidiki sau Peloponez, ati inteles ideea.
Daca insa la finalul zilei acestei excursii la Meteora iti pare rau de urcusul la manastiri, sau de pierderea unei zile de plaja, dragul meu, e cazul sa zici STOP Grecia. Bucura-te ca ai cheltuit doar 100-150 de euro de persoana pe Paralia Katerini (transport autocar plus cazare in studio), si evita pe viitor 500 +/- 150 de euro sejur de 7 nopti de persoana pe vreo insula greceasca (am luat in calcul o varianta standard cu avion charter si mic dejun inclus sau chiar demipensiune la un hotel de 3 stele).
2) Excursia la Atena. Am auzit si citit inclusiv pe AFA despre destui turisti cum ca au sarit aceasta excursie, datorita indeosebi oboselii ce o presupune. Intr-adevar, Atena nu este aproape. Se pleaca spre miezul noptii cu autocarul, si te intorci abia a doua zi seara tarziu. E o noapte nedormita sau prost dormita in autocar, sunt de acord. Dar cunosc de pilda pe unul (@zuftim) care n-a dormit in prealabil nopti intregi de nerabdare sa apuce sa…nu doarma o noapte ca sa vada Atena!
Credeti ca acest efort se face de pilda pentru Piata Syntagma unde vezi Palatul Parlamentului si pitoreasca garda greceasca? Asa ceva mai vezi si-n alte parti ale lumii. Sau pentru pitorescul cartier traditional Plaka? Asa ceva mai vezi si-n alte parti ale lumii. Sau pentru magazine luxoase, bulevarde, muzee renumite, taverne, restaurante, stadioane celebre etc? Atena abunda in ele, dar asa ceva mai vezi si-n alte parti ale lumii. Desi, chiar si pentru ce am enumerat pana aici eu zic ca se merita sa vizitezi Atena.
Nu, dragul meu. Atena este unica in lume pentru Acropole, maretul grup de cladiri si alte vestigii antice ce troneaza pe o colina, in mijlocul si deasupra Atenei, simbol al celui mai important, uluitor, sublim si influentativ, pentru civilizatia europeana si pentru posteritate, oras-stat ce a existat vreodata in istoria umanitatii.
Parthenon, Erechteion, Templul Athenei Nike, Propileele, ca sa enumar doar cateva vestigii, deci pe scurt Acropole, formeaza pentru mine unul din sa zicem 10 simboluri ale umanitatii, dac-ar fi sa trimitem in univers catre ipotetice alte civilizatii, extraterestre, o lista cu 10 lucruri care ne definesc pe noi oamenii, si istoria noastra.
De aceea am fost dispus sa nu dorm o noapte in viata mea, poate alta data n-am dormit o noapte din cauza unui chef prilejuit de vreo nunta sau vreun botez, sau Revelion, sau c-am baut prea multa cafea in ziua precedenta, ce ziceti, voi cei care va speriati de o noapte de nesomn ca sa vizitati Atena?
Hai, va rog, faceti acest efort, o data in viata. Si daca totusi va va parea rau dupa noaptea pierduta, sau dupa ziua de plaja pierduta, este OK. Ati facut un mic efort o data in viata, dar veti fi lamuriti, veti scuti pe viitor alte eforturi mai ales financiare fara sens pentru: Mykonos-Delos, Efes, Olympia, Aegina, Micene, Knossos-Creta, dar si piramide si Valea Regilor Egipt, Petra-Iordania, Cuzco–Peru etc, etc.
3) Excursia pe insula Skiathos
Aceasta excursie mi-a prilejuit intalnirea cu prima insula greceasca, si anume Skiathos. Copilaria mea a insemnat apropierea in primul rand de civilizatia antica greaca, v-ati prins deja de asta, iar de aici a fost doar un pas catre apropierea de cultura (literatura, muzica etc) greaca moderna, care, chiar daca nu s-a mai ridicat pe mapamond la rolul ce-l avusesera stramosii lor antici greci, totusi nu este de lepadat.
Dar toate astea sunt seci, nu au farmec, daca nu sunt dublate si de altceva. Ce anume? Nu ma mai invart in jurul cozii, simplu, este vorba despre o insula greceasca. In acest caz particular, este vorba despre Skiathos, insula a carei frumusete pentru mine a fost edificatoare pentru ceea ce aveam de facut pe viitor din punct de vedere turistic.
Aceasta excursie optionala consta intr-o scurta deplasare cu autocarul din Paralia Katerini pana intr-un port aflat in imediata vecinatate a orasului grecesc de coasta Volos. De acolo, se ia feribotul pana in insula Skiathos, “vedeta” arhipelagului Sporade. Drumul pe mare in sine e frumos. In jur, apa albastra a marii ce se uneste cu cerul tot albastru, din cand in cand se ivesc in jur pe traseu frumoase insulite sau “insuloaie” – precum Eubeea, a doua insula ca marime a Greciei. Program artistic cu muzica si dansuri grecesti asigurate de personalul navei, in cazul nostru era vorba despre o tanara si un copilandru, care dansau si te invitau la dans, si-ti mai tragea ala micu’ parinteste peste turloaie cu o bâta daca nu dansai suficient de aprig. Odata ce te apropii de Skiathos, dar mai ales dupa ce acostezi, vezi diferenta fata de Paralia Katerini. Abia atunci te simti cu adevarat in Grecia, asta in cazul in care nu ai facut inca excursiile de la pct. 1 si 2.
Croaziera include vizita orasului Skiathos –capitala insulei (oras incantator cladit in amfiteatru in jurul portului, pe colinele din jur), si timp liber pe plaja Koukounaries (o celebra plaja a Greciei, cu nisip fin, apa albastra-ultralimpede-curata, cu padure de pini in spatele plajei), situata intr-unul din golfurile insulei. Nu dezvolt acum subiectul Skiathos, pentru ca nu este obiectul acestui review.
Ideea este urmatoarea: iti place excursia de pe insula Skiathos, si atunci ai unda verde pentru anii viitori la insulele grecesti, sau nu-ti place, si in cazul acesta schimba Grecia cu alte tari, sau concentreaza-te anual doar pe Paralia Katerini.
Da, dragii mei, respect si un astfel de punct de vedere, iar in partea a doua a review-ului veti intelege si de ce. Pe de alta parte, cunosc cazuri concrete de turisti care au fost in Paralia Katerini, au facut excursia de Skiathos, nu le-a placut, s-au lamurit deci cum sta treaba cu insulele grecesti si cu Grecia, iar pe viitor ori de cate ori “merg la greci” (ghilimelele sunt nu doar ca sa citez, ci chiar se impun…) se concentreaza exclusiv pe Paralia Katerini.
Vedeti ce utila este aceasta excursie in Skiathos, in al nostru de fata test-grila? Te poate lamuri si scuti de cheltuieli ulterioare exorbitante pe locatii turistice care pot sa nu-ti fie pe plac, sau sa nu ti se potriveasca, sau sa nu le intelegi sensul si rostul. O papica buna si ieftina, o plaja nisipoasa rezonabila, marea-mare, soarele-soare, sezlongul-sezlong, berea-bere, mai un bibelou cu un zeu grec sa-ti aduca aminte c-ai fost candva in Grecia, un tricou inscriptionat “I Love Greece” sau “I Love Paralia Katerini”, o caseta cu muzica greceasca - suvenir, o scoica, un sirag de margele sau o pereche de cercei, ce sens are sa te mai agiti? Corect, iar eu respect acest punct de vedere.
Tocmai de aceea am incercat sa includ in acest review de prezentare a statiunii Paralia Katerini, acest test-grila constand in 3 excursii optionale neaparat de facut, in opinia mea, odata ce ai ajuns in aceasta statiune de pe teritoriul Greciei.
Partea a 2-a. Paralia Katerini: Circe versus Penelopa.
Pentru cine inca nu stie sau a uitat, fac precizarea ca Circe si Penelopa sunt personaje feminine din epopeea homerica Odiseea. Dupa razboiul Troiei in care a participat ca unul dintre personajele principale, Ulyse - Odiseu se intoarce acasa, unde il astepta sotia sa Penelopa, dupa un drum lung plin de peripetii. Una dintre peripetii a constat in faptul ca vrajitoarea Circe a incercat sa-l opreasca alaturi de ea pe Ulyse, si sa-l deturneze din drumul spre casa.
Precum spuneam, am ajuns pentru a doua oara in viata in Paralia Katerini, pe data de 28 septembrie 2011, intr-o seara, pentru cateva ore.
La intoarcerea din insula Creta, dupa ce am revazut cu imensa bucurie Atena, am urcat din nou pe Acropole, si am poposit pentru o noapte la un hotel din cochetul oras Katerini.
Am facut o scurta vizita prin oras, iar apoi, spre seara, i-am propus sotiei sa mergem sa revedem dupa 7 ani, statiunea Paralia Katerini. Zis si facut. Am luat un autobuz din oras, care ne-a dus in statiunea aflata in imediata apropiere. Nu mai zic ca erau, ca in multe alte locuri ale Greciei, destui romani in oras, veniti la munca, sau chiar stabiliti in Grecia. De pilda, inca de cand asteptam in statie autobuzul, auzindu-ne ca vorbim romaneste, a intrat in vorba cu noi un domn. Mergea si el in Paralia. Locuia acolo, isi cumparase o locuinta, lucra la o ferma avicola din zona, cu mandrie si bucurie ne-a povestit diverse lucruri, povestea vietii lui, si vadea o ciudata dar reconfortanta pentru noi bucurie sa vada compatrioti. De ce ciudata? Pentru ca precum am zis, era plin de romani in Grecia, deci nu eram o noutate pentru el, dar oricum ne-a parut bine sa stam de vorba cu el. Chiar ne-a invitat in vizita la el acasa, dar l-am refuzat politicos.
Bun…Odata ajunsi in statiune, ne-am plimbat putin pe strazi, am revazut statiunea. N-am apucat sa vad multe schimbari, nici in rau si nici in bine. Parca, limba romana, desi inca se auzea din belsug pretutindeni, nu mai era majoritara, ci limba sarba. Peste tot la chioscuri, de vanzare suvenire gen fulare cu Steaua Rosie sau Partizan Belgrad, pe ici pe colo si cu Steaua, Dinamo sau Rapid Bucuresti…
Dupa o scurta plimbare, ne-am asezat la un restaurant pe terasa sa mancam cina. A venit imediat un chelner, care s-a dovedit a fi roman. Imediat am simtit diferenta de pret fata de Creta de pilda, ca de-acolo veneam, si ma refer la o cina in Paralia Katerini absolut ireprosabila, atat ca servire, amabilitate, gust al mancarii, explicatii date despre meniuri de catre ospatar chiar daca erau sau nu cerute, ce mai, nu am nimic sa reprosez acelei cine si seri placute si reconfortante din Paralia Katerini.
Stand eu asa si mestecandu-mi fructele de mare si sorbind nu stiu ce, ca ma uit la poza iar paharul ce-l tin in mana pare a fi de vin, dar sticla de pe masa era de bere, de amestecat nu le-am amestecat in nici un caz, in fine, n-are importanta ce lichid sorbeam, ma trezesc ca ma invaluie asa, usor, o toropeala placuta, in jur turistii se plimbau relaxati, bucurandu-se de racoarea reconfortanta a serii si de briza si vuietul marii aflate la doi pasi. Luminile se aprinsesera deja, Paralia Katerini era invaluita intr-o lumina feerica, in departare se profila alba celebra biserica de pe malul marii, stralucitoare datorita luminilor-reflector proiectate pe silueta sa.
Ce placut era sa stau asa, relaxandu-ma cu adevarat dupa un concediu lung plin de raiduri turistice prin locuri noi si pana atunci neexplorate de mine, deci odihnindu-ma cu adevarat intr-o statiune cinstita, prietenoasa, familiara deja, de cu 7 ani in urma!
Si incepe deodata sa ma vrajeasca Circe - Paralia Katerini, asa cum a facut-o vrajitoarea Circe si cu Ulyse cu n-spe secole in urma…
”…Dragul meu, linisteste-te, relaxeaza-te, lasa-te invaluit in mangaierile mele calde, prietenoase si placute! Pentru ce toata aceasta zbatere a ta, stai aici, cu mine, aproape de casa si totusi departe, de fapt aici te vei simti cu adevarat ACASA, nu vei mai simti nevoia sa mai pleci de langa mine! Te voi mangaia cu apele mele, cu nisipul meu, cu soarele meu, la fel de placute, racoroase si fine ca oriunde in alta parte! Iti voi canta in toate limbile pamantului, in limba sarba, in romana, in maghiara, rusa, ceha sau chiar germana. Daca tii neaparat, iti voi canta un pic si in limba greaca…Ramai aici, dragul meu, ce sens are sa pleci spre alte zari necunoscute, stresante si obositoare care nu au ce sa-ti ofere mai mult decat mine? ”
Ma sedusese Circe, aproape ca eram intr-o stare de vraja absoluta, cand colo, deodata o durere asurzitoare imi strabatu piciorul si ma facu sa ma trezesc din starea aceea de reverie si moleseala placuta.
Santorini-Penelopa, de sus cocotata pe stanca Calderei, imi trasese un spit in fluierul piciorului c-un dom ascutit albastru de biserica alba, de-i simt si acum durerea!
“Ce faci, nesimtit tradator si nemernic, de aceea te astept eu ani de zile ca sa vii la mine, ACASA, ca tu sa-ti bati joc de mine cu aceasta vrajitoare ********!!! ”
Nu pot reda chiar toate injuriile si imprecatiile Penelopei - Santorini. M-am trezit, m-am rusinat, m-am redresat, mi-am facut “mea culpa”, si i-am zis brusc-concomitent-deodata sotiei:
”Esti gata cu masa, draga? Hai sa mergem, ca e tarziu, trebuie sa dormim, si mai avem drum lung pana acasa! ”
Au trecut trei ani de la aceasta intamplare si scurta vizita in Paralia Katerini. Uneori, mai stau eu asa, pe ganduri, si cuget:
”Hmmmmm…Paralia Katerini…Santorini…Circe…Penelopa…
Totusi, care e dom-le cu adevarat Circe si care este Penelopa??? ”
Trimis de zuftim in 31.08.14 02:35:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
43 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
43 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Exceleee-ee-nt, savuros (şi) acest review!
A fost, evident, selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmasterX: Multam fain, asta-i una din noptile alea fara somn de care spuneam. Si bag de seama ca-s doar vreo 2 de care nu-mi pare rau de sacrificarea somnului: cea cu drumul spre Atena si cu asta!
@zuftim:
Am recitit, articolul -- nu mă satur - însă şi c-un motiv suplimentar: am reflectat asupra aplicării EDITOR'S SELECTION
Sunt acum sigur că nu mă pripesc - Articolul a fost adnotat drept EDITOR'S SEL
Efectul principal: va fi afişat primul în lista articolelor din această destinaţie, informaţiile de aici fiind considerate "mai" PERENE comparativ cu cele din articolele precedente, anterior, în listă.
@zuftim: wow, wow si iar wow!
La prima ora, cu o ceasca de cafea savurata in paralel cu acest review! Merita din plin adnotarea aceea despre care vorbeste webu' nostru... merita chiar mai mult de atat... voturi la greu!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Recunosc faptul că am fost oleacă mai puturoasă azi, şi mi-am băut cafeaua abia acum. Şi ghici ce? Ca şi Maria, am băut-o înconjurată de vorbe frumoase care zugrăvesc uşor o poveste de dragoste. Pentru că, aşa cum văd la tine şi la alţi colegi de pe site, Grecia este o poveste de dragoste. Ştii, sunt oameni care pot spune ceea ce simt, iar alţii nu. Din fericire pentru mine/noi, tu faci parte din prima categorie.
Îmi place să te citesc. Ai un stil fresh, reconfortant şi incitant totodată. Aşa că... I'm watching you
@MCMa, se poate spune ca este vorba de niste povesti turistice de dragoste. Partea pozitiva este sansa, posibilitatea si probabilitatea de a transmite ceva celui care citeste. Partea negativa poate fi o eventuala nota suplimentara de subiectivism. Incerc insa sa gasesc atat plusuri cat si minusuri acestor " iubiri" turistice.
Multumesc centru aprecieri.
Se vede treaba ca articolul asta se citeste band cafeaua de (duminica) dimineata! Felicitari pentru el, mi-ati adus aminte de mare si de soare, iar parerea mea este ca Grecia fie o iubesti fie nu, fie iti place fie nu.
@ariella:
Recunosc ca si eu m-am gandit la asta, si anume ca, daca cumva o fi potrivit, apai tocmai la o cafeluta de duminica dimineata ar merge. De aceea am si vrut sa-l termin pana spre orele zorilor. Si exact, Grecia este, din punct de vedere turistic vorbind, "da" sau "nu". Mersi
@zuftim, ariella:
” Si exact, Grecia este, din punct de vedere turistic vorbind, "da" sau "nu".
Nu-i chiar aşa.
mai degrabă corect pare că e "da, până-n pânzele albe, nu admit nici de eşti maică-mea să mă contrazici, ţi-o iei dacă-ncerci" lol
sau "nu, neah, nil, ziro barat, pfuai"
-
Aici da, chiar pare să existe de preapuţineori nuanţe intermediare, gri-uri -- e ori ALBUL PUR ori negrul-draq
@tm67bru:
Pai draga concitadine, pentru mine in nici un caz nu poate fi "nu"! Ma refeream la modul general, or fi si pareri contra acestei destinatii turistice, si trebuie respectate si acestea. Da, Grecia nu poate fi vopsita cu nuante de gri, ci doar in alb sau... negru. De fapt, nicidefel negru, ci ALB-ALBASTRU!
@webmaster13:
Multumesc pentru ilustratia muzicala, e perfecta. Abia acuma am ascultat-o, odata cu asezarea mea in fata PC-ului.
Pe tableta, nu stiu daca e normal sau nu, nu pot asculta majoritatea melodiilor inserate la review-uri.
Excepţional, reconfortant, seducător. Atât de molipsitor, că se prinde de tine şi se ţine ca scaiul toată ziua ) Povestirile domniei voastre au pentru mine efectul lui Circe şi trebuie să recunosc, sunteţi deja unul dintre preferaţii mei
E ciudat cum o lectură ca asta îţi înseninează ziua şi te face să zâmbeşti fără să vrei! Nu pot decât să mă bucur că aţi ales AFA pentru a vă împărtăşi experienţele turistice
Sunt o desfătare pentru ochii cititorilor domniei voastre!
@arru:
Recunosc sincer ca niste cuvinte atat de frumoase ca ale dumneavoastra la adresa rw-urilor mele au darul de a ma emotiona profund.
Si eu ma bucur pentru faptul ca am ales sa scriu cate ceva pe AFA despre unul dintre hobby-urile mele cele mai mari, turismul.
Imi face placere sa stiu ca pot sa bucur alti oameni prin ceea ce scriu.
Si de asemenea ma bucur ca am cunoscut prin scrierile lor, inclusiv dumneavoastra bineinteles, oameni minunati, sensibili, inteligenti, talentati, daruiti cu har.
Sunt povestiri turistice superbe si folositoare aici pe AFA. Afundandu-ma in lecturarea lot, intru intr-o lume minunata, reala sau filtrata prin personalitatea si harul autorilor.
Multumesc frumos, @arru.
Multumesc AFA ca existi!
Review-ul tau mi-a amintit perfect de Paralia.
Asa am facut si eu cunostinta cu Grecia, ulterior am ajuns in sejururi grozave in Corfu, Skiathos, Thassos.
@carmen_22_09:
Exact, cum rezulta si din rw, Paralia Katerini este o prima halta utila in itinerariul vacantelor in Grecia, chiar daca poate nu e absolut necesara.
Ma bucur ca am reusit sa provoc aduceri aminte.
Cu privire la tot ce a scris până acum Zuftim pe afa: a apărut din neant acum o lună şi jumătate, o stea de primă mărime. L-au lăudat suficient alti useri şi ar însemna să mă repet. Altceva vreau să spun: că din ˝prima˝ un debutant, un nume necunoscut - am verificat că aşa e- să suscite interesul a 30-40 de useri/ review, asta înseamnă VALOARE
@Michi:
Multumesc pentru aceste cuvinte care ma impresioneaza.
Voi fi sincer si recunosc ca in sinea mea am considerat si eu la un moment dat ca as avea cate ceva de scris pe acest sait, altfel as fi tacut pasiv in continuare.
Hai sa recunosc fara falsa modestie, ca poate e vorba si de ceva valoare. Dar precizez totodata ca aceasta ipotetica si nesigura valoare a ceea ce scriu incearca sa se alature timid unor oameni extrem, extrem, extrem de valorosi prin ceea ce scriu, nteligenti, spirituali, creativi, uneori abundand in informatii pertinente si utile.
Citind eu unele review-uri pe AFA, ma simt uneori inhibat, atat de valoroase le consider.
Dar am fost de la inceput primit extraordinar de bine pe acest sait de catre membri, incat sufletul imi e plin de o mare, imensa bucurie, atunci cand scriu, citesc, sunt activ si parte integranta a acestei frumoase comunitati de fani ai turismului si scrisului.
Va multumesc pentru fericirea ce mi-ati creat-o, voi membrii AFA, si voi incerca pe viitor in limitele putintei mele, sa va bucur si eu si daca se poate sa fiu si de folos cu informatii turistice interesante si utile, caci in fond acesta este scopul, unul practic, cu un pic de estetica.
Inca o data va multumesc
Subscriu la opinia autorului, cele trei excursii merita sa fie facute. In 2007 am fost pentru prima oara in Grecia, in Paralia Katerini, si am fost in aceste trei excursii.
Chiar daca statiunea nu este una cocheta, este strategic amplasata, oferind turistilor posibilitatea de a vizita principalele atractii ale Greciei continentale.
Si inca o precizare: excursia la Atena nu este mai obositoare decat drumul Romania - Paralia Katerini cu autocarul sau masina.
In sfarsit un review care reflecta realitatea. Descrie cu adevarat statiunea. Cu precizarea ca la excursia de la Skiathos nu se merge cu ferry ci cu vapoare destinate acestor programe turistice, in rest, ireprosabil.
@zuftim: Cu adevarat ne bucuram de multe scrieri aici pe site. Dar aceasta scriere, venind si de ziua Limbii Române, a fost ca cireasa de pe tort
foarte adevarat, un rw remarcabil scris cu sufletul.
Da, asa este, ai perfecta dreptate in tot ce ai scris si ai recomandat. Este foarte bine amplasata si asta constituie un avantaj. In ceea ce ma priveste, am fost o singura data in Paralia Katerini unde am stat cateva ore strict pentru cumparaturi. Eram cazati undeva pe bratul Sithonia.
Mie personal nu mi-a placut deloc statiunea si nu ma vad vreodata cazata acolo. Dar daca imi mai apare in cale vreodata (in drum spre alte destinatii mult mai interesante) voi mai face o sedinta de shopping, doar atat, sunt ieftine hainele de piele acolo, cojoacele, blanurile si gasesti pt. toate gusturile.
De ce nu ma cazez acolo? deoarece nu imi place absolut deloc statiunea, m-am simtit ca in complexul nostru ,,Europa'' de la periferia capitalei, este mult prea aglomerata pt. gustul meu si mult prea multe magazine pentru o statiune.
Nu ai cum sa te simti in Grecia acolo, orice ai face. Totusi sunt probabil cele mai mici preturi la cazare din Grecia aici si de aceea abundenta de romani, in general turisti care vorba ta, vin aici ca sa fie in Grecia, fac cumparaturi, se cazeaza acolo si daca nu fac cateva optionale raman cu o falsa idee a ce inseamna Grecia.
La Meteore am fost si mi-a placut enorm, nu pot descrie in cuvinte ce am trait urcand la acele manastiri. Am fost si pe insula Thassos si m-am simtit si acolo ca intr-o poezie.
Ma intrebi daca iubesc Grecia? da, o iubesc, ea are locul ei in sufletul meu chiar daca in prezent am ales alta destinatie de vacanta.
Iar in fata acestui rw. nu pot spune decat ,,jos palaria cu felicitari''!
Sa sti ca articolul asta e cireasa de pe tort! M- am distrat copios! Salutari Penelopei!
M-ai înspăimîntat de-a binelea! Noroc că n-am fost pînă acu în Paralia Katerini, o să mă feresc și în continuare, ca să nu cad pradă farmecelor otrăvite ce m-ar putea abate de la căutarea Penelopelor Greciei.
@abancor:
Ha-ha! Buna gluma!
Acu' vorbind serios, intentia mea n-a fost deloc sa sperii pe cineva referitor la aceasta statiune.
In ceea ce ma priveste strict pe mine, nici un moment nu-mi pare rau de sejurul petrecut in P. K.
Il consider o etapa necesara - dar atentie PRIMA etapa - in "evolutia" mea turistica greceasca.
Pentru cine a sarit aceasta etapa numita P. K., am 2 variante, alegeti-o voi pe cea mai potrivita pentru fiecare:
1 Pacat, pacat ca n-ati fost... Dar asta este, viata merge inainte;
2 Paguba-n ciuperci!
@edbica2000:
Ai dreptate, mersi pentru corectura!
Dar acum numai ferry-uri am in cap, caci cu ele urmeaza sa ma deplasez in viitoarea vacanta!
Bineinteles, erau vase special inchiriate pentru aceste destinatii turistice, avand ca si calatori doar pe cei inscrisi in respectivele programe, am mentionat dealtfel si despre programul artistic din timpul deplasarii pe apa, si nu feriboturi cu curse cu orar prestabilit, pentru toata lumea.
Imi cer inca o data scuze pentru inadvertenta si derutarea cititorilor.
@zuftim: Aleg 2!
La mine a doua vizită în Grecia era să aibă efecte depresive. Prima fusese minunată: într-un mai (2003, deci cam tot pe cînd se petrec și faptele de mai sus), m-am dus cu cineva care avea treabă (adică n-am fost turist) cu avionul la Atena, de acolo am luat autobuzul pînă în port (Pireu) și de acolo un feribot pînă pe insula Aigina/Aegina/Egina. Deci am luat contact direct cu marea, cu vapoarele, cu o insulă care m-a întîmpinat cu un front tipic de case pe țărm și o bisericuță pitorească chiar în port, ca în ilustrate. După 2 zile pe insulă am fost cu un feribot în Poros și Hydra/Ydra. Apoi acasă. Ce să mai, e clar că m-am învîrtit printre peisaje turistice.
Așa că în toamna respectivă am zis să vadă și nevastă-mea insulele cu pricina. Ne-am suit în mașină, am traversat Bulgaria noaptea și pe la 7 dimineața intram în Grecia, cînd se lumina de ziuă, tocmai la pont ca să vedem cum prindea în jurul nostru contur un peisaj arid, banal, fără o tușă de exotic, nimic asemănător cu așteptările noastre. Încercam să ne convingem că e totuși pitoresc, că e vacanță, dar adevărul era altul: eram dezumflați nasol. Am oprit la o benzinărie, pentru toaletă, cafea, înghețată, crezînd că și în Grecia acestea seamănă cu cele de la noi, sau din orice țară situată la vest de Ungaria (inclusiv). Eroare: mai degrabă arăta a stațiile PECO din Bucureștiul anilor 80, numai că avea toalete, aproape practicabile. Pentru prînz am nimerit la fel de bine: o autoservire semi-salubră, cu mîncare dubioasă. Iar așezările prin care treceam aduceau ca arhitectură cu orașele din zonele de conflict din Liban. Am mers mult, pe drumul Atenei, pînă să vedem un țărm de mare și un orășel care semăna cu Grecia la care ne așteptam, cu taverne pe marginea străzii (ieșisem de pe șoseaua principală), stradă ce se desfășura de-a lungul plajei. Îl țin minte și acu, se numește Kamena Vourla și e hăt, după Lamia. Pînă acolo ne mai atrăsese atenția doar cetatea de lîngă Platamonas, care se vede frumos de pe șosea.
Apoi, în Aegina, a fost vacanță cum se cuvine, cu o mare bună de baie, vreme de plajă, păpică grecească gravitînd în jurul unor termeni ca horiatiki, tirokafteri, garides, barbuni etc.
Ei, dar cu toate astea eu am cedat de mult farmecelor vrăjitoarei, care în cazul meu e domestică - Olimpul nostru autohton. Întrucît merg pe aceeași plajă de un sfert de secol încoace, „mare” nu înseamnă pentru mine decît acolo. În fiecare an, indiferent pe unde mai merg, trebuie să petrec măcar cîteva zile și acolo, unde nu fac nimic, doar mă mut de pe plajă pe terasa cîrciumei și înapoi pe plajă, lux greu de imaginat pe alte meleaguri, unde te trage ața să te plimbi, să vezi, să nu stai locului.
Deși, nici cu „nimicul” ăsta lucrurile nu sînt chiar limpezi. Dintr-un punct de vedere, plimbările pot însemna de fapt „nimic”, fiind doar o formă goală de agitație, iar „a nu face nimic” descrie de fapt o mulțime de atitudini și activități, cum ar fi contemplarea mării, lîncezeala introspectivă, conversațiile de pe plajă, lectura, toate răcorite de un șpriț cu gheață, și toate desfășurate în jurul unui petec de nisip, avînd destul „miez” încît să contureze o vacanță reușită. Și plină.
@zuftim:
Fabulos review! Ca de altfel toate cele scrise de dvs! Nu am cuvinte sa povestesc cat de mult imi place felul in care scrieti. Si de altfel cei din fata mea cred ca au exprimat lucrul asta cu prisosinta, asa ca repet-felicitarile mele!
Si poate @admin o sa ia in calcul varianta recompensarii unor astfel de review-uri cu adevarat REMARCABILE pe care le voteaza un numar mai mare de 30-40 persoane sa zicem cu un extra-extra bonus care sa valoreze 3000,4000 sau 5000 puncte in functie si de nr de voturi. E proasta ideea, ce ziceti?
Adica nu e acelasi lucru sa te voteze 14 useri cu 40 sau mai multi. Cred ca "recompensa" ar trebui sa fie pe masura aprecierii cititorilor. Si astfel de review-uri muncite indelung merita cu prisosinta un nr mai mare de puncte.
@luciaoradea:
”Adica nu e acelasi lucru sa te voteze 14 useri cu 40 sau mai multi.
am notat şi luat, dealtfel, de mult în studiu acest aspect.
Însă Sistemul PMA este "supra"-complex şi orice modificare "în fundaţie" cere timp. Mult timp. Nu ştiţi cumva vreun magaziiiiin de unde s-ar putea, la o adică, cumpăra?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 De retinut acolo — scris în 01.07.21 de coman 1 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Paralia Katerinis - o destinație pentru toată lumea. — scris în 15.07.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pareri la cald despre statiune — scris în 22.08.19 de NIKYSAN din - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Foarte aglomerat — scris în 30.06.18 de Watermelon din CRAIOVA - nu recomandă
- Dec.2017 Sejur de iarna în Paralia Katerini — scris în 08.01.18 de flaviana77 din FOCșANI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Impresii Paralia Katerini — scris în 15.02.18 de zoro din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Paralia - o mare dezamagire — scris în 22.07.17 de roxana33 din BUZAU - nu recomandă